Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastovací zařízení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Osobně ničemu nepodléhal,nabidnu můj pohled řekněme od hořáku TIGu.Nerez je prostě nerez,odolný kyselinám,prostredi, uvolňováním materiálů atd.Nerezu je řada druhů a pokud je něco vyrobeno z potravinarske 303,304,304L jsem přesvědčen že ze všech materiálů zde uvedených je to do vcelariny nejlepší volba materiálu.Znam,ten pocit kovů popisuje více lidí otázka je jak by to bylo kdyby člověk neviděl o jaký kov se jedná,ale tím neříkám že to tak není.A k tomu svařování nerezu,tak ze své krátké doby kdy jsem se kolem převážně Tigu motal tak ty řeči o zkráceném zdraví a třeba neplodnosti nevychází jednoznačně z materiálu,ale především z procesu sváření kdy vzniká spousta jedovatých vyparu a převážně záření.A vzhledem k tomu že jsem kdysi podlehnul panice co se týče svařování utekl jsem z DE od super výplaty a hlavně svářecí dílna tady a u nás se často nedá srovnat.Uzavru to takto kamarád z učňáku v DE svaří už cca 18 let od nerezu po magnézium právě Tigem a hlavní rozdíl je v ochraně zdravý svářeče které je tam a u nás.Asi se doba už i tady změnila ale není to v materiálu ale v přístupu.(Když srovnám odsvani boxu co jsme měly na škole s tím co pak bylo v DE tak nebe a dudy,tak je jasný kdyz výpary částečně vdechujes a nejsi dostatečně odstíněn od záření zdravý trpí).
Aha, zeptej se Josefa že se to říkalo. Jasně že už lidi neříkají, jestli dotyčný dělal frajera a nedostatečně se chránil a zda soudruzi nezajistili dostatečné podmínky.

Nerezů je mnoho druhů, některé nereagují na magnet, jiné ano. A laicky bych si myslel, že je potravinárský a jiný nerez k jinému určení. Jo a dokonce snad slovo nerez neznamená antikoro nebo tak nějak. Já jen že prostě potřavinářský nerez mi smrdí, hliník ne (pravda, když meju medomet nevybavuju si, že bych ten pach cítil). Zato plast nádoby určené na med smrdí plastem i za studena a i bez mytí!

Navíc hliník je asi nejběžnější kov, je ho hodně v hlíně, podle ní se česky jmenuje. Ovšem vždy záleží na formě v jaké je.
Každému smrdí něco jiného.
U toho poškození zdraví u sváření nerezu dochází hlavně špatným větráním kdy se vdechují výpary ze sváření. Výpary obsahují hodně chromu, který je nebezpečný. Druhý díl se vztahuje na tigovou elektrodu. Záleží jaká se používá, protože některé obsahují prvky které se při sváření uvolňují a jsou lehce radioaktivní, jako je thorium. Svářeči nerezu jsem cítil často na dálku on argon je také pěkné svinstvo.
Potravinářská nerez je pokud vím vždy nemagnetická a s větším obsahem chromu. Magnetická nerez je lepší na obrábění a ta není tak stálá.
Co nerez nesnáší a rozkládá (koroduje) je chlór. Takže pokud používáte nerez vyhněte se chloru. Z praxe vím že tlaková nádoba napojená na obecní vodovod s chlorovanou vodou vydržel méně než žárově zinkovaná nádoba.
Z mého pohledu více cítím hliník jak nerez a co si budem povídat železo je pro organizmus přirozenější jak hliník. Co mě na hliníku vadí je jeho reakce v kyselém prostředí. Vzpomínám si na vojnu a ešusy kdy při konzumaci potravin z ešusů mě bolestivě trnuly zuby. Hliník vytvářel článek s amalgánovou plombou. Dnes se mě to již stát nemůže Smile.
Po dlouhé době jsem měl čemu se pousmát, j-k jste vtipný v těch dvou polsledních větách. I ve zbytku s vámi asi nejde nesouhlasit.
Bohužel realita za nemalý peníz mě zubaři vše překuchali, protože je prý dnes jiná doba Big Grin. Teda musím říct že asi měli pravdu. Původní zubařka šla do důchodu atam jsem byl co měsíc. Nyní po generálce tam zajdu jen na kontrolu a zuby již nebolí.
Že toho ten tom50 tolik ví, obdivuhodné.
Děkuji diskutujícím za příspěvky o hliníku.Teď druhá kaciřská otázka jak je bezpečný plast pro skladování medu? Máme plasty na potraviny ale ne všechny jsou vhodné na med nebo potom na jeho stekucování. Ať se daří Zdeněk
Mám zásadu předběžné opatrnosti a to, že skladuji v plastu (40l nádoby), ale ztekucuji zásadně v nerezu. To, že je plast vhodný pro potraviny ještě neznamená, že je vhodný i pro vyšší teploty.
Dobré ráno.
Na linku https://www.vcelarisobe.cz/2021/02/ridic...s-ohrevem/ naleznete návod na stavbu řídící jednotky pastovačky od Honzy Havelky. Třeba vás inspiruje a stihnete si ji do sezóny postavit.
Zdravím diskutující,
mám otázku ohledně pastovacího zařízení. Jsem pevně rozhodnut zakoupit pastovací zařízení s ohřevem a mám dva kandidáty.
Kovář Pastovací zařízení 50 l s tepelnou rohoží a Lysoň 50l dvouplášťový.
Máte někdo zkušenosti s jedním nebo druhým?
Děkuji
Mám Kováře a jsem spokojenej. Už mám i odzkoušeno, že jistič v pastovadle ho shodil pro přepastování a následně rozehřívání rohoží.? Já jsem spokojenej (mám 70 L )
Muzu poprosit o vase postupy pastovani. Zda pridavate “startovac” a v jake podobe? Jde to bez nej? Jak mate nastavene cykly? Jak vyuzivate ohrev nadoby? Kolik dni pastovani trva a jake jsou vase vysledky - trosku se pochlubte s tou krasou Smile diky moc
Poridil jsem “Kovare s ohrevem” a verejne dostupna infa jsou tak odlisna, ze budu rad pokud se zde rozvine fundivana debata uzivatelu pastovacich zarizeni. Diky moc a krasny den.
Med začínám pastovat, když se začíná kalit. Máchám 15 minut každou hodinu (automat). Většinou je po cca 2-3 dnech je napastováno.
Když mám startér (pastový med), pastuji hned po vyčeření. Do 50 kg medu dát 2-3 kg pastového (stačí i 1 kg, ale trvá to déle).
Když ztekucuji na pastu, je potřeba ztekutit úplně. Když ho necháš jen tak napůl, hrubé krystaly dají základ budoucí pastě a ta nebude tak hladká.
Pozor, aby horní rameno míchadla nevhánělo do medu vzduch, bude tam pak pěna.
Ještě bych doplnil, že je potřeba pastovat v místnosti, kde je chladněji, pokud se o to pokoušíš v téhle době v místnosti, kde je 24 a víc, tak se se zlou potážeš....Ten ohřev je tam spíš na parádu bych řekl.....max že by si to pastoval někde kde je hodně chladno, tak tam by se hodil.....Já si letos taky Kováře pořídil a pastuju 10min a 1h pauza.
Dekuju moc - takze starter resit nemusim? A co teplota - jasny pise se spise nizsi, ale nasel jsem i prispevek o top pastovem medu odkudsi z Francie a tomu pry trvale “topili” kolem 30 stupnu - a asi to trvalo brutalne dele.
Takze nechat v nadobe na cireni a az se zacne zakalovat tak sup do toho ( nic sveho na nastartovani nemam a nic ciziho pridavat nechci ).
Ohřev je pro případ, že to přeženeš a nepůjde stočit do skla (zatím se mi to nestalo, tím že míchám tak často med neměl šanci úplně zatuhnout). Pak trochu ohřeješ a jde to.
v MV posledních let byl moc povedený článek od Petra Texla, stojí za to přečíst.
(14.07.2021 17:59)Balipes napsal(a): [ -> ]Dekuju moc - takze starter resit nemusim? A co teplota - jasny pise se spise nizsi, ale nasel jsem i prispevek o top pastovem medu odkudsi z Francie a tomu pry trvale “topili” kolem 30 stupnu - a asi to trvalo brutalne dele.
Takze nechat v nadobe na cireni a az se zacne zakalovat tak sup do toho ( nic sveho na nastartovani nemam a nic ciziho pridavat nechci ).

To si neumím představit....možná za delší dobu se to napastuje...já první dávku pastoval když jsem medoval a to jsem měl v medárně kolem 25 stupnů...míchal jsem to tejden, byl krásně bílej, ale když jsem ho nalil do sklenice, tak byl nahoře jak voda....když jsem změřil vlhkost medu, tak měla 24.....přitom počáteční med byl usušenej na 17.....tak jsem to všechno rozpustil a nechal to ležet v pastovačce až se v medárně sníží teplota....když tam bylo 22 tak jsem to zkusil znovu, před začátkem jsem změřil vodu a opět tam bylo 17....míchal jsem to víc jak týden a ted už je v takový konzistenci, že půjde nalejt do sklenic a nebude to tíct jak tekutej med....a jak píše Honza když to míchá každou hodinu x minut, tak ti ten med prostě neztuhne tak aby nešel nalejt do sklenic...kdyby si to dělal v chladnu tak by se to určitě hodilo víc. Kolomý na přednášce říkal, že má vyzkoušených spousta teplot a že nejlepší se mu zdá a ted se nechci mýlit, ale říkal myslim 16 stupnů.....v týhle teplotě to máš napastovaný do dvou dnů jak nic a i bez očkování. Já neočkuju jen nechávám v nádobě dole zbytek na další várku a od toho se to trošku naočkuje. Naočkování ti jen zrychlí ten proces, jinak to nemá žádnej efekt.
Já mám ve svých poznámkách u Kolomého dokonce 13°C.
Já pastuju sice ručně, ale při cca 21°C to dělám min. dva až tři týdny.
Ali, já to mám doma podobně.
Ruční pastovač, pokojová teplota a dva týdny (i víc) než je to hotové. Ale takové to "sádlo", které občas u někoho vidím se mi ještě nepovedlo...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's