Hodnocení tématu:
- 1 Hlas(ů) - 2 Průměr
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Invertní (invertovaný) cukr
|
Autor |
Zpráva |
Radek Botur
Member
  
Příspěvků: 114
Připojen(a): 10.10.2012
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
|
RE: Invertní (invertovaný) cukr
Však polák to vyrabí - ale co je důležité je to americká firma, dodávající licenci a kontrolu.
Mě se na tom libi to, že každou várku má s rozborem a tím "záruku" co v tom je.
Tím že je asi výhradní dovozce, tak to nejde jednak přes pět distributoru a víte že to má čerstvé.
Podotýkám, zástupci jednoznačně zastávající řepný cukr. Dnes již nemají 100% záruku, že je obsažen jen řepný cukr, ale třeba i třtinový nebo jiny. Což má za následek, že včely tento cukr také špatně zpracovávají.
Názorně jsou to cukry označené v supermarketu za 16,90 označené jako polobílý atd.
Navíc když to máte v kyblíku 15 kg, tak už se o nic nestaráte, uděláte dírky a dáte do ůlu. Nic nezkvasí, nijak včely neloupí a vydrží jim to tak 14 dni. tzn. že to nevynesou za dva dny.
Myslim si ze je to podle me moderni a jednoduchy zpusob krmeni.
|
|
Hlasování: | |
16.02.2013 9:14 |
|
M+M
Senior Member
   
Příspěvků: 424
Připojen(a): 25.01.2012
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
|
RE: Invertní (invertovaný) cukr
Zdravím.Proti invertům nic nemám,jsou-li na řepném základu.Vyzkoušeno mám medocukrové těsto apifonda a apiinvert a jsem skokojen.
Avšak z ekonomického hlediska je to pro mne nesmysl.Inverty mají za cenu + 25 Kč/l obsah sušiny +- 70%.Takže cena s porovnáním s cukrem je jako kdyby cukr stál cca 33 Kč a to nestojí.
Námitku s přípravou roztoku si dovolím rozporovat.Mám 200 l barel s kohoutem.Do barelu napustím hadicí vodu ze studny .Přes smyk nasypu cukr a kalové čerpadlo do 20 min i ve studené vodě vše rozmíchá.Pak kohoutem napustím cca 10 l kanystry s širokým hrdlem a můžu ke včelám příprava i s napuštěním je okolo hodiny. Invert 200 l x25,-Kč =5000,Kč cukr a +- 130 kg cukru á 17 kč + 80 l vody =cca 2300 kč
Podotýkám,že mám cukr v 20kg pytlech,ale i ze supermarketu se to dá sypat po kile ,i když by to byla hrůza.
Částky píši orientační,ale i tak z toho plyne,že za hodinu asi nikdo z nás 2500,-Kč nevydělá(ušetří).
V každém případě jsou však inverty správný směr,jen je třeba zohlednit jejich cenu do prodejní ceny medu.Jestli se ve svých počtech nepletu,tak rozdíl v mém včelaření (60-80 včelstev) je za sezonu cca 20000,Kč a cca 1 den přípravy souhrnem za sezonu.
Pomezí Doupovských hor a Slavkovského lesa +-700mnm 2/3 Lang
|
|
Hlasování: | j.filip (+1), Roman Pochop (+1), Radek Bílý (+1), Vojtech Langer (+1), ing. Rostislav Pešek (+1) |
16.02.2013 9:51 |
|
Sborez
Member
  
Příspěvků: 112
Připojen(a): 05.03.2012
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
|
RE: Invertní (invertovaný) cukr
Souhlasím a podepisuji. Taky se v nejbližší době nechystám přecházet na inverty. Dle mě se to nemůže vyplatit nikomu.
Malý včelař do cca 20 včelstev si nakoupí cukr v marketu a rozmíchá si to doma v kýblu.
Větší včelař do cca 100 včelstev už si pořídí určitou "mechanizaci" v podobě barelu a kalového čerpadla. Cukr už si stejně musí shánět ve velkoobchodě.
Velkovčelařské provozy si buď nakoupí cukr ve velkoobchodě, nebo si ho dovezou ze Španělska, třeba. A pokud se rozhodnou pro inverty, pak by se i tak museli dostat na cenu kolem 12,- Kč/litr, aby se jim to cca rovnalo ceně cukru.
Doufám, že brzy pomine období, kdy se na tom spousta lidí snaží vydělat nemalé peníze. Nedivím se pak, že ze všech stran se do včelařů hrne invert. Až se bude cenově pohybovat kolem cukru, uvažoval bych o něm. Výhody tam určitě jsou.
Na druhou stranu, o cukru se snad nikdy nevedly takové diskuze, zda je nebo není pro včely škodlivý.
8x Langstroth 2/3, Vysočina - Třešťsko
Po všem hovno, jen po včelách med.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 16.02.2013 11:58 od Sborez.)
|
|
Hlasování: | ing. Rostislav Pešek (+1) |
16.02.2013 11:54 |
|
KaJi
Posting Freak
    
Příspěvků: 12.036
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Invertní (invertovaný) cukr
A za kolik hodin to v tom sudu rozpouštíte plus vypytlíkování z kilovek? Kolik sudů stihnete za večer nasypat do kanystrů?
Já odpoledne co přijdu z práce stihnu udělat dva sudy maximálně (ale to je už je kolem vos a včel, že druhý dělám jen když je nejhůř - tedy málo času) a pak už nic.
S invertem není problém stočit večer s čelovkou z kontejneru a následujíc den rozvážím a večer zase naplním.
Je to o množství volného času, vloni mi i s dopravoi kilo stravitelné sušiny vyšlo na 31Kč, kdybych koupil krystal v pytlích byl by asi necelých 25, a jelikož bydlím na vesnici tak pro mě jsou akce v susprákách poměrně drahou záležitostí, hlavně časově.
To jenom aby jste pochopili, že existuje mnoho hlediske jak to hodnotit.
Jediný problém pro mě dneska je, že jednoho z nejlepších - Kellemana vyhnala z ČR tehdejší kampaň proti invertůma dneska sehnat dodavatele který garantuje s dodávkou i složení - to je velký problém, nevím o nikom.
Keleman mi složil na dvorek paletu kanystrů, konečná cena za kilo roztoku s 72% byla někde u 24Kč včetně vody, dopravu neúčtovali, včetně kanystru. I ten obilný od nich včely zkously, hlavně v létě.
A to byl maximální konfort - člověk jen chodil k paletě a naskládal do auta.
Když je někdo celý den doma, není problém aby si chstal roztok, večer rozvážel, pokud přijdu kolem 16 17 domů, pak je ekonomika jinde.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 16.02.2013 14:14 od KaJi.)
|
|
Hlasování: | Jiří Matl (+1), Oldřich Žák (+1), TomasoFernando (+1) |
16.02.2013 14:11 |
|
Sborez
Member
  
Příspěvků: 112
Připojen(a): 05.03.2012
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
|
RE: Invertní (invertovaný) cukr
(16.02.2013 22:35)Radek Botur napsal(a): Protoze kvalitni vcelarsky cukr nekoupite pod 25 korun mimo sezonu.
Nejsem si úplně jistý, jestli existuje nějaký druh určený přímo pro včelaře, proto výraz kvalitní včelařský cukr není dle mého něco, co by jsme měli hledat na trhu. A pokud se tedy nebudu držet této definice, pak musím nutně předpokládat, že cukr, který se prodává na českém trhu je kvalitní, byť to není hrubozrnný krystal. A protože tedy předpokládám, že cukr na českém trhu je kvalitní, pak ho kupuji buď v marketu po kile v akci kolem 17,- Kč, nebo v 50kg pytlích za 20,- Kč. A jak včelkám chutná. Cukr za 25 si klidně kupujte...
8x Langstroth 2/3, Vysočina - Třešťsko
Po všem hovno, jen po včelách med.
|
|
Hlasování: | Roman Pochop (+1), KaJi (+1) |
17.02.2013 10:22 |
|
Madra
Posting Freak
    
Příspěvků: 767
Připojen(a): 30.01.2011
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Invertní (invertovaný) cukr
Zdravím, mohu říct, že mám zkušenosti s oběma postupy a jako línější tvor mne bere invert, i ten z včelího hlediska "horší" včely dobře skously a vše za chvíly hotové, nejdou na to včely, jen mrchy vosy to cítí...
Pak tu je český výrobce a to je výzkumný ustav cukrovarnický, kteří by to mělí dělat na řepném základě
a pak tu máme cukrovary ttd, kteří cukr v 50 kg pytlích nabízejí za 19 kč/kg bez dph....
každému po chuti  )))
„Rozum je jedinný dar, který příroda rozdělila spravedlivě, protože si nikdo nestěžuje, že ho má málo.“
|
|
Hlasování: | KaJi (+1) |
17.02.2013 18:21 |
|
vojtab
Member
  
Příspěvků: 112
Připojen(a): 05.06.2011
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Invertní (invertovaný) cukr
MEMENTO MORI
|
|
Hlasování: | František Čáp (+1) |
19.02.2013 0:28 |
|
Tejkl Václav
Senior Member
   
Příspěvků: 277
Připojen(a): 15.01.2012
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
|
RE: Invertní (invertovaný) cukr
Žamberk 465 m.n.m
nástavkové úly, 39 x 24
16 včelstev
|
|
Hlasování: | TomasoFernando (+1) |
19.02.2013 17:06 |
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)