Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastovací zařízení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Šikula. Jen bych se obával nějakého toho gumového otěru z řemenu a řemenice. V medu by to nemuselo vypadat pěkně. Popřemýšlej o nějakém tom krytu.
JK
Moje zkušenost s drahými pastovacím zařízením ze včelařských potřeb je, že při větších objemech medu všechen med stejně nejde stihnout napastovat než zkrystalizuje. Ku příkladu minulý rok mi jarní med zkrystalizoval za 3 dny. Proto jsem se s pokorou vrátil k vrtačce a spirále. Pastovač nyní používám spíše na dekrystalizaci.
České kutilství nezná hranic, výborné ?. Já jako antitechnický typ obdivuji.
Zdravím.
Chci si pořídit pastovací stroj na cca 100 kg medu. Rozhoduji se mezi výrobci Havlíčkova Borová a Kovářem. Obojí je česká výroba, takže předpokládám kvalitní. Výhodou pastovače od Havlíčkovy Borové je, že má 3fázový motor 400 V (Kovář má 230 V). Co doporučíte?
Díky.
Osobně jsem šel raději do 3fáz./400V (i když mám jiného výrobce).
Je dobré se podívat, jak velký je otvor pro nalévání medu, opastovače jsou obecně menšího průměru a vyšší. Do malého otvoru se blbě leje med. A určitě bych chtěl bezpečnostní kontakt proti otevření za chodu, přeci jen, pastovač má dost velký kroutící moment.
Honzo jaký konkrétní typ si pořídil ty?
Lysoň na 70 litrů, 400V, bez ohřevu. Ohřev jsem za těch 5 let nepotřeboval.
http://vast-oil.lyson.cz/bez-ohrevu/1259...cznym.html
Nechapem, za hodinu s vykonnou vrtackou napastujem 200 kg medu. Naco specialne pastovacie zariadenie. Samozrejme vrtacku vyuzivam aj na ine veci.Cool
Chápu to dobře tak, že s tím hodinu mícháš vrtačkou a to stačí k tomu aby med zůstal pastový? Nebo je to myšleno hodku celkově po částech...
Tomu never, muselo by to byť viac dní po sebe tú hodinu. A ešte nebude to vo výsledku také, ako keď ti to stroj raz za hodinu 5 minut premieša. Viem o čom hovorím, kedysi som to tiež robil "ručne" a nedá sa to porovnaťWink
Vyhazovat peníze za nějaké drahé složité pastovací zařízení na pár kg medu je nesmysl. Pastulu1400kg na ráz v 1000l plastové cisterně a pohoda. Na průmyslové mýchadlo (silnější vrtačka) jsem si nechal udělat asi 110cm míchadlo se třemi vrtulkami a napastuju v pohodě 14 metrákú na ráz. Když byla oběbdnávka pastoval jsem i dvě cisterny s odstupem asi 5ti dní. Kdo pastuje menší množství doporučuji plastový sud 150 nebo 200l a dole dát plastovou výpust kterou všude prodávají.
(21.10.2017 9:36)patko79 napsal(a): [ -> ]Viem o čom hovorím, kedysi som to tiež robil "ručne" a nedá sa to porovnaťWink
Patko a v čom sa to nedá porovnať,v tom že ručne pastovať je namáhavé,alebo v tom,že napastovaný med pastovačkou je kvalitnejšie spracovaný?
Já zatiaľ pastujem ručne,drevený hranol,problém niekedy je v tom,že v jedeň deň je ešte med redší a ak nalievanie do pohárov odložim do dalšieho dňa,je zase problém med znova rozmiešať a musím ho dať mierne zohriať v termokomore.
Máš pastovacie zariadenie aj z ohrevom,alebo je to zbytočná invenstícia?
Koľko medu a za aký čas sa dá spracovať na tvojom pastovacom zariadení,ani neviem ktoré vlastne máš.Ďakujem za odpoved,pýtam sa preto,lebo uvažujem tiež niečo kúpiť a repkového medu mávam z hruba 1.5t.
Jozef

Mám pastovacie zariadenie od Kováře. Čo sa týka pastovania ručne, nie len že je to robota, ale výsledná jemnosť pastovaného medu strojom, je úplne niekde inde. Je to poznať nie len na jazyku, ale napr. aj na tom, že po spastovaní mi med "tečie" aj na tretí deň, hoci je už miešadlo vypnuté. Pre istotu mám aj ohrev, ale je to zbytočnosť. Po dvoch dňoch pastovania plním do pohárov, čo je na dne 2-3 kg nechávam na "naočkovanie" ďalšieho medu. Mám najväčšiu nádobu od Kováře, takže na jednu várku 80 kg. Dá sa teda spracovať 80 kg za dva dni. Pre mňa to postačuje, ak by som chcel viac, stačí väčší sud na ktorý by som pripevnil pastovač.
Čo sa týka ceny, to si musí každý prerátať sám. Cena repky vo výkupe je 2,5€ max. Takže ak spastujem 400 kg repky, mám ho naspäť za prvú sezónu. Nenarobím sa a je to v nereze, hygienické, takmer bez roboty.
je to jak píše patko - na jazyku je ta jemnost znát oproti ručnímu pastování vrtačkou ráno a večer, ale může to být i mým nastavením pastovače - jednou za hodinu 2 minuty pastuji. Mám za to, že je lepší otočit medem sice na krátkou dobu, ale častěji a tím se krystalům více "otupí " ostré hrany je to následně balzám pro jazyk a chuťové pohárky. Květový med takto spastuji za 2-3 dny na nádobu. Plním cca 5 cm pod horní okraj což dává zhruba 85-90 kg. Stejně jako Patko pokud nepotřebuji nádobu na stáčení nechávám dole zbytek na očkování další várky.
Koupil jsem nerez dvouramkovy ruční medomet, na Bazoši je běžně k sehnání motor s převodovkou na 380v, mert 100 Učka, pár děr, stykač ovládaný 230v ,spínací hodiny za pár kaček a za dopoledne hotovo. Celkem náklady cca. 7 tisíc a mám to v nerezu. Jako míchadlo jsem použil stávající dvouramkovy koš( za dva dny krásně napastovano), během 10 min. z něj opět udělám zpět medomet kdyby bylo potřeba Smile
(21.10.2017 21:06)richard1 napsal(a): [ -> ]Koupil jsem nerez dvouramkovy ruční medomet, na Bazoši je běžně k sehnání motor s převodovkou na 380v, mert 100 Učka, pár děr, stykač ovládaný 230v ,spínací hodiny za pár kaček a za dopoledne hotovo. Celkem náklady cca. 7 tisíc a mám to v nerezu. Jako míchadlo jsem použil stávající dvouramkovy koš( za dva dny krásně napastovano), během 10 min. z něj opět udělám zpět medomet kdyby bylo potřeba Smile
Velice Vás zdravím. Jste šikula. Můžu poprosit o pár fotografií vašeho zařízení. Velice děkuji. Petr.
Z pastovacích strojů je o něco jemnější pasta, ale všechny (snad krom průtokového) jsou díky malé kapacitě pro malovčelaře - než udělám pár várek, tak ostatní med zkystalizuje (minulý rok za 3 dny). V tomto směru rozumím Scipiovi a Zdeňku Barnatovi.
To chcete říct, že pastujete vše ve velkém hned po vytočení v plné sezoně? Smile tomu se mi snad ani nechce věřit.....med se dá přeci rozehřát a pak pastovat
Ano, rozehřívání je další zbytečný krok navíc. A také mám zkušenost, že med před krystalizací má zpastovaný daleko lepší konzistenci.
V tomto dávam Ivíkovi za pravdu. Okamžite spastovaný med je ďaleko jemnejší a nemá tendenciu stuhnúť, čo sa vám pri rozpúšťanom mede ľahko môže stať.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's