Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vzdělávání a samovzdělávání včelařů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Na Slovensku bez akreditovaného kurzu nemůžete čerpat dotace pro začínajícího včelaře... například v Nitře za hubičku 350€. (o ubytování/stravě ani slovo, takže zřejmě navíc)

Upřímně - šli by jste do toho když chcete mít pár včelstev?
Znám spoustu kolegyň a kolegů, kteří si zaplatili nebo zajistili školu či kurs před tím, než začali včelařit. Kupují si knihy, studují je, přemýšlejí, tážou se věcně, hledají nové informace. Cítí potřebu vzdělání v oboru.
Mnozí z nich jsou aktivní i tady na VF. Nikdo je k tomu nenutil, prostě to tak cítí.
Někteří z nich dokonce po určité době začali spolupracovat na pořádání škol a kursů pro ostatní. A prací pro druhé vracejí to, co předtím dostali.
Jiří
Proti dobrovolnosti žádná. Povinně je to pitomost.
Na druhou stranu by povinný zkoušení včelařů vytvořilo spoustu pracovních míst, takže to nejni zas tak špatnej nápad.
(12.07.2016 12:48)KaJi napsal(a): [ -> ]Povinně je to pitomost.

Naopak. Mám známou a ta studovala VŠ povinně. I jiný obor než si sama vybrala. Raději by farmacii, ale byla vybrána na studium bohemistiky. Jako pitomost to nevidím, protože jinak by se nenaučila česky a nikdy bychom se neseznámili.
Když se mě ptala na to co si myslím o tom že by měla na zahradě pár úlů, poslal jsem jí na LŠNV k Hance Beranové dobrovolně, to je pravda.
A to ste se nemohli jako seznámit v apatice třeba při prodeji Endiaronu?
Kdo jí to nařídil? Z kterého státu je?
Od Lukašenka.

My se seznámili při prodeji Acidomitu.
(12.07.2016 12:28)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Cítí potřebu

A to je asi to podstatné - jak pro začátečníka tak pro veterána. Cítit potřebu. Ne muset.
(já koupil "pár" knížek, pak našel kurz... dojíždím 200km tam a zpět... včelku nemám ani jednu a možná ani nebudu mít - ale cítím potěbu Smile)
(12.07.2016 13:17)Kohout napsal(a): [ -> ]Od Lukašenka.

My se seznámili při prodeji Acidomitu.

Dobrý den, jmenuji se Kohout - prosím neměla byste něco na okyselení králíků?
Chápu, že je potřeba mít papíry (kurz ukončený zkouškou) na auto, na zbraň, na loď na moři i na řece apod. Tam všude jde o (lidský) život. A to doslova, nikoli obrazně.
Dle stejné logiky má mít odpovídající papír doktor, statik, ba i svářeč nebo průvodce vodní turistiky a raftingu.

Prosazovat povinné kurzy pro chovatele jakéhokoli zvířectva mi přijde jako koledovat si o další zbytečnou státní buzeraci, které už takhle je víc než dost.

To bychom měli prvně prosazovat povinné kurzy (zakončené zkouškou) než jedince dostane orazítkovanou bumášku, že smí mít a vychovávat děti.
Vždyť starat se o děti je přece jen o poznání vyšší level než péče o včely a to ve všech směrech. A k tomu každodenní Smile

A prosím nezapomeňte, že ke každé regulaci/nařízení/povinnosti je v zásadě potřeba stanovit i trest pro ty, kdo zákonnou povinnost nesplní (případně povolení propadne). U nepovoleného držení včel by to, při naší legislativě, taky mohly být 3 roky natvrdo Big Grin
No tak ono to bylo obráceně. Neměl byste...

Ale vy už ji stejně znáte. Je to ta co ji z pochopitelných důvodů nevezmu na kurz k Havelkovi.
Ještě je možnost sfalšovat oddací list.
Pánové jsme čím dál více rozčarován, dle tohoto by musel mít v tomhle státě papír na používání čehokoliv skoro každý. Pokaždé se najde někdo komu se nebude chování v tom a tom oboru zamlouvat a pokaždé bude vyžadovat nějaký papír.
Setkal jsme se ve svém oboru z lidmi co měly papírů haldu, ale nebyli schopni praktického řešení. K čemu je mi papír a zkouška když následně nejsem schopen činnost provést prakticky a správně.
Pracuji jako IT a když se mne ekonom zeptá jak se zaokrouhkuje v Excelu tak mne polije horkost. CO mi zbyde když chci aby podnik fungoval, musím mu poradit a doufat že nebude volat za 14 dní s tím stejným problémem. A co myslíte, volá Smile
A tak to je i u včel, a vpodstatě jsou všichni rádi že nováčci volají a ptají se, protože je možné je usměrnit. Ale horší je když má papír, nevolá, neptá se a ještě "všechno ví" a pak je prů..r na spadnutí.
Takže rozum do hrsti a chladnou hlavu.
Líto je mi jen toho že při mém vstupu do ČSV mne nikdo neusměrnil a neřekl - podívej pořádáme tady a tady kurzy, bylo by dobré kdyby jsi se tam kouknul. Tenhle člen je ochotný podělit se o info a poradit. Místo toho jsme na první schůzi slyšel od přednášejícího akorát to, že všichni nováčci by neměli včelařit a že jsou hloupý. Druhým dechem dodal že včelařů ubývá a musíme hledat nové posily. Tak jsme si udělal názor na ZO ČSV po roce a pul se rozhodnul že s touto vzdělávací institucí asi nepohnu a končím.
Rád pokecám z někým kdo mi něco ukáže a je ochotný k diskuzi, popřípadě mi řekne že jsme "lama" a že to dělám blbě. A když to tady čtu tak jedna věc 10 názorů. Naštěstí se všicni schodli že ze včel máme ve finále med a vosk a jak jsme se dočetl mezi politickými názory tak i na slovensku z pšenice med (fór) Smile
(12.07.2016 12:56)VaT napsal(a): [ -> ]Na druhou stranu by povinný zkoušení včelařů vytvořilo spoustu pracovních míst, takže to nejni zas tak špatnej nápad.

Ale na druhú stranu, boli by zrušene funkcie veterinárneho dozoru. Každý by presne vedel diagnostikovať a aj ordinovať postup pri nemoci.

Ešte na to vzdelávanie nahovoriť chovateľov psov, mačiek, kanárov, prasat, kráv a veteriny (školy) budú praskať vo švíkoch. Každý bude "doktor pre vlastné použitie".
(12.07.2016 13:18)KaGa napsal(a): [ -> ]
(12.07.2016 12:28)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Cítí potřebu

A to je asi to podstatné - jak pro začátečníka tak pro veterána. Cítit potřebu. Ne muset.
(já koupil "pár" knížek, pak našel kurz... dojíždím 200km tam a zpět... včelku nemám ani jednu a možná ani nebudu mít - ale cítím potěbu Smile)

Gratuluji, tohle je nejvyšší level radosti ze včelaření. Člověk tomu už trochu rozumí ví o čem je řeč a tu radost mu nikdo nekazi. Ani včely a ty to dělají obzvlašť rády. Dobře to znam byl jsem v téhle fazi skoro rok. Ale včely si pořiďte. Big Grin
To Misan.
Ty si pleteš vzdělání s kvalifikací, odborností a schopností.

Proč si myslíš, že po absolvování nějakého kurzu něco budeš umět a naopak?
"Proč si myslíš, že po absolvování nějakého kurzu něco budeš umět a naopak?"

Tak to si zabil lepšie ako som čakal. Tak načo potom povinné kurzy?
Je tu ještě jeden tak trochu skrytý aspekt. Ti, kteří se dali na tuhle cestu, šli na nějaký kurs, školu a pod., se poznají a většinou už pak zůstávají v kontaktu, komunikují, konsultují, scházejí se na další pokecy či odborná pokračování.
Znám několik takových komunit, ať už pocházejí ze školy v NASA neb z Blatné, ze různých LŠNV či z kursů věnovaných nemocem včel.Tam jsou v tomto smyslu totiž nejcennější ty večery, kdy se sedí v hospě či u ohně a povídá se ...
A jsem moc rád, že mě občas vezmou mezi sebe ...
A o tom je ono nezávislé spolkování, vlastně sdružování. Kdy prostě banda, která se pozná na dlouhodobé nebo i víkendové škole, dál zůstává v kontaktu a schází se, když se třeba dělají oddělky, připravují včelstva na zimování, ošetřují ...
Prostě se chtějí vidět, pobýt spolu a navíc se ještě něco dozvědět, protože si pozvou někoho, kdo má k věci co říct. Tenhle model se mi moc líbí ... Stačí prostě chtít ...
Jiří

Vzhledem k tomu, jaká restriktivní opatření se nyní snaží do legislativy o vzdělávání prosadit nejmenovaný většinový subjekt, myslím nakonec bude tento model docela perspektivní pro ty, kteří chtějí používat nikoli neměnné pravdy, nýbrž vlastní znalosti a svou hlavu.
Potreba komunikovať a žiť v obore tu bude vždy. (Pokiaľ nebudeme mať patentové práva aj na slovosled poučiek ...).

Sused mi sprostredkúva "spojenie" s jeho kamarátom, temer 80 ročným včelárom, ktorý si sťažuje že už si ani nemá s kým pohovoriť a porovnať postrehy.

Najvyšší stupeň hlúposti je asi "vedomie" že už všetko viem.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's