Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Trubcokladná matka nebo trubčice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Az vytahnou matecnik, tak do nej prelarvi cerstvou larvicku Wink
Larveni jsem vzdal dva roky zpatky, za normalnich okolnosti bych to resil stepem, ale po minule zkusenosti s trubcokladnou matkou, kdyz nevim jak dlouho ttakhle klade, tak to resim celym plastem i s mladuskama.
Vsak to je v pohode. Ale mozna si vyberou starsi larvu.
Ty jsi taky takovej vyzkumnik - nasnimej detailne mobilem ten plast a pak zjistime, kterou larvu si vybrali! Smile
tak se mi zdá, že tohle vlákno je pro mneSmile)
dneska jsem na písecku při prvním jarním prohlížení včelstev narazil na jedno, které je trubcokladné nebo je tam trubčice nebo já nevím co se stalo, protože jsem v něm našel tři jakože snad matečníky, z toho dva otevřené s viditelnou larvičkou a jeden uzavřený s bůhvíčím...ten uzavřený matečník vypadá celkem normálně, možná v něm bude matka a ne trubec...ale není mi to moc jasné....zavíčkovaný plod jsou trubci, dělničí plod jsem tam nenašel, tak v tom matečníku asi matka z oplozeného vajíčka nebude.

počkám, uvidím.
[Obrázky: pisecko-trubcokladn-v-elstvo-a-mate-n-ky...161754.jpg]

[Obrázky: pisecko-trubcokladn-v-elstvo-a-mate-n-ky...161759.jpg]

[Obrázky: pisecko-trubcokladn-v-elstvo-a-mate-n-ky...162030.jpg]
Navazuji na svuj predchozi pripsevek.
Mimuly vilend jsem do tohoto vcelstva, s trubcicemi nebo trubcokladnou matkou (nevedel jsem) dal jeden ramek cely cerstve zakladeny, hromada vajicek, z jineho vcelstva.
Vcera jsem to kontroloval a matecnik zadny, ani tuk.
Tak jsem v podvecer sel vcelstvo vysyspat s tim, ze jsem myslel, ze tam jsou trubcice, a ze tam drujy den pridam zase vajicka na matrcniky. Jenze jak jsem vcely na velkem papundeklu vysypaval z ramku a nastavku, tak jsem najednou zahlid matku (neznacena)...tak jsem ji hned zabil...prvni, kterou jsem zamack, ani to neboleloSad.
Takze nakonec tam byla trubcokladna matka a proto ten plast s vajicky nepouzily na vychovu nove matky...zrejme jim nevadilo, ze stavajici matka klade jen neoplozena vajicka.
Dneska jsem tam dal zase plast kde byly nejaka vajicka (smad sem dobre videl) a vybihajici plod.
Tak zitra uvidim, jestli si narazi matecnik/-y....doufam, ze bych je mohl vyuzit jako chovne vcelstvo, kdyz tech matecniku udelaji vic.
Nechcem rýpať,ale taký skúsený včelár ktorý tu rozdáva rady nevie na prvý pohľad rozoznať či má vo včelstve trubčice alebo trúdokladú matku? To si ma prekvapil,alebo aj veľmi nie.Wink
Jozefe, až jich budu mít těch trubcokladných včelstev tolik jako ty, tak to rozpoznám tak snadno, jako tyWink)

ale vážně, no nepoznal....protože fakt za celou dobu co včelařím bylo tohle včelstvo snad 2. nebo 3. víc sem jich fakt neměl. a to ještě ta dřívější se vždy vyřešila právě tím vložením plástu s vajíčky.

to že v tom byla trubcokladná matka mi došlo právě po té kontrole plástu s vajíčky.
jak to poznat bez vloženého plástu s vajíčky nevím....podle uspořádání/rozložení trubčího plodu (souvislé, jako když klade matka versus nesouvislé, když by to bylo od trubčic)?
Nejspíš asi podle počtu vajíček a jejich umístění v buňce, ale to jsem při té první kontrole nekontroloval, bylo to jen pohledově při otevření úlu, kdy jsem viděl ten hrboplod/trubčí plod v dělničích buňkách a asi tři matečníky, tak jsem to dál nekontroloval, až pak zase za týden, kdy ty matečníky byly samozřejmě k ničemu, tak jsem tam pak vložil ten plást s vajíčky.
Trubcokladná matka klade tak jako tak jenom jedno vajíčko do buňky. A to do středu buňky. Povětšinou se trefí.

Trubčice kladou víc vajíček do jedné buňky a to na stěny buňky. Přece jenom jsou sice pohlavně dospělé, ale nemají stejnou stavbu těla jako matka a zejména mají kratší kladélko.

Já ti ty pokusy nerozmlouvám. Zkusil jsem ze studijních důvodů zachránit několik úlů ať už s trubcokladnou matkou, nebo trubčicemi. Jen pro uspokojení vlastní zvědavosti.

A nikdy se mi to nepovedlo.

Popravdě.. Co chceš zachraňovat?

Za poměrně krátkou dobu (3 týdny?) ti umřou všechny loňské zimní včely. Pokud je matka doposud nedokázala nahradit, nebo alespoň není na dobré cestě k jejich nahrazení, tak ti tak jako tak zůstane prázdný úl.

Budou tam jenom včely z plodových rámků, které tam přidáš z jiných včelstev.

Je lepší to vymést, létavky trošku pomohou v úlech, kam se vžebrají, takže nepřijdou vniveč a pak udělej oddělek.

I když to budeš zachraňovat, tak letos žádný užitek z toho úlu mít nebudeš.

Ale jak jsem napsal. Jakkoliv je to IMHO marná práce, tak studijní důvody chápu.
Milane souhlas, je to naprd zachranovat, ale drzim je ze studijnich duvodu. Ostatne ze studijnich duvodu mam takhle od lonska nebo dokonce od predlonska vic vcelstev, ktera jsou silove nic moc, medny vynos logicky taky nic moc, nebo s nimi byly nejake jine patalie (opakovane bez matky apod.).
U tech trubcokladnych vcelstev sem si vcera uvedomil, ze je potreba je napravit co nejdriv, protoze cim dyl budou trubcovite, tak tim vic delniciho dila pokazi temi trubcimi bordylky.
Nebo se mozna pletu, a kdyz tam bude pak klast oplozena matka, tak to zase spravi.
Pockam, uvidimSmile
Hypoteticky

Když tam máš jenom trubcokladnou matku, tak ji zabiješ a přidáš normální matku. Záleží jak ji přidáš, ale i když tam bude i ta trubcokladná živá, tak si včel nejspíš vyberou tu normální a trubcokladnou zabijí. Pravděpodobně Smile Ale vyměnit by to asi šlo.

Neberu v potaz zmíněné včely co ti umřou a budou chybět.

Pokud tam máš trubčice, tak ty novou matku napadají a je těžké ji přidat.
Nepovedlo se mi to, i když jsem to zkoušel přes poklopku i se suitou. Ale IMHO by se to povést mohlo.

Povedlo se mi spojit dvě včelstva. Jedno slabé s trubčicemi (ale asi jich nebylo moc), druhé normální.

Včelstvo pak fungovalo normálně, trubčice po nějakou dobu (dokud nezemřely) kladly trochu hrboplodu někde v rozích, nebo v medníku nad mřížkou.
Tome samozřejmě chápu,že chceš experimentovat a vidět co to udělá, možná bych to zkusil také, jen nechápu, že jsi to neudělal už dávno, psal jsi tu, že jsi na tento problém přišel 29.3. , kdyby jsi zlikvidoval špatnou matku v tu dobu a včely si narazily matečníky na náhradním rámku s plodem už by jsi měl matku před vyběhnutím. Takhle i když dnes narazí matčníky, tak pokud se vše povede tak nová matka začne klást cca za čtyři týdny, kolik myslíš že tam bude ještě loňských včel na výchovu první generace nových?, když do vylíhnutí prvních nových včel to máš další tři týdny....
Včeař nemusí znát kupecké počty, za kolik se kde prodává med a jestli tím svým za dvě stovky kilo můžu konkurovat Kaufladnu se směsí čínského, a z různých jiných končin za polovinu.
Stačí si pamatovat vývoj matky, dělnic, trubců a začít počítat jednoduše. Matka se vylíhne za 16 dnů, než zesíli, proletí se s trubci a začne klást to je dalších třeba deset plus mínus. Dělnice to má z vajíčka 21 dnů, ale skoro tak dlouho jí trvá než se z ní stane létavka, do té doby funguje v úlu, ale na nošení z venku se nepodílí. Takže takové pravidlo,z vajíček co vidím v plástu, jsou potenciální létavky za zhruba 40 dní. Pokud jde o rojení o tom se ve včelstvu rozhoduje taky zhruba tři týdny (21dní vývoje včely), před tím než před tím než k tomu má dojít...
Petre, jojo, tak to je, ale pokus je pokus.
Vcera mi ale dosla trpelivost, budto jsou tvrdohlave, nebo tam s trubcokladnou matkou byly i trubcice (polohu pripadnych vajicek na plastwch s hrboplodem/trubcim plodem jsem nemel naaldu kontrolovat) nebo jsem blbe videl, kdyz jsem tam pridaval podruhe plast s oteevrenym plodem a vajicka na nem nebyla,takze nemely z ceho si ten matecnik narazit.
Kazdopadne neco s nima udelam az priati vikend, ted jsem resil prevenci rojeni u ostatnich vcelstev.
Jeste doplnim k tomu memu snazeni a pokusum...uvaha byla taky takova, ze jsem si rikal, ze by mohly narazit a zavickovat vice matecniku a ty bych pak vyuzil v oddelcich.
No, nenarazily ani jeden.
A jeste k Petrov dotazu ma co jsem cekal a nezzasahl drive. Psal jsem, ze pri prvni kontrole jsem tam videl asi dva matecniky, tak jsem myslel, ze to mohly byt nove matky. Ale ted vim, ze to byla blbost, protoze nemohly byt mladsi, nez ten zavickovany hrboplod....no, zlusenost pro dalsi sezony.
Mám problém u jednoho včelstva a nevím co teď. Včelstvo vyzimovalo v dobré síle, ale našel jsem v něm pouze cca dva rámky hrboplodu. (na podzim jsem tam měnil matku, ale zdálo se že ji přijaly)
Když jsem zkoumal ten trubčí plod, vajíčka byly většinou po jednom a později jsem našel i novou neznačenou trubcokladnou matku. Po zamáčknutí jsem je spojil přes noviny s vedlejším včelstvem, které vyzimovalo trochu slabší, ale jinak s normálním rozvojem.
Po spojení vzniklo jedno velké včelstvo, které se teď zdá být v RN, což jsem mohl trochu očekávat. Po prohlídce plodiště je na nových vystavěných mezistěnách občas kolečko trubčiny a i na starých plástech to docela prokládají trubčinou, přitom stavební rámky mají vystavěny také, ale tam se matce moc nechce.
Když jsem dnes prohlížel jednu nově zakladenou mezistěnu, tak jsem si všiml, že v buňkách je více vajíček. Jsou tam různě poházené přes sebe, jako by tam kladly trubčice, ale není mi jasné, kde by se tam vzaly, to původní včelstvo přece matku mělo. (trubcolkadnou)
To spojení včelstev bylo někdy kolem konce února, a zdálo se to dobré, matka z toho druhého je značená a dneska jsem ji tam viděl..
Nenapadá někoho co by tam mohlo být špatně? Přijde mi, že ubývá dělničího plodu a přibývá trubčiny. Nevím jsetli tam jsou ty trubčice, neo jestli to třeba dělá matka ??
Mladé matky než se rozkladou někdy pokládají i více vajíček, ale jsou na středu buňky. Včelí trubčice je kladou po stranách. Jesi ti ubývá delničí plod, tak brzy, až se zlepší počasí bude příležitost vyměnit matku například zavíčkovaným matečníkem.
Je to asi možné že se tato matka minulý rok špatně oplodnila, a ztrácí schopnost klást oplozená vajíčka. Ten příspěvek jsem asi napsal moc zdlouhavě, chtěl bych se zeptat jestli je možné, aby v úle byla současně matka a ještě trubčice. Předtím tam ty vajíčka sázela pěkně a teď na novém plástu je jich tam několik a jsou v buňkách různě poházené přes sebe i na boku buňky Confused
Ukázkový příklad transplantace problémů postiženého včelstva do zdravého. Budiž poučením pro každého komu je líto pár včel... Také to mám za sebou.
K vývoji trubčic mohlo dojít v době při spojování novinami. U problémových včelstev k tomu může dojít velmi rychle. Samozřejmě mohou fungovat společně s matkou, zvlášť pokud je jich zatím málo a matka má dostatečnou ochranu.
Náprava tohoto stavu je velmi obtížná. Určitě nefunguje vkládání matečníků, přidávání plodu a podobně. Trubčice vždy dokáží přebít svým feromonem nový feromon, pokud je nově vkládaný. U původní matky může být ale situace jiná. Samozřejmě pouze v případě, že na ní nebude přenesen stejný zdravotní problém postiženého včelstva.
Už se ale stalo a teď v této situaci už bych nedělal nic, jenom sledoval zda funguje matka která tam je a zda je tam alespoň nějaká delničina. Pokud ano, je šance trubčice zmizí. Jednak nejsou dlouhověké a nové by se neměly tvořit kvůli feromonu přítomné matky. Samozřejmě pokud bude vitální a bude fungovat jak má.
Ze bys spojil trubcokladne vcelstvo s vcelstvem, ktere je (brzo bude) take trubcokladne... to je hodne mala pravdepodobnost. Takze to budou ty trubcice.
Deje se to vsechno (spravny plod i spatny plod) v jednom prostoru/nastavku?
Mám je nyní ve třech nástavkách a tohoto jsem si všiml zrovna v tom druhém. Plod je tedy i v tom prvním, kde vystavěly i SR, ale zaplodován je ten SR jen trochu zvrchu rámku. Už jsem tam vylamoval i pár matečníků, teď mám trochu dilema jestli je nechat vyrojit a nebo v tlumení RN pokračovat.

Jinak máš pravdu bylo mi těch včel líto, zimní generace byla dost silná, ale bohužel po ztrátě matky měly pouze tu neoplodněnou matku. Kdyby tam žádná nebyla, tak bych to bez vysypání určitě nespojoval. Tohle se mi jevilo jako ta lepší varianta, ale asi to byla taky chyba..
Těmi matečníky se jí i mohly sami snažit vyměnit? Zrovna minulý týden jsem ve včelstvu kde byly sem tam hezké misky matečníků jsem viděl potácet se značenou matku jak po flašce rumu, tak se převalovala a kopala nohama, no bylo všude zakladeno normálně vajíčky tak jsem to neřešil, za pár dnů jsem tam našel novou matku. Z mýho pohledu ji vyměnili dost nečekaně, pěkné včelstvo s predloňskou matkou a já náhodou byl u toho, když jí mladá musela bodnout.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Referenční URL's