Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kvašení medu
Autor Zpráva
Mashe Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 05.05.2011
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1
Kvašení medu
mám otázku, včera sem si všiml že z místa kde skladuju med vytéká nějaká lepkavá hmota, při bližší obhlídce jsem našel konkrétní skleničku a po otevření jsem zjistil že med v ní doslova nakynul, a protože víčko bylo zašroubované tak ho nedokázal vyrazit, tak aspoň z tama vytékal .. byl to jarní řepkový med (tuhý)

chutná normálně, nic jsem v něm nepoznal, jeho prostě najednou bylo víc než kolik se do sklenky vejde .. u jiných (ze stejného období) sem to nepozoroval

nevíte co to je, nebo čím to je? děkuji
03.09.2012 9:54
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
RadimŠ Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 389
Připojen(a): 09.01.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2
RE: Kvašení medu
krystalizací se vytlačil nevyzrálý med pod víčko a ten začal kvasit. nebo víčko netěsnilo a med si natahl vzdušnou vlhkost a začal kvasit

nicméně, med je stále poživatelný a zkrmit včelám, nebo i klidně sněst se dá...
Hlasování: roslp (+1)
03.09.2012 10:09
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Scipio Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 956
Připojen(a): 13.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #3
RE: Kvašení medu
Vela vody v mede + asi vyssia teplota skladovania - ak je este chutny najlepsie bude rozpustit a napr. zmiesat s 40% palenkou - tam sa zarucene nepokazi.Wink

B10, vcelnica 300 m n.m.
Hlasování: Jan Petřík (+1), František Němec (+1)
03.09.2012 10:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jozef 333 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.105
Připojen(a): 22.08.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #4
RE: Kvašení medu
Já si myslím,že skysnutý med spozná každý podľa chuti, je proste chuťovo iný. No Mache píše, že chuť medu je dobrá a nezmenená a to môže znamenať aj to,že po vytočení a plnení medu do pohára,jednoducho pohár naplnil až po okraj.Pri kryštalizácii med zväčšuje svoj objem a preto mohlo časť medu vytlačiť spod viečka na pohári.Možno je to aj takto.
Hlasování: Jan Petřík (+1), Anton Turčáni (+1)
03.09.2012 12:45
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Mashe Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 05.05.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #5
RE: Kvašení medu
dík všem .. co píše jozef333 se zdá být nejpravděpodobnější ..
07.09.2012 10:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jozef 333 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.105
Připojen(a): 22.08.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #6
RE: Kvašení medu
Ak chceš vedieť či to bolo spôsobené obsahom vody v mede,alebo druhá možnosť čo som písal,tak odober zvrchu trocha medu a daj ho do pohára z vodou.Po chvíle pozoruj ,ak z medu budú stúpať drobné bublinky,tak med začal kvasiť,ak nie,tak si len naplnil pohár viac než bolo treba.Vyskúšaj.Wink
Hlasování: Michal V. (+1), Jan Petřík (+1), Rado Chudý (+1)
07.09.2012 12:44
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
pavelno Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 432
Připojen(a): 01.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #7
RE: Kvašení medu
Mám loňský jarní med.
Je ho zhruba 100kg a je naskleničkovaný.
Včera jsem zjistil, že začíná jaksi kvasit.
Při vytáčení měl cca 18% vody.
Cezený byl přes síto a uhelon.
Je uskladněný v místnosti, ve které je okno, tedy není v úplné tmě.
Nyní je v teplotě okolo 22°C, v zimě je v místnosti jen tak 18°C.
Stáčený byl do úplně nových sklenic, které jsem nevymýval, pouze vytřel čistou utěrkou a dal nové víčko.
Sklenice jsou řádně utaženy.
U stěny sklenice je vidět jakýsi výkvět, který má téměř bílou barvu a je z něj na vršku medu úplný škraloup o výšce asi 1cm, je to vidět na fotce.
Podle vůně je cítit začátek kvašení.
Některá víčka jsou trochu nafouklá a med začíná nabývat na objemu.
Je to vidět hlavně v místě toho bílého výkvětu.
Neděje se to ale u všech sklenic.
Jsem z toho úplně vedle.
Nevíte, čím je to způsobeno?
A co s takovýmto medem nyní dělat?
Děkuji předem za odezvy, Pavel.

[Obrázky: med.jpg]
07.09.2016 8:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Vítězslav Richtr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.332
Připojen(a): 25.04.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #8
RE: Kvašení medu
Ten výkvět je úplně normální,ale jestli cítíš "vůni" kvašení,pak prostě začíná kvasit. Pokud těch sklenic je jen pár,pak stáhnout vrchní vrstvu (klidně ji použij na slazení čaje) a zbytek přednostně konzumovat. Pokud je toho kvasícího hodně,pak založ medovinu.

Český ráj, 400 mnm.
Hlasování:
Jan Petřík (+1), Andrej (+1), Ozi (+1), indrah (+1), pavelno (+1)   Zobrazit vše

07.09.2016 8:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Happy Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 45
Připojen(a): 20.11.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #9
RE: Kvašení medu
Hlasuji pro medovinu. Loni jsem takhle poprve na zkousku delal z prastare nakvasene ctyrkilove lahve a bylo to zatracene malo. Se sto kilama to uz bude jiny kafe Smile
Hlasování: Jan Petřík (+1), pavell (+1), Vítězslav Richtr (+1), pavelno (+1)
07.09.2016 9:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
pavell Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.350
Připojen(a): 13.12.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #10
RE: Kvašení medu
Pokud ho nechceš na medovinu a máš ho na prodej tak odeber horní vrstvu tak 1 cm nahřej aby šel ven ze sklenice nalej do stáčecí nádoby nebo třeba do větší plastové nádoby na 40 kg medu šoupni tam tak na den spirálu na ztekucení medu. Případnou pěnu na vrchu posbírej a stoč ještě teplé do čistých sklenic. Takový med by už neměl kvasit.
Hlasování: Jan Petřík (+1), pavelno (+1), Rado Chudý (+1)
07.09.2016 11:50
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.786
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #11
RE: Kvašení medu
Med ktorí má 18,8% nekvasí. Ten tvoj čo akože má 18% má v skutočnosti viac na povrchu a preto kvasí.
keby bol med v termokomore a potom naplnený tak také problémy nebudeš mať.Cool

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
Hlasování: pavelno (+1), Tom-Z (+1)
07.09.2016 21:22
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Rado Chudý Offline
Member
***

Příspěvků: 212
Připojen(a): 08.06.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #12
RE: Kvašení medu
(07.09.2016 8:35)pavelno napsal(a):  Mám loňský jarní med.
Je ho zhruba 100kg a je naskleničkovaný.
Včera jsem zjistil, že začíná jaksi kvasit.
Při vytáčení měl cca 18% vody.
Cezený byl přes síto a uhelon.
Je uskladněný v místnosti, ve které je okno, tedy není v úplné tmě.
Nyní je v teplotě okolo 22°C, v zimě je v místnosti jen tak 18°C.
Stáčený byl do úplně nových sklenic, které jsem nevymýval, pouze vytřel čistou utěrkou a dal nové víčko.
Sklenice jsou řádně utaženy.
U stěny sklenice je vidět jakýsi výkvět, který má téměř bílou barvu a je z něj na vršku medu úplný škraloup o výšce asi 1cm, je to vidět na fotce.
Podle vůně je cítit začátek kvašení.
Některá víčka jsou trochu nafouklá a med začíná nabývat na objemu.
Je to vidět hlavně v místě toho bílého výkvětu.
Neděje se to ale u všech sklenic.
Jsem z toho úplně vedle.
Nevíte, čím je to způsobeno?
A co s takovýmto medem nyní dělat?
Děkuji předem za odezvy, Pavel.

[Obrázky: med.jpg]
pozri si vo vlákne "Kvalita medu" (nachádza sa na úrovni tohoto vlákna) môj príspevok No.627 (+ samozrejme aj ostatné v "blízkom" okolí), možno sčasti nájdeš odpoveď
Rado
Hlasování: pavelno (+1)
07.09.2016 22:54
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
pavelno Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 432
Připojen(a): 01.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #13
RE: Kvašení medu
Jen bych se chtěl ještě zeptat, co s tímto medem mám nyní udělat, když ho chci použít pro další budoucí prodej.
Tato rada je zámluvná:

(07.09.2016 11:50)pavell napsal(a):  Pokud ho nechceš na medovinu a máš ho na prodej tak odeber horní vrstvu tak 1 cm nahřej aby šel ven ze sklenice nalej do stáčecí nádoby nebo třeba do větší plastové nádoby na 40 kg medu šoupni tam tak na den spirálu na ztekucení medu. Případnou pěnu na vrchu posbírej a stoč ještě teplé do čistých sklenic. Takový med by už neměl kvasit.

ale pokud by jste ještě někdo měl nějaký tip, budu rád.
Ale určitě bych s ním měl něco co nějdříve udělat, žejo?
Předem díky, Pavel.
10.09.2016 21:36
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Vítězslav Richtr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.332
Připojen(a): 25.04.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #14
RE: Kvašení medu
Já bych ho už rozhodně neprodával.

Český ráj, 400 mnm.
Hlasování:
Perun (+1), milan.hula (-1), Viktor (+1), pavelno (+1), Matěj Venzhöfer (+1)   Zobrazit vše

10.09.2016 21:47
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.786
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #15
RE: Kvašení medu
Takí med je citiť po kvasení takže zabudni na predaj! Sprav s neho medovinu.
Do budúcnosti med po vytočení daj do termokomori, potom ho naplň a máš po problémoch.

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
Hlasování: Perun (+1), pavelno (+1)
11.09.2016 6:21
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Prokop Bohm Offline
Member
***

Příspěvků: 169
Připojen(a): 18.05.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #16
RE: Kvašení medu
Pavelno, tohle samý mi udělal loni med, když jsem ho po vytočení narval do sklenic a po pár hodinách hned zavíčkoval. Normálně ho nechávám 24 hodin s otevřenýma víčkama a pak je teprv dotahuju. Byl jsem se na něj podívat, otevřel jsem ho a po kvašení ani stopy. Mám ho daný stranou pro vlastní potřebu a z těchto zásob med daruji. Med na prodej musí být bezvadný. Špatný med prodáš zákazníkovi jen jednou!
Hlasování: misan (+1), pavelno (+1), josifos (+1)
11.09.2016 8:15
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
pavelno Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 432
Připojen(a): 01.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #17
RE: Kvašení medu
Dobře, na prodej ho tedy nenechám, nebylo by dobré přijít o zákazníky hned v začátcích mého včelaření.
Udělám z něj buď tu medovinu, ale spíše ho ztekutím, sleju do větších nádob, seberu tu pěnu nahoře, dobře uzavřu a dám do sklepa do chladna a tmy.
Budu ho chodit kontrolovat a příští rok ho použiji na krmení.
Ono to s tím kvašením není zas až tak hrozné.
Naštěstí to je jen u několika sklenic a v začátcích, takže se to snad na to krmení ještě dá použít.
Jinak moc děkuji za rady, Pavel.
11.09.2016 9:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
KaJi Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 11.735
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #18
RE: Kvašení medu
Kdyz vcely vypiji tekutou frakci, med zase zacne vonet. Jednou jsem jim dal takove sklenice na jare.
Hlasování: pavelno (+1), misan (+1)
11.09.2016 10:10
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
misan Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.901
Připojen(a): 11.06.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #19
RE: Kvašení medu
Chápem to dobre?

Dal by sa z tohto vlákna "zhrnúť" všeobecný poznatok?
Keď má med nebezpečný obsah vody 17 až 19 % vody, nemal by sa okamžite fľaškovať. Treba ho nechať aspoň pol roka v úzkej nádobe v chladne. Následne zoškrabnúť hornú vrstvu až do čistého medu, a potom (v termokomore) ztekutiť a "čapovať"?

Nemal som s kvasením medu problémy pokiaľ som včeláril v ležanoch. Teraz som (zo zvedavosti) prešiel na LG 2/3 a už mám pripravený med na medovinu.Big Grin

Večný učeň
11.09.2016 11:17
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.786
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #20
RE: Kvašení medu
LG má môj známi, to nie je nikdy v tom husté medy, najme kvetové. Potom to akurát kvasí.Cool

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
11.09.2016 13:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Cena medu Havelka Jan 6.413 4.198.037 27.03.2024 21:02
Poslední příspěvek: TomasK1
  Krystalizace medu Korous 17 60.930 07.02.2024 13:01
Poslední příspěvek: TomasK1
  Skladování medu Jan Pavlů 120 395.260 05.02.2024 20:21
Poslední příspěvek: TomasK1
  Prodej medu ze dvora Toma5 108 310.465 12.12.2023 0:14
Poslední příspěvek: TomasK1
Wink Kolik jste letos vytočili medu? koubin007 2.448 2.359.102 26.10.2023 11:39
Poslední příspěvek: TomasK1
  Obsah vody v medu PetrM 1.805 1.801.294 25.09.2023 18:51
Poslední příspěvek: TomasK1
  Kvalita medu petrmachac 1.106 1.534.379 13.09.2023 15:49
Poslední příspěvek: Slavík
  Vůně medu Martin Čapek 9 28.002 02.08.2023 1:48
Poslední příspěvek: Dast
  Prodej medu Jan Pavlů 790 1.106.332 20.02.2023 22:10
Poslední příspěvek: Kohout
  Ztekucení medu Korous 285 950.672 01.12.2022 14:19
Poslední příspěvek: #beekeeper

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies