Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přelarvování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
TomasoFernando napsal(a):prosím o popsání metody výplachu larviček,

Obdobný požadavek měl ZdenekM. Protože podrobný popis vyšel v posledním čísle Moderního včelaře, bylo by neseriozní ho krátce
nato uveřejnit na VF. Proto zájemce odkazuji na časopis Moderní včelař 2/2013
Tak jsem včera přelarvoval rozžvýkanou sirkou (nechal jsem venku přelarvovací lžičku a děti usoudily, že je to na hraní). Vzaly 19 z 30. Ne, že by to nešlo, ale znervozňovalo mě, že jsem bílou larvičku na zápalce neviděl takže vše víceméně poslepu.
Pokud neseženu špejle z ebenového dřeva, aby byly larvičky vidět tak si zase koupím černou přelarvovací lžičku. Hrome jak to děláte, že ty larvičky vidíte?
A to je právě ten správnej čes na nové brýle. Už je mám takyBig Grin
Já mám v levé ruce baterku a musím si na ně posvítitBig Grin, čelovka by ale taky nebyla špatná.
(14.06.2013 8:09)Tanula napsal(a): [ -> ]Já mám v levé ruce baterku a musím si na ně posvítitBig Grin, čelovka by ale taky nebyla špatná.

Čelovka je výbornáSmile,už ji používám tak 3 roky,jen je dobré si plást s plemenivem otočit k sobě tak,abych měl k sobě blíž horní loučku,do šikmých buněk tak lépe vidím(neseřezávám plásty,jako to někteří dělají,naštěstí zatím dobře vidím).Ale protože jako velká většina ostatních mám oči dvě,tak při tom používám jen jednoWink(jako kyklop),a tu čelovku mám co nejblíž tomu vidoucímu oku,už jsem takhle přelarvoval i v opravdové tmě večer,ne,že by ve včelíně bylo nějak extra vidět i přes den.

Zdraví Pavel
Dnes som prelarvoval na vode, už nikdy viac sa nemienim mrviť z prelarvovacou lyžičkou v pláste, proste párada, a čelovka? Načo!!! Veď tie larvičky na vode a čiernom plechu sú fantasticky vidieť!!!Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Zajtra kontrola, určite sa pochválim, inak všetkým prajem veľa chovatelských úspechov, hlavne aby sa nám vrátili oplodnené matky z preletovCool
Dnes další kontrola oddělků po 30 dnech od přelarvení : ze čtyř nasazených matečníků 3x úspěšné, ( 1x již zavíčkovaný plod, 2x první larviky + 1x jako bonus první larvičky u roje usazeného před týdnem ) Úspěšnost přelarvování velmi variabilní, 1přijatý, 2 , 7 , 2, naposledy dnes 4. vychází mi závěr: zkoušet, opakovat, hledat v čem byla chyba (vždycky jsem nějakou našel) nenechat se odradit.
Každý ať si zvolí způsob,jaký mu vyhovuje,já už od dob,kdy jsme si v Nasavrkách museli vyklepat přelarvovací lžičku z drátu vyndanou z mateří mřížky,jsem zvyklý na tento způsob a jiný jsem ještě nezkoušel.Leda bych začal chovat matky ve velkém nebo se dokonce pokoušel převálcovat Číňany s jejich velkoprodukcí mateří kašičkyBig GrinShyConfusedHuh.
Nejde jen o zvyk,někdy si totiž musím vážit plemeniva,to bývá v případě,že plemenná(a časem prověřená matka)už je taková stařenka,že nezvládne víc než třeba jen 3 plásty plodu,v němž je doslova jen pár buněk s larvičkami vhodného stáří.

Zdraví Pavel
Mne velmi dobre sluzia taketo okuliare:

[Obrázky: P1010019.jpg]

Hodinarska lupa so 6x zvacsenim, na nej dve LED.
Nevím, nakolik jsou kvalitní, ale překvapily mne náhlavní lupy s osvětlením od 99 Kč.
(15.06.2013 20:14)j.filip napsal(a): [ -> ]Mne velmi dobre sluzia taketo okuliare:

[Obrázky: P1010019.jpg]

Hodinarska lupa so 6x zvacsenim, na nej dve LED.

Tohle se mi moc neosvědčilo. Jedním okem nelze vnímat prostor.... Lepší je lupa s osvětlením. Mám velkou....průmer 150mm a to je bez chyby.Wink
Ja používam okuliare aj pri prelarvovaní, na preloženie larvičky s plástu do umelej bunky všelijaké pomôcky, ale až doteraz používam na prenos larvičky husacie brko najlepšie z krídla (ale môže to byť z kohútieho chvosta, či myšiaka hôrneho, hlavne z krídla). Na vyformovanie malej naberacej lyžičky, je potrebné mať absolútne ostrý nožík, na spôsob plniaceho pera na atrament, Koniec" brka musíme rapom noža sformovať do krátkeho oblúka smerom hore. Pri odoberaní larvičky háčikom ju naberáme z pravej strany a takto ju vložíme i do materskej misky na kvapku mater.kašičky,.
Larvičky by sme mali zásadne odoberať z panenského plástu, kde máme jedinečnú možnosť odoberať aj najmladšie larvičky, len je potrebné z miesta odberu postavené panenské bunky zhrnúť do strany rapom noža. Larvičky sa tým nepoškodia, lebo sú uložené v jamke dna.

Ja som mal pre tento účel malý izolátor pre matku, plocha panenského plásta jednostranne asi pre 150 larvičiek.
Matku v IZO-látore držím tri dni, do buniek treba naliať riedený med, aby včely bunky pred kladením matky vyčistili.
Iste. Mozno vec zvyku. Bez osvetlenia alebo s osvetlenom zboku to ozaj bolo o nicom . Diody su zabrusene tak aby boli co najblizzsie k osi lupy, z ktorej je tiez odbrusene, a svetlo z nich /su bodove/ sa stretalo v ohnisku-na dne bunky.

plati pred p.Turcaniho
(11.06.2013 7:36)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Vypadá to sice hezky ... V NASA jsme dělali zkoušku, jestli včely lépe přijímají voskové nebo plastové misky. Mírně vedly plastové, u nichž odpadá výroba, takže je na každém, pro co se rozhodne a jak naloží se svým časem. Ale je pravda, že do těch voskových se mi larví s lepším pocitem, že larvičky jsou v přirozenějším prostředí. Jim to ale bude evidentně jedno ...

Je to skutečně jedno, alespoň tě mým včelám.
Pár dní po přidání IM jsem si říkal, že ještě letos zkusím něco odchovat.
Na chovnou loučku jsem si dal 10 plastových misek a přelarvil do sladiny.
Ve včelstvu bez matky, kde jsem pár dní před tím dělal plodovou zkoušku, jsem vylámal vystavěné matečníky na tom testovacím rámku a dal chovnou loučku.
Druhý den čisto Sad
Tak jsem přelarvil znovu a další den opět čisto. Sad
Do třetice jsem si připravil loučku s 10 voskovými miskami. Přelarvil jsem obě loučky a dal je vedle sebe. To bylo tento pátek. A dnes 3+3 pěkně krmené matečníky. Sice jen 30% úspěšnost, ale pokud je dokrmí, tak mi těch 6 matek bude tak akorát stačit.

[attachment=2075]

Bohužel zrak se mi nějakým záhadným způsobem mění k horšímu a tak jsem taky letos poprvé pracoval s lupou. http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....osvetlenim . Mohu doporučit šlo mi to jako zamlada Big Grin
Problematiku optiky vhodné k larvení jsme probírali v jiném tématu. Pokud to někoho blíže zajímá.
Tak ako som uviedol v príspevku #146 , tak dnes mám 5 kladúcich matiek, a ďalších 6 v oplodniačikoch , na zelenáča celkom slušné , dnes som ešte nalarvil poslednú sériu celkom 11 larvičiek a na tento rok mám už vymalované Big Grin
zaujimava videoukazka k technike, pri ktorej sa "vykroji" cela bunka, spominanej vyssie v tomto fore:

toto jsou larvičky vhodné pro umístění do matečníků?
To jsou vajíčka. Někdo je používá. Larvička leží - takový srpek měsíce - ty vlevo jsou staré.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's