Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastovací zařízení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Zdravím.
Doma vyrobeným pastovacím zariadením /použitý 50 l nerezový pivný sud, 1,2 KW elektromotor s prevodovkou,nerezové miešadlo,výpustný ventil / napastujeme ročne niekoľko ton jarného medu postupne.Skryštalizovaný med rozpustíme len do takej konzistencie,aby sa dal vyliať z plastovej nádoby do pastovacieho zariadenia.Kvalita pastovaného medu je výborná a zákazníci majú oň veľký záujem.Takto napastovaný med má stálu kvalitu a jemnosť.
Skryštalizovaný med rozpustíme len do takej konzistencie,aby...
To se napastuje poté tak, že nejsou v pas. medu kristalky - ,,písek" ?
Já jak nerozpustil uplně do tekuta, tak tam ten písek prostě je
Mám stejnou zkušenost, med by měl být jako vstupní surovina buď čerstvý, nebo řádně ztekucený.
Nie u všetkých medov, ale je tam. Každopádne to niektorým zákazníkom nevadí. Mne osobne áno. Vieš, kedysi nechceli pastovaný med vôbec, teraz ho predám všetok. Ak by som ich naučil, že ten "piesok" je OK, tak by ho brali asi tiež. Najlepšie je asi naučiť na skryštalizovaný med. To je však pri konzistencii medov ponúkaných v reťazcoch asi utópia. Niektorí si proste nedajú povedať, že med jednoducho kryštalizujeBig Grin
Na štart kryštalizácie / zaštepenie/ jarného medu som použil 2 kg jarného skryštalizovaného medu z predchádzajúceho roka. Spastovaný med bol jemný, ale kryštály zo štartra tam bolo cítiť. Preto už používam na zaštepenie pastovaný med.
Ak by som mal spastovať skryštalizovaný nerozustený med, tak by som určite nedosiahol takúto jemnosť. Bol by to len rozbitý vyšľahaný skryštalizovaný med.
Mám profesionálne zariadenie od Lysoňa s ohrevom, kde sa dá med dekryštalizovať a znova naštartovať kryštalizácia. Na medovom festivale som koštoval asi desať pastovaných medov a jemnosť kryštálov tam bola veľmi rozdielna - asi preto.
No veď jasne ... Najdi jeden umelecký obrázok (takehoto typu https://www.google.sk/search?q=med&prmd=...gB#mhpiv=0) zo skryštalizovaným medom Big Grin žiaden nenajdeš lebo všade sú také a toto je jeden z hlavných dôvodov prečo ľudia nechcú kupovať pastovany a skryštalizovaný med ...
Je to tak, pokud se nerozpustí uplně, tak jsou tam krystalky cítit a je to naprd. Já dávám na start pastování do 40kg nádoby 1 kg pastovaného medu z minula a za den a půl můžu nalejvat, je to pak hodně rychlý.
Podle mě je lepší pastovat rozehřátý med, předejde se tím možnému kvašení. Ale kdo má v řepce míň jak 18% vody tak může pastovat i čerstvý.
Já jsem nikdy čerstvý nepastoval, ale když mi první řepka stuhne, tak mám na vrchu klidně 5cm vrstvu pěny, která zkvasí uplně vždy, i kdyby měl med pod ní třeba 15, takže když vy to napastujete i s ní, tak ta pěna bude určitě na vrchu každé sklenice a pak bych nechtěl vidět ty následky Smile
Poslední roky pastuji jen čerstvý med a nekvasí mi nic. Možná dvě, tři sklenice ročně, ale to je mojí chybou - špatně zavřené.Wink

Nutností je voda do 18%. 18% už je na hraně, to už se mi stávalo, že koncem roku sem tam nějaké sklenice začínaly kvasit.
Pastuji ručně, nádoby maximálně naplním medem aby nad medem bylo minimum vzduchu (vlhkosti) a vzduchotěsně uzavírám. Otevřené nádoby mám jen tu chvilku při míchání. Med neočkuji, počkám až se malinko zakalí a míchám, míchám, míchám......
Kdyz to napastujes s penou,tak pena bude vstrebana do celeho obsahu.
Přesně jak píše Louky, nejlepší je nechat med ztuhnout, nečistoty a pěna vyplavou nahoru a při následném ztekucení se pěna opatrně posbírá i s nečistotami které v medu zbyly a med je čistý a nekvasí. Na začátku mého včelaření jsem cedil med hned při vytáčení přes jemné uhelonové síto a to se často ucpávalo i když bylo pod sestavou hrubého a jemného nerez cedníku.
Mne repka stuhne na beton tak za 4 dni. To miesate od nasledujuceho dna po vytoceni az do toho 4teho?
jj, vytočím, hneď 80 kg ide do pastovčky a každý druhý deň ďalšie Tongue
Zdravím.
Vy, kdo máte pastovače na cca 150-200 kg medu, o jakém výkonu tam máte motor?

Resp. jaké největší množství medu by šlo bez problémů pastovat 3fázovým 400 V motorem o výkonu 370 W (výstupní otáčky z převodovky 20 za minutu.
Stavební míchadlo s tímto stojanem https://www.uni-max.cz/stojan-pro-michad...h-smesi/d/ a spínacími hodinami do zásuvky už může v malém množství zajisti automatické pastování.
hmm stojan + miešadloa + stáčacia nádoba + nahrievacia deka + spínacie hodiny, nebude nakoniec lacnejšie a praktickejšie kúpiť komplet pastovačku?
Dělám si programátor na pastovací zařízení. Stávající pastovačku jsem vybavil topnou rohoží, využívám to při míchání krmení (nevymlouvejte mi to, už pár let to tak dělám a vyhovuje mi to).
Zajímá mě, jestli má smysl ohřev i při pastování medu. Já sám jsem to nikdy nepoužil a pokud si píšu program, případně bych to do něj zařadil.
Dále, co by bylo dobré dát do programu na pastování. Já počítám:
  • celkový čas pastování v hodinách (1-99)
  • perioda pastování v hodinách (po kolika hodinách se má proces spustit)
  • doba pastování v(kolik minut se má motor točit)

Nic víc jsem zatím nepotřeboval, ale třeba má někdo jinou zkušenost.
Med nejlépe a nejrychleji krystalizuje kolem 13°C. Pro pastování nezahřívat ale dát do chladna.
jo, jasně. Má spíš narážel na to, že některé pastovačky mají ohřev. Med se mírně ohřeje před plněním, aby lépe tekl. jestli to někdo používá.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's