Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vzdělávání a samovzdělávání včelařů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Kdo se moc ptá , moc se doví. Aneb Kdo se moc ptá, málo googlí. Smile
Takže si tě píši vyzkoušeni na příští hodinu Zeměpravy. Smile
Inak tiež prajem šťastné a veselé vianoce všetkým vospolok Smile

Ja som inak vyučený včelár, mám na to vystavený výučný list zo SOŠ pod Bánošom aj s medzinárodným certifikátom triedy B++ Smile
asi mě ukamenujete, ale stejně jako Jindra budu upřímný a nemyslím to zle, jen konstatuji fakta.

Ví někdo, kolik procent uhynulých včelstev se obnoví tak, že dotyčný včelař si vytvoří sám pro sebe oddělky a vychová nová kmenová včelstva?
Ví někdo, kolik procent uhynulých včelstev se obnoví tak, že dotyčný včelař si koupí oddělky od včelaře nebo producenta oddělků?
Ví někdo, kolik procent uhynulách včelstev se obnoví tak, že dotyčný včelař si koupí produkční včelstva nebo vyzimované oddělky?

Celej ten bordel ve včelaření, na který se zde na foru nadává, že včelaří lidi, kteří to nezvládají, což se promítá do zdravotního stavu jejich včlestev a ať chceme či nechceme i do zbytku včelí populace, je velmi usnadněn tím, že si včelstvo dneska můžete "nabrnknout" jak v tý pohádce Tři veteráni, sice za to něco zaplatíte, ale nic vás to "nestojí", kromě peněz.

Chápu, že ekonomika včelařských provozů je obtížná, a proto je potřeba diverzifikovat zdroje příjmů i do příjmů z prodeje oddělků, ale podle mě by pomohlo, kdyby ti, co prodávají oddělky, nebo i dávají zadarmo, to je fuk, ale aby tito distributoři oddělků včelařům, kteří podle evidence svazu chovatelů nevčelaří minimálně 2-3 roky, byli za peníze motivováni k tomu, aby tomu, komu oddělky dodají, dělali právě toho tutora, přesvědčili se, jak ten příjemce oddělků včelař, atd.
Kdo by si chtěl koupit oddělek a nevčelařil by minmálně ty 2-3 roky, tak by připlácel za čas toho tutora, a pokud by to už zaplatil, tak by logicky chtěl, aby mu na jeho včelaření ten tutor dohlédl. A pro tutora by to byl zaplacený čas. Oba by dostali co dostat mají a oddělky by se neposílaly nazdařbůh lidem, kteří to zkouší jen proto, že to frčí.
Je to stejné jak se psy, ti ale nehynou a neroznáší mezi další psi nemoci, končí ale v útulcích.
Jediným způsobem je cena oddělků a včelstev - nic jiného ty průšviháře, co včelaří dvacet let a každé dva až tři roky na jaře kupují nová včelstva, protože si je sami udělt nedokáží, nepřesvědčí. A o žádného tutota či mentora nestojí... Tomáši, promiň, ale jsi neskutečný fantasta, odtržený od reality.
Keď robím oddelky "na kšeft" tak vôbec nemám záujem nejako tých kupujúcich učiť, keď im tie včely padnú, prídu si kúpiť nové oddelky.

Jediné čo ich možno donúti sa čosi naučiť sú finančné straty, a keď nie, tak ich to snáď znechutí a prestanú včeláriť a tým sa v podstate zbavíme včelárov, čo to s včelárením nemyslia vážne.
beekeeper + Andrej - oba máte pravdu, včetně toho, že to vidím dost idealisticky....jenže...cena oddělků a včelstev nebude nikdy tak vysoká, aby to ty průšviháře odradilo, protože cena oddělků a včelstev bude "tak nízká", aby to prodávajícím zajistilo požadovaný příjem.....to je prostě střet zájmů trhu, respektive na jedné straně potřeby dorovnat nízké příjmy z prodeje medu a na druhé straně vysokou cenou odfiltrovat ty průšvíháře. Tohle nezafunguje, protože prodejci oddělků potřebují prodat..Sad...a to je to, co říká Andrej.
Velmi cynicky řečeno, čím víc průšvihářů, tím lépe pro prodejce oddělků.

A teď si prodejci oddělků sáhněte do svědomí, komu prodáváte, chodí za vámi opakovaně, víte, jak ty oddělky dopadli, máte zpětnou vazbu, nebo to je jak prodej housek?
(26.12.2022 0:09)Andrej napsal(a): [ -> ]Jediné čo ich možno donúti sa čosi naučiť sú finančné straty, a keď nie, tak ich to snáď znechutí a prestanú včeláriť a tým sa v podstate zbavíme včelárov, čo to s včelárením nemyslia vážne.

Ale u nás jsou včelaři, kteří se tomu věnují celý život a ve svých 70-ti létech naprosto nechápou, proč mají prázdné úly. A celý život používají metodiku, kterou se naučili před padesáti léty a nic na tom nehodlají měnit. A když se ho zeptáš na metodiku léčení, tak odpoví: co mi nákazový referent řekne, tak to udělám. A takto včelaří lidé ve 21. století. Proto bych byl pro, aby se udělala tlustá čára a nová generace včelařů bude muset prokázat jisté penzum znalostí poplatných aktuálnímu stavu poznání stejně jako například myslivci, či rybáři. Ono nám totiž začíná včelařit mnoho lidí, kteří o tom vědí akorát že "po všeckém je hovno, jenom po včele je med". A Jindřich Meduna to dělá dobře (tu výchovu mladých), ale kolik takových Jinřichů mezi včelaři je? Nalejme si čistého vína, moc ne, takže tudy cesta nevede. Wink
Když se zruší dotace na kdeco okolo včel, bude po problému se vzděláním včelařů. A vzdělávání jediné bych dotoval.Wink
Včalaříku a kde bereš tu jistotu, že ti, co je dnes nabušíš vědomostmi, nedopadnou za padesát let úplně stejně jako ti, o kterých píšeš? Když začali včelařit oni, kleštíkoví nikdo nevěděl. Někteří se s ním včelařit naučili a ti ostatní čekají, co jim řekne nákazový... To je řešení? Ti, co začínají dnes a učí se od zkušených matadorů, se časem budou muset vypořádat o s problémy, o kterých jejich tutoři a mentoři ani netuší... Proto říkám, že je to o hlavě a o ochotě to buď dělat pořádně anebo to látat...

Ještě malý dodatek k zákonem ukotvené podmíněného vzdělání a prokazování vědomostí. Proč si vlastně vychovávat konkurenci, která mě pak bude podrážet cenu včelích produktů, protože to dělá pouze ze záliby a s lásky k přírodě?

A ještě k zákonu a myslivcům. Dovolím si doplnit, co popsal Frey. Myslivost v době minulého režimu byla většinou výsadou bolševických prominentů a soudruzi potřebovali mít velmi dobrý přehled (a měli strach) komu do rukou dají zbraň a komu ne. Proto tam muselo být to důkladné prověření, jak to popsal Frey...
Vcelařik, to je trochu, no trochu víc mimo. Včely nehynou jen starým včelařům ale jaksi všem.
A ti současní pokrokovi a vzdělaní v současném trendu taky zestárnou a jejich pokrokovost bude úplně někde jinde, než penzum znalosti poplatných aktuálnímu stavu současnosti
A víš vůbec kde je současný trend ve světě? Obávám se, že současné vzdělávací "trendy" u nás silně pokulhávají za těmi ve světě. A ještě někteří máte tu nekonečnou aroganci a drzost vnucovat to plošně všem, jako jediné správné dogma. Přemýšlej o tom, až budeš vymetat mrtvé včely z úlu.
(26.12.2022 9:02)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Proč si vlastně vychovávat konkurenci, která mě pak bude podrážet cenu včelích produktů, protože to dělá pouze ze záliby a s lásky k přírodě?

Tak odtud vítr fouká. Peníze až na prvním místě. Chce se mi zvracet. Huh A já si myslel, že víš, že část včelařů to nedělá pro peníze, ale pro radost.

(26.12.2022 9:11)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]A víš vůbec kde je současný trend ve světě? Obávám se, že současné vzdělávací "trendy" u nás silně pokulhávají za těmi ve světě.

A že jsem tak smělý, trendy včelářského vzdělávání které části světa tě tak zaujaly? A co tam řeší tak významně jinak, než u nás, že to naše včelařské vzdělávání tak haníš?
Pochopil jsi to špatně, Včelaříku. Ale klidně se vyzvracej, pokud to tak cítíš...
A část včelařů, která to nechce dělat pořádně a nechce se průběžně vzdělávat a seznamovat se z novými trendy a problémy v oboru, to potom komplikují všem ostatním - i těm, kteří to nedělají pro peníze. Tomu ale nepomůže žádné povinné, v zákoně ukotvené vzdělání. Jak už jsem napsal, je to o hlavě...
Přejí příjemný svátečný den.
Z toho co píšeme zde všichni dohromady. Vychází jediné. Je několik včelařů, kteří mají lásku ke včele v srdci, pak je velká řada včelařů co včelaři tak nějak , aby byl med pro ně a něco navíc. Ovšem potom jsou komerční včelaři a ti co by se jim mohlo říkat Medaří, to jsou včelaři co vidí ve včelách zisk a ve včelařích konkurenty. Zkusme si zas říkat Přátelé. Zkusme si nezávidět, ale naopak pomáhat.
O čem diskutujeme. Za mne tak to vyostřené VF je po nejvíce, z toho, že většina diskutujících píše anonymně. Věřím, že každý ,kdo jde na trh se svým jménem se chová jinak. Možná více přátelsky. A myslím si kde je přátelství se více naslouchá, což by právě pomohlo včela. Včelaři by se vice bavili o problémech, léčení, postupech. Ale/!!! Zatím doba přeje individualismu a hrabaní na svém písečku a pod sebe. Omlouvám se pokud jsem někoho urazil.
Nechci se nikoho dotknou, ale oslovení přítel včelař je díky ČSV značně zdiskreditované. Oslovujeme se příteli, ale na výroční schůzi pak nadáváme nad výsledky zimní měli na ty, co mají více jak 3 roztoče, místo abychom jim poradili, jak to dělat lépe, případně se pousmáli nad tím, že zimní měl je úplně nanic. Oslovujeme se příteli, ale běda, když si někdo vedle mého stanoviště se třemi včelstva zřídí stanoviště s pěti včelstvy... Opravdu je oslovení příteli upřímné?
Nemám problém najít společnou řeč s profíky, s několika sty včelstvy a zrovna tak se strejdou, co má dvoje i když každý ke včelaření přistupujeme s jiným očekáváním a jiným cílem... Je to pouze a jen o hlavě.
Jindřichu, nemyslím že je VF nějak vyostřené, prostě každý vyjadřuje svůj názor. Věci vyostřuje právě škatulkování, nejen ve včelařství, navíc velmi zjednodušené. Myslím že i včelař který se živí medem, může včelařit srdcem. Ovšem dobre je snažit se při včelaření použít také trochu rozumu. Není nutné naslouchat pouze těm, kteří mě oslovují příteli a ostatní jsou jen kontroverzní oponenti. Tak to není.
On individualismus není jen o hrabání pod sebe, ale spíš o svobodě, nejen v myšlení. Naopak, všeobjímající kolektivismus nikdy moc daleko nedošel. Viz. současné včelařství v Čechách. Nemluvím o udržitelnost spolkového života bez dotací, to se mě netýká, ale o chemizaci a trvale neudržitelnosti populace včel, prezentované jako jediné správné cesty, ještě do nedávná vnucované vyhláškou všem. Po desítkách let zhoršujícího se stavu voláte po více chemie a uvádění začátečníků povinně na tuhle slepou cestu.
Vcelařik, chemizace včelařství je trend který svět s úspěchem pomalu opouští. Tady ujíždí včelám ale i včelařům v Čechách vlak. Dodnes se u nás včely místo ošetřování léčí. I ty zdravé které to nepotřebují. Pro jistotu několikrát za rok. Chápete tu absurditu? Snahu o udržení i zdravých organismu při životě, to je příčina současného stavu. Desítky let selekce k selhávání imunity k vnějšímu prostředí.
Jindřichu páčia sa mi tvoje slová... cítim to podobne...
aj tak trochu tvoje priateľské slová zapadajú do vianočnej atmosféry, aj sú tak pekne upokojujúce, ale
sú aj trochu idealistické v systéme keď sa "želanie mieša s realitou"...
pravda nie je jedna, pravdu som som našiel vo viacerých tu zverejnených príspevkoch...

ano včelári by mali byť priateľmi ....mali ale nie vždy sú sú...
ano včelári sú aj konkurentmi (sú miesta kde je "prevčelené")
ano sú včelári ktorým úhyny vyhovujú - oddelky sú istejší príjem ako med...
ano včelár by sa mal vzdelávať...ale nie len pred začiatkom včelárenia ale furt
ano včelár by mal pomáhať začínajúcim včelárom (je to často v jeho záujme)

..komentár len k tomu poslednému...
už som daroval prvé včely viac ako desiatke začínajúcich včelárov, boli u mňa na včelnici, bol som ja u nich, mali priateľa na telefóne...
je to 10 osudov, ktoré sa nepodobajú ale vôbec, vôbec...Confused
...bol to napríklad poľnohospodársky inžinier, ktorý najprv absolvoval včelársku školu (ktorou sa tu hrdil Andrej), má certifikát a nemá včely, hoci som mu ich už dvakrát dával a často "fundovane" o včelách debatujeme keď idem okolo jeho domu na včelnicu, vždy mu uhynuli , vraj pre nedostatok času...
..na druhej strane traktorista, ktorý dostal odo mňa včely, jednu knižku, neabsolvoval žiadnu školu a vidíme sa len keď potrebujem pomôcť pokosiť včelnicu či preniesť úľ... včely chová už niekoľko rokov ...
a
ešte spomeniem jedného môjho kamaráta a "žiaka"... ten nie je z okolia, "vyhliadol" si ma na internete, navštívil párkrát, dostal včely.. ja som navštívil jeho ... dodnes sme na telefóne a koordinujeme si svoje kroky... úspešne včelári už pár rokov, aj tú včelársku školu si dorobil Wink...
...mám samozrejme aj žiaka, ktorý je experimentátor, nadšenec každej novinky vrátane Nymsu a iných zázračných postupov a tomu už pomaly ani nestíham dávať včely...Blush

na záver, neplietol by som včelárenie s poľovníkmi (už to bolo vysvetlené v diskusii) ani s autoškolou, včela je vedená ako hospodárske zviera, a bola by to "diskriminácia" voči chovateľom králikov, kôz, či holubov a rozhodne nie je cesta udeľovania certifikátov riešením...
Ještě k té diskreditaci oslovení příteli...
Na obálce, ve které je zabaleno Včelařství, je oslovení přítel a uvnitř jsem pak od předsedkyně a právnička v jedné osobě, paní Jarmily Machové, nabádám k tomu, abych ostatní včelaře udával...
(26.12.2022 10:16)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Přejí příjemný svátečný den.

O čem diskutujeme. Za mne tak to vyostřené VF je po nejvíce, z toho, že většina diskutujících píše anonymně. Věřím, že každý ,kdo jde na trh se svým jménem se chová jinak. Možná více přátelsky.

Do kamene tesat.
JK
To je právě to nepochopení které rozděluje...oponent s jiným názorem na věc, nemusí být nutně nepřítel. To je takové černobílé vidění světa, které rozděluje napříč celou společnost. Pak je už jen krok ke škatulkování a dehonestaci.
Skutečný přítel je mnohdy právě ten, který s námi vede konfrontaci a někdy nás i napomíná, protože mu na nás záleží a myslí to s námi dobře. Zdravě kritická konfrontace nás může obohatit mnohem více, než rádo by přátelské pochlebování, které se záhy mnohdy změní v nenávistné pomlouvání...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's