Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Čtení z podložek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Bonáček napsal(a):Nebude čím naplnit tuby na měl.

Nebojte se, bude. Teď měly včely většinou plodovou přestávku a ,, dojídaly" nezavíčkované zásoby. Po slunovratu obvykle začnou trochu plodovat a budou se muset pustit i do zavíčkovaných zásob.
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o identifikaci "něčeho" v měli na podložce. Předpokládám, že to je něčí trus, ale čí? Smile
[Obrázky: P1290818.jpg]
Včelí
Zaciatocnicka otazka. Na podlozkach som nasiel vodu pripadne lad velkosi asi 10 na 10 cm. Co to znamena?popripade ako to riesit alebo neriesit. Zda sa mi ze je to viac na zateplenom ule ako na tenkostennych. Dakujem
Plodují. F.V.
Jsou 3 nejčastější možnosti, proč je na podložce voda (led).
1) Včely plodují. V tomto případě vzhledem k datu a k velikosti louží málo pravděpodobné.
2) Vítr může česnem do úlu nafoukat déšť nebo sníh. U některých úlů, pokud nemají lehce sklon k česnu, zatéká voda (třeba dešťová nebo tající sníh) z létáku do úlu.
3) Byl takový poměr vlhkosti, zevní a vnitřní teploty, že rosný bod byl uvnitř úlu.
Co s tím?
Pokud je léták ve stejné úrovni jako podložka a není mezi nimi ,,práh", který by zabránil zatékání vody, vemte vodováhu a zadní stranu úlu podložte tak, aby byl úl lehce nakloněn směrem k česnu.
Jinak není třeba dělat nic, pouze za příhodného počasí zkontrolovat plásty u stěn, zda nezačínají plesnivět. To je pak lepší je vyndat, uschovat a vrátit, až budou včely obsedat většinu nástavku.
Někdo doporučuje otevřít očka. Nedělám to, ale nikomu nerozmlouvám-
dakujem . priebezne kontrolujem podlozky vymetam mrtvolky ale otvorim ich az ked bude teplejsie. zatial to vyzera ze vsetky vcelstva su v poriadku a dufam ze to tak zostane do jari.
Ma to tuhu konzistenciu, ale nie ako tvrdy krystal cukru, skor taky zlepeny prasok. Je to trochu sladke (v minimalnom mnozstve sa to tazko hodnoti). Na obycajne zatvrdnute zbytky cukrovych zasob sa to nepodoba. Podoba sa na hmyzi trus. Sirka vlakna je zlomok milimetra. Priemer celeho zhluku tak pol centimetra - dost velke. Nafotil som najvacsi zhluk, ostatne boli mensie. Co je to?
A teraz sa mi smejte za neznalost.
Hádal bych, že zbytky melecitózy z medu. Včely to v buňce převalují, nechávají vlhnout a sají z toho tekutou frakci, zbytek vyhodí. Chtělo by se kouknout na otevřené medné zásoby, možná tam pár takových "zcukernatělých" buněk bude.
Taky mi to přijde jak melecitoza. Viděla jsem to i v plástech narvaných k prasknutí. Ochutnávala jsem to a vůbec mi to nechutnalo. Něco bylo takhle bílé a jiné kousky okrově šedé. Vyhazovaly to ve velkém,dávalo jim to zabrat. Potýkají se s tím na Drahanské vrchovině _ modříny.
Ono to je dobré v zimě podložky také sledovat a pokud se tam ve zvýšené míře takto nadrobí, je to podezření na melecitózní med. Je na místě prohlédnout zásoby a případně věc řešit.
Já to tam mívám taky, ale melicitozu tu nemám, takže těžko říct, já to vždycky bral za krystalky, který už neumí zpracovat, nebo se jim nechce, ale nikdy jsem to neřešil.
Souhlasím s Maky,přesně tohle viděla u mě když jsme loni v létě v snůškové pauze přidávali do spodního nástavku co jsem měl po úhynech na melecotózu, původně jsem to chtěl vytavit s voskem ve vodě a zkusit to vykvasit na medovinu, ale když jsem viděl jak to včelkám voní (opravdu jdou po melecitózních plástech v létě jak posedlé) tak jsem jim něco podstavil do spodního nástavku, takže tohle nacházím na podložkách často, tedy teď už minimálně, ale loni na podzim. Melecitóza asi obsahuje nějaké minerály, které včelky potřebují a cíleně vyhledávají, ale ty obrovské krystaly jim dají moc práce rozpustit i v období dostatku vody a tak je vyhazují a vybírají tu tekutější složku mezi nimi. U mě nastává melecitózní snůška většínou až v srpnu a září především díky velkému zastoupení modřínu v lesním porostu, ale za určitých podmínek ji producenti vytváří na mnoha jiných dřevinách.
[Obrázky: chrobak.jpg]
Dnes jsem byl pro měl a vyfotografoval jsem podložky. Může někdo poradit v jakém stavu jsou včelky? Číslo 1 je na dvou nástavcích 39x24 a ostatní jsou oddělky na jednom nástavku 39x24. Poprvé zimuji a budu vděčný za odpovědi.
Šířka podložek cca 40 cm, teplá stavba, podložky po cca 1 měsíci, česno v levé vrchní části z pohledu fotografie.
https://velkopetrovickevcelareni.rajce.i...9.01.2019/
Ziju a to je dobre.
sedmička je špatná nebo nebyla podložka pod celým chumáčem. Myslím že jsou to oddělky . Produkční včelstva to nejsou !!
Souhlas se Zdeňkem Barnatem.
7 nedělá kouli, ale v nejlepší případě polokouli.
Z dlouhé uličky je to příliž ochlazuje.
Já, ale nemám zkušenosti s teplou stavbou, používám studenou
Je i jiné vysvětlení pro 7.
Pokud je úl z teplého plastu, mohou být včely "opřené" o stěnu. U teplých úlů je to celkem běžné.
Tak pokud je to slabší včelstvíčko, tak je to podle mě uplně normální, že se radši roztáhnou to jedné uličky, než by šly na víc uliček o pár včelách. A nebo může být třeba 3 rámek bez zásob a dělám jim přepážku, tudíž se stáhly takhle.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's