Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ležan
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Lepší je spojování nedělat hlavně ze zdravotních důvodů. Zvlášť u "záhadných" osirelců.
Spojuji jenom ty oddělky u kterých odeberu matku k jinému použití, a vím že prosperují. Dělám to tak, že přidávám matku k osiřelému. Rozdělím u osiřelého plodiště zhruba napůl a doprostřed vložím všechny plasty z přidávaného. Matka je uprostřed pro jistotu v klicce. Všechno je hned po odebrání matky a naostro. Žádné dělení, jenom jedno česno, aby došlo co nejrychleji k potlačení feromonu původní matky.
(14.10.2023 15:22)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Lepší je spojování nedělat hlavně ze zdravotních důvodů. Zvlášť u "záhadných" osirelců.
...absolutný súhlas...
Hadam, ze ty nejcastejsi situace, kdy spojujeme pres noviny (nastavky), u lezanu nebudou.
Preletak se nedela. Oddelek se dela ve stejnem ule. A vymena matek oddelkem se take nedela.

Alexeji, jak menis matky? Umelym matecnikem?
Spojování dělám celkem běžné a v podstatě kdykoliv v průběhu roků. Záleží od toho co je zapotřebí spojit a kdy. Pokud mám v ležanu včelstvo a oddělek a jsou to příbuzní matky a potřebuji jednu z matek odebrat. Tak jednoduše odeběru pevnou přepážku a na její místo vložím přepážku s mezerou, buď zimovaci anebo jarní. Po několika dnech ji odeběru a včely se spojí bez problémů. Začal jsem opatřovat ve svých úlech tý pevné přepážky kruhovým očkem, takže pro spojeni otevřu očko mezí včelstva a za několik dní ji odstraním. To česno u kterého byla odstraněna matka po odebrání přepážky uzavru jen na jednu včelu a po několika dnech uzavru úplně. Tím pádem dojde k postupnému spojení. Až včely budou v klidu tak cca po týdnu uspořádám plásty tak jak je potřebuji mit v úle a včelstvo finguje dále. O něco problematičtější předávat oddělek s cizí matkou (geneticky vzdalenou) tam bych předem nechal osiret a spojit až po odstranění nouzových matecniku.
Tak to jsem uvazoval upne stejnym smerem. A prepazka s ockem, to je vyborny. A da se pouzit i jako Blinova, atd... Tu si zrejme casem opatrim.
A mam to chapat tak, ze mladou matku ziskavas tak, ze udelas oddelek se starou v tom samem ule a kdyz se nova oplodni, tak tu starou odeberes a spojis?
Ano přesně tak. Používám tenhle způsob tvorby oddělku na jaře těsně před začátkem větší jarní snůšky (10dni) . Připravím předem matečníky a pak jím přidám zralé matečníky po zavíčkování nouzových. Ale nejlépe nouzové odstranit. Samozřejmě se dá přidat i matku ale snažím se udělat bezplodovou pauzu pro ošetření proti varooze.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's