Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plošinové palety
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Zmiňoval jsi adresu přívěsy.eu Nejde o web www.privesy.eu?
Peto zmílil jsem se ,jde o web Fa.manželů Horinkových. Správná adresa příspěvek 13 od A.G
Rok používám "zastřešené kočovné zařízení vyplněné kari sítí" od Aleše Pinka
http://www.koc-zar.cz/cenik.html
a jsem spokojený.
V mnoha příspěvcích se objevuje stesk, že posadit včely na kola je drahé, že se to nevyplatí atd. atd. Protože mi to nedalo, tak jsem zkusil trochu počítat.
Podvozek 3,5 t s hydraulikou pro odvoz plošinové palety s kapacitou 20 včelstev VEZEKO 200 tis Kč.
Plošinové palety (na 240 včelstev) 12 kusů á 20 tis. Kč 240 tis Kč
Tahač 160 tis Kč
Je celkem lhostejné, zda použijete traktor nebo terénní auto – oboje to zvládne, navíc terénní auto můžete využít i v době, kdy je problém se na stanoviště dostat jinak, např. v zimě. Terénní auto je navíc podstatně rychlejší, zvláště při návratu
Celková pořizovací cena je tedy 600 tis Kč
Dotace 50 % z ceny podvozku a palet t.j. 440 tis. Kč (na tahač se nevztahuje) 220 tis Kč
Celkem tedy náklad 380 tis Kč
Převoz 240ti včelstev na snůšku a výnos 20 kg s prodejní cenou 80,- Kč/kg 384 tis Kč
Z uvedených čísel je tedy zřejmé, že již po prvním roce se veškeré náklady vrátí. Samozřejmě lze namítnout, že existují ješte nějaké provozní náklady (nafta, pojištění, zákonné ručení atd), a že předpokládaný výnos nemusí být odhadnut dobře. Další rok by ale tyto náklady měl uhradit s naprostým přehledem. Z toho je naprosto zřejmé, že úvaha o samovýrobě nemusí být ta správná a že ušetřený čas by bylo možno využít smysluplněji. Navíc získám naproto profesionální výrobek, prakticky bez starostí. Otázka zní, jak to pořídit, když dotace přijdou nejdříve 1/2 roku od pořízení. Ale celý takovýto projekt se dá rozfázovat postupným nákupem, i když to asi není i tak jednoduché. Ale to jen pro pořádek.
iRP
Na dotace bych se nespoléhal. Ty můžou být v různých %. Cena za 80 je závislá na odběru přímo zákazníkovy a od 240vč. to už musí být klientela. Ikdyž při 240vč. je to na ŽL s možností dodávat do obchodu. Jinak počítat se 40Kč do výkupu. Největší odpisy budou na auto. Takže bez počítání, odhadem se ta návratnost natáhne tak na 5 let, i s platem pro jednoho včelaře, ale i to se dá považovat za dobrou investici. Všechno bude o prodeji za nejlepší cenu.
Ja mám od nich tieto



[Obrázky: normal_Sn_mka0133.jpg]
.....hezky Smile ....kdyby jen lidi prestaly krast a uly se nemusely uzavirat do kleci Undecided Hned by to vypadalo hezceji
dobry den pratele Smile rad bych se nekoho s Vas zeptal jestli ma nekdo kocovnou paletu..chtel bych si ji sam i udelat .... sice jsem se dival na netu neco jsem zpozoroval ale chtel bych se nejak vyvarovat chybam....tak ze jesli mi nekdo je ochoten poradit co se tyce kocovny palet....
http://www.bionika.sk/galeria/index.html
Velmi zajímavá www stránka.
Ke kočování s paletami na 4 úly si překlikejte na č. foto 43 - 51 (starší varianta HR) a 75 - 83 v nejnovější provedení.
iRP
inspirace v čase 3:15

Dobre sa pozerá na to video. Myslím si, že priemer oporného kolieska pod stredným radom úľov je malý. Takto to perfektne funguje na asfaltovej ploche. Na lúke by to chcelo väčší priemer.
Na lúke by sa to koliesko asi určite zaborilo do zeme, ale dá sa to riešiť pomocou nejakej dosky...
Osobně mám pocit, že je to zbytečně komplikované. Plošina s úly po stranách a středovou uličkou pro ošetřování mi připadá vhodnější řešení. Jako problematickou vidím případnou nestabilitu vysunuté středové lavice pod váhou plných úlů (podepření na vysunutém konci v jednom bodě), dále ošetřování včelstev, jejíchž spodní hrana úlů je cca 90 cm nad terénem si dost dobře v praxi nedovedu představit. Myslím, že na trhu jsou mnohem propracovanější a méně komplikované systémy.
Tieto zariadenia sú síce vyrobené profesionálne, ale zabezpečenie úľov proti pohybu je nedostatočné. V nerovnom teréne gurtne neudržia bezfalcové NN úle pohromade a musíte improvizovať s latami, hranolmi a pod. Kolieska na podvozkoch by taktiež mali byť podstatne vyššie.
Konkurencia rastie, skúsenosti a kvalita tiež a dúfam, že ceny tak budú klesať.
Kočoval som s paletou prvý rok (paleta pre 14 včelstiev). Výhoda - paletu naložím sám bez pomoci. V teréne sa však bez zdviháka a záťaže na predok palety nepohnete. Občas treba niektorú zo strán trocha pridvihnúť a paletu tak vyrovnať. Manipulačný priestor je na palete dostatočný. Úle treba aj tak pri prevoze kompletne jeden po druhom zagurtnovať.
Ďalšie palety už kupovať ani vyrábať nebudem, pokiaľ nemáte komplet hydrauliku na automatické skladanie palety, je to blbosť. Kúpil som nakladací vozík a s ním na ten istý príves naložím 18 včelstiev. Gurtňovať ich musím tak či tak, takže časovo to vyjde skoro rovnako, len je to pracnejšie.
Mám už vo výhľade riešenie na iný typ prepravy, len na to včielky ešte musia zarobiťBig GrinBig GrinBig Grin
Videl som skladanie palety s 12 včelstvami len pomocou závitu oporného kolieska a nemalo to chybu. Vozíkom sa dá nacúvať na šikmú dosku a vykompenzovať nerovnosť terénu. Zaistenie úľov sa dá riešiť zvislými dorazovými lištami tvaru T a L. Čas na manipuláciu s plošinou je kratší a bez dalšieho nakladacieho zariadenia. Výhodou manipulácie so samostatnými úľmi je len možnosť výberu silných včelstiev zo včelnice. Pri megakočovaní by poslúžil aj otvorený kočovný kamionový náves s 60-8O včelstvami a prenajatý ťahač.
Zdravím, udělal jsem si podobné palety na 8 včelstev - s tímto se dá již rozumně manipulovat a kolečko bohatě stačí ( v případě že jedu do 50 km/h nemusím ani kurtovat). Osobně jsem hodně spokojen (pro malovčelaře to stačí).
Nebyla by nějaká fotka?
Prevážanie bezfalcových úľov je problém. Úle sú síce zlepené, ale pred kočovaním obyčajne skontrolujete stav včelstva a N neudrží pri náročnom prevoze pokope ani dobrá gurtna. Dobre by poslúžila na zaaretovanie N aj táto austrálska spona: http://www.baranik.sk/sk/vcelarske-potre...drziak-htm
Nástavky pritom nestratia výhodu posúvania bez falcu a až tak veľmi to nezavadzia. Baraník tam má aj viac zaujímavých exponátov - prelistujte.
Plošina na 40 úľov s vysúvaním radov. Plne nahradí kapacitu kočovného voza. Dva až tri kočovné vozy nahradí jeden upravený náves. Ťahač si operatívne objednáte u prepravnej firmy.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's