Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Návrh vyhlášky o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
No, když na začátku chybí analýzy, nejsou promyšleny a vyhodnoceny různé varianty lze dojít k čemukoli.
Třeba to, že když bude hranice katastru obcí vézt včelnicí a já budu sundávat nástavek a položím ho na pozemek vedlejší obce, tak si budu muset předem nechat vyšetřit včely na MVP Huh
Nejenom. Taky musíš ohlásit nové stanoviště na obecním úřadě a v Hradišťku (tam jen kdybys ho tam nechal odložený déle).
(02.12.2014 22:39)JKL napsal(a): [ -> ]Třeba to, že když bude hranice katastru obcí vézt včelnicí a já budu sundávat nástavek a položím ho na pozemek vedlejší obce, tak si budu muset předem nechat vyšetřit včely na MVP Huh

Si děláš UIU, ale to já mám u včel u baráku. Smile
To neznám Confused
Hele Karle, nech si teenagerovský zkratky a napiuš "UIU" přeložený do češtiny.....Big Grin
jasně, mám stanoviště na území 3 obcí - budu dělat oddělky a přesunovat oddělek na jiné stanoviště - tedy do jiné obce... to opravdu nusím dle SVS dělat pokaždé atest ?
Když to teda vypadá, že včely nám nepadají na Varoázu ale na viry, proč nejsou virová onemocnění zmíněna ve vyhlášce. Mluví se tam o varoáze, která podle mých zkušeností, není bez virů zdaleka tak škodlivá jak se ve vyhlášce uvadí.... Zatím to vypadá, že včelstvo, ze kterého spadlo 6.200 ks VD je na tom několikanásobně líp, než včelstvo s 450ti ks VD ale s virama na plodu? Proč teda je varoáza v nebezpečnejch nákazách a viry ne? Nezpochybňuju tu varoázu....ale ty viry mi tam chybí....Ví SVS vůbec o virech a o pravděpodobných úhynech na jejich působení?....., nebo se to záměrně přehlíží? Nebo co to má znamenat?
Já myslím, že veterináři o virech ví.Smile Jestli padají včelstva s celkovým léčebným spadem 450 VD musíme se zamyslet, co a jak dělat aby k těmto úhynům nedocházelo (nebo alespoň co nejméně)
1. Co mohou dělat včely?? Včely a příroda již opatření dělají, bohužel to vidíme a vůbec se nám to nelíbí. Úhyny v nebývalém rozsahu a i u lidí , kteří léčí zodpovědně na VD (nemyslím tím fumigace v říjnuBig Grin ) Z těch co zbydou, budeme chovat včelstva, které by mohly být geneticky odolnější, které budou lít lepší imunitu. Přirozený výběr na toleranci k VD jsme znemožnili plošným a preventivním léčením. Proti virům a N.c. nic takového nemáme.

2. No a co můžeme dělat my? Včelařit takovým způsobem abysme včelám co nejméně "škodili" Je to velmi široká oblast, od výběru stanoviště, rozestavění včelstev na něm, přes provozní methody, způsoby " vedení" včelstev po zimování na přirozených zásobách. Atd Atd...tady toho můžeme změnit opravdu hodněSmile
Ano ocitáme se na začátku. Co platilo dříve přestává platit. Příroda = včely, viry, VD , klima, vegetace a ostatní se vyvíjí. Kéž by se vyvíjely i postoje zodpovědných činitelů ve včelařském a veterinárním oboru. Kéž by se vyvíjely i nové metody - resp. aby bylo umožněno je vyvíjet.
Ale možná je to záměr jisté lobby to svým postojem nechat popadat ve velkém a dělat - my za to nemůžeme 20 let to fungovalo - to příroda si dělá co chce.

(02.12.2014 23:01)KaJi napsal(a): [ -> ]
(02.12.2014 22:39)JKL napsal(a): [ -> ]Třeba to, že když bude hranice katastru obcí vézt včelnicí a já budu sundávat nástavek a položím ho na pozemek vedlejší obce, tak si budu muset předem nechat vyšetřit včely na MVP Huh

Si děláš UIU, ale to já mám u včel u baráku. Smile
Asi ti nezbude než si tam nakreslit čáru a při každém pokusu o překročení této čáry se včelami budeš muset před čarou včely vyklepat, přenést prázdný nástavek/úl postavit za čáru a nechat včely přeletět. Tím dostojíš vyhlášce neboť jsi nepřesunul včely - ty samy přeletěly jako třeba roj, nebo ty co letí za potravou a zatoulají se do jiného úlu.
Nebo si zažádej o permanentku.
Jirko, nechci s tebou moc polemizovat o tom, co dělá příroda....a včely, který si s tím neumí poradit..... ale vypadá to, že viry jsou zatím mnohem rychleji a efektivněji přenosný než MVP....tak proč nejsou nebezpečnou chorobou?
Praktický dopad vyhlášení něčeho za nebezpečnou chorobu jsou třeba dotace na léčiva, co chceš dotovat u virů Big Grin
Jako s ebolou....taky není lék a nebezpečná je! Když to ale vezmu reálně.....sere se na lidi, tak proč se zabývat včelou, že? Angry
Citace:..tak proč nejsou nebezpečnou chorobou?
Oni jsou jen né v legislativně.
Bohužel nejsou snadno detekovatelné jako VD nebo klinika MVP. Jejich vyšetření a míra nákazy není tak jednoduchá a určitě není nejlevnější. Asi by se prohnul státní rozpočet.
Politicky je vždy jednodušší a výhodnější zaměřit se na něco více viditelného a hmatatelného.
Teprve letos možná těch viditelných případů padání včelstev bude dost a jako ty začne někdo připouštět, že VD je jen jeden z aspektů vedoucí k těm úhynům ale hlavní příčina se posouvá směrem k VD a N.c.
Bohužel tam je ještě mnoho neznámých souvislostí proč se stávají virulentnější a pro včelstva smrtelnější. Je na to potřeba výzkum a na něj peníze. Ty se bohužel vyhazují za nesmysly jako je zimní měl.
Takže ať si někdo zavazuje oči pytlíkem se zimní mělí před viděním úhynů na viry a N.c. - ti co s tím tiše souhlasí nebo raději mlčí budou mít na těch budoucích úhynech vlastně svůj podíl.
Nemusíme chodit až k ebole. Stačí zůstat u MVP. Chcete, aby se viry prohlásily za nebezpečnou chorobu a jako opatření se nařídila hromadná likvidace včelstev? Možná k tomu dojde...
To snad není třeba ty padnou sami. Spíš co by se nařídilo ohledně plástů, a úlů po takovém úhynu.
Jak bylo řečeno Karlovi - není to nyní potřeba ani hlásit na SVS. Surprised (tedy pokud není podezření, že je to způsobeno postřikem )
Tvlůrce vyhlášky, tedy SVS, argumentuje tím, že seznam nebezpečných nákaz definuje Veterinární zákon. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_nebe...AD%C5%99at ) Netýká se vyhlášky, ta jen rozpracovává detaily ...
To byl také argument proti požadavku MSVV, PSNV a Dubické včely vyřadit varroózu z nebezpečných nákaz.
Podle SVS se ale připravuje zásadní novela VZ v brzké době, a tak je zde možnost iniciativ zdola ...
Jiří
(03.12.2014 11:15)JKL napsal(a): [ -> ]To snad není třeba ty padnou sami.

Taky je možnost nařízení preventivní hromadné likvidace, jako u ptačí chřipky nebo slintavky. Radši bych nechal čerta spát.
5km pásmo kolem každého padlého včelstva na podzim.
To by se to tu pročistilo. Karel by měl radost.
(03.12.2014 11:12)Michal K napsal(a): [ -> ]Nemusíme chodit až k ebole. Stačí zůstat u MVP. Chcete, aby se viry prohlásily za nebezpečnou chorobu a jako opatření se nařídila hromadná likvidace včelstev? Možná k tomu dojde...

Ano....a už aby to bylo. Pro mě to bude zdržení max. 2roky. Hlavně, že bude předpis , aby se tomu šíření přímým přenosem mezi včelstvy zabránilo. A aby se zabránilo nezodpovědným chovatelům v kočování s takovými včelstvy.Nadruhou stranu vůbec netuším jak to řešit na stabilních stanovištích....Dodgy Vůbec mi nejde o to, aby kočovníci neměli možnost jezdit tam, kde je to "lukrativní"....naopak. Já 850ha řepky, nebo 280 ha slonečnice s 30ti včelstvy nevyužiju.....ale aby kočovník najel 450m od mého stanoviště s 15včelstvy, ve kterých si DWV a ostatní viry vedou svou malou"občenskou válku"mezi sebou, protože včel už tam noc není..... a veterina mi řekne, že s tím nemůže nic dělat......to je trochu moc. Pro mě to bude nejspíš mít stejný výsledek jako likvidace včelstev....jasně, všecko nepadne....ale síla včelstev do jara nebude nic moc..... z řepky a ov.stromů, kde každý rok udělám okolo 50 kg bude nejspíš prd....nebo tak třetina..... a nikdo s tím nemůže nic dělat? .....Budu zase rád, když nám včely budou "padat" jen na VD.....s tim si poradit umím, ale na viry jsme krátký.....Dodgy
Já už docela začínám chápat včelaře, který na to prděj a dělají pro včely jen to nejnutnější.....odjedou na dovolenou a nechaj to s klidem vyrojit a uletět, nebo po večerech seděj v hospodě a vykládaj, jak je vyřezání plodu před fumigací pracný a zbytečný.....protože , narozdíl ode mne, když přijde takováhle katstrofa, mávnou nad tím rukou, vezmou dotaci na obnovu včelstev a jedou ve stejným duchu dál.....a dělaj dobře, aspoň jim není líto zbytečně vynaložený práce!

A pak ať někdo napíše, jakej je to se včelama relax.....v tom případě jste nebyli na rybách.Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's