Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vzdělávání a samovzdělávání včelařů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
(12.07.2016 12:56)VaT napsal(a): [ -> ]Na druhou stranu by povinný zkoušení včelařů vytvořilo spoustu pracovních míst, takže to nejni zas tak špatnej nápad.
... no to už si představuji ty pracovníky a tu komisi na ústředí v Praze Smile Smile Smile anebo ty strejce, pro které je vrcholem techniky budečák, jak mně vystavují certifikát včelaře s podmínkou na 1 rok pro provedení návratu od nezatepleného Langstrotha k zateplenému úlu s Adamcovou mírou.... ha,ha,ha.
Jak říká Jirka Mátl... chce to jenom chtít ... ale nejen hledat a studovat, ale také chtít i mluvit s lidmi, kteří o tom něco vědí a něco už dokázali.
No právě třeba když by někdo přišel vo včely třeba z důvodů vykradení vod vos, tak by tu sezónu než si pořídí nový mohl třeba přezkušovat včelařský adepty. Aspoň by nevypad ze správný praxe.
Podívej,před pár roky jsem byl v Rakousku ve včelařské škole.Vedli jsme různé řeči na různé téma.I na tohle co se tu probírá.
Hned v začátku,řekl cenu .Na naše,jestli dobře pamatuji, to vyšlo tehdá,1900 kč.
Budeš se divit měli stále plno a museli odkazovat.
Neboj se,nevčelařili v žádných budečácích,almárkách......I když mám dojem že měli dna spojená s nástavkem.Prostě ten jejich úl
vyrobený v Polsku.Prý,je to levnější.
Pak nám ukázal osnovy a předvedl názorně co je učí. Určitě polovina zdejších,školených učitelů včelařství jim nesahá ........
Sám má 400 včelstev,tak věděl co povídá.Abych nezapomněl,bylo mu tehdá 55let.Bylo jich tam více,jenže s tímhle jsem probíral
to co jsem tu napsal.
A řekl tam jednu dobrou myšlenku: Víš to školení,platba, chodí tam dozorující veterinář po všech včelařích jednou ročně, není jenom
o tom aby lidé věděli do čeho jdou,co se od nich žádá a požaduje /vstup do toho jejich spolku
neberou jako povinost,ale vyznamenání/,je to také /to školení/ o tom aby se takoví rádobi
včelaři odradili.Tam totiž uvidí a slyší co všechno ......a ještě za to platí.
Víš je trapas když přijde k tobě včelař co chová / měl jsem říci správně Vlastní/ včely a když mu je ukazuješ a on ti řekne ,že tolik
matek ještě v jednom úle /trubců/neviděl.A když mu ji ukážeš tak řekne - tu já nemám já ji ještě neviděl.Nakonec tě poprosí
jestli bys mu neukázal toho neřáda /varroázu/která mu kosí včely.A
A utěším tě,byl organizován .......... a PSNV to nebylo.
Ale souhlas s tebou,někdy i vysoká dívčí nepomůže.Komu není dáno .......
Je to jen můj názor.I tam /v Praze na sezení/ se na mne při tomto návrhu nikdo nepřipojil a dívali se ......
A co pro to dělám já ? Když někdo přijde a řekne ,že chce začít.Tak mu pomůžem /Dubická Včela/.Děláme pro tyhle takové školení /půl roku/,hlavně praxi
ve včelstvech a když to vydržíš tak si uděláš svůj oddělek,odneseš med......
A jak se u nás říká SADARMO......F.V.
Tímto bychom chtěli upozornít začínající včelaře a včelařky na nový cyklus přednášek na Slezské Univerzitě v Opavě.
Regionální Včelařská akademie pro mladé a začínajícívčelaře Včelařského spolku Moravy a Slezska,pro rok 2016/2017Jako samostatný včelařský právní subjekt neziskového charakteru, zahajujeme 1.10. 2016 Včelařskou akademii pro začínající včelaře.Naším prvořadým cílem je vzdělávání začínajících včelařů, vytváření mostů mezi teoretickými a praktickými znalostmi včelaře.Včelařská akademie je komplexní vzdělávací program v oblasti včelařství, kterýve spolupráci s Filozoficko-přírodovědeckou fakultou Slezské univerzity v Opavěa Pracovní společnosti nástavkových včelařů pořádá Včelařský spolek Moravy a Slezska.Včelařská akademie se skládá ze 6 základních teoretických a 5 praktických jednodenních modulů.Absolventi všech modulů prochází závěrečnou certifikací formou, kolokvia a získají certifikát Absolvent Včelařské akademie VSMaS.Zájemci pro rok 2016/2017 se mohou přihlásit přímo u VSMaS

htp:/w.w.w. vcelarime sami
(12.07.2016 16:25)vlcek napsal(a): [ -> ]vstup do toho jejich spolku neberou jako povinost,ale vyznamenání

Koukám že všude stejný.
Kohoute,máš pravdu. Možná se za těch pár let tam již hodně změnilo.
Jsou tam ,ale na úplně jiné úrovni.Možná je to tím ,že tam není spolek s 90..%.
Určitě jsou tam nějaké mouchy,proč bychom si to nalhávali.
Máme co dohánět,tam tři sloupy nestavěj.
Více se zaměřují na spolkový život,ne na politiku. F.V.
Žádné povinné kurzy a zkoušky. Já bych dal jako podmínku k přiznání dotace 1D zaškrtávací test a pokud by včelař splnil na 95% tak bych teprve přiznal tu dotaci. A každý rok jiné otázky - včelařina, legislativa, léčení.
Hned by byla statistika jaké nedostatky ve znalostech jsou.
Bylo by úplně jedno jestli si odpovědi najdou na netu, nebo se zeptají kolegy nebo opíší. Už jen to, že si je budou muset přečíst a sehnat na ne odpovědi je bude nutit protáhnout mozkové závity.
A za organizované co si platí servis u ČSV by zaškrtával důvěrník.
No, protoze vim jak funguji rybarske "zkousky", tak me napady nekterych nestastniku rozesmivaji. Je to cele dost naivni myslenka, ze to muze mit nejaky vliv na znalosti a kompetence vcelaru. Kdo ma zajem, tak se vzdelava sam a kdo zajem nema, tak si tu zkousku nejak zaridi. Mnohem ucinnejsi v tomto smeru by bylo zruseni dotaci a nahrad.
(12.07.2016 19:49)JKL napsal(a): [ -> ]... Hned by byla statistika jaké nedostatky ve znalostech jsou ...
a) kdo by s výsledky pracoval
b) co by s výsledky dělal
... viz například
registrace včelstev u ČMSCH

(12.07.2016 19:49)JKL napsal(a): [ -> ]... Já bych dal jako podmínku k přiznání dotace 1D zaškrtávací test a pokud by včelař splnil na 95% tak bych teprve přiznal tu dotaci ...
... jo a ještě je třeba taky vzít v potaz, že nemalá část finančních prostředků z dotace 1D je podstatným příjmem do pokladny každé Základní organizace včelařů.
Už to vidím, jak k termínu odevzdání žádostí o dotaci 1D sedí jednatel spolu s pokladníkem nad štosem testů znalostí členů ZO a zaškrtávají správné výsledky tak, aby ZO dostala dotaci na všechny členy Smile Smile Smile
(12.07.2016 15:26)yaw napsal(a): [ -> ]
(12.07.2016 12:56)VaT napsal(a): [ -> ]Na druhou stranu by povinný zkoušení včelařů vytvořilo spoustu pracovních míst, takže to nejni zas tak špatnej nápad.
... no to už si představuji ty pracovníky a tu komisi na ústředí v Praze Smile Smile Smile anebo ty strejce, pro které je vrcholem techniky budečák, jak mně vystavují certifikát včelaře s podmínkou na 1 rok pro provedení návratu od nezatepleného Langstrotha k zateplenému úlu s Adamcovou mírou.... ha,ha,ha.
Jak říká Jirka Mátl... chce to jenom chtít ... ale nejen hledat a studovat, ale také chtít i mluvit s lidmi, kteří o tom něco vědí a něco už dokázali.
Teď teda, když jsme u toho vzdělávání.... Co je špatný na zatepleném úle s Adamcovou mírou....?
Milane, je to už tedy mimo téma...ale z osobní zkušenosti ti řeknu, že u zatepleného nástavku s RM 39x24 byl pro mě jediný a rozhodující problém váha (třeba plného medníku). Proto jsem na stará kolena přešel na nezateplený L2/3. U toho medník ještě teď (67 roků) drapnu, bez problémů sundám a hned na jeho místo dám jiný s prázdnými soušemi, ...atd. Chci tě vidět za 20 let, jak cvičíš se zateplenými nástavky.
Milan si bude muset udělat kurz a certifikát na výškové prace
Opět, snad jediný důvod takových "zkoušek, vzdělávání" je schopnost rozeznat infekční nebo jinak přenosné onemocnění.
Takže nakonec jenom mor, na to by se pár lidí schopných to učit snad našlo. Ale na to stačí vyšetřit měl. A je to daleko systémovější, pokud by byl zájem.
A ty ostatní nemoce to je jedna velká neznámá i pro odborníky. Co chcete povídat (to snad jde) učit a zkoušet o virozách??? Wink

Takže pusťtě takové pitomosti z hlavy, nebo to dopadne jako s kontrolama veteriny.

To bylo taky starostí že by se SVS měla zajímat - študovaný lidi a jak to dopadlo.
A tady by se do toho pustili dobrovolní samozvanci.
Stefanos,vím ,že je to o lidech.Já je dělal,tak vím.Testy a slovní + určování 5 kusů ryb.I u nás byli takoví vykukové kteří raději..........
Proto říkám ,povaha česká!!!!!!???
A u myslivců, to určitě není jiné.
Ono nedělat nic a myslet si ,že se to spraví samo!!!!
A vymlouvat se na králikáře,pejskaře ..........je totiž špatné přirovnání.
Ty všechny máš možnost dát na určité místo /jedno jak veliké/, a jsou tam.
Včele neuděláš rozdělovník,určíš trasy.............víš co se na tebe může....!!!!!!!!!!!Udělá si svoje tak jak ji to vyhovuje.
A proto je to podobné s myslivcema,rybářema.....ti též nemohou svým svěřencům přikázat!!!!!!!!!!!!! F.V.
Me treba ohrozuji mnohem vic pejskari nez vcelari. Treba kdyz jsem obcas rano slapl do cehosi tepleho a vonaveho, anebo kdyz vystartoval nemecky ovcak bez nahubku a majitel mel co delat, aby ho udrzel. Takze jsem pro povinne zkousky pro vsechny majitele psu.
přímlouvám se za rozšíření na chovatele holubů - odstranění exkrementů stojí jen naši firmičku ročně desetitisíce ... a to nemluvím o historických památkách, které holubí trus ničí... neřeknu za středověku, to potřebovali poštovní holuby, ale dneska ? co z těch holubů je ?
zrušil bych jim dotace, zavedl testy a úhradu škod Wink
a takový holub si fakt lítá kde chce ...
z domácího ptactva jsem pro zachování Kohouta Wink
(13.07.2016 7:44)vlcek napsal(a): [ -> ]A proto je to podobné s myslivcema,rybářema.....ti též nemohou svým svěřencům přikázat!!!!!!!!!!!!! F.V.
Zdravím Tě, nějak jsi mne stále nepřesvědčíl.
Myslivci: ti chodí na veřejném prostranství se zbraní a dokonce tam s ní i střílí. Nedokážu si představit, že by si sami od sebe koupili zbraň(ě) a jen ohlásili(tak jako mi včelstva) kolik těch zbraní mají !!! Je třeba prokázat určité znalosti s manipulací se zbraní.
Rybáři: ti loví ve společných vodách a tak musí umět poznat druh ryby, dobu hájení a minimální míru (podobné pro myslivce). Proto ty zkoušky.
Osoby vlastnící rybník (tak jako mi včely) a že jich je, žádné zkoušky dělat nemusí, chytají si ve svém rybníce co a kdy chtějí.
(13.07.2016 7:08)yaw napsal(a): [ -> ]Milane, je to už tedy mimo téma...ale z osobní zkušenosti ti řeknu, že u zatepleného nástavku s RM 39x24 byl pro mě jediný a rozhodující problém váha (třeba plného medníku). Proto jsem na stará kolena přešel na nezateplený L2/3. U toho medník ještě teď (67 roků) drapnu, bez problémů sundám a hned na jeho místo dám jiný s prázdnými soušemi, ...atd. Chci tě vidět za 20 let, jak cvičíš se zateplenými nástavky.

..ja zas z roka na rok mám menšie a menšie problémy zdvíhať medníky..a nieje to tým,že by som rokmi naberal na sile Dodgy
Jozef,mýlíš se,i u soukromého rybníka musí být hospodář s Vodňanskou školou.Jeden tu užíváme.Povinnost zde lovících - státní zkoušky.F.V.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's