Hodnocení tématu:
- 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
KaJi
Posting Freak
    
Příspěvků: 12.056
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Medovina
Tak mě překvapila zima. Přišla
A měl jsem právě založené dva sudy medoviny a přemýšlel co bude, teplota v sudech klesala pod 5°C.
Radši zkouším kvasit v chladu aby se zachovala maximálně chuť takže mi nevyhovovalo , že topidla do akváriíí mají regulaci od 19-20°C výš .
Studoval jsem trochu grafy na topidlech a nakonec se ukázalo že poučka 1litr=1W z akvárií platí.
V jednom 150l sudu je 150W a v druhém 200W. 200W je blíž u dveří a při momentální okolní teplotě v bývalé garáži 5°C - venku kolem 0 je teplota v sudech asi 15°C. Sudy pr.60cm, z plastu jako kanystry.
Takže pokud má někdo podobný problém, může odhadnout potřebný výkon, pokud odhadne počasí  Ale směrem nahoru to jistí regulace od 20°C. 1W/litr zvedne tepolotu oproti okolí asi o 10°C. Tedy bude to záležet na poměru povrch/objem a izolace.
Topidla plavala, takže jsem na šnůru uvázal kus nerezu aby visela u dna a voda cirkulovala.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.11.2015 22:56 od KaJi.)
|
|
Hlasování: | |
28.11.2015 20:00 |
|
Rudolf Stonjek
Posting Freak
    
Příspěvků: 1.428
Připojen(a): 17.10.2010
Hodnocení:
|
RE: Medovina
(28.11.2015 23:50)gusto napsal(a): ..počas prvého týždňa kvasenia sa mi zdvihla teplota v miestnosti vďaka vlne horúčav až na 35'C
To je problém a ne malý. Nedávno jsme byli u Lstibůrků na exkurzi a byla tam řeč o stejném problému. Kvasí li medovina rychle,je nedostatečný přechod látek které ovlivňují příznivě chuť. Při 35 stupních odhaduji dobu od zač. kvašení tak na 10 dní a kdoví jestli ne jen týden. Dále je dobré si uvědomit, že kvašením vzniká teplo. Uvedený včelař kvasí v 600 l tanku a největší problém má s jeho dochlazováním. Tedy netopí, ale chladí. Já mám na medovinu sklep, kvasím na 200l, do studené vody z lesní studánky dám teplý med 60 st a rozmíchám vrtačkou. Pak změřím teplotu a většinou je tak 15-20 st. Pak naleju kvasinky a sůl. Pak navléknu na sud styrodurový futrál a pustím topení na 20 st. 4 dny. Pak ho vypnu a nic neřeším. Ve studeném sklepě si pak medovina žije svým vlastním životem. Počet bublinek a jiné ptákoviny mě nezajímají. Když začínám vidět, že pohyb částic a pěna ubývá začínám doslazovat. Ale to už je jiná kapitola. Včera jsem začal stáčet nový sud a je to nejlepší medovina asi jakou jsem kdy měl. Žel vůbec si nepamatuji jak jsem se k ní dopracoval! Asi by bylo od věci občas si něco zapsat. Nedochucuji,nekořením! Zdraví R. S.
|
|
Hlasování: | ZdenekM (+1), Jožko58 (+1), gusto (+1), Merkuri (-1), Honza Veber (+1) |
29.11.2015 12:18 |
|
gusto
Posting Freak
    
Příspěvků: 3.265
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Medovina
..nedať všetok med na začiatku ale postupne ho pridávať je spôsob,ktorým by sa mal dať dosiahnuť vyšší obsah alkoholu,ale ešte som to sám neskúšal..do budúcna sa vyvarujem kvaseniu cez letné prázdniny,tento rok sa nedalo inak..za 10 dní bolo dokvasené,tak ako píše Rudolf,a to na kvalite rozhodne nepridá,naštastie to stihlo len jeden sud..
(29.11.2015 22:10)KaJi napsal(a): (29.11.2015 21:57)maci01 napsal(a): A co medovina? Tu zatím nikdo nekontrolpval?
Otázka na odborníky - ztrácí antibiotika převařením svoji účinnost= škodlivost. Myslím rezidua v medu?
u nás prebehla vlna kontrol na atb v medovine,ca 3-4 roky dozadu,u všetkých veľkých výrobcov,tak asi by sa zistiť dali,ale či by boli v škodlivej forme neviem..
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 29.11.2015 22:19 od gusto.)
|
|
Hlasování: | Jožko58 (+1) |
29.11.2015 22:16 |
|
Jan Maláska
Member
  
Příspěvků: 82
Připojen(a): 23.02.2014
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Medovina
(29.11.2015 22:10)KaJi napsal(a): Otázka na odborníky - ztrácí antibiotika převařením svoji účinnost= škodlivost. Myslím rezidua v medu?
V prvé řadě je třeba říci, že antibiotika v tak malé koncentraci, ve které jsou nalezeny v medech, nejsou pro jednotlivce v zásadě škodlivé. Jelikož narozdíl od kancerogenů je jejich účinek nestochastický, tj. závislý na dávce. Problém vidím spíše ve škodlivosti pro společnost vzhledem k tomu, že i takto malé dávky mohou vést k rozvoji rezistence na antibiotika. A to je čím dál tím více alarmující, jelikož zprávy, že se blížíme k postantibiotické sféře, jsou stále aktuálnější. Poslední byla zpráva, že se vyvinula rezistence ke kolistinu (záložní antibioitkum)
Obecně antibiotika jsou docela termolabilní, největší stabilitu má při 100 st.C chloramfenikol, u něhož inaktivace při této teplotě trvá několik hodin. Chloramfenikol se tak degraduje hydrolýzou na amidový derivát. O tom, že by měl být tento produkt v tak malé koncentraci škodlivý, zprávy nemám.
L 159 - Tisnov a okolí.
Dubitando ad veritatem pervenimus – Pochybováním dojdeme k pravdě
Mendelova společnost pro včelařský výzkum
|
|
Hlasování: | KaJi (+1), gusto (+1), Jožko58 (+1) |
29.11.2015 22:41 |
|
Jan Maláska
Member
  
Příspěvků: 82
Připojen(a): 23.02.2014
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: Medovina
Koncentrace reziduí léků (myšleno veterinárních léčivých přípravků-VLP) v potravinách se určují jako tzv. MRL - maximální reziduální limity. Tj. maximální přípustná koncetrace, které v případě denní konzumace konkrétní potraviny v průběhu života nevede k poškození zdraví. Antibiotika v medu MRL nemají určenou. Pracuje se občas (případ Kanady) s takzvanými WRL - pracovní reziduální limity. Tyto hodnoty jsou extrapolovány z jiných potravin (mléko, maso) a hodnota je určena na základě shody odborníků. V EU vzhledem k tomu, že nejsou MRL pro antibiotika pro med určeny, tj. EMA (obdoba americké FDA) -netoleruje přítomnost antibiotik v medu. Nepřítomnost antibiotik znamená být pod detekčním limitem, což je hodnota určována v PPB (parts per billion) a je to jedna miliardtina z celku (velice málo, např. 2 ppg odpovídají 2 mg v 1 tuně medu). Pokud tam je antibiotikum detekovatelné (tj. nad detekční limit), ještě to automaticky neznamená ohrožení zdraví jednotlivce (může být pod zmiňovanou WRL, které jsou často o dva řády výše, tj. udávané v ppm). Co se týče ale rizika vzniku rezistence na antibiotika tak je toto nekvantifikovatelné a teoreticky již př idetekci toto riziko existuje.
L 159 - Tisnov a okolí.
Dubitando ad veritatem pervenimus – Pochybováním dojdeme k pravdě
Mendelova společnost pro včelařský výzkum
|
|
Hlasování: | KaJi (+1), Jožko58 (+1), goro (+1) |
30.11.2015 1:41 |
|
Aladar Kiss
Member
  
Příspěvků: 51
Připojen(a): 25.03.2015
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
|
RE: Medovina
Ja by som pridal príspevok o mojej medovine. Pripravil som si nádobu na 200l. Voda prevarená, med, škorica citron. Množstva som v skutku trafil. Pri 20 stupnoch mala presne 30 malíg. Po nasadení kvasiniek to pracovalo 6 týždnou pri teplote 18-20 stup. celzia. To je moja prva medovina. Pred rokmi som robil s včelárom z dediny u neho. keď sa vyčistila tak ju rozdelil . Doma som zistil že ma hadam polovicu kalu. Kolega si zlial čistú polovicu a mne to ostatné. Spomenul som to len preto, že v tomto 200l sude bolo max. 5cm kalu na priemer 60cm.
Po vyčistení som ju stiahol do nerezu s plavajucim vrchnákom. Je okolo 12-14% alk. Má vynikajúcu chuť, je cítiť že sa robila z medu.
Najlepšia medovina je z repky a slnečnice. Tak tolko. Len pri chutnaní nepribuda v sude, ale opak.
Pod Šiklóšom , 174m.n.m., 2/3 langstrot.
|
|
Hlasování: | Jožko58 (+1), Merkuri (-1), Rasťo 71 (+1), Perun (+1) |
04.12.2015 11:33 |
|
muzeummedoviny
Newbie

Příspěvků: 9
Připojen(a): 27.01.2014
Hodnocení:
Oslovení: Vykání
|
RE: Medovina
Dobrý den,
v diskuzi Medovina a legislativa jsem dal odkaz na návrh nové verzi vyhlášky MZe o nápojích, která upravuje požadavky na výrobu medoviny a zavádí i nový pojem "přírodní medovina (medové víno)".
Budu rád za vaše názory. Připomínkování probíhá totiž jen do 30.12.2015
Přeji všem krásný předvánoční čas s pohárky dobré medoviny
Jiří Pouček, Muzeum medoviny
|
|
Hlasování: |
|
18.12.2015 14:20 |
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: