Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varování před kolapsy včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Pane Vochozka úlovou váhu nemám ale je nápadné i to když některé nosí do samé tmy a ostatní ne vím co takové včelstvo může donést a není těžké se o tom přesvědčit.Jsou to stovky roztočů denně včelař zjistí problém na česně při odcházení poškozených včel ale to už více než 14 dnů onemocnění úřaduje.
(03.01.2019 13:10)maci01 napsal(a): [ -> ]a určitě krmením plodu se dál šíří,
-------------------------
Uź sem nenapíšu ani slovo.
Teraz to asi nie je podstatne, ale včela sa vraj vyliahne bez nosemy.
Zdroj tejto informacie bohužial nepamätam
Dvakrat som vyšetril včely pred liahnutim, /z pozitivneho včelstva/ -bez nálezu.
Tak neviem, má niekto ine informacie ?
----------------------
Píš kludne ďalej, kto nechce čitať Ťa nemusí.
J.filip
Včely se můžou líhnout bez nosemy.
Tohle zjištěno nemám.
Ale souhlasím s přenosem při krmení, či při předávání nektaru mez létavkami a mladuškami.
Jste schopen Jarku prijmout fakt,ze tenhle kolaps nemusi byt vubec o roztocich a na cesne poznate jen,ze nektera loupi.A ta dalsi za tyden loupi ta prvni a dalsi po tydnu ta druha??? A dalsi uz neni co??? "Osvedcene" zuzovani cesen je k nicemu,protoze den ze dne prestanou fungovat strazkyne,probiha nakup dobrot na vetsine stanoviste? V tu dobu uz tam taky vetsina klestiku byt vubec nemusi,ne tak aby si nosili nove a nove??? (vetsinou je po letnim leceni a mnohdy uz i po fumigaci-klestik je redukovan zasahy vcelare).Zda se mi to nebo ne,my o voze a Vy o koze?
(03.01.2019 14:11)Kohout napsal(a): [ -> ]
(03.01.2019 13:02)Albert Gross napsal(a): [ -> ]
(03.01.2019 12:11)Kohout napsal(a): [ -> ]K čemu tohle téma Varování před kolapsy včelstev je?
Varování před kolapsy včelstev.
Kdo varuje koho a jak?
Ping-pong Smile Je jedno v akej téme, ale o úhynoch treba diskutovať. Záujem je, či ?
Pánové, napadlo někoho, jak se ty problémy dostaly na naše stanoviště, když nevznikly na tom našem? Nebo ještě jinak, poznáte včelstvo, které je nemocné a může být zdrojem infekce a včas ho zlikvidujete? Je dobré zabrousit do historie. Co myslíte, jak se rozšířil roztoč v začátcích (myslím v těch úplných začátcích). Tvořily se oblasti s vyšším zamořením a někde zůstávaly ostrůvky s nižším množstvím VD. Avšak proces šel dále a intenzita zamoření se zvyšovala a začaly se projevovat doprovodné nemoci, které roznášel především jako vektor těchto nemocí VD. Populace roztočů se dále zvyšovala nemocí bylo stále více a více až se najednou zjistilo, že už není potřeba tolika roztočů ke kolapsu včelstva. Proto ta domnělá absence VD, ale ono je docela možné, že i ten roztoč, nemocný roztoč, může také hynout a nevidíme to. Může takovou situaci včelstvo, které se s takovou zátěží ještě nesetkalo vyrovnat? Pak musí přijít očistný proces ve formě úhynů celých stanovišt´, či oblastí (to do budoucna se může stát, ale přispěje k tomu zas ten VD). Viry a nosema tu byly i před VD, ale situace nebyla tak fatální (zase ten VD). Nehledejte v tom „ameriku“. Tak jako před léty expandoval do prostoru, tak nyní se postaral o ……..
Co myslíte, jak s toho ven!!!
Můj názor asi odhadnete. Já doporučuji mimo jiné nebrat na lehkou váhu toho roztoče a bude míň problémů. Vybírat ty odolnější včelstva. Jinak žijeme tak jako včely ve zhoršeném životním prostředí.
Pro načuřeného Honzíka: A co budeš ty z těch konferencí používat tuto sezonu u sebe. Já odjížděl s návodem na thymolový nosiř a jsem spokojen. Ale jedná li se o kolapsy, rád se nechám poučit! R. S.
Když nic jiného, alespoň jsem se dověděl, jak D. Weaver dosáhl úspěchu. I když v našich (a mých) podmínkách těžko realizovatelné.
E. Österlund byl skvělý a neplánovaný bonus. I další přednášky stály za to, v Brně např. Štěpánka Dlouhá a Jarda Bajko.
Za mě osobně to není jen odejít a překopat svůj systém práce, protože někdo dělá to či ono.
Když nic jiného, mám dobrý pocit, že jsem s partou partou schopných a ochotných lidí odvedl kus pořádné práce při organizování konference.



Ke kolapsům, před pár roky jsem přišel o cca 70 % včelstev. A dobře mi tak, usnul jsem na vavřínech a myslel si, že to vše půjde samo. Nyní pravidelně sleduji napadení včelstev VD a podle aktuální situace reaguji. Snažím se postupně prokousávat vpřed, vyřadit chemickou zátěž včelstev a využívat jejich genetický potenciál.

Všiml sis, že jsem na těch pár řádcích nikoho neurazil ani neseřval?
Honzo já si myslím, že Rudu jsi urazil Shy
Jen doplnění p. Jiří.
Nešlo jen o přímé šíření /lavinovité/
Zde sehrálo roli /viry,nosema ....../ i kupování oddělků z celé republiky. Z JM do SM a podobně. F.V.
K príspevku Jiřího V : Jak z toho ven.
Tiež si myslím, že na striedačku vzniknú lokálne epidemie /vírusy a NC/ a až pri svojom "úhyne roka" začne včelár rozmýšľať, ako zmeniť zaužívané postupy, aby úhynom zabránil. Alebo prestane včeláriť. Mení sa zloženie včelárov od starších polokomerčných včelárov ku hoby včelárom, ktorí zavčelujú rovnomerne včelnicami s malým počtom včelstiev. Včely sú pre nich relax a môžu si dovoliť ekovčelárenie s biologickým ošetrovaním včelstiev. Ak má dnes včelár v priemere 16 rodín vo včelíne, v kočovnom voze, alebo v rade na včelnici, tak v nasledujúcom období sa to bude meniť a riedke rozmiestnenie úľov bude jedno z opatrení proti zalietavaniu a migrácii VD.
Rabovkám by som nepripisoval velký podiel na šírení patogenov. Štatisticky - koľko včelstiev máte na jeseň vyrabovaných a koľko ich zostane so zásobami ? Zalietava až 40 % lietaviek v radových zostavách včelnice.
Stránky Randyho Olivera sú naozaj vynikajúcim zdrojom poznatkov potrebných na súkromnú vojnu s úhynmi. Je mi už jasné, že opatere včelstiev budem musieť venovať podstatne viac času. Na to, aby som nezostal v červenom poli úhynov, mi moje doterajšie zásahy proti VD nestačia. Tiež včelárim pre med, nie preto, aby som bol in a ked to bude ekonomicky neúnosné, tak si tiež nechám len pár rodín na osvieženie.
No vidíš, Albert, toľko pesimizmu z každej strany a zrazu aké pekné svetielko nádeje! Plne sa s tým, čo si napísal, stotožňujem. Problémom treba predchádzať a toto je podľa mňa jedna z ciest...Wink Keď je veľa včelstiev vedľa seba, je to ináč, ako si to prajú zákony prírody. Podobne ako keď je veľa kohútov na jednom smetisku...Ak to nevyrieši včelár a včelstvá nediverzifikuje, príde tretí. V tomto prípade choroba. Výsledok? prázdne úle....
Když nic jiného, mám dobrý pocit, že jsem s partou partou schopných a ochotných lidí odvedl kus pořádné práce při organizování konference.
Určitě to bylo záslužné, ale otázka zněla jak nám tyto informace pomůžou překonat úhynové nástrahy této sezony. Jinak jsem žádné urážky nepocítil. Jestli nejsi Louky příliš přecitlivělý. R. S.
(03.01.2019 14:32)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Pane Vochozka úlovou váhu nemám ale je nápadné i to když některé nosí do samé tmy a ostatní ne vím co takové včelstvo může donést a není těžké se o tom přesvědčit.Jsou to stovky roztočů denně včelař zjistí problém na česně při odcházení poškozených včel ale to už více než 14 dnů onemocnění úřaduje.

Podle Vás tedy stovky roztočů dokážou zlikvidovat včelstvo. Nemám problém změnit názor, když je to nějak podloženo. (ještě nedávno jsem si taky myslel, že když léčím, úhyny se mě netýkají)
Teď skutečný příklad.
Celé stanoviště prošlo fumigací (2x). Včelstva vždy "přítomna". Pak jedno padlo (déle jak za měsíc od první fumigace). Jeden teplý den jsem byl stanoviště navštívit. Teprve ten den jsem zjistil, že jedno včelstvo už není a několik dalších je právě na nákupech. Vím přesně, kde hmotnost úlů znatelně stoupla. Loupící včelstva už nejsou.

A teď jednoduchá otázka. Kde se vzaly ty stovky kleštíků? (podle Vašeho pohledu na věc)
Miroslave, nemůže to být tak, že se nakazily viry z vykrádaného včelstva, které již mělo viry v plném proudu rozmnoženy a donesly si je i se zásobami a s vyssátým plodem? To pak jde už rychle, když se neudělá opatření, může se štafeta dále předávat při teplém počasí. Zde již roztoč není potřeba. Abych vám řekl i to “B“ -již po dva roky se mi osvědčilo, že při včasném zásahu se to v pozdním podzimu dále nerozšiřuje, když nasadím dlouhodobý odpařovač KM včelstvům všem. Úspěšnost závisí na včasnosti zásahu. Proto, když mám v blízkosti nějaké ohnisko virového onemocnění, tak se takto na podzim sichruji.

Není to způsob úhynu relativně bez VD?

ALE PROBLÉM VZNIKL V OKOLÍ.
(04.01.2019 8:13)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]A teď jednoduchá otázka. Kde se vzaly ty stovky kleštíků? (podle Vašeho pohledu na věc)

Čo si robil pred fumigaciou v októbri(?). Bol si na dovolenke.
Nechápu, kam míříte.
Pane Vochozka Není psáno zda ošetření proběhlo nejen u Vás ale i v okolí. Také je možné že pouhé odstranění roztočů Fum. nezastaví už rozjeté onemocnění s tím zkušenost nemám. Používám Formidol 40ml 85 jak 5 otvorů bodově při matce z plodem, tak část obnažené desky při odebrání zavíčkovaného plodu bez přítomnosti matky, z ozdravením za 2 dny.Při průběhu úhynů 2014 u nás které včelstvo se dočkalo Aerosolu přežilo, nemoc se zastavila, nedá se psát o včelstvech spíš o oddělcích a nebilo jich moc, na jarní nařízené ošetření.U mých včelstev jsem stál před rozhodnutím, zda se smířit se ztrátou,do plošného ošetření zbývalo 6 týdnů.Pouhým léčením včelstva odrovnám tak poškodím matky denní přínos je velký z některých včelstev z česen padají pokroucené včely,vedle odcházejí celá včelstva.Rozhodl jsem se správně, každé včelstvo dostalo co potřebovalo ať se včelařskou zkušeností či bodovým pročištěním,důležité že 23+2 záložní matky beze ztrát podaly v následující sezoně vysoce nadprůměrný výnos.Někteří včelaři se na vařené nudli utáhnout nedají.
(04.01.2019 8:13)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(03.01.2019 14:32)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Pane Vochozka úlovou váhu nemám ale je nápadné i to když některé nosí do samé tmy a ostatní ne vím co takové včelstvo může donést a není těžké se o tom přesvědčit.Jsou to stovky roztočů denně včelař zjistí problém na česně při odcházení poškozených včel ale to už více než 14 dnů onemocnění úřaduje.

Podle Vás tedy stovky roztočů dokážou zlikvidovat včelstvo. Nemám problém změnit názor, když je to nějak podloženo. (ještě nedávno jsem si taky myslel, že když léčím, úhyny se mě netýkají)
Teď skutečný příklad.
Celé stanoviště prošlo fumigací (2x). Včelstva vždy "přítomna". Pak jedno padlo (déle jak za měsíc od první fumigace). Jeden teplý den jsem byl stanoviště navštívit. Teprve ten den jsem zjistil, že jedno včelstvo už není a několik dalších je právě na nákupech. Vím přesně, kde hmotnost úlů znatelně stoupla. Loupící včelstva už nejsou.

A teď jednoduchá otázka. Kde se vzaly ty stovky kleštíků? (podle Vašeho pohledu na věc)

Pane Vochozka, úhyny nepůsobí ten roztoč, včelstva zabíjejí viry a Nosema ceranae, roztoč se na některých úhynech spolupodílí, ale že by on zabil včelstvo, to by ho tam muselo být přibližně stejně jako včel. Proto se zcela lehce mohou včely nakazit viry vylupováním kolabujícího včelstva BEZ přítomnosti roztoče. Takové loupící včelstvo může zkolabovat během několika málo týdnů. Takže úhyny jsou i bez roztoče. Po fumigaci, která paradoxně snižuje imunitu včelstva a jeho odolnost vůči virům. Proto mohou padnout i vzorně přeléčená včelstva.
To mělo byt adresováno pro Jarek255, já netvrdím, že je vinen kleštík.
Nějaké malé nedorozumění.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's