Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Stroje a zařízení na výrobu úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Dobrý den,
Máte někdo zkušenosti s cinkovačkou? Zdědil jsem po dědovi univerzální cinkovačku tak z roku 1940. Je to velmi pěkný stroj, ale bohužel v něm hledám asi složité nastavení.
Pár foto je na http://galerie.albumfotek.cz/30598/
Standa Vlk Huh
Podívejte se na tuto stolní kotoučovou pilu, co na ni říkáte ?, moc se mi líbí. Pokud máte někdo s ní zkušenosti, sem s nimi.
Díky
http://www.vseprodrevo.cz/produkty/kdr-d...rojek.aspx
http://www.vseprodrevo.cz/produkty/drevo...-pila.aspx
S touto pilou mam dobra zkusenosti, mam ji 2 roky, uz zvladla 2 velke kurniky, kralikarnu, a mnoho nastavku. Mam i velkou pilu,ale tato je hodne presna, je s ni pekne prace.Paradni posuvny stulů a mnoho dalsiho. Hlinikovy stul. Mohu jen doporucit.
(13.04.2011 17:24)JiříM napsal(a): [ -> ]Podívejte se na tuto stolní kotoučovou pilu, co na ni říkáte ?, moc se mi líbí. Pokud máte někdo s ní zkušenosti, sem s nimi.
Díky
http://www.vseprodrevo.cz/produkty/kdr-d...rojek.aspx

když už, tak doporučuji KDR 102 http://www.vseprodrevo.cz/produkty/kdr-d...rojek.aspx je přesnější a masivnější, máme ji doma. tamto je taková plechová sranda. nějakou práci to udělá, ale je to opravdu na kutění sem tam něco uříznout. po zkušenostech s pilou od promy, bych do té 101 nešel. ta od promy byla naprostá katasrofa
(13.04.2011 17:33)broucek napsal(a): [ -> ]http://www.vseprodrevo.cz/produkty/drevo...-pila.aspx
S touto pilou mam dobra zkusenosti, mam ji 2 roky, uz zvladla 2 velke kurniky, kralikarnu, a mnoho nastavku. Mam i velkou pilu,ale tato je hodne presna, je s ni pekne prace.Paradni posuvny stulů a mnoho dalsiho. Hlinikovy stul. Mohu jen doporucit.

mam ji od lonska perfektni za tu cenu bych rekl spicka v oboru
Zatím tuto pilu jen okukuji, ale líbí se mi, že má hřídel o průměru 30 mm, což je ideální na kolísavé pouzdro.
Tu boschku jsem měl v profi provedení /modrá řada/, ale asi jsem měl smůlu a po 3 měsících mě odešel motor. Následovala neskutečná reklamace, se slibama kdy to bude opraveno. Nakonec jsem byl rád, že jsem dostal zpátky peníze /po 4 měsících/.Pila je to solidní i poměrně přesná, ale měl jsem asi smůlu na kus.
Jinak to kolísavé pouzdro mám, ale používám ho jen na fréze, protože je poměrně široké a ani na větší cirkulku nejde nasadit / krátká hřídel/. Na tu boshku si myslím, že to taky nepujde /krátká hřídel/ a je tam i problém ten , že kolísavé má i velký průměr a ta pilka daný prořez.
Beru to pouzdro co mám, je možné že existují jiná.
Zdravím Zdenek.
Tedy to je kvalitka…., copak je k tomu potřeba za obráběcí stroje?

(10.11.2011 23:25)Petr L napsal(a): [ -> ]Nástavky Optimalu vyrábím nejčastěji z proschlého smrku, tl.stěny 25mm, na spoje používám PUR vodovzdorné lepidlo a vruty. Vyzkoušel jsem několik rohových spojení a tento se mi jeví jako nejvhodnější (foto) z hlediska pracnosti a pevnosti - rozumný kompromis (ale kdo nemá vybavení, dobře poslouží i spoj na tupo).

připravené díly NN / detail rohového spoje / hotové nástavky - když se dílo podaří Smile


[Obrázky: 005_2.jpg] [Obrázky: 008_2.jpg] [Obrázky: 010_2.jpg]
V každém případě hoblovku/protahovačku, cirkulárku a horní frézku. Víc potřeba není, nepočítám-li vrtačku, lepidlo a šikovný ruce.
Tak tak Honzo, akorát místo horní ruční frézky používám frézku spodní. Mám možnost u táty v truhlářské dílně, takže není problém. A ještě akušroubovák na utahování vrutů.
a není cirkula jako formátka Wink

zde si dovolím jeden důležitý profesní poznatek = co blbě nařežeš už ničím nezachráníš Sad

( řezy uvedené na foto jsou dle mého provedeny na 99,9% na FORMÁTCE ) jde o to, že tyto pily jsou už konstrukčně přizpůsobeny tomu, aby řezy byly rovné a v kolmosti (nebo nastavených úhlech). Tohoto lze samozřejmě docílit i na cirkule, ale dovoluji si tvrdit že za podmínek různých přípravků a ono už jen to že ten výřez není 100°na 90°vyřízlý už dělá jisté problémy při sestavování apevnosti rohu (někdy stačí docela málo z úhlu a je to jako z kopřiv plot )

tímto samozřejmě nechci tvrdit, že si honem všichni mají běžet kupovat formátky atd, ale aby nevznikl mylný dojem, že když koupím trabanta tak se svezu jako v mercedu (majitelé těchto vozů prominou použití při tomto srovnání) protože přesnost strojů a nářadí je opravdiu podle kategorií cílových uživatelů dost rozlišné

vyzkoušeno na sobě neb mám vlastní truhlářskou dílnu a někdy jsem nucen některé věci dělat tzv. na koleně a to je pak šupec (aspoň nás ty zákazníci nenechají vývojově zakrněť Big Grin )
...Formátovací pila, spodní fréza atd.. ... to už bude asi víc než 50 000,- Kč. Existuje i levnější řešení?
řešení je spousta vždy záleží na každém, ale když to shrnu kolem a kolem je potřeba pořádně počítat a zodpovědět si pořádně a pravdivě na následující otázky:
  • co chci dělat (nástavky, rámečky,...)
  • kolik toho chci dělat
  • v jaké kvalitě to chci dělat
  • kolik na to mám času
  • za kolik jsme schopen potřebný výrobek sehnat na volném trhu
  • zda využiji zařízení i na něco jiného
já to mám v tomto směru jednodušší = veškeré nutné vybavení mám na dílně, takže jediné co mě to stojí je čas.

když to vemu s pohledu kutila bral bych, že je potřeba hoblovka, maflík (přenosná pila) nebo nějaká cirkulárka, který nelítá stůl jak pytel blech , pokosová pila, stojan na vrtačku+silnější vrtačka, akumulátorovka.

Hoblovka je jasná
maflík - vemu štokrle zespodu přidělám mafla a mám malou cirkulárku (nebo mám velkou a maflík škrtám Wink )
pokosová pilka - tou udělám zauhlování
stojan na vrtačku a vrtačka-očka +vše co potřebuju vyvrtat
akumulátorovka - dnes ručně už asi nešroubuje nikdo Wink šroub dotažená akuvkou ručně fakt povolit nejde Wink

díky těmto pár stojkům a pár udělátkám jsme s chopni udělat doma komplet vše sami. Přžedpokladem taky ale je používání vhodných a ostrých nožú, pil. kotoučů, vrtáků, atd. protože tupou pilkou to taky půjde vždy hůř jask ostrou Wink
Dobrá rada pre všetkých kutilov. Ja som mal šťastie, že stolárske stroje mali doma a všetko čo som pri včelách potreboval som si vyrobil sám. Za 54 rokov včelárenia som si kúpil len medomet materské mriežky a samozrejme klince a skrutky. Môže to dokázať každý, možno jedinec ktorému hovoríme "drevo", to nezvládne, ale taký človek nezvládne základný kameň včelárenia, včely. Antoni
Já by si dovolil dodat,že není potřeba kupovat hned vše najednou a v souvislosti s tím co píše Bobr(viz co chci dělat a kolik atd),si nechat třeba nějaké přířezy udělat u truhláře a pak si to dodělat a smontovat sám a co jsem schopen si vyrobit,tak si udělat celé. No a až budou časem zase nějaká "kupidlátka",tak si pořídit další či lepší stroj atd. Jinak doporučuji koupit pokud možno kvalitní stroj,protože je lepší než nějaký prstořez samoděl od Franty Vokurky.
Kvalitní dřevoobráběcí stroje mají masivní konstrukci,kvůli chvění vlivem vysokých otáček.Nechají se sehnat i starší různě v inzerci...Je třeba zvážit investici,jestli se vám vyplatí,jak píše Bobr.Možná se nechají koupit i repasované.Nevím,už léta nedělám v oboru. Kdo není vyučen a nemá praxi na dřevoobráběcích strojích,tak lidi bacha na ruce!! No nakonec to je každého věc,ale viděl jsem pár zmrzačených lidí ve fabrice co jsem dělal po vyučení.Na youtube jsou občas vidět ukázkové nešvary.Jo na pile(srovnávačce atd.) se nikdy nedělá v rukavicích a žádné volné rukávy...... A doprčic ať se každý snaží.Smile Co já si tu budu hrát na mentora. Smile
Výhodou je že se dnes dají běžně sehnat strojky které pro potřeby včelaře dokáží nahradit některé větší stroje.Také se vyrábí kombinované stroje menších rozměrů v dostupné ceně a poměrně slušné kvalitě jako srovnávačky z protahem či malé cirkulárky s dlabacím zařízením o nástrojích se snad nemá cenu ani zmiňovat těch je jen si vybrat.Samozřejmě že čím dražší ať už stroj či nástroj tím zřejmě kvalitnější.Ale i v nižších cenových relacích je slušný výběr.Ona vybavená truhlárna je fajn věc ale každý nemá možnosti si ji pořídit a důvodů může být mnoho.Pokud mám prostory a rozhodnu se něco si vyrobit tak by určitě ale neměla chybět kotučová pila to je základní všestranný stroj obzvláště pokud k němu bude kvalitní kotouč to už se pak nemusí ani hoblovat a dá se udělat spousta úkonů jako na spodní fréze.'Uplně nejdůležitější jsou ovšem šikovné ruce ty pak dokáží z minima vytvořit maximum při nijak zvláště velkém vybavení.A samozřejmě jak napsal miko hlavně si nic neuříznout či ohoblovat oni ty mašinky jsou opravdu prevíti to mohu potvrdit.Pak už nezbývá než se do toho kutění pustit zimní večery jsou dlouhé a v bedně program nic moc.Smile
Měl jsem z toho obavy, ale koupě pokosovky Einhel nebyla marná. Drží kolmici a o tu jde.

Pokud někdo začíná, doporučuji toto. Na pile mi srovnali na protahu dřevo z loňnské zimní těžby. Dokonce mi nabídli,. že to říznou na šíři a slušná pila má i zkracovačky.
Takže pokusně jsem asi kubík měl nařezaný na přířezy, část na správnou šířku a zbytek jsem nechal ještě sušit ve štosu.

Ukázalo se, že kdybych se s nimi nějak domluvil, zaplatil zálohu a nechal si to u nich ještě rok sušit a pak řezat je to v pohodě.
Necelý rok suché dřevo potřebuje nějaký přídavek. Kdybych sním počítal, tak bych teď to jen na jakékoli laciné cirkulce dorovnal o 1-2 mm z boku a jen stloukal. Takže to by mě stačila jen malá cirkulka a horní (ruční) frézka na zářezy a pak vruty či hřebíky. Jde to dělat na tupo, pokud se na to z čela přitlučou/přišroubují hmatové lišty přes čelo. A z boku je lepší udělat zářezy frézkou na prsty. Viz http://www.vcelky.cz Považoval jsem je za zbytečné, ale vyzkoušel a už nikdy bez nich. Myslel jsem že hmatové lišty stačí. Ale ne. A pokud si je nenecháte prkna nakrátit, tak ta pokosovka to švihala obstojně do kolmice.
Takže já si myslím, že stačí ta pokosovka a frézka. K cirkulce se už někde v okolí dostanete, pokud je to nakrácené jde to už vůbec jedna dvě. Ty zbylá prkna jsem si nechal ohoblovat i s jedním bokem. Takže pode něj řežu kolmice a zbylou stranu pak dorovnávám na šíři. Takže k minimálnímu vybavení by měla stačit pokosovka, nějaká cirkulka, a frézka ke které se dá koupit stúl. Na polodrážku pak stačí buď ta cirkulka, pokud má stavitelnou výšku, nebo ta frézka. Vybevní do deseti tisíc, taky vystačí, když se to nechce dělat složitě. I kdyby si člově kupoval nástavky atd, tak stejně spoustu věcí potřebuje dodělat a něco doma mít musí.
(30.11.2011 21:40)Josef Skala napsal(a): [ -> ]..... Samozřejmě že čím dražší ať už stroj či nástroj tím zřejmě kvalitnější.Ale i v nižších cenových relacích je slušný výběr. .....

tady si dovolím tvrdit , že ne vždy je to přímá úměrnost Sad . Já osobně při nákupech nehledám nejnižší cenu nebo nejzajímavější nabídku, ale nejlepší poměr VÝKON / CENA (samozřejmě při zachování pomocných kriterií). A toto neplatí jen na nákupy na firmu, ale tak nějak se to snažím řešit celkově Wink
Potřeboval bych takovou pracovní desku jakou mají pily, které se teď prodávají.
Lišta s nastavitelným úhlem, které jezdí ve vodící drážce ať nemusím kupovat pokosovou pilu. Mám starou pilu jen s příložníkem.
Kdyby jste měli tip jak slušnou pracovní desku na pilu získat byl bych rád.
pokud už máš nějakou rybinu ve stole tak stačí půlměsíc, šroub a kousek vodítka co bude jezdit tou rybinou ve stole = měl jsem takto v pertinaxovém stole udělané vodítko a jako kluk po vyučení na takto vybavené pile doma v garáži "podnikal" Wink jj to byla doba Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Referenční URL's