Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ležan
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Jen opravím, Golzův úl má rámek 25x33,5. 28 je délka horní loučky.
Ako je rieseny priestor medzi plodiskom a mednikom? Videl som nejake videa a ramky neboli pristavane k sebe, ale technicke detaily som nepochopil.
Medník odděluje od plodiště tenká přepážka která prostor úlu dělí na poloviny. Je to svislý rám který nese mateří mřížku. K Hornímu trámku rámu jsou připojené lišty které nesou rámky. Jde vlastně o dva ležany za sebou propojené společnou stěnou kterou tvoří mateří mřížka.
Na tento ul jsem narazil v publikaci Bedněný úl, košnice a jednoduché úly autor Friedrich Pohl.
Čtyřikrát Golzův úl.

Berte mě s rezervou, jsem jednoroční začátečník...

[Obrázky: Photo0162.jpg]

[Obrázky: Photo0163.jpg]

vpředu plodiště, vzadu medník
[Obrázky: Photo0166.jpg]

rámek Kuntsch-hoch (33x25), volná stavba
[Obrázky: Photo0169.jpg]

pohled z prázdného medníku na částečně odkrytou mateří mříž
[Obrázky: Photo0172.jpg]

Máš to pěkný.
Je to dobrá myšlienka, len plodisko je na dnešné včelstvá malé. Medník by aj postačoval. Aspoň tak som si to prepočítal a zavrhol, keď som ho v Nemecku videl. Pre úspešné včelárenie sa pri ňom neoplatí oneskoriť so správnym zásahom. Asi tak som porozumel domácemu pánovi.
Tak dnes kontrola ležanu- 39x30x22 a včely plně obsedají všech 22 rámků, 12 rámků je čistě medových, další 4 cca 50/50 med a plod. Udělal jsem pěkný dvourámkový oddělek a přidal 2 mezistěny. Všem, kdo pochybují o ležanu v našich podmínkách- funguje to a je to jednoduché. Hlavně se kromě víka nic nezvedá.Mám tedy jen teplou stavbu, budu zkoušet i studenou a rozhodně si ležanů pořídím víc
Máš to vážně pěkný,ale jak píše emer,malé plodiště,ale tohle už mám v hlavě dlouho jen co bude čas vrhnu se na to velikost rámku ale bude v plodišti 39x48cm,s tím rozdílem,že to zkusím jako kla.nástavkovej přci jenom už by to na ležan byl moc velkej rámek.
Zajímá mně totiž zda bude ověřena moje doměnka že úzko-vysoká míra bude fungovat ještě lépe než 39x35..
Nebude. Hlavně se jednou pro vždy zbavíš možnosti mít med jen z paneneského a zbavíš se i možnosti používat klasickou a nejúčinnější chemii, pokud ti tedy vadí těžit med z plástů, které někdy zažily Amitraz a Gabon. Do medníků nad prostor vysoký 48 cm (furt zapomínáš ještě na VM mezi a tedy by to mělo být 48,8 cm) ti včely nepůjdou a omezí se na tom jednom, pro zdárný život včelstva dostatečně vysokém prostoru. Na čem pak vytočíš tak veliké rámky netuším. Na plást vysoký 49 cm v jedenáctirámku se včesltvu vejde v pohodě 50 kg medu, proč by ho nosily ještě do medníku? Raději se omezí na jeden prostor. Včelaření je laborace na hraně, aby plodiště nebylo moc vysoké a vč (ne jedno z deseti vč, ale všechna) se nesnažilo omezit na daný, dost vysoký prostor a současně aby bylo dost vysoké pro lepší jarní rozvoj a hlavně celkovou kondici včelstva. Na to se pořád zapomíná a nic bych nedal za to, že NN systém = více úhynů. To je ale jen souvislost s rámkem vysokým 48 cm nesouvisející, rozhodně by však stálo za to udělat anketu (nebo nějaký RMCollos) kolik má kdo úhynů a jaký systém jak vysokých plástů používá (a taky zda má sejta ve dně nebo nemá). Tvrdím, že bychom se velmi podivili. Ale to je jiné téma.

Ukazuje se, že i míra 39x34,7 je moc vysoká, nic neřeší, POL se vyhnout nejde a tak není důvod mít vyšší rámek než 30. Na míře vysoké 30 je snazší obsluha včelstva, je to zlatý střed mezi extrémně nízkým Adamcem (a ještě nižším L1/1) a pětatřicítkou. Tedy pro ty, kdo chtějí med, což ty nejsi. Ani mě sice nejde o med, ale respektuju, že 99% včelařů chce med předvším a tudíž se snažím vymýšlet způsoby, jak chovat včely, aby byl medný výnos co nejvyšší při co nejméně práce a jiných nákladů. A taky jde o ergonomii práce, o tu jde mě na prvním místě! Prosazuju včelaření pro všechny, i staré a i pro ženy a děti a ne jen pro mladé, zdravé, mohutné chlapy.

Na druhou stranu, zkusit se má všechno a co k tomu budeš potřebovat vyrobit, udělám a všemožně tě podpořím. Jen se tě snažím (a tímto příspěvkem i ostatní) varovat před možnými úskalími. Dokud se to nezkusí, nebude se to vědět.

Třeba to plodiště udělej ze dvou spojených standardních nástavků 39x24x11 aby se z toho dalo bezbolestně vycouvat jako já vycouval ze sedmatřicítky tak, že jsem to měl v devětatřicítkových nástavcích vyvložkovaných na 37.
Mě se ten nápad s 48 líbí a už sem nad tím taky v minulosti přemýšlel. Pokud by byla pravda co píšete Tome, že by bylo 11 ramků moc, tak co to zkusit v tachováku který je na 9 ramků? Tam to vidíte jak? Martin má v plánu zjistit jak se bude chovat vcelstvo na ramků který je užší než jeho výška což může být zajímavé.
Tak si to znovu a POZORNĚJI přečtěte. Potíž nebude v počtu rámků, NÝBRŽ V JEJICH VÝŠCE.

Ale jasně dodávám, že sice sám to považuju za pošetilost odporující všemu, co o včelách vím a stihnul jsem za víc než 50 let včelaření a vyzkoušení bezpočet možností absorbovat, ale že je třeba to zkoušet. Kdo ví?

KTM nějak zapomíná, že nejde o to, aby bylo včeličkám co nejlíp, ale aby bylo co možná nejlíp včelařovi. Jasně, že se jim tak vysoký prostor bude náramně líbit. Až tak moc, že se na něj omezí a medníky ignorují. To tvrdím.

Mimochodem. Vaše úvaha (ale do jiného tématu) o dvou devítirámkách nad sebou místo jedenáctky 30 + 15 POL je v zásadě správná (až mě rozesmívá úpornost držet se jedné míry v jednom úle), ale nefunguje. Doporučuju si to vyzkoušet. Já to vyzkoušel a taky jsem věřil soud.u.ům (politika - bod 24), že dvě míry v jednom úle není dost budovatelské. Teda pravda, neměl jsem origoš Tachováky, ale na 9 rámků vyvložkované jedenáctky, že by to bylo tím?
No já tahováky mám, mám i nezateplené 10 rámkové a samozřejmě i 11 rámkové, ale u těch se nějak nemůžu zbavit dojmu, že v nich je první a poslední ramek tak nějak navíc.
Jasně že jsem to nenapsal přesně,bude to jak píšeš složené ze dvou nástavků 39x24.Pro tebe je 35 spatna mně absolutně vyhovuje ,ale je malá.Dvě plodiště 39x35 nechci takže tohle bude možná řešení.V sezoně je dost dlouhá doba kdy je velká část matek BF omezována v plodišti 39x35 takže chci zjistit jak se bude chovat na větším rámku.30tka je pro mně zoufale malá míra,nechcci malá včelstva není pro to ted důvod.Dokud jsem měl 30 k BF mi nefungovala a mel jsem neustale s plodistěm zaplodován i první NN.
Nemyslím že prijdu o med ba naopak.Medník bude NN dál.A právě proto že i k 35 je stále potřeba POL mohl by to resit jeste vetší rámek.
Na to proč budou nosit stále a pořád i když budou mít 50kg je jednoduchá odpovědˇ....Protože to mají tak nastavené jakmile obsednou plodiště a budou mít medník díky přirozenosti se budou snažit ho zaplnit.Navíc přes veškeré varování jsem ještě nezažil aby na vysoké míře nebyl med.I ted když je to dva roky po sobě v Březině extremně nanic jeden medník plnej je.Nikdy se mi nestalo že by měly jen med v plodišti.
Navíc jsem viděl pár včelstev kde plásty měli i metr na výšku a včely prostor zaplnily.Já neprosazuju včelaření pro všechny já si to prostě vyzkouším protože chci vědět jak se včelstvo bude chovat nic víc nic míň.
Jasně, uvidíme (žijeme jak magoři, že nemáme čas si sednout třeba u piva pokecat a řešíme to tady). Zase třeba ta polemika pro někoho bude přínosná.

Jasně říkám, že je třeba to vyzkoušet. Tobě jsem říkal, pro ostatní zopakuju, co mám z dětství. U nás byla odjakživa Škvařilova míra 39x30 a k ní "polomedníky" 39x14,4. Ale taky 39x24. A když jsem se ptal mámy, proč obě míry, říkávala, že když je rok průměrný a těch je většina, je to jedno. Když je rok mizerný (tak jeden za 10 let), na 24 je aspoň něco, ale když přijde pěkný rok, bývaly tak 3-4 za deset let, pak se třicítce naprosto nic nevyrovná! A to bylo před příchodem Kraňky. A taky počasí v šedesátkách a dnes se nedá vůbec srovnávat.

Možná se nyní bude opakovat v jiných měřítkách totéž a já jsem se svou třicítkou jak říká Louky "stará konzerva" na úrovni Adamcistů z mého dětství, kontra tehdy hypervzácným Škvařilovcům. Proto jasně říkám, že tě v tom podpořím.

Richarde. S pocitem nadbytečných rámků vám rozumím. Zkrátka na jedenáctce 30 s POL 15 (11-17 a max 18,5) a stejně nízkými medníky je to prostě nejsnazší s nejméně práce.

Pro vaši informaci. Držím se z nějakého důvodu vnějšího rozměru čtvercového nástavku. Poslední sérii NN právě dělám z překližky 18 mm a to mi umožnilo zvětšit vnitřek na 12 rámků oproti běžným 11 při stejném půdorysu. Je to bomba! Už je má i KTM a můžete hádat proč jsem tak nadšený a proč jsem zvětšil vnitřek o rámek, zatímco některým se zdá i 11 moc. Wink
Do ležanu patria poriadne včely a ani priemerné a chcípaci a veľké rámiky to je presne čo tam treba. Rumunsko a Ukrajina to je krajina ležanov kde majú miery pre ne ako Dadant a väčšie. K takým rámikom treba aj medomet a žiaden problém. videl som také ležany čo mali 40 rámikov Dadant a to bolo medu plné od jarného až po slnečnicového medu čo točili každú znášku. A neboli to žiadny trocháry včelári čo mali normalne 300 a viac ležanov ..
Nenech se odradit. Mám ležany na 39x42 (pro rýpaly a technokraty 39x41,7) a zároveň i včelstva se stejným plodišťovým rámkem, který je v nástavcích výšky 24 a 17 cm, medníky mám 17 cm. Navíc jsem teď přišel na to, že když složím dva 17 cm nástavky a vysoké dno, tak se mi tam ten velký rámek vleze a dno se změní na nízké.
Vytlačení medu do medníku v normálním úle se dá kočírovat podle včelstva počtem rámků v plodišti, je třeba si zvyknout na práci s přepážkou.
Pro medové plástve z ležanu si zvol způsoby extraxce podle sebe. Ze své zkušenosti můžu říct manipulce s plným rámkem 39x42 je už dost náročná. A když na té ploše hledám matku, tak je to hodně napínavé.

(25.05.2020 23:22)KTM napsal(a): [ -> ]Jasně že jsem to nenapsal přesně,bude to jak píšeš složené ze dvou nástavků 39x24.Pro tebe je 35 spatna mně absolutně vyhovuje ,ale je malá.Dvě plodiště 39x35 nechci takže tohle bude možná řešení.V sezoně je dost dlouhá doba kdy je velká část matek BF omezována v plodišti 39x35 takže chci zjistit jak se bude chovat na větším rámku.30tka je pro mně zoufale malá míra,nechcci malá včelstva není pro to ted důvod.Dokud jsem měl 30 k BF mi nefungovala a mel jsem neustale s plodistěm zaplodován i první NN.
Nemyslím že prijdu o med ba naopak.Medník bude NN dál.A právě proto že i k 35 je stále potřeba POL mohl by to resit jeste vetší rámek.
Na to proč budou nosit stále a pořád i když budou mít 50kg je jednoduchá odpovědˇ....Protože to mají tak nastavené jakmile obsednou plodiště a budou mít medník díky přirozenosti se budou snažit ho zaplnit.Navíc přes veškeré varování jsem ještě nezažil aby na vysoké míře nebyl med.I ted když je to dva roky po sobě v Březině extremně nanic jeden medník plnej je.Nikdy se mi nestalo že by měly jen med v plodišti.
Navíc jsem viděl pár včelstev kde plásty měli i metr na výšku a včely prostor zaplnily.Já neprosazuju včelaření pro všechny já si to prostě vyzkouším protože chci vědět jak se včelstvo bude chovat nic víc nic míň.
Tome vy píšete o mednicich a já píši o plodisti což jsem zapomněl poznamenat.
(20.05.2020 12:19)emer napsal(a): [ -> ]Je to dobrá myšlienka, len plodisko je na dnešné včelstvá malé. Medník by aj postačoval. Aspoň tak som si to prepočítal a zavrhol, keď som ho v Nemecku videl. Pre úspešné včelárenie sa pri ňom neoplatí oneskoriť so správnym zásahom. Asi tak som porozumel domácemu pánovi.
Male plodisko? Stale sa tu pise ze Carnica vytvara velke vcelstva. Myslim ze to nie je pravda. Carnica je horska vcela a prirodzene vytvara male vcelstva. Podla mojich viacrocnych pokusov nm. 600 metrov v horach. Stredne silny roj povstavi max. 2 nastavky Warre volnej stavby. Nazbiera a udrzuje zasoby med 10-15 kg a pripravuje sa na zimu.
Zimuje tak v priemere 6 uliciek vyska jeden nastavok, niektore ani to. Na jar silny rozvoj, postavi nastavok a ide do rojenia. To je prirodzene chovanie. Takto nejako sa Carnica chova aj v prirode ....
Stale sa tu pise ze Carnica vytvara velke vcelstva. Myslim ze to nie je pravda. Carnica je horska vcela a prirodzene vytvara male vcelstva.???????
jx14 Online Nevím co jseš za exota ale tím že trápíš Carniku v malém prostozu ona se projevit nemůže. Já mám běžně včelstva v 750m.n.m Carnika a vyrostou podle velikosti úlu- a snůšky do pro tebe nevýdaných monster
Pane Barnate. Jistěže máte pravdu. Jen se domnívám, že pisatel nemusí být honem exot, jen to neumí a nebo si jakživ nekoupil pořádnou matku a nebo nazývá Kraňkou křížence z místní směsky. Jako by psal o včelách, jaké měli moje rodiče do r 1966 než jsme měli první K.

A dodám (klid, nebude to politika - článek 24).

Mám na stanovišti 21 vč, z toho většina má 4 medníkové NN (jen proto, že jsem neměl pátý) Myslím, že čtvery mají 5 NN, vše narvané jarním medem, nestíhám vytáčet, lepší jsou 30, ale i 24 jsou super a 35 nastejno s 30 (žádný rozdíl a tedy důvod mít 35, jen je ten rámek kravsky humpolácký a těžký). No a mám tam jedno vč 39x30x11, klidné, nerozbíhavé, plod ukázkový bez mezerovitosti, rojit se to nechce, POL to nepotřebovalo a minulý týden ve středu to ještě nebylo na puštění do prvního NN. Prostě ony si žijí v jedné bedně, rojení je ani nenapadne a je to matka z loňska z mého chovu. Pravda, z mojí nejlepší matky, která je (byla, zdrhla mi) F1 po ins. Vigor, ne z inseminky. Ostatní její ségry jsou "koně", tahle jedna je nějak v klidu. Už jsem jí chtěl zlikvidovat, ale třeba to dá v medovici, uvidím a dám sem vědět co a jak.

Včelstvo snů, nepotřebuje medníky, nepotřebuje polštář, 3 M vystavěly, rojit se nechtějí, nebodají, jen med si nechají jen samy pro sebe a se mnou se dělit nehodlají.

Merkuri.

Máte pravdu, že ležan funguje (u Maďarů, na Ukrajině, u vás a jinde), u nás ne a nebo blbě! Zkoušel jsem ho s mírou 39x30 a nevěřím, že by byl rozdíl s Dadantem, který má rámek 43,5x30. My se tu bavíme kocoure o výšce rámku jak v ležanu tak i v nástavkáči - to je jádro = výška rámku a Dadant má 30 a to je přesně ta výška, jakou já tvrdím že je PRO NÁSTAVKOVÝ ÚL , protože o něm je řeč (ano ve vláknu ležan, vyplynulo to) lepší než vyšší.

Ale vlastní zkušenost je nejlepší a tak ať to zkouší, já ve čtyřiceti taky ještě zkoušel zjevné pošetilosti (Boháčoviny), teď už jdu na jistotu (je mi 64 let).
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's