Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Návrh vyhlášky o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Nejprve bych chtěl říct, že nejsem předkladatelem návrhu příslušné vyhlášky, ani jejím obhájcem. Byl jsem pouze na první informativní schůzce jako zástupce Dadantklubu. Pozvány byly všechny registrované včelařské subjekty. Proto já mohu mluvit pouze za sebe, případně za Dadantklub.
Protože ale předpokládám, že budu v říjnu Dadantklub zastupovat i na oficielním připomínkovém řízení, jsem vděčen za každý námět, který by vyhlášku vylepšil tak, aby byla včelařům co nejvíce ku prospěchu.
K příspěvku JKL: Otázku vztahů vyhlášky k životnímu prostředí si musí vyřešit ten, kdo vyhlášku vydá, tedy Ministerstvo zemědělství. Mohu se o tom sice na říjnové schůzce zmínit, ale sám neznám optimální řešení této situace. K možnosti desinfekce úlů, rámků a pod by musela podat návrh renomovaná vědecká a hygienická pracoviště. Obávám se, že v jejich repertoáru je a bude pouze pálení. Přílišné "šťourání" do tohoto ekologického problému by se snadno mohlo obrátit proti včelařům. Už to tady někdo nadhodil. "Chovatel je povinen si dojednat spálení v některé z určených spaloven, objednat specielní vůz pro odvoz infekčního materiálu..."
K příspěvku Ivíka :
Paragraf 10 o vyšetření na varoázu bude určitě upraven tak, aby byl proveditelný a srozumitelný.
K moru bych nerad něco sliboval, protože náměty, které na schůzce padly a byly většinou přítomných přijaty, lze označit za revoluční a přinesly by včelařům v zamořených oblastech podstatné ulehčení. Rád bych proto tuto otázku veřejně diskutoval až to v říjnu bude na papíře černé na bílém.
Nezasvěcený by se z množství připomínek k odběru zimní měli mohl domnívat, že je to hlavní problém včelařství. Přestože souhlasím, že jde o vyšetření naprosto nepřesné, považuji tento problém za naprosto okrajový. Nejvíce argumentů proti je finančních, tedy že jsou to zbytečně vyhozené peníze, že si tím někdo mastí kapsy a pod. Neznám přesnou částku, která se za měl utratí, ale kvalifikovaným odhadem to bude okolo 2 mil KČ. (1 vyšetření = 25 Kč). Platí to MZ, ne včelaři a pokud by to bylo zrušeno, nevěřím, že při současném omezování financí pro ministerstva by se tyto finance ještě někdy ve včelařství objevily.
I když o přesnosti a využitelnosti lze pochybovat, myslím, že ty 2 miliony vyváží psychologický efekt odběru. I ti největší lajdáci se výsledku bojí a tak se nějakým způsobem snaží, aby dopadl přijatelně. Někteří raději včelstva poléčí, někteří pracně s lupou v ruce vyndavají klešníky z měli a někteří se to snaží obejít nastrouháním souše místo měli. V každém případě se tím ale musí zabývat.
V Dadanklubu návrhy na zrušení nezazněly a já osobně to považuji za zcela zástupný problém a nejsem si jist, zda ten psychiologický efekt u včelařů nepřevažuje na těmi argumenty proti odběru.
Kdo se podepsal pod tenhle návrh?
A zaznělo tam, že na EU trhu jsou VLP určené pro aplikaci v měsících prosinec-leden a je vysoká pravděpodobnost, že budou zaregistrovány v ČR. Výsledkem pak bude konflikt termínu pro sběr zimní měli a léčebným spadem? Možná by stálo tam na to upozornit , aby se pak neřeklo ti nahoře vidí nejdále na špičku svého nosu.

Pálení versus desinfekce nespalitelného nebo spalitelného za vysokých teplot ve spalovnách - chápu složitost problému, nicméně právě vyhláška nebo prováděcí předpis by to měl nějak řešit aby včelař věděl na čem je. Neměl bych nic proti tomu, kdyby to fungovalo tak, že veterinář který na místě identifikuje kliniku, dá do úlu benzín, vyfotí stav včelstva a úlu, zavolá sanační službu pro odvoz infekčního materiálu na spalovnu nejblíže stanoviště - a pak to vše včetně té sanace a odvozu vyfakturuje a to se pak následně jako náhrada proplatí. Jasné, rychlé, přímé, prokazatelné, bez emocí. Jen mít ochotu to takto nastavit.
Zimní měl není podstatný problém ale značný.
Velký problém z něj dělají někteří funkcionáři (a dokonce i veterináři).
Mnoho funkcionářů, kteří chtějí mít včas výsledky jako slavnostní program výročky tlačí na včasné odevzdání vzorků, Leckdy už i na Vánoce.

Tím se tato zimní měl stává zdrojem vážného problému protože vylučuje nejvhodnější období k ošetření dle současné metodiky - tedy období bez plodu a při vhodné teplotě. To nastává okolo Vánoc a krátce po Silvestru.

Další problémem je, že nicneříkajími čísly často uměle zmenšenými, uklidní včelaře a pak řešíme v létě jak rychle zasáhnout než se ztráty z 25% přehoupnou místně do 50% a víc. Smile


Samozřejmě toto vadí jen včelařům dbalým předpisům. Ti nedbalí ošetřují i po odevzdání měli. Smile

Osobně jsem navrh vyhlášky začal připomínkovat v editoru, dokud jsem nenarazil na to, že tam má být i varoáza pojatá pomalu jako cholera. Autorovi zřejmě naprosto unikla její podstata jako komplexní nemoci. Protože semotná varooza - roztoč nám včely dnes již nelikviduje.
Včely vydržely i 10 000 roztočů po první fumigaci dnes kolabují pomalu i bez rotočů už v létě.


Pokud někdo chce v jedné vyhlášce řešit mor a varoozu tak si zadělává na problém, že celá vyhláška bude pro nerealistické pasáže považována za kus papíru včetně pasáží o moru.

Skutečně bych se soustředil na mor, roztoč dneska není problém, který by musela řešit vyhláška. Tak jako žádná neřeší mytí a koupání dětí, a zde taky když to zanedbáme, tak nám taky škodí rozsáhlé epidemie. Wink Ošetřování včelstev je prostě ošetřování jako každé jiné včetně likvidace a omezování parazitů. Tak jako v každém chovu.
Řadu problémů by vyřešilo vyškrtnutí varroózy z nebezpečných nákaz. Vyřešilo by to tu měl i její konsekvence, umožnilo více variant postupů, možnosti volby, spíše princip doporučení než nařizování. Jsou jednotlivci i uskupení, která o to usilují již delší dobu, ale odpor je tuhý ...
Další důležitý aspekt by měl být větší akcent na prevenci ... A to jsou zase spojené nádoby ...
Ulevilo by se jak včelařům, tak veterinářům v terénu, na které to všechno stejně spadne.
Plus samozřejmě pořádek v evidenci stanovišť a včelařů, jak jsme tu o tom již debatovali (např. kočování). Tedy tak, aby ti, kteří rozhodují, dávají razítka a pod., měli aktuální a přístupné informace.
Jiří
Ještě jsem chtěl upozornit na jeden typ úlů/ohledně pálení/. Začíná se tu objevovat.Je potřeba úl pálit
když se dá desinfikovat? Toby ve vyhlášce mělo být řečeno. Co myslíte? F.V.
K jednotlivým připomínkám:
Milan Havelka: Návrh nové vyhlášky "s podpisem" bude k disposici v říjnu. To co informativně předložila Veterina, byla pouze kostra, abychom věděli témata, o kterých se mělo jednat.
JKL
MUDr.Vladimír Šumera napsal(a):V návrhu nové vyhlášky dokonce není stanoven termín vyšetřování měli, proto nejsou na místě obavy, že s nástupem nových léků bude nutno vyhlášku měnit.
K druhému odstavci- Vyhláška stanoví kdy se má pálit, nikoliv jak. To bych nechal na dohodě MZ a MŽP-

KaJi a Jiří Matl: Dadantklub zvažuje navrhnout vyškrtnutí varroázy ze seznamu nebezpečných nákaz-viz webové stránky Dadantklubu.
Pro vlcek:
Citace: K možnosti desinfekce úlů, rámků a pod by musela podat návrh renomovaná vědecká a hygienická pracoviště. Obávám se, že v jejich repertoáru je a bude pouze pálení.
Řadu problému by vyřešilo vykašlat se na chov včel, Jirko.Dodgy a těma "sračkama", co choděj shora si nemuset nelámat hlavu!
Pane Šumera dík za nakopnutí Wink
Tak to že není stanoven termín vyšetření měli je zajímavé. Nicméně pokud by se měla plošně a nikoli cíleně (pro nějakou oblast) provádět tak žádný termín není dobrý a výsledkem bude vcelku logicky zachování současného termínu.
Proto by tam možná mělo být, že vyšetřování měli bude cílené (varroa, mor, tumida, sršně, nosema ...) a termín a oblast upřesněna v případných mimořádných opatřeních.
To by jasně indikovalo, že nepůjde o plošné vyhození 2 mil.

Jirko na jedné straně je pravda, že blechy stejně jako VD přenáší nemoci a je tedy stejně nebezpečný pro zvířata a lidi jako VD pro včely.
Na druhé straně likvidace těch blech neskrývá nebezbečí kontaminace potraviny - teda já psy a kočky a děti nejím. Proto jistá míra zvýšeného dozoru je na místě - ovšem nelze aby se to stalo dojnou krávou pro některé společnosti vyrábějící VLP.
Rozhodně výskyt VD není nic mimořádného, kvůli čemu by se rok co rok měly sepisovat opatření. Dovedete si to představit vydávat mimořádná opatření každým rokem proti klíštěti, bleše, vši, vose, sršňům ... stříkajícím zemědělcům (monitoring co, kdy a kde je použito) Surprised

(17.09.2014 13:21)vlcek napsal(a): [ -> ]Ještě jsem chtěl upozornit na jeden typ úlů/ohledně pálení/. Začíná se tu objevovat.Je potřeba úl pálit
když se dá desinfikovat? Toby ve vyhlášce mělo být řečeno. Co myslíte? F.V.
Který že to? Že by nějaký z minerální vaty se zpevněným povrchem - žáruvzdorný proti paličům?
(17.09.2014 13:27)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]K jednotlivým připomínkám:
KaJi a Jiří Matl: Dadantklub zvažuje navrhnout vyškrtnutí varroázy ze seznamu nebezpečných nákaz-viz webové stránky Dadantklubu.
Bezva, Vladimíre, tak to by nás bylo víc ...
Jiří
(17.09.2014 11:56)JKL napsal(a): [ -> ]A zaznělo tam, že na EU trhu jsou VLP určené pro aplikaci v měsících prosinec-leden a je vysoká pravděpodobnost, že budou zaregistrovány v ČR. Výsledkem pak bude konflikt termínu pro sběr zimní měli a léčebným spadem? Možná by stálo tam na to upozornit , aby se pak neřeklo ti nahoře vidí nejdále na špičku svého nosu.

Proste tem kdo leci v prosinci treba stavelkou nezbyva nez mel pred odevzdanim "vynulovat", aby nebyli tercem sikany ze strany ostatnich soudruhu. Ale hlavni je, ze nam ten system skvele funguje a cile plnime na 110%. Pokud odevzdavat mel, tak by to melo byt vysoce individalni na zaklade terminu osetrovani,, ktere muze mit kazdy jine. Vysledky by se pak zpracovaly o par tydnu pozdeji a mozna by to melo trochu jinou vypovidaci hodnotu. Ale to by nam pak zkrachoval jednotny, plosny a jediny spravny postup leceni! A co hure, predpokladalo by to osobni odpovednost kazdeho chovatele ze sve vcely a to nemuzeme dovolit. Vcelari jsou prece nesvepravni blbci, ktere je treba ridit. Poradek musi byt! A navic 97% z nas s tim souhlasi!
Máte pravdu. Se včelaři je potíž. Někteří jsou dokonce tak samostatní, že si nepřečtou ani vyhlášku, ani odpověď na připomínku JKL a omílají to samé pořád dokola.
(17.09.2014 17:16)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Máte pravdu. Se včelaři je potíž. Někteří jsou dokonce tak samostatní, že si nepřečtou ani vyhlášku, ani odpověď na připomínku JKL a omílají to samé pořád dokola.

Mate pravdu - posledni prispevky jsem necetl. To by mohl byt krok spravnym smerem, nicmene uvidime jak to bude vypadat v praxi. Zatim si nedokazu predstavit, ze by opravdu doslo k razantni zmene a bylo mozne se tak nejak normalne domluvit na individualnim (pozdejsim) odevzdani meli. U na pres toto nejede vlak. Cim driv, tim lip - poradek musi byt! Je dost organizaci, kde jeste ani nezaznamenali zmeny vyhlasek nekolik let stare.
Kde se vzaly ty 2mil za vyšetření měli.....440.000 včelstev po 25 kč za vyšetření - je tuším 11mil.
Ale vždyť celé to divadlo s mělí je u nástavkových úlů čirý nesmysl. Je jedno, jestli ji budu odevzdávat v únoru nebo v březnu. Každý rok pozoruju, kolik roztočů se zachytí v plástech, na loučkách, v manipulačním nástavku pod plodištěm ... A jak to pak padá, jakmile se včely rozvolní a začnou uklízet.
Klíč je v systematickém sledování napadení po celý rok (možností je víc a nemusí to být jen pravidelný kontinuální monitoring přirozeného spadu). A hlavně ve znalosti napadení a zdrav. stavu v létě a v podletí a v účinné akci tam, kde je toho třeba.
Zimní měl je prostě z principu u nástavkových úlů nesmysl. Ale když ji někdo chce odevzdávat, tak proč ne? Proč k tomu ale nutit někoho, kdo si poradí i bez ní, jinak a líp?
Klíčová je prevence, ta v návrhu zatím moc není a když se řekne tohle pro leckteré snad až sprosté slovo, tak někteří evidentně dostávají kopřivku. Stejně jako když se řekne variabilita postupů a pluralita možností a VLP. Jasně: monopolní plnič celulózových desek a balič dalších několika varroacidů si přece nenechá rozšlapat pracně upatlané bábovičky.
A přitom by to bylo tak snadné: kdyby povolili více možností a zároveň se postavili do role těch, kteří to ovlivňují, nabídli snadnou distribuci, napsali metodiky a dali chovatelům náležitý servis tak, jak to dělají v zahraničí, měli by z toho určitě větší profit. Ostatně oni i obor ... Tohle mi prostě hlava nebere. Ten vývoj přece nezastaví ...
Jiří
(17.09.2014 17:53)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Kde se vzaly ty 2mil za vyšetření měli.....440.000 včelstev po 25 kč za vyšetření - je tuším 11mil.
Teď nevím, Milane, ale odevzdávají se směsné vzorky, nikoli vzorky z jednotlivých včelstev. Takže se platí 25 K jen za jeden vzorek, což může být samozřejmě víc včelstev. Nevzpomínám si teď, jaký je tam limit ...
Mimochodem: ty směsné vzorky jsou další důvod, proč je to nesmysl.
Jiří
(17.09.2014 16:04)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(17.09.2014 13:27)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]K jednotlivým připomínkám:
KaJi a Jiří Matl: Dadantklub zvažuje navrhnout vyškrtnutí varroázy ze seznamu nebezpečných nákaz-viz webové stránky Dadantklubu.
Bezva, Vladimíre, tak to by nás bylo víc ...
Jiří


Já tomu nerozumím!
Citace:Nezasvěcený by se z množství připomínek k odběru zimní měli mohl domnívat, že je to hlavní problém včelařství. Přestože souhlasím, že jde o vyšetření naprosto nepřesné, považuji tento problém za naprosto okrajový. Nejvíce argumentů proti je finančních, tedy že jsou to zbytečně vyhozené peníze, že si tím někdo mastí kapsy a pod. Neznám přesnou částku, která se za měl utratí, ale kvalifikovaným odhadem to bude okolo 2 mil KČ. (1 vyšetření = 25 Kč). Platí to MZ, ne včelaři a pokud by to bylo zrušeno, nevěřím, že při současném omezování financí pro ministerstva by se tyto finance ještě někdy ve včelařství objevily.
I když o přesnosti a využitelnosti lze pochybovat, myslím, že ty 2 miliony vyváží psychologický efekt odběru. I ti největší lajdáci se výsledku bojí a tak se nějakým způsobem snaží, aby dopadl přijatelně. Někteří raději včelstva poléčí, někteří pracně s lupou v ruce vyndavají klešníky z měli a někteří se to snaží obejít nastrouháním souše místo měli. V každém případě se tím ale musí zabývat.
V Dadanklubu návrhy na zrušení nezazněly a já osobně to považuji za zcela zástupný problém a nejsem si jist, zda ten psychiologický efekt u včelařů nepřevažuje na těmi argumenty proti odběru.

Dadantklub zvažuje vyškrtnutí varroázy a v předchozích příspěvcích viz. citace obhajuje zimní měl tak co vlastně chce?

Pánové já vlastně nemám problém i když bude vyhláška obsahovat pálení včelstev napadených varroázou, protože já je mám max. napadené varroózou Big Grin

a to je jako nějaký problém, když se ty zbytečné peníze za vyšetření měli neobjeví ve včelařství? Třeba zachrání někomu život ve zdravotnictví a nebo budou vynaloženy třeba na prevenci kriminality ... vždyť nemusí tyto milióny prošutrovat včelaři! Stačí ty úhrady za pálení na MVP, dotování svazového časopisu, vydávání DVD a dalších propagačních činností co jdou do h...
Protože reaguji pouze na jedinou větu z celého předchozího příspěvku, musím použít citaci
NB1 napsal(a):Dadantklub zvažuje vyškrtnutí varroázy a v předchozích příspěvcích viz. citace obhajuje zimní měl tak co vlastně chce?
Citovaná pasáž je odpovědí na dotaz Ivíka - proč Dadantklub nepodpořil zrušení povinného odběru zimní měli. Odpověď je jasná, protože před informativním jednání 30.6.2014 takové návrhy v Dadantklubu nezazněly.
V Dadantklubu stále probíhá diskuse k vyhlášce a všechny podněty budeme posílat na SVS písemně do konce září. Jedním z námětů, ke kterému se ale musí nejdříve členové vyjádřit, je právě návrh na vyřazení varroázy z nebezpečných nákaz. Pak je v citaci uveden můj osobní názor na odběr zimní měli.
Vyřazení varroazy by byla zásadní změna ve vyhlášce.
O odběru zimní měli v souvislosti s přípravou vyhlášky je bezpředmětné diskutovat, protože ve vyhlášce nic o odběru zimní měli není.
Celý návrh vyhlášky umístil Petr M do prvního příspěvku tohoto vlákna, já jsem otiskl pasáž k varroaze v tomto příspěvku. Mimoto jsem to v dnešních příspěvcích už několikrát zdůraznil. Stále se ale najde někdo, kdo si ani nedá práci návrh vyhlášky přečíst a dokolečka kritizuje něco, co tam není.
Já se tedy nemůžu dobrat jak a kde se odebere ten směsný vzorek:

(1) Vznikne-li podezření z výskytu varroázy na základě výsledku laboratorního vyšetření směsného vzorku měli, spojeného s hlášeným úhynem více než 25 % včelstev z počtu včelstev evidovaném k 1. 9. předcházejícího roku na daném stanoviš



Celou dobu čtení návrhu jsem měl dojem že autor považuje mor a varoázu za něco velmi podobného a rozdíl ve vyšetření měli i nemoci se mu stírá.
(17.09.2014 21:40)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]O odběru zimní měli v souvislosti s přípravou vyhlášky je bezpředmětné diskutovat, protože ve vyhlášce nic o odběru zimní měli není.
Celý návrh vyhlášky umístil Petr M do prvního příspěvku tohoto vlákna, já jsem otiskl pasáž k varroaze ...
Stále se ale najde někdo, kdo si ani nedá práci návrh vyhlášky přečíst a dokolečka kritizuje něco, co tam není.
Ale v tom dokumentu v prvním příspěvku tohoto tématu na který se ovoláváte je jasně napsáno
Citace: e) směsným vzorkem měli veškerá zimní měl, jež byla odebrána po léčebném nebo preventivním ošetření ze všech úlů jednoho stanoviště včelstev. Směsný vzorek měli se získá smícháním vzorků měli do jednoho směsného vzorku od nejvýše 25 včelstev na stanovišti,
tak teď tedy nevím, není to tam a já to tam čtu. Jsem z toho volaaký zmetený.
Tak buď mluvíme o jiném dokumentu nebo verzi, nebo jste si nedal práci přečíst paragraf 2 vymezení pojmů.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's