Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přelarvování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Jarku, ovoněné byly cca 24h a na krajích mají ještě vosk z loňska. Nemůžu se včíl na to podívat, je tu u nás 8 stupňů, tak do toho nechci lézt.
A jak tedy přelarvuješ?
Já když s tím začínal, tak mi to nešlo, ale naučil jsem se techniku vyplavení larev a přenášení štětečkem. Měl jsem štěteček o pár chloupkách, kterým jsem nabíral larvičky z hladiny z břišní strany - larvička štětinky jakoby obejmula a pěkně držela.
Teď už tuto metodu nepoužívám - je na mě už moc pracná a náročná na množství plemeniva, ale funguje perfektně.
Už vybírám larvičky z buněk po jedné.
Jako larvící lžička se mi nejvíce osvědčila čerstvě ulomená syrová větvička nožem zašpičatělá a zubama ohnutá.
Pokud to přeci jen nejde, tak strhnu buňky aby byly larvičky více vidět.
S kovovými a plastovými mi to nějak nešlo - larvičky kloužou.

Být tebou, tak případnou chybu bych nahradil množstvím - tím získáš pravděpodobnost, že se něco chytne.
Až budeš prohlížet ten sběrný oddělek, tak hledej kromě nouzových matečníků také případná vajíčka - pokud tam jsou, je tam matka.
Takže bych si to dovolil - jako borec se spoustou zkušeností z neúspěšných pokusů - trochu shrnout:

Sběrný oddělek nesmí mít matku, ukradenou ze zdrojového včelstva. Nástavek musí být včelami řádně naplněný.
Oddělek má krmení - alespoň dva až tři rámky - pyl i med.
Lištu s miskami vložit k ovonění hned na začátku (je-li nová), nebo alespoň den před přelavováním.
Je dobré nechat oddělek alespoň týden plakat. Ideálně 9 dní.
Po týdnu zkontrolovat, zda jsou matečníky a zda nejsou vajíčka (pak jsme někde ukradli matku a . . . všechno znova).
Všechny matečníky vylámat a malou injekční stříkačkou bez jehly z nich sesbírat kašičku. (Jak to dělají profíci nevím, já jí mám víc za ušima než ve stříkačce).
Možná je dobré (názory odborníků se liší) zlikvidovat nezavíčkované plodové buňky. Po týdnu jich bude stejně jen pár, po 9 dnech žádné.
Mateří kašičku naředím destilkou 1:1 přímo ve stříkačce - protřepu.
Do misek na liště kápnu po jedné kapce a přenáším co nejmladší larvičky ze zdrojového plástu. I při nepatrném výcviku to jde jakýmkoliv kopytem (o rychlosti nemluvím, ta nás amatéry nezajímá.) Bacha na ostré přímé slunce (krátké osvícení při prohlížení určitě nevadí), čas nehraje v podstatě roli.
Lištu vložím do oddělku, blíže středu a vyměním krajní plásty se zásobami za plné (nebo nakrmím jinak).
Druhý den zkontroluji přijetí, je-li málo zopakuji.
A krmit a krmit.

A prosím: co je špatně a co chybí?
Petr
Na kapku ze stříkačky nám to nefungovalo taky. Nejspíš vlivem gravitace z buňky vytekla i s larvičkou. Do skleničky s kašičkou namočit sirku a udělat do buňky malinkou kapičku... nebo zkusit klidně na sucho, kapička se tam dává hlavně proto, aby larvička během larvení nevyschla
Ja teda uz davno necekam 9 dnu po vytvoreni sberneho oddelku do pul hodky davam listy protoze stratit 9dnu cekanim je hrozne moc.matky mam znacene takze se jen vzacne dostane do oddelku,k tem 9 ramkum jeste primetu ze dvou plastu mladusky aby byl poradne preplnenej vcelama vetsina ploduvje pred vybehnutim.
(05.05.2016 10:42)RadimŠ napsal(a): [ -> ]Na kapku ze stříkačky nám to nefungovalo taky.

Když byla ta kapička jen jedna, nikdy mi to nevyteklo.
(05.05.2016 12:13)KTM napsal(a): [ -> ]Ja teda uz davno necekam 9 dnu po vytvoreni sberneho oddelku do pul hodky davam listy protoze stratit 9dnu cekanim je hrozne moc.matky mam znacene takze se jen vzacne dostane do oddelku,k tem 9 ramkum jeste primetu ze dvou plastu mladusky aby byl poradne preplnenej vcelama vetsina ploduvje pred vybehnutim.

Proč se vlastně čeká 9 dní? Aby nebyl otevřený plod a stavěly matečníky jen na liště?

V tvém případě vlastně ani nemusíš vylamovat matečníky na rámcích, protože budou stejně staré jako na liště. Jen je potřeba zaškolkovat nebo zužitkovat před vylíhnutím. Akceptují tu lištu, i když mají otevřený plod? Jaká je úspěšnost přijetí?
(06.05.2016 13:14)mkh napsal(a): [ -> ]Proč se vlastně čeká 9 dní?

Protože to nedávno někdo napsal. Předtím se nečekalo.
Přelarvovací podložka - mám starý plech na pečení - z plástu teče sladina, tak abych se moc neolepil.

Teď jsme byli na farmě kde dělají několik plástů denně - podstatná je lampička a dobrá ruka a oči.

Na rámky tam měly něco jako stojánky na knížku, musím se doma podívat na fotky. Ale hned po přelarvení šla lišta pod utěrku.
To "pod MOKROU utěrku je zásadní".
(06.05.2016 12:49)Kohout napsal(a): [ -> ]Přelarvovací podložka BRÄDA

[Obrázky: BR_DA.jpg]

Používán nyní přesně tyto misky, tak nějak je to jednodušší než NICOT, který mám také.
Dávám je ale natěsno k sobě - pak mi je skoro neprostavují dílem, doporučuji vyzkoušet.
Před tím jsem nikdy 9 dní nečekal, a možná i díky tomu mám tak bohaté zkušenosti z neúspěšných pokusů. Smile Myslím, že jde o to, že při sběru plodových rámků do oddělku můžeš přenést i nejmladší plod a je tedy vhodné počkat, až tento bude zavíčkován.
Rozhodně netvrdím, že to tak musí být!
Jsou i včelaři diletanti jako třeba já co je zužitkují místo rušení. Smile

Když se ta matka ukáže jako blbá, stejně tak jako ta z dvojitého přelarvení na přijaté misky (i z toho může být nekvalitní), tak se pak zruší, oddělek a "maso co udělá za ty 3 týdny navíc vniveč nepřijdou.
Procento přijetí je pokaždé jiné....pokud chceš hrát na jistotu čekej 9 dní...pokud uděláš silnou sadku tak já prvne nalarvim a na druhej den mam pripraveny puldeni larvičky z Nicotu..první serii vezmou vetsinou jen tak tretinu larvicek ale nejak se s tim nepatlam proste nalarvim rohlicky stejne pujdou druhy den pryc a je zamena...pak uz je prijeti vetsinou 60-90% nekdy 100%.matecniky si vzdy sami narazi ale ty zlikviduju a po pul hodine davam listu..
Tento rok jsem si zopakoval, jak na úspěšnou sérii. Přes zimu jsem to zase pozapomněl.

Takže pokus 1:

1NN Optimal, 2 rámky otevřeného plodu, 4 rámky těsně před vylíhnutím - už se kousaly ven, zbytek souše + 2 plné zásoby ze zimy. Nástavek nabouchaný včelami, nasadil jsem ho na silné včelstvo, oddělil samozřejmě tlustým igelitem. Večer jsem 40 nalarvených misek vložil přímo mezi ty 2 s otevřeným plodem. Nalarvil jsem je na vodu, jen maličkou kapičku, aby mi náhodou nevypadla, kdybychs rámkem škubnul.
Výsledek: Ráno mi všechno ty potvory vyházely. NEÚSPĚCH

Pokus 2:
Další den ráno v podstatě to samé. Jen mě napadlo to nalarvit na medový roztok, hezky jsem všechno pomazal, aby si toho všimly. Jak jsem si říkal, že to bude 100% úspěch, poprvé to nebylo ovoněné, čisté bla bla bla Smile teď to musí vyjít.
Výsledek: Potvory! Mlátím se do hlavy, zas všechno vyházely, bzučí jako blázen. NEÚSPĚCH.

Pokus 3:
Pak jsem si vzpomněl, že jsem to někdy řešil. OTEVŘENÝ PLOD TAM NESMÍ BÝT. Vydělal jsem ty dva rámky a zkusil to večer skoro potmě napotřetí. Zůstal tam jen zavíčkovaný plod ani jedno vajíčko/larvička, teda kromě mých čtyřiceti. Výsledek: 90%+ ÚSPĚŠNOST.

(22.04.2014 21:10)MartinF napsal(a): [ -> ]0 z 30, 0 z 30 a dnes 5 z 30. Před měsícem jsem měl 11 ze 40. Něco dělám vážně špatně a nemůžu přijít co to je. Osiřelec z medníku a 3 plod. plástů a spousta včel. Místo mat. kašičky voda.

(22.04.2014 21:30)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Na posouzení co děláš špatně je málo informací.Pro začátek určitě nedávej do starterů žádný plod krom toho který jsi nalarvil tedy ani zavýčkovaný to myslím že tvůj starter splňuje.Pokud pak k sádce přidáš larvičky z cizích včel tak ti ho převážně vysuší pokud opravdu nebude udělána kvalitně.Pokud uděláš sádku ze stejného včelstva jako je chovný materiála larvičky při larvení nezabiješ a bude tam dost sytých mladušek úspěšnost se v bezplodém(dokonce i pokud tam bude pouze zavíčkovaný vlastní plod) oddělku dostavý.

(23.04.2014 16:26)MartinF napsal(a): [ -> ]Vyšlo to. Vzal jsem jim všechen plod a nechal je na 3 plástech se zásobami. Přelarvil jsem ze stejného včelstva jako jsou mladušky. Z nouz. matečníků jsem namíchal zředěnou kašičku.
Úspěšnost už byla na první pohled více jak 50% tj. asi 30 matečníků.

Tímto znovu děkuji p. Skalovi, že mě to před pár lety naučil Smile Věřím, že to hodně lidem pomůže. Není třeba čekat devět dní, než se vloží série. Jen je třeba, aby tak včelstvo vypadalo.
Zajímavé je, že funguje metoda chovu při matce a tam je otevřeného plodu jak smetí a v oddělku ne... Ví někdo proč tomu tak je?
Mě by zajímalo, jak to je s plemenivem, které po přelarvení vkládám do startéru. Může být i z jiného včelstva než startér nebo ne? Do teď jsem žil v domění, že včelky přijmou bez problémů i cizí, ale z příspěvku MartinaF, resp. Josefa Skaly se jeví, že je to problém. Může se k tomu někdo zkušený, prosím, vyjádřit?
Určitě může být z jiného včelstva. Sběrný oddělek je z mnoha včelstev, tak jak bys to pak dělal. Josef Skala zřejmě myslí nepřidávat plod na posílení sádky. V jisté fázi. Ale k tomu se vyjadřovat, jako začátečník, nemohu.
(06.05.2016 23:38)charllie napsal(a): [ -> ]Mě by zajímalo, jak to je s plemenivem, které po přelarvení vkládám do startéru. Může být i z jiného včelstva než startér nebo ne? Do teď jsem žil v domění, že včelky přijmou bez problémů i cizí, ale z příspěvku MartinaF, resp. Josefa Skaly se jeví, že je to problém. Může se k tomu někdo zkušený, prosím, vyjádřit?

Asi bude potřeba rozlišovat, kam larvíš. KTM psal o sběrném oddělku a lištu dává hned, MartinF o chovu při matce. Co funguje u jedné metody nemusí fungovat u druhé.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's