Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastovací zařízení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
To musím souhlasit že s řepkovým medem je to asi horší i když i řepku jsem mněl taky mnohokrát. Už v začátcích jsem pastoval v pozinkovaném sudu 200 l který byl opatřen velmi drahou potravinářskou barvou. Přez velmi pečlivou aplikaci s odmaštěním se barva loupala a v medu byli šupinky barvy. Tehdá nerez ještě nebyla. Zlatej plast.
Jo a hliníkové konve jsou schválené pro styk s medem ??? Používají to všichni.
Ladím zdrojový kód pro řízení pastovačky a míchačky. Zajímalo by mě, jaké údaje jsou pro uživatele automatických pastovaček užitečné. Na té, co mám koupenou vidím pouze uplynulý čas.
Můj program umožní ukazovat:
  • celkový zbývající čas do konce programu
  • ve fázi míchání zbývající čas do konce míchání
  • ve fázi klidu (čekání do dalšího míchání) zbývající čas do konce čekání
  • aktuální teplotu medu a stav, jestli je topení aktivováno a pokud ano, jestli zrovna topí nebo je vypnuté

Používám LCD displej 20x4 (20 znaků na 4 řádcích), nějaké údaje se na něj vejdou. Není nutné vše zobrazovat, aby to nebyly nepřehledné omalovánky.

Vzdejte se prosím komentářů, že lepší je sud a vrtačka . . Dělám to především pro sebe a pro radost a když už to budu mít napsané, pustím podklady do světa.

(05.02.2020 9:13)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Dělám si programátor na pastovací zařízení. Stávající pastovačku jsem vybavil topnou rohoží, využívám to při míchání krmení (nevymlouvejte mi to, už pár let to tak dělám a vyhovuje mi to).
Zajímá mě, jestli má smysl ohřev i při pastování medu. Já sám jsem to nikdy nepoužil a pokud si píšu program, případně bych to do něj zařadil.
Dále, co by bylo dobré dát do programu na pastování. Já počítám:
  • celkový čas pastování v hodinách (1-99)
  • perioda pastování v hodinách (po kolika hodinách se má proces spustit)
  • doba pastování v(kolik minut se má motor točit)

Nic víc jsem zatím nepotřeboval, ale třeba má někdo jinou zkušenost.
No pokud tu možnost máš a stojí tě to jen tvůj čas tak samozřejmě víc informací ničemu ani nikomu neškodí a máš přehled absolutně o všem, směle tam dej vše co si popsal.
Pokud bude mít někdo zájem, programátor jsem si dělal sám a za pár kaček. Každou hodinu až dvě se sepne frekvenční měnič a míchá 5 min doprava a 5min doleva. Celé to funguje s jednoduchými digitálními hodinami z číny a jedním časovým relé. Motor s převodovkou mi vyšel na 1200kč a ze starého medometu mam udělanou nádobu na míchání.
Zatím sem si troufl napastovat 80kg. Dělám cca, 3 várky za rok.
Celé i s kabelem a krabicí, motorem, nerez plocháči cca 2200kč.
Kdo by měl zájem, můžu dát schémátko, foto, atd...
Ps:Měnič jsem vykuchal, ze starého pasu..
TO je ono, sehnat za dobrý peníz potřebné komponenty. Třeba měnič je dost problém . . .
(06.02.2020 20:20)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Jo a hliníkové konve jsou schválené pro styk s medem ??? Používají to všichni.

Kaciřská otázka,kde se schvalují obaly na med? (hliník,nerez,plast,guma)
Ať se daří Zdeněk
Med je potravina a na ty se obaly schvalují
(09.03.2020 7:19)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]TO je ono, sehnat za dobrý peníz potřebné komponenty. Třeba měnič je dost problém . . .

Motor seženeš...
Ostatní uděláš....
Frekvenčák koupíš na ebayi třeba tu...

https://www.ebay.com/itm/2-2KW-Single-Ph...Sw-cVdblZm

Když si řekneš, že si ochoten vložit 3500Kč, na pohodlnost, že nemusíš několikrát denně míchat med ručně, (už bych to nedělal, je to hrozná pakárna. dělal sem to 5let) ale automaticky, tak je to velká paráda a za pár dní máš hotovo a stáčíš. nechápu, že mi 5 let trvalo, než sem se do toho pustil. Lidi sou spokojený a já prodávám pastovaný med jen o 10Kč dráž, ale i tak je mnoho lidí, kterým to nevysvětlíš, že když si koupí pastovaný, tak ho nemusí ani po roce dolovat ze sklenice....
Já jsem dal před pár lety cca 20.000,- za kompletní pastovačku, dle mého dost dobrá investice.
Navíc ji používám k míchání krmení, takže dvakrát dobrá investice. Jen si pro radost dělám vlastní řídící jednotku, kde nastavuji pastování/míchání, časy, teplotu . . .
Už to běží na stole, kód je kompletně hotový, ještě osadit na DPS a dát do krabice.
(09.03.2020 16:21)Kosta napsal(a): [ -> ]Med je potravina a na ty se obaly schvalují

Plně s váma souhlasím a hliníková konva není schválena na poraviny? Ať se daří Zdeněk
Rozhodně bych med v konvích z hliníku nepastoval. Konev z hliníku, jako taková, se určitě netestuje, testují se materiály, ze kterých se obaly vyrábějí. Z hliníku se různé obaly vyrábějí (plechovky na nápoje, víčka jogurtů, fólie a pod), to je pravda, ale není hliník jako hliník a navíc tyto materiály jsou ošetřeny ochranou vrstvou, která brání uvolňování hliníku. Taktéž se nemůže hliník používat na obaly všech potravin, hlavně kde jsou kyseliny (což v medu jsou) nebo soli.
Ale v podstatě mi vůbec nevadí, jestli si někdo dává med do hliníkových konví, je to jeho věc a mě je to úplně jedno Smile, já bych to však neudělal.
(09.03.2020 17:07)Medak napsal(a): [ -> ]a hliníková konva není schválena na poraviny?




[Obrázky: 2020-03-10-08-38-32.png]
Docela by mne zajímalo jak se řeší oxidace hliníku,zda ta vrstva se dá brát jako zábrana pro přímý kontakt s hliníkem protože ten na vzduchu během pár desítek sekund zoxiduje a vrstva pokryje čistý hliník.Chemicke složení tech oxidů nevim(nepamatuju) ale každopádně med s čistým hliníkem do styku v konvy nepřijde ale jak píše Kosta nepastovat protože se může odřít a poškodit vrstva oxidů.Otazkou zůstává zda to není jen vyhánění čerta ďáblem v dnešní chemické agroloby kde jen množství roundapu a pesticidů obecné bude dorazí než med v koncích a jezeni jídla hliníkovým příborem
Tiez by ma zaujimalo ako to je vlastne je.... tak ako napr. medena trubka na rozvod pitnej vody.... z mojho pohlanu ani diva svina nevie ako to je.... jeden povie tak druhy onak.....
Proto používám nerez nebo plastové obaly s atestem pro styk s potravinami. Vím, na čem sem a nemusím se domýšlet.
Jj. Je jen otázkou času, kdy se objeví, že i nerez nebo plast s dnes potravinářským atestem uvolňují ... Zkrátka, nic není na 100%.
JK
Mna zaujima to ze ci to nie je nahodou tak ze tam nieco niekto nasiel nejake tie "skodliviny" no a mozno je to tak ako ked sa povie ze med z facelie je toxicky.... nemyslim ze by nam skodil no nieco v nom asi ozaj je, inak by to netvrdili. Nejdem zpochybnovat ziadne udaje o hliniku atd. len ma to zaujima....
Na skladovanie AL konvy nepouzivam iba na prevoz, je to pevnejsie ako plast a tym menej nachylne na prasknutie.
Med na sobě taky po určitém čase vytvoří ochranou vrstvu a bez problémů splňuje hyg.limit ale co vím muzes ji použít jen na rozvodů kde máš vodu z úpravny,problém je pH takze na lokální zdroj(studna ,vrt atd.)se med dávat nemá.Nejvetsi problém je u rozvodu pit.vody riziko kavitace a vždy by rozvody mel vypocitat odborník aby se příliš nezvýšil proudění v trubkách.Takze ten kdo jen přelévá a skladuje med v hlin.konvich tak med do styku s hliníkem nepřijde ale s jeho oxidační vrstvou.Jiny případ jsou hli.pribory nebo ešus tam běžné tuto vrstvu odřeže zubem,mícháním v ešusu atd.Nicmene podle mne jde o stopové prvky které naše tělo užije a využije,za mne to není takovej strašák jak se z něj udělal.Urcite riziko je pH medu(kyselost) ale oxidyy na hliníku jsou neskutečně odolne.Nerez je snad jedinej ok ,plast je taktéž problaamatickej a to z hlediska do jaké max teploty je zdravotní nezávadnost uváděna.Ohrevem medu v plas.sudu už tu teplotu porušujete a něco se uvolňovat může.Pro mne je potr.plast rizikove na stejné úrovni jako hliník.Takze kdo chce mít klid má vše v nerezu a nejlepší je nádoby a další nakupovat ne ve vcelarskych potřebách kde je nerez neskutečně predrazenej.Otazkou je taky doba skladování v nádobách nejsem si vědom že by se u potr.plastu počítalo s kyselosti nebo zasaditostí toho co v něm je
KTM Na tvůj původní příspěvek o hliníku 174 jsem už napsal reakci, ale smazal jsem jí abych tolik nedráždil ostatní velkou kadencí svých příspěvků. Napíšu to ale znova a taky panu Havelkovi nabídnu pohled z druhé strany.

Když myju antikorový hrnec měkkou houbičkou, cítím intenzivní pach kovu, jiný smrad než z obyčejného železa a cítím to i přes vůni Jaru. Když drhnu drátěnkou hliníkovou misku prastaré remosky, necítím nic a nebo nepatrně. Já cítím zápach kovu i když myju antikorové příbory, jídlo z antikorového hrnce mi strašně nechutná, ze smaltovaného mi chutná znamenitě, z hliníkové remosky mi jídlo šmakuje též. Já jsem proti tendenčním fámám imunní.

Výměna milionů sudů byla vynucena antoikorovou lobby, která chtěla vydělat vnucením několikrát dražších sudů a taky pod cenou vyzískat hliník z milionů sudů hliníkových. Podobnou fintu jsme zažili s autolékárničkami a s pneuzávačíčky to samé! Jen chtít vidět souivislosti.

No a aspoň ve fabrice, která má kromě munice taky tradici (měla, nevím ja teď) v balicích automatech, si štěbetali vrabci na střechách, že kdo svářel antikoro aspoň 5 let 8 hodin denně, už nás sleduje z nebe.

V r 1975 nějak soudruzi špatně naplánovali výrobu vína a vyrobili moc červeného, nešlo na odbyt. Tak se v tehdejší TV objevil věhlasný vědec zvučného jména a před národem prohlásil, že "to" po červeném půjde pánům o hodně líp. Několik let poté se červené shánělo jen pod pultem. A takto bych mohl pokračovat. Třeba o tom, že tehdy přišly předražené okurky hadovky a stejná finta zabrala znova. tehdy zase národu nakukali, že okurka je vitaminová bomba to samé pak kiwi. Dneska si to už nikdo nepamatuje.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's