Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vzdělávání a samovzdělávání včelařů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
(29.11.2016 18:42)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Co je na tom špatně?
Čím tohle škodí oboru?

Tím, že nějaká neorganizovaná dvě procenta dokáží pohnout celým oborem.
Tak s tvrzením, že na součastné špatné situaci se podílí
Citace:ti, kteří přesvědčováním a finančními injekcemi neustále v ČR zvyšují stavy včelstev a včelařů
bych souhlasil. Ale z toho bych rozhodně neobviňoval vzdělávací akce PSNV. Alespoň má zkušenost ze vzdělávacích akcí PSNV tomu neodpovídá. Dokonce na posledním podzimním semináři měl Broňek přednášku, kde mimo jiné upozorňoval na to, že včelařením snižujeme přirozenou diverzitu hmyzu opylovačů v krajině a tedy přírodě nemusíme včelařením až tak pomáhat, jak si mnohdy včelaři myslí.
(29.11.2016 17:16)Miroslav Šubrt napsal(a): [ -> ]Samotné vzdělávání mít asi takový vliv na nárůst včelstev nebude. V těchto zařízeních se vzdělává řada lidí, kteří už včely mají. Často kritizujeme právě to, že se do toho pouští ti, které zajímá jen, jak vytočit med a za jakou cenu prodat.

Naprostý souhlas, vzdělání na zavčelení vliv nemá. Stačí srazit výkupní ceny medu na 30 a uvidíte jak stavy půjdou dolů.
Vzdělává se ten, kdo se vzdělávat chce. Vzdělávají se budoucí včelaři, novici i zkušení kozáci.
Otázkou je, pokud by se krátily (či zrušily) dotace na vzdělávání, kolik akcí by opravdu probíhalo. Kvalita kurzů, přednášek a konferencí je různá, většina z nich účastníkům přinese informace, které by jinak nezískali.
1800 - 2500 za pár dnů školení v letní škole nástavkového včelaření je docela petarda. To vše prosím bez ubytování a stravy + pravděpodobně dotace. Přesto se lidi hlásí, takže zájem o toto je. Chci pouze poukázat, že vzdělávání je stejný bussines jako léčení. A vzdělávání nemá ještě ČSV podchyceno, takže proto ten tlak ze strany PSNV na povinné vzdělávání včelařů. Nejde zde o nic jiného než o prachy. Včelařit nenaučí nějaký rychlokurz, stejně tak nezamezí úhynům. Rovněž za předpokladu navázání na dotace např. z Úřadu práce, povinné vzdělávání nebude ad hoc bránit vstupu nových včelařů do odvětví.
Tomáši, jistě jsi mistr ve vzdělávání. Tak to prosím začni dělat. Budeš v šíleném balíku ............ jistě do doby než prozřeš..........
PN.
Tomáši jseš na velkém omylu a nebo máš málo informací.Nejen PSNV.....
ČSV v dnešní době pořádá pro začínající včelař X kurzů.A některé /Opava...../dle přednášejících odborníků jistě mají vysokou
úroveň.
A víš proč ty finance a za to musíš zaplatit?
Když to je zadara,tak každý si řekne : Co bych nešel.......
Když musíš ze šrajtofle vytáhnou obolous a ne malý tak to každý dvakrát obrátí .A když potom jde,tak se snaží aby mu to k něčemu
bylo.
A to je ten hlavní rozdíl mezi přednáškami a kurzy PSNV,Cechu profesionálních včelařů........ a ČSV. Zájem se účastnit a pochopit daný problém.
Ale abych nebyl nekritický - I u ČSV se najdou přednášky na úrovni,jenom že když vidíš dobrou polovinu spících........
Jen u p. Vydry tohle neplatí,to jsem ještě při tom jeho hlasovém fondu neviděl.......
Ale dost i zde se najdou výjimky. F.V.
Ještě Františka doplním.
Ten kurz musí někdo přichystat, papírově a legislativně zajistit, když nic jiného, věnovat skupině zájemců víkend volného času (o který okrade svoji rodinu).
I to stojí peníze, stejně jako informace, které lektoři na kurzech naservírují na stříbrném tácku.
(30.11.2016 9:36)Tomáš G. napsal(a): [ -> ]1800 - 2500 za pár dnů školení v letní škole nástavkového včelaření je docela petarda. To vše prosím bez ubytování a stravy + pravděpodobně dotace. Přesto se lidi hlásí, takže zájem o toto je. Chci pouze poukázat, že vzdělávání je stejný bussines jako léčení. A vzdělávání nemá ještě ČSV podchyceno, takže proto ten tlak ze strany PSNV na povinné vzdělávání včelařů. Nejde zde o nic jiného než o prachy. Včelařit nenaučí nějaký rychlokurz, stejně tak nezamezí úhynům. Rovněž za předpokladu navázání na dotace např. z Úřadu práce, povinné vzdělávání nebude ad hoc bránit vstupu nových včelařů do odvětví.

Možná je to jen tím, že v PSNV si v rámci možností váží práce kvalifikovaných a schopných lidí. Bohužel v ČR jsou včelaři zvyklí na jinou "firemní kulturu" pěstovanou v ČSV, kde se na několik málo kvalifikovaných, schopných a ochotných jedinců naloží práce zdarma pro ostatní. Budoucnost ukáže, zda je to dlouhodobě udržitelné.

Předesílám, že já se na tomto "výnosném kšeftu" (letní školy nástavkového včelaření PSNV) taky podílím. Za dva dny lektorování dostanu nějaké peníze, pro někoho možná nehorázně velké. Kdybych ale ten obětovaný víkend v sezóně prodal v pátek 2 oddělky a zbylé dva dny strávil u vody s rodinou, byl by výdělek podobný. Dělám to hlavně proto, že se rád podílím na smysluplné spolkové činnosti.
Já neremcám proti tomu, že si někdo vydělá, ať! Ostatně existují lidi, kteří jsou ochotni tyhle obnosy zaplatit. Jen tvrdím, že za líbivými aultristickými frázemi o povinné osvětě včelařů stojí prachy.
Ano, debaty o prokázání jistého stupně znalostí před začátkem včelaření se tu kdysi vedly. A to bylo křiku ... A jak každý z těch křiklounů hned podle sebe soudil jiné, tak to bylo hned penězích a byznysu. O čemsi to asi svědčí ...
Pokud se nyní nějaké debaty vedou, jsou v tom smyslu, že když někdo žádá podporu z veřejných (tedy i z Vašich) peněz, měl by ukázat, že ty peníze nespadnou do kanálu. Myslím to tak mají nastaveno i v SR. Je to tak, kolegové?
Jen pro srovnání odkaz:
http://www.souvnasavrky.cz/akce/akce-souv-vvc-ops
Ceny máme nastaveny tak, aby byl vyrovnaný rozpočet. Nedostáváme pravidelnou podporu od státu, jako jiné sdružení.
Kromě dotací, ale ani ty mnohdy nejsou. Jednak zveme lektory hlavně podle toho, jestli mají co říci, nikoli podle toho, jestli jsou na nějakém seznamu ...
Třeba přípravky mají posluchače, kteří ještě nemají včely, tedy ani registrační čísla chovatele. Na školy v Karpatech přijíždí velký počet kolegů ze SR, ti také zde nemají registraci.
A ještě se odpůrcům plurality ve vzdělání podařilo to zkomplikovat tím, že vše se musí hlásit 2 měsíce dopředu (když jsme žádali, aby v takovém případě byl veřejně dostupný kalendář se všemi akcemi, neuspěli jsme). A v jeden den se na jednom místě smí konat jen jedna přednáška a jeden seminář ... To bylo po těch zkušenostech, kdy některé ZO vykazovaly tolik přednášek, že by musely často být dvě v sobě ... nebo lektor na dvou místech současně. A k tomu chodí kontroly ze SZIF.Jednu jsme měli minulý týden na PVS. Jiná byla nedávno na MVS. Doufám, že to nebyl onen proslulý "náhodný výběr na podnět" ... Wink
Jiří
(30.11.2016 12:35)Tomáš G. napsal(a): [ -> ]Já neremcám proti tomu, že si někdo vydělá, ať! Ostatně existují lidi, kteří jsou ochotni tyhle obnosy zaplatit. Jen tvrdím, že za líbivými aultristickými frázemi o povinné osvětě včelařů stojí prachy.

To už tak většinou bývá, že když někdo pracuje, jsou za tím prachy. Nebo u tebe je to jinak?
Práce je i dělat reklamu, ba i prosazovat něco - nebo si myslíš, že lidé v reklamním průmyslu a lobbisté to dělají zadarmo.
"Zadarmo" se dělá pro rodinu, kamarády a to není vlastně úplně zadarmo, jelikož od rodiny a kamarádů také něco dostáváš, byť jen slovní pochvalu podporu a co já vím čím vším oplácejí - radostí ...

Ono, když vezmu to "za líbivými aultristickými frázemi" a nejen o osvětě, ale zobecněno - muže být cokoli od snahy, s něčím pohnout, něco vydělat až po někomu závidět. Jde o úhlu pohledu. Někomu se fráze PSNV zdají líbivé, někomu se fráze o tom jak vše kolem školení požírá PSNV zdají také líbivé - co je snaha pomoci, něco urvat a co je závist v těchto někomu líbivých frází?
Kdo posoudí? Nestranně!

Navíc z čeho roste závist - z vlastní neschopnosti - v tomto případě někoho oslovit a dodat co je žádáno? Netrucuje pak jen závistník z důvodů svého ega a současné své neschopnosti?
Kdo posoudí? Nestranně!
(30.11.2016 10:49)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Ten kurz musí někdo přichystat, papírově a legislativně zajistit, když nic jiného, věnovat skupině zájemců víkend volného času (o který okrade svoji rodinu).

Ještě bych doplnil, že v rámci LŠNV je kladen důraz na praxi, tedy musí být připraveny "pokusné" včelstva, které dáte k dispozici žákům. Ty včelstva musí být připravena včas v předstihu, bez ohledu na počasí, náladu včelaře atd. U těchto včelstev budou logicky výnosy medu daleko menší, tedy toto je také nutné vzít v potaz.
Každopádně, kdo si myslí, jaký je to výhodný kšeft, tak ať něco podobného uspořádá. Nemyslím tím to co je v naší kotlině zvykem, že se pár stejdů sejde u piva a ještě si to vykáží jako školení, ale smysluplnou školu, která má hlavu a patu, kde je dostatek praxe atd. Uvidíme, co budete říkat po 2-3 bězích.
Jene, nechtěl jsem rozepisovat dopodrobna.
Ale to co jsi napsal - souhlas.
Mám s tím vlastní zkušenosti.
Pouze rada pro Tomáše a jemu podobně smýšlející :Kdo vám zakáže udělat seminář /vybrat poplatek....../,ba nemusíš být ani v žádném
spolku..........
Pak si spočítej hodiny co jsi tomu věnoval,zaplatil lektorům,sál,technika.......
Co myslíš ? Kolik jsi vydělal?
Jen si na to nepůjčuj.......... F.V.
To jsi ale Tomáši trefil zrovna na blbou hlavičku. Jsou spolky, na jejichž pořádaných akcích účastník platí jen zlomek ceny nebo nic a podstatná část nákladů je hrazena z dotace a spolkové kasy. Jedná se občas i o přednášky, které jsou reklamním a instruktážním PR nejmenovaného výrobce protizákonně financovaného z dotace. Účastník má dojem, že ten přednášející to dělá zadarmo a ještě si platí cesťák. Naproti tomu (ne vždy, pokud to není částečně hrazeno z dotace) PSNV vlastně předem avizuje, co to je a co to doopravdy stojí. Při tom byly např. letní školy vyprodané. Máš zájem ji na své včelnici pořádat? Nic ti v tom nebrání.
(30.11.2016 13:08)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Ano, debaty o prokázání jistého stupně znalostí před začátkem včelaření se tu kdysi vedly. A to bylo křiku ... A jak každý z těch křiklounů hned podle sebe soudil jiné, tak to bylo hned penězích a byznysu. O čemsi to asi svědčí ...
Pokud se nyní nějaké debaty vedou, jsou v tom smyslu, že když někdo žádá podporu z veřejných (tedy i z Vašich) peněz, měl by ukázat, že ty peníze nespadnou do kanálu. Myslím to tak mají nastaveno i v SR. Je to tak, kolegové?
Jiří

Ja osobne som za to aby sa včelári vzdelávali, ale nie len začínajúci, tí sú väčšinou hladný po informáciách. V SR je dotácia pre začínajúcich včelárov podmienená absolvovaním kurzu, prípadne školy a zložením záverečnej skúšky. Potom si môže začiatočník kúpiť včelstvá a nové úle na ktoré dostane dotáciu. Na druhej strane ten kto začne chovať včely bez vzdelania a splní podmienky môže žiadať dotácie na technické vybavenie, v tomto prípade nemusí preukázať žiadne vzdelanie, len počet včelstiev. Takýto včelár nemusí mať absolútne žiadne vedomosti a teoreticky môže čerpať oveľa viac prostriedkov, ako začiatočník ktorý má na to papier. Malo by byť v záujme každého sa vzdelávať nie len mladého a začínajúceho. Poznám niektorých čo včelária už dlhšiu dobu(min. 15rokov), ale moderné postupy napr. v liečení im nič nehovoria, potom sa čudujú keď im padne celá včelnica.
Akorát se ti do domu a na včelnici nastěhuje na 3 dny nějakých 12 - 15 lidí, ty jim musíš zajistit nocleh, stravování, máš jich plný dům, musíš mít vybavení, posichrovat se na t. zv. "mokrou variantu", dostatek připravených včelstev, v nichž se vše musí připravit s předstihem, v nich se pak 3 dny vrtáte, takže se z toho měsíc mátoří ... A jako hlavní pořadatel neseš hlavní riziko, misíš vše připravit, zajistit, sehnat si lektory, akci zpropagovat (http://www.psnv.cz/lsnv/ ).
K tomu je třeba připočíst i to, že "centrála" systematicky pracuje s lektory, školí je v lektorských dovednostech, poskytuje maximální možný servis ...
Lektoři i pořadatelé letních škol často nemají v sezoně jediný víkend volný ...
To je brnkačka. Nahrabeš si a frčíš na Bahamy ... Big Grin
Jiří
Proč o tom tak hloupě tlacháte? Všem je jasné, že je to vejvar a všici to dělají pro prachy ...
Myslíš to samovzdělávání co je také předmětem tématu? Angel
(30.11.2016 13:08)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Jednak zveme lektory hlavně podle toho, jestli mají co říci, nikoli podle toho, jestli jsou na nějakém seznamu ...

Neplatí absolutně, takže nutno brát s rezervou. Osobně jsem byl svědkem toho, kdy se posluchači ještě druhý den podivovali nad tím co a jakým způsobem jim jistý lektor přednášel. Ano, většina lektorů má opravdu co říci. O to více vyniknou ti, kteří jim kvalitativně jaksi nestačí...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's