Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastovací zařízení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Jo ještě k pastování elektrickou vrtačkou.
Existují s regulací, ty nedoporučuji. Při pomalých otáčkách totiž není motor dostatečně chlazen a je tak nebezpečí jeho "utavení". Vlastní zkušenost.
Lepší jsou vrtačky s převodem do pomala, ale ty jsou dražší,
O nevýhodách tohoto pohonu ani nemluvě.
iRP
Rosťo není těch 380w málo? Já co si dělal tak mi šel motor s 550w do..... a musel sem ho nahradit 1,5 kW a teď je to ok. Dělal sem ho z nerez koupeneho medometu a časování používám jednoduché spínací zasuvkove hodiny, napastuji cca 80 kg na jednu várku.
(05.02.2020 22:18)richard1 napsal(a): [ -> ]Rosťo není těch 380w málo? Já co si dělal tak mi šel motor s 550w do..... a musel sem ho nahradit 1,5 kW a teď je to ok. Dělal sem ho z nerez koupeneho medometu a časování používám jednoduché spínací zasuvkove hodiny, napastuji cca 80 kg na jednu várku.
Není.
Záleží na převodu. My máme míchadlo původem z totalitního JZD. Co tam míchalo... Otáčky jsou takové, že za minutu jsou cca 4. Při těchto otáčkách PLNĚ postačuje tak malý výkon a ani převodovka se moc nehřeje
iRP

[Obrázky: 1-Detail-m-chac-ch-vrat-pastova-e-1.jpg] [Obrázky: 1-Elektronika-pastova-e-3-f-z-styka-s-v-...ku-a-v.jpg] [Obrázky: 1-Pastova-v-provozu-3.jpg] [Obrázky: 1-Pastova-detail-pohonu-a-ovl-d-n.jpg]
Tak to je jasný při takových otáčkách, já mám teď 40 za min.
(05.02.2020 20:38)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Pastuju v tisici litrové plastové cisterně za 1000kč a přidělal jsem si k ní nožovou plastovou výpust. Pastuji míchadlem na stavební hmoty a pastuju 800-1400kg na ráz. Sklínkujem jeden den od rána do noci a je pokoj na celej rok. Co je lepší vymívat jednou cisternu a nebo 12x pastovačku. A co je lepší ztratit s tím 12 půldnú a nebo jeden den a to celé za pár šupú.

Pastovat se dá v plastových sudech o velikost konkrétní potřeby a obyčejnou vrtačkou.

Zdeňku, právě profíci jako jsi ty by měli být zárukou kvality a hygieny ve včelařství. Má ta tvoje nádoba atest na styk s potravinami? A co to míchadlo, je z nerezi? Co by na ty tvoje udělátka říkala asi veterina při kontrole na HACAP?
Nejsem hnidopich, ale jak jistě víš, med můžeme jen zkazit, nikdy nevylepšit. Za mě je hygienický standard základ při zpracování medu a u nějakého pastovače v sudu od něčeho pochybného bych si med nekoupil.
Cena za pastovačku sa mi vrátila po prvom roku ( to som ešte nevedel, čo s repkovým betónom, ktorý pomaly výkupcovia chceli zadarmo ). Čo sa týka pastovania:
- plnoautomat nastavený na miešanie každú hodinu 5 minút
- otáčky čo najnižšie aby sa do medu nedostával zbytočne vzduch - pena na vrchu
- naplnenie 80 pohárov za pár minút, doliatie dvoch kanví 5 minút a za 4 dni sa proces opakujeBig Grin
- akých 12 puldnú???? nechápem
- med nepotrebujem zahrievať nikdy, keď je hotový, plním (aj keď ohrev to má)
(01.02.2015 19:14)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]pro - Radek K.
Troufám si tvrdit že vím o čem to je!! Spastoval jsem už mnoho tisíc kg medu. Na pastování stačí i nevyhřívaný sud nebo plastová cisterna. Hlavní je neplnit pozdě !! To je to nejduležitější !! Pokud si nejste jisti zda to ještě druhý den pujde,- tak okamžitě začít plnit. Zažil jsem u toho hodně stresu ,je třeba plnit včas(dříve než je váš odhad) A když už to neteče tak to rozmíchat - rozhýbat a pak na výpust ještě foukat horkovzdušnou pistolí.[/b]

Tu hygienickou kauzu tady na fóru pamatuji. Někde v minulosti se tu probíralo, jak to v tom IBC kontejneru Zdeňkovi zatuhlo a jakým způsobem to celé rozehříval. Protože jakmile pastový med ztuhne, nestačí na výpusť foukat horkovzduškou... Big Grin Big Grin
Vážení kolegové, možná někomu, kdo nepotřebuje pastovat najednou metráky medu pomůže jako inspirace toto zařízení. Původně jsem chtěl použít stojanovou vrtačku, ale pak mne napadlo, že při umístění vrtule mimo osu konve a následně i otáčení konve která je unášena pohybem vrtule a hustoty medu, dojde k dokonalejšímu zpracování výsledného produktu. Zhotovil jsem tedy "šibenici" s posuvem (nahoru a dolů) k pohodlné manipulaci s vrtulí (upevnění do sklíčidla), ta má ještě posuv v příčném směru k vyosení vrtule z osy konve a podložní talíř jsem vybavil ložiskem. Vrtule tedy promíchává med v konvi a zároveň konev díky hustotě medu unáší kolem své osy. Jako pohon je použito stavební ruční míchadlo maltovin (viz obr.), doplněné o přídavnou regulaci otáček (cca 70 - 80 ot/min) a spínacími hodinami. Pro potřeby mých zákazníků na tomto zařízení napastuji cca 5 - 6 konví květového medu. Pochopitelně by bylo možno i více. Při správném zhodnocení stupně pastovitosti medu s plněním problém nemám. Pouze jednou jsem byl nucen použít průběžného tlakování plnicí nádoby vzduchem na 0,25 atp. Toto zařízení již používám 12 roků a bez problémů.
JK
[Obrázky: DSC02238-1.jpg]
Jako udelatko dobrý, jen by se bál u těchto zařízení, že tam může něco spadnout atd. už jen okolní prašnost která je v každé prostředí.
V létě jsem si taky vyrobil malé pastovací zařízení z konve na mléko. První verzi s modrým motorem jsem zrušil z důvodu prokluzování převodovky a taky slabého motoru. Nahradil jsem ho jiným motorem na 230V. Zatím nemám pastovací zařízení odzkoušené v provozu.
https://velkopetrovickevcelareni.rajce.i...ac_na_med/
Máte to pěkně udělané, jen já bych asi tu hliníkovou konev nahradil něčím jiným Smile
naplnenie 80 pohárov za pár minút, doliatie dvoch kanví 5 minút a za 4 dni sa proces opakuje

Tak každé 4 dny umejváš 2 konve a každé 4 dny jseš u toho uvázanej jak pes u boudy, nemůžeš jet na dovolenou.

Nerozumíte vůbec co je to séryová práce a co je úspora práce. Jinak na stavebním míchadle mám samozřejmě dlouhé nerezové míchadlo se třemi vrtulkami. Snad dám brzo foto.
Kdybych se mněl tahat s 30-35ti konvema medu ,přelejvat, umejvat a skladovat, byl bych znechucen a otráven. Vytáčím přez čerpadlo a velké síto přímo do té plastové cisterny a pak pastuji. Stačí dvakrát denně zamíchat. Jenom nesmím propást ten správný čas sklínkovat. Při sklínkování tak každou půlhodinu ještě lehce promíchávám hlavně před výpustním otvorem. Tak rozmělním i případné tužší hrudky medu. Napastoval jsem takto mnoho tun tak že to funguje. Sklínkuji zásadně s se spolehlivím pomocníkem který nosí sklenice, dává víčka, odnáší a rovná sklenice do skladu. 1400KG je tak na 15hodin velmi intenzivní práce. Ze začátku to jde rychle i 3 sklenice za minutu natočím. Potom už to jde čím dál pomaleji jak klesá hladina v cisterně.
Často jsem slyšel, že z pastovačky není takové riziko zatuhnutí. Asi častějším spuštěním cyklu a med je vláčnější delší dobu, než ... se to musí nahřívat. Nevím, jaké máte zkušenosti vy?
Ale chci se zeptat zda má někdo zkušenosti dávat pastovaný medu do barelů a pokud zásoby pasťáku ve sklenici dochází, tak teprve natemperují barel a dávají do sklenic. Nějak se mi mění skladba prodaného medu. Dříve šel více pasťák a zbýval les, dnes je to naopak. Je to asi tím, že nejsem nikde ve fabrice. Takto bych měl zálohu pasty v barelu a buť použiji do sklenic, nebo medoviny. Myslím si, že bude pasta udělaná po vytočení bude o něco lepší a nebudu muset rozehřívat med na případné pastování. Dík.
PN.
Jak se zjistí ten správný čas na stáčení? Někdy mám z něj beton ve sklenících.
podle voka..praxí
Napadá mě spousta odpovědí Smile
Jojo vlasně vy ty konve s medem musíte před pastováním ještě ke všemu ohřívat.Big GrinBig GrinBig Grin
Ono to každý přizpůsobí svým potřebám, nebudu přeci pastovat 200 kg v IBC nádrži ( příklad) navíc já osobně pastuji i ochucené medy v množství na co mi moje pastovacka vyhovuje.
(06.02.2020 9:05)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Zdeňku, právě profíci jako jsi ty by měli být zárukou kvality a hygieny ve včelařství. Má ta tvoje nádoba atest na styk s potravinami? A co to míchadlo, je z nerezi? Co by na ty tvoje udělátka říkala asi veterina při kontrole na HACAP?
Nejsem hnidopich, ale jak jistě víš, med můžeme jen zkazit, nikdy nevylepšit. Za mě je hygienický standard základ při zpracování medu a u nějakého pastovače v sudu od něčeho pochybného bych si med nekoupil.

Nechtěl jsem to zminovat, ale když už jsi to takhle napsal, nemělo by se všem měřit stejně? Zdeněk sem žádný fotky nedal, takže nikdo nemůže soudit, v jakých prostorech a v jakých zařízení pastuje. Fotky sem dal někdo jinej a jeho pastovaný med bych tedy nechtěl ochutnat, ale chápu, že tady se reaguje podle jmen.
(06.02.2020 13:34)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]naplnenie 80 pohárov za pár minút, doliatie dvoch kanví 5 minút a za 4 dni sa proces opakuje

Tak každé 4 dny umejváš 2 konve a každé 4 dny jseš u toho uvázanej jak pes u boudy, nemůžeš jet na dovolenou.

Nerozumíte vůbec co je to séryová práce a co je úspora práce. Jinak na stavebním míchadle mám samozřejmě dlouhé nerezové míchadlo se třemi vrtulkami. Snad dám brzo foto.
Kdybych se mněl tahat s 30-35ti konvema medu ,přelejvat, umejvat a skladovat, byl bych znechucen a otráven. Vytáčím přez čerpadlo a velké síto přímo do té plastové cisterny a pak pastuji. Stačí dvakrát denně zamíchat. Jenom nesmím propást ten správný čas sklínkovat. Při sklínkování tak každou půlhodinu ještě lehce promíchávám hlavně před výpustním otvorem. Tak rozmělním i případné tužší hrudky medu. Napastoval jsem takto mnoho tun tak že to funguje. Sklínkuji zásadně s se spolehlivím pomocníkem který nosí sklenice, dává víčka, odnáší a rovná sklenice do skladu. 1400KG je tak na 15hodin velmi intenzivní práce. Ze začátku to jde rychle i 3 sklenice za minutu natočím. Potom už to jde čím dál pomaleji jak klesá hladina v cisterně.

Na mojich 10x40kg vedier to úplne stačíWink A s tým pastovaním 2x za deň nesúhlasím, pri repkovom mede by to nemalo potrebnú jemnosť. Do vedier ide agátový med, takže iba prebehnem škrabkou. Ja mám repku zmiešanú s kvetom a agátom, nič nezohrievam
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's