Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ležan
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Je to doplněk a hračka k ostatním nástavkovým úlům, které vedu jako dadant s plodištěm 11x RM 39x42, medníky 39x17. Tedy snažím se vést, zatím množím a rozšiřuji.

Vyrobil jsem si to proto, abych si odzkoušel vedení včelstva v ležanu. Tady to může být jako zdroj rámků ze zásobami. A taky pro množení. Jak to půjde se uvidí. Rozhodně jsem neplánoval vysoké rámky točit. Kombinuji volnou stavbu a používání mezistěn. Rozmačkání a lisování medu mám odzkoušeno z Warré úlků.

Andrej, neber to dogmaticky, mám tyhle možnosti:
- oba krajní části osazené, prostřední část oddělena mateří mřížkou, uprostřed zásoby - použitelné pro oddělky, případně odběr na brzkém jaře pro mně.
- oba krajní části osazené, prostřední část oddělena mateří mřížkou, uprostřed chov matek, třeba i za podněcování zvrchu. Nejlepší je to velkou lahví s víčkem a tady je výhoda střechy.
- všechny části osazené, oddělené pevnou přepážkou, každá má své spodní česno. Med vytlačen do nasazených nástavků, buď samostatných nebo společných.
- pro vytváření oddělků - až 9 oddělků oddělených pevnou příčkou. Vím, že samostatné plemenáčky jsou lepší, ale tady včely aspoň dokážu vymést přes dno....

Už teď mně to naučilo používat pohyblivou "Blínovu" přepážku. Mám v tom teď oddělky, které začínaly na 39x24. Postupně přidávám 39x42 a vytlačuji 39x24 na kraj a pak převěšuji do nástavku odděleného mřížkou. Na podzim půjdou do samostatných úlů... Jasně, že by to šlo i v normálních nástavcích, ale když už si hraji Smile Tady výhoda střechy a to že vidím všechny sklenice najednou.

Ještě jednou jak tyto ležany beru. Je to pro mne doplněk k ostatním úlům, není to určeno primárně na produkci medu. Ale ke hraní, zkoušení, porovnávání... motání hlav na fóru .. apod. Big Grin
Jo jo, čas na hraní, to je nedostatkové zboží.Wink
Ja mám 5 ležanov B 20 rámikové, kúpil som ich funglovku od jedného za 30eur Ks.
Tento rok idem pokusne urobit par lezanov a skusit si to osvojit a to z dovodu neskorsieho apidomceku v ktorom budem mat lezany. malo by to byt na teplu stavbu. Nechcem ist do vyssieho ramika ako je B, taktiez polmednik nebude prichadzat do uvahy. Uz teraz sa bojim vysledku. Dobre riesenie by bolo do apidomceka zaclenit klasicke nadstavkove ule , osetrovat vcelstva z vonka a do domceka vyviest iba vzduch spod zasietovaneho dna.
Ležany jsem kdysi měl a velice rád jsem se jich zbavil. Ovšem s nástupem apidomečků je vše trochu jinak a jejich majitelé si budou muset zvyknout. V první řadě v ležanu musí být vysoký plást, aby alespoň trochu fungoval. Min. 30, lépe víc. Kdo chce mít včely v ležanu, musí se připravit na značnou rojivost, kterou bude muset řešit. Nejjednodušší je zašlápnout matku v době začátku květu řepky. Prý to i zvyšuje výnos medu. Zkušenosti z jižního Slovenska a Maďarska. Je dobré vyrobit ležan na délku stejnou jako dva medníky těsně u sebe. Pak se v něm dá i se slušnými výnosy včelařit, ale je to pak vůbec ležan? Nakreslil jsem si apidomeček a začal počítat materiál a zjistil jsem, že se vůbec nevyplatí se s tím zabývat. V Hornbachu se dá docela hezký dřevěný domek na nářadí s podlahou okénkem a sedlovou střechou koupit za necelých 12 000 Kč. Takže v létě už bych se mohl povalovat. Budou tam 4 ležany a 2 uličky na ovčelování nápojů. O tom už také dost dlouho jen povídám! Tak snad to letos vyjde! Zdraví R. S.
To rojení nebude zas tak náhlé, 1 roj za dva roky (vzkazovala sousedka), anebo su málo všímavý (jestli to byl můj, nepoznal jsem). Ještě se jim nepodařilo přes sezonu zaplnit ani jeden celý ležan. Nebo je neumím na těch 160-190l objemu připravit.
Záleží od výšky rámika..z viacerých zdrojov mam že sa včely ochotne roja v ležanoch,pretože nad hlavou maju malo miesta..na jar ich chcem pár skúsit s modifikovanou LBV metódou,ktorú mam vyskušanu z dadantov..to by malo rojenie v ležanoch potlačiť na minimálnu mieru.
No já je mám na volné stavbě na pětatřicítce a trubčiny mají tolik, kolik uznají samy za vhodné (přirozené LBV). A jak R.S. psal, "... dva medníky vedle sebe … je to ješte ležan?" tak tak. A trocha Havelkova mega koření naležato, no je to super guláš. Jen na rozdíl od Loukyho, vrtám do nich tak třikráte do roka. No, každý jak umí a uzná za vhodné. U mě ale nejde o byznys, jen koukat na matičku přírodu. Takže nech se třeba rojí, je to jejich přirozené chování a volba.
Pěkné Vánoce a vše dobré a milé v příštím roce.
Dnešní hlášení se týká stability ležanu. Podcenil jsem zajištění stříšky. V noci byl silný nárazový vítr, který nazvedl stříšku, ta se zapřela za už tak vysoký předek a došlo k překlopení. První fotka je stav v jakém jsem našel ležan ráno.
[attachment=5442]
Nastalo hledání řešení jak to rychle spravit. Nakonec jsem včely přeložil do připraveného úlu. Bylo toho 10 rámku 39x42. Neobsazený zbytek jsem nechal uvnitř, ležan překlopil za pomoci ženy do správné polohy, usadil rámky, uzavřel všechny otvory. Ve finále to vypadá takhle:
[attachment=5443]
Za 10 dnů zkouknu jak jsou na tom s matkou a plodem.
Jestli se nestalo nic matce, to přežijí.
Mě vítr odfoukne občas jen střechy, nemám je napevno s úly. Chtěl jsem, ale jak to vidím už nechci. Fólie nahoře pod víkem zůstane přilepená, a takto vydrží než přijdu i týden.
Mám střechy cca 6kg a na nich čtyři lisované dlažební zámkovky cca 14kg. Silnější vítr i těch 20 kg občas sundá a uvnitř se jim rozední. To překrytí palubky budu muset vylepšit, asi nahoru přilepím 2-ku extruďák (mám tam lino).
Nemá někdo lepší nápad ?
V ležanech se mi to taky rojilo. Na zábavu dobrý ale jinak neé.
Letos jeden osadim,prave kvuli rojeni Smile.Prelozim do neho vcelstvo s 4 letou matkou,at vali matecniky,co to pujde.
(11.03.2019 20:58)Ali napsal(a): [ -> ]Jestli se nestalo nic matce, to přežijí.
Mě vítr odfoukne občas jen střechy, nemám je napevno s úly. Chtěl jsem, ale jak to vidím už nechci. Fólie nahoře pod víkem zůstane přilepená, a takto vydrží než přijdu i týden.
Mám střechy cca 6kg a na nich čtyři lisované dlažební zámkovky cca 14kg. Silnější vítr i těch 20 kg občas sundá a uvnitř se jim rozední. To překrytí palubky budu muset vylepšit, asi nahoru přilepím 2-ku extruďák (mám tam lino).
Nemá někdo lepší nápad ?

Plech...máš to velmi pekné,bola by to škoda dokurvit polystyrenom..
Otázka na Zdeňka Barnata.
Totéž s tím velkým rámkem v plodišti na urychlení rozvoje (RE: Dadant LG Jumbo + LG 2/3 medniky //Příspěvek: #52) předpokládám může platit i u mých ležanů ? Mám na každém dva polomedníčky MK, které pochopitelně nejdou podsadit. Je lepší je na zimování a jarní rozběh nemít a raději ponechat o tři velké plásty zásob víc do šíře ? Mám pocit, že mi taky polykají teplo z plodiště.
Jen teoreticky.
Zdeněk už na VF skončil.
Je lepší je na zimování a jarní rozběh nemít a raději ponechat o tři velké plásty zásob víc do šíře

Přesně tak jak sis to sám popsal. Na snůšku si i na ležan samozřejmě můžeš dávat meníků kolik chceš. Na rozvoj je NN na hoře špatně.

richard1 co kecáš ,kde jsi to vzal ?
To tady loukota včera vykřikoval.
Není Brentner jako Barnát, jen si spletl Zdenky.
Kdyby si tady věčně nehonil to svoje psychopatický EGO tak by si asi všiml.
Pro Zdeňka Barnata dik za odpověď.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's