Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Čtení z podložek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Amigo...jojo, myší bobky nejímSmile a myš tam myslím ani není.....ale kleštík by měl být výživný, když saje včelám tukové tělísko a proteiny a hemolymfu s živinamiSmile...možná alternativní metoda boje s VD....všechny je sežrat!Smile)...ve světě (a možná i v ČR+SR) je to trendy, živit se hmyzem...

...ale vážně....další dotaz do diskuse...jestli mi někdo bude vědět poradit....v jiném vlákně, možná "co se děje v úle", někdy minulý týden někdo zmiňoval, že už se mu líhnou nové včely a že to pozná podle vykousaných víček spadlých na podložku....

...víte někdo prosím, jak se rozpozná rozkousané víčko spadlé na podložku ze zakladené buňky od rozkousaného víčka spadlého na podložku z buňky zásobní (med nebo pyl)....je to podle barvy toho rozskousaného materiálu? ze zásob je to světlejší a z plodových buněk tmavší?....většina měli po celou zimu je ale tmavší...tak nevím...
malé černé válečky nemosijů byt enom od myšákaWink
Vykusane vycko od liahnucej vcely je vecsinou v jednom kuse a vyzera ako mali nehet z babatkovsleho malicku. Otvorene zasoby su alo zlty prasok. Vosk nie je v jenom kuse.
Amigo: díky za vysvětlení rozdílů, teď je mi to již jasnější..můj dotaz byl asi trochu blbý, protože já koukám na podložku, na vysouvací varroa dno, nad kterým mám drátěné síto, které ale vyndat nejde (tedy aspoň jsem to nezkoušel a v e-shopu to nezmiňovali a návod k tomu nebylSmile )...takže já ta plodová víčka na podložce nenajdu, protože mi tam nepropadnou...a z té drátěnky je včely asi stihnou uklidit, dřív než stihnu inspekciSmile....

Jan Petřík:...ok, a co mohou být/jakého původu mohou být ty malé černé válečky? oddělky jsem si přivezl v červenci a od té doby jsem furt pozoroval a hlídal a počítal spad kleštíků, a přitom jsem viděl na podložce různý věci....něco z toho rozpoznám - šupinky vosku, pyl, nožky / křídla včel (který tedy jako nechápu jak se tam přesně přes to drátěné síto/dno propadly, ale budiž).....pak samozřejmě = asi (v mém začátečnickém rozsahu znalostí) rozkousaný vosk, ale co jsem nezjistil, co jsou právě ty černé válečky...

..v knížkách a časopisech jsem na nějaké podrobné rozbory či výklady toho, co lze nalézt na podložce nenašel..

díky za osvětu!
možů to byt aj výkaly zaviječa, mrkni na fotku http://www.vcelky.cz/nemoci.htm#zavijec
Ak mas drevenne uly je mozne ze su v tomto pocasi nasiaknute vodou a mozno preto nejde pohybovat vysuvnym sitom je to napucane. A ohladom spadu na podlozke tiez asi zalezi ake mas velke ocka na sitku ale tie cele supinky prepadnu na podlozku ono je to vzy mensie ako vcelia bunka t.j asi 4×4 mm. Pockaj este 2 tyzdne a najdes aj cele viecka.
Amigo: OK, počkám a uvidím, docela mě to zajímá ta víčka.

Jan Petřík: díky za odkaz, vypadalo to podobně, asi to budou bobky od zavíječe, ale naštěstí tam toho nebyly takové hromady jako na fotce na odkaze, jen sem tam pár...a na rámcích co si vzpomínám žádné pavučiny či housenky nebo tak něco viditelné nebylo, tak doufám, že se s tím včely vypořádaly.
Tomasi sejto nejde vyndat když je na tesno a navlhne jako nyní v ulu je vlhko plodujou a je na to počasí i venku. Zavijec má hovna ve tvaru valecku cca 0,7 mmx2mm a většinou ho najdeš někde kam vcely nemuzou, nebo kde momentálně nejsou. Bejvaj to hromadky. Hrubost sita je 3.15 mm takže větší kousky plodovych vicek jsou na sítě a pod jsou jen male. Má to vinovou až hnědou barvu ty vicka. Mel má barvu ze staršího díla pak hnědou a z nového díla žlutou. V meli obcas najdes i krystaly cukru. Motylice se často schovává mimo dosah včel v drazce pro sito, nebo v dirkach pro vodící dratek ramku nebo když někdo dělá drážky zevnitř horní loucky tak v té drazce. Pavučiny najdeš jen na uložených sousich nebo na dile, kdy vcely sou na tom tak špatně že neobsedaj ul za příznivých teplot. Nemusíš mít strach vše je v pořádku..
dnes jsem na jednom stanovišti kontroloval spad kleštíka na podložkách a také uspořádání a polohu zimních chomáčů včel. Z celkem 15 včelstev bylo 2 kleštíci, u dvou včelstev po jednom. Jedno dvounástavkové včelstvo mělo spadanou měl ve 3 uličkách, tak uvidím, jak tu zimu dají, jsem zvědavý, ostatní od 6 do 8 uliček. U jednoho včelstva byla ale měl napadaná v neuspořádaném kole/kruhu...ne do kruhu, ale v plose kruhu, bez znatelně rozlišitelných uliček.....nevíte, co z toho usuzovat (kromě toho, že sou neuspořádaný)? Je to včelstvo, které jsem v létě usadil jako cizí roj a bylo v něm dost proužkatých žlutých včel (někdo mi zde na foru v létě vysvětloval, že to nemusí být nutně buckfast, ale že by to mohly být i geny z vlašky, jestli si dobře pamatuji), prospívalo a rostlo dobře, stavělo taky dobře, krmení před zimou bralo taky dobře......ostatní jsou moje vlastní kmenová včelstva, nebo moje oddělky z těch kmenových včelstev nebo moje roje...ty sypou měl úhledně do řádků....asi je to výchovouSmile.
Jde mi o to, jestli to není známka nějakého problému a předzvěst úhynu. Nebo je to dané tím, že toto včelstvo zimuje jinak než ta ostatní a bere zásoby důsledně z jednoho místa (spad měli do kruhu), kdežto ostatní včelstva vybírají zásoby z větší plochy plástů a spadaná měl pak tvoří uličky?
rozsypané melivo po podložke - rabovka, aspoň u mňa to tak bolo, chcelo by to foto
patko, díky za reakci, tady vkládám fotografie tří podložek odlišných od zbylých 12 včelstev:

podložka / včelstvo 2.1: 3 uličky, jeden nástavek, uspořádané stejně jako zbylá včelstva kromě jednoho č. 2.4

podložka / včelstvo 2.4: to je ta měl napadaná a vyplňující kruh, ale po zbytku podložky již nijak významně / vůbec nebyla, a ani na podložce nebo před úlem nebyly části těl mrtvých včel nebo jiné známky boje při loupeži, tak nevím. prostě mi to přijde odlišné od ostatních a vysvětlení moc nemám, krom toho, že to jsou "jiné" včely

podložka/včelstvo 2.11: tady na té podložce je měl napadaná vpodstatě jakoby pod 2 chomáči, taky nevím jak si to vysvětlit. je to roj na jednom nástavku, krmení bral normálně, měl ale pomalejší rozvoj ve srovnání s ostatními a myslím (sem si to měl napsat...) že jsem mu přidával ke konci dokrmování jeden plást se zásobami na posledná pozici vzadu (je to teplá stavba), protože jak ze začaátku byl rozvoj pomalejší, tak pak ke konci krmení mi přišlo, že že je tam těch včel až moc a vyvěšovaly se v tom volném prostoru....tak nevím, jestli ten "druhý" spad (vzadu) nemá původ v nějekém přenášení zásob nebo něčem podobném....nevím, zda by včely vytvořily dva chomáče...to mi přijde jako blbost

Každopádně jsem všechny podložky očistil a uvidím, jak to bude vypada při další kontrole, kde a jaká bude měl. Porotože u pár včelstev byla napadaná i světle žlutá měl, což mi přišlo, jako kdyby vybíraly zásoby ze zavíčkovaných nových plástů a přenášely je do uvolněných buněk po vyběhlém plodu z pozdního plodování, ale nevím, nevčelařím tak dlouho abych vyčet a vysvětlil si všechno.
Tak budu rád za reakce a pozntky zkušenějších včelařů pozorovatelů.
[Obrázky: 20211111-120802-resized-1.jpg]

[Obrázky: 20211111-121300-resized-1.jpg]

[Obrázky: 20211111-123128-resized-1.jpg]
2.4 rabovka to nieje mel by bola na celej podložke.
2.11buď prenašanie zásob,alebo v strede neboli plasty zaviečkovane.
Len môj názor.
melivo nemusí byť pri rabovke na celej podložke, záleží, koľko a kde boli zásoby, ale aj aká bola teplota pri rabovaní, ako rýchlo rabovali. Ja by som tu 2.4 pozrel. Ani mŕtvolky nie sú smerodajné.
Viliame a Patko, díky za názor a tipy, ještě jsem mezitím dostal tip, že by to mělo být způsobeno tím, že dané včelstvo (2.4) má v sobě něco po Vlašské včele a ta že prý ploduje déle do zimy a tím je způsoben ten spad měli do takového kruhu. Po skončení plodování by pak již měl měla padat jako u jiných včelstev srovnaná do uliček. Tak budu pozorovat a uvidíme.
Rozebírat se mi je moc nechce, nechci je rušit a roztrhávat případně spojené plásty tak jak si je nachystaly....i když mě to láká ověřit si ten tip na delší plodování Vlašské včely. Mám pár dní čas než se tam zase dostanu, tak mám čas rozmýšlet, uvidím taky podle nově napadané měli.
Môže byť .
Rejsek si tam hledal něco k snědku.
Pavel tak takú skúsenosť nemám.
Protože dělám týdenní monitoring, tak to vidím. Často jsou tam hovínka.
Zrovna letos se mi stalo, že mi rejsek nebo myška nožičkama z poloviny povytáhl monitorovací podložku. Hold tam bylo trochu těsno.
No mne sa rejsek do úľa nedostane.
navazuji na můj příspěvek č. 174 a jemu předcházející.
včera jsem kontroloval podložky 24hodin po sobotním ošetření aerosolem a tentokrát po zkušenosti popisovavné ve vlákně Kontrola včelstev v zimě jsem nahlížel do a fotil si stav podmetu v každém úle.
No a jak to vypadá v tom podmetu, kde mi včely drobí měl rozdrobenou víc do kruhu než do uliček, vidíte na přiložené fotce. Foceno když venku bylo +2. Nevím už, jestli jsem tam tu divočinu v podmetu nechal od podletí nebo jeslti si ji tam teď vystavěly. Ale čile po té divočině běhají, jako by se nechumelilo a venku bylo léto. Do úlu jsem se ale nedíval, abych zjišťoval, zda matka klade.
Spad kleštíka byl po aerosolu nulový.
Na fotce je také vidět, že některé včely jsou v tom včelstvu se žlutým proužkem, některé celé hnědé.
Budu pozorovat dál.


[Obrázky: c-v-elstvo-2-4-20211212-122107.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's