Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Desinfekce úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
(20.01.2011 10:13)miko napsal(a): [ -> ]Může mi tu nějaký zkušený včelař napsat proti kterým nákazám se konkrétně savem či louhem desinfikují úly? Proti roztočům? A kterým? Proti bakteriím? Proti moru předpokládám,že asi těžko. Ten louh je taková sra..č..a.Skutečně je nutné s tím namáčet vnitřek úlu?

Nejsem z těch zkušených, ale myslím je tu třeba odkázat na již zmíněnou publikaci Titěra a spol., Dezinfekce ve včelařství, tam jsou popsány i tyto souvislosti ...
No a také se tam v kapitole o hydroxidech a alkalických solích o hydroxidu sodném a draselném na s. 15 píše: "používají se ve 2 až 6% koncentraci, nejlépe horké (při 80°C ničí i spory moru)" ...
Přiznám se, že tahle informace mě hodně zaujala, protože jak je to potom ve vztahu ke stále tolik řešenému pálení ...?
Tedy doufám, že jsem to dobře pochopil, pokud ne, opravte mne ... nerad bych plašil či poplašně zpravoval ...Wink
Spory MVP ničí spolehlivě i parafinování, žel oficiální "ničitelé moru" mají až nezdravě kladný vztah k ohni Sad
Já to vidím asi takto. V naší kotlině mají velmi silnou tradici zateplené úly. Dokonce jsem si všiml, že významná číst autorů pulikujících v časopisu Včelařství je považuje za základní předpoklad svého úspěchu. Takové úly je dost těžké efektivně desinfikovat, protože mají hodně různých zákoutí a izolaci, která zamezuje použít parafinování, nebo naření v roztoku louhu. Nepominutelným argumentem je v našich podmínkách také závist - jak by k tomu přišel ten, kterému spálili úly, když druhému je jen parafinovali - to by byl národní rozkol. Faktu, že někdo úspěšně používá dřevěné úly bez izolace, které jde desinfikovat i jinak než ohněm, si musí teprve někdo všimnout. A nejen to, také zpracovat metodiku, jak takovou desinfekci stanoviště provádět. Nanosit na hromadu a zapálit je mnohem jednodušší, než přebírat, čistit, desinfikovat a současně si nekontaminovat čisté.
No tak ta koncentrace 2 až 6ti % ještě jde.To by se dalo. Smile A to působí jen louh a savo ? 80°C horký louh (ať sodný či draselný) zničí spory moru? Já všude čtu jak jsou spory moru odolné až se mi tomu nechce věřit Wink a teď najednou louh ohřátý na 80! Smile
(20.01.2011 14:03)miko napsal(a): [ -> ]No tak ta koncentrace 2 až 6ti % ještě jde.To by se dalo. Smile A to působí jen louh a savo ? 80°C horký louh (ať sodný či draselný) zničí spory moru? Já všude čtu jak jsou spory moru odolné až se mi tomu nechce věřit Wink a teď najednou louh ohřátý na 80! Smile

No jo, littera scripta manet aneb co je psáno ... Vydal VÚVč Dol r. 2009 ... Takže co o tom soudíte?
(20.01.2011 14:03)miko napsal(a): [ -> ]No tak ta koncentrace 2 až 6ti % ještě jde.To by se dalo. Smile A to působí jen louh a savo ? 80°C horký louh (ať sodný či draselný) zničí spory moru? Já všude čtu jak jsou spory moru odolné až se mi tomu nechce věřit Wink a teď najednou louh ohřátý na 80! Smile

Pokud si dobře pamatuji, tak horký louh se používá bez sava, se savem se pužívá za studena k omývání neporézních materiálů.
Nejsem chemik ani biolog, ale co si ze školy pamatuji, tak louh je silná zásada a v kombinaci s teplotou to bude asi dosti účinný zabiják většiny bakteriálních zárodků, spór, virů a podobných fujtajblíků.
Ta "česká" cesta při potírání moru včelího plodu je poněkud zvláštní...
Představme si panelový dům, kde bude řádit nějaká infekce... Panelák se vysíří i s nájemníky(zdraví, nemocný to je jedno) Barák se polije benzínem a je vyřešeno, stanový se ochranné pásmo. Po roce se postaví nový panelák.. Prostě ohněm ke zdraví... Smile))
Viděl jsem pěkný film na IWF.de s názvem Falbrut, v odkazu serie filmu o moru
http://www.iwf.de/iwf/do/mkat/listing.as...r=Faulbrut
Tohle mi přijde jako rozumna cesta..
Ak chcete mať istotu, že 5% luh draselný zabral ( vydezinfikoval ) , je potrebné náradie po namáčaní v luhu ponechať pôsobiť aspoň 2 hodiny, najlepšie cely deň a znova zopakovať namáčanie v luhu a nechať pôsobiť luh ako v predošlý deň a až potom vypláchnuť vodou.
Zdravím Vás přátelé,
velice by mě zajímalo a chci to do budoucna praktikovat (čištění a desinfekce rámků savem, louhem).
Prosím, mám bohužel krátké vedení Confused, poradíte mi jak a co tím autor myslel?
Na pěkných stránkách jjvcela je uveden postup ošetření rámků.
Jaký je poměr vody sava a louhu a při jaké teplotě. Nebo se používa buď 10% savo nebo 5% louh? Jak to tedy je?
Díky za rady Honza
Pred rokem (20.11.2009) jsem si psal s Dolem:

Dotaz:
Dobrý den přeji.
Prosím o vaše vyjádření k provedení desinfekce nástavků a rámků.
V časopise včelařství a v diskuzních fórech jsem se dočetl o možnosti desinfekce roztokem louhu (5%) a sava (10%) s tím, že takto provedena desinfekce je účinnější, než její provedení pomoci plynového hořáku.
Z uvedených % jsem vyvodil, že na 10litru vody použiji 1l sava a 0,5 l louhu. Nikde jsem nezjistil jakou má mít roztok teplotu a techniku provedeni, tj. zda mam nástavky a rámky do roztoku ponořit, nebo stačí přetřít houbičkou, případně štětcem.
Děkuji.
Petr Topiarz

Odpoved:
Dobrý den,
teplota dezinfekčního roztoku stačí běžná, účinek na dřevo není
dostatečný, vzhledem k porozitě.
Technika: "námořnická" resp "vojenská" - pořádně namočit, nestačí
přetřít.
S pozdravem
Ing. Dalibor Titěra CSc
Výzkumný ústav včelařský, s.r.o.
Dol 94
252 66 Libčice nad Vltavou
beedol@beedol.cz
http://www.beedol.cz
220 940 480
220 941 259
mob: 607 985 393
(19.01.2011 17:54)jdjd napsal(a): [ -> ]
(19.01.2011 14:54)miko napsal(a): [ -> ]...
Mě,abych se přiznal, trochu nedochází před čím vlastně v tomto případě desinfikovat.
...

Až budeš v ochranném pásmu a v měli Ti najdou třeba 102, ale kliniku ještě ne, budeš na to koukat jinak...

Pak budou Titěrovy rady nad zlato - protože jsou právě na tyto případy testované. A je to metodika i pro neuteplené úly, kde parafínování lze použít jen těžko.


Příteli máš to trochu pomíchané nezateplené úly lze parafinem desinfikovat a je to metoda účinnější než louh ,savo aj. Na spory moru platí poze teplota nad 130 C Parafinováni se provádí při teplotě 160-170 C po dobu alespoň 2min což u horkovzdušky nemáš šanci stěnu úlu prohřát. Spory dokážou proniknout až 50mm do hloubky dřeva a u zeminy je to 700mm životnost je 50-60let mráz -70 C dokáže odolat.Toto je potvrzeno i zahraniční literaturou.Plamen je jen povrchové ošetření ale pokud to není v klinice je to relativně dostačujíci metoda .Louh a savo je dobré pro bělení dřeva a proti plísním vč.Nosemy. Parafinováním dochází také k vysoušení dřeva a povrchové ochraně .Mám takto ošetřené ůly a včely jsou spoojené.Obavy že by se dstal parafin do vosku jsou zcela zcestné pokud ho tam nepřidá "Spořivý včelař" Jeden kolega mi dal pár mezistěn z parafinu musel jsem jeodsranit proto že mi včely odmítly na tom stavět.Kolega měl z mého údivu velikou radost a pak se přiznal že měl ten samý problém.Ty mezistěny koupil v Polsku na burze za polovinu naší ceny. Včelkam zdar a včelařům zvlášť Mikeš
jdjd sa asi len pomylil..netreba ho hned kamenovat Smile..spory preziju aj viac nez 50-60r..a 50mm do dreva?akym sposobom?ak ano,tak nie v takom mnozstve aby ohrozili vcelstvo..najviac nebezpecne su zasoby a plasty..ul zvnutra poctivo opaleny podla mojich skusenosti nepredstavuje riziko nakazy..
(09.06.2012 10:33)gusto napsal(a): [ -> ]jdjd sa asi len pomylil..netreba ho hned kamenovat Smile..spory preziju aj viac nez 50-60r..a 50mm do dreva?akym sposobom?ak ano,tak nie v takom mnozstve aby ohrozili vcelstvo..najviac nebezpecne su zasoby a plasty..ul zvnutra poctivo opaleny podla mojich skusenosti nepredstavuje riziko nakazy..

Ahoj Příteli
Samozřejmě jsem ho nechtěl kamenovat ani omylem jen jsem chtěl uvést na pravou míru jeho teorii aby se toho někdo nechytil.Jsme jen lidé a ti nejsou neomylni . A co se týče životnosti sporů je to jen citace z odborné literatury a z včelařské odborné školy jak nám to vštěpovali učitelé a z čeho jsme psali písemky.
Samozřejmě pro běžnou desinfekci je opálení dostačujíci.pokud ale potřebuješ desinfikovat do hloubky neznám krom parafinu nic účinnějšího a do budoucna asi i co se týka likvidace nákazového ohniska.Samozřejmě u rámku ,souši ap. jiná varianta není možná než je prostě spálit . Ve škole jsme ještě s jedním kolegou včelařem vedli takovou diskuzi na toto téma s jedním prof.doc.Mvdr a připustil možnost v případě nákazy MVP použit Norského systému zimováni s likvidaci zásob a osazení včelstva na zcela novém díle jako zajímavá koncepce .......ale hned dodal že k takovému postupu by nikdo nedal souhlas natož povolení vzhledem k riziku nebezpečí šíření nákazy. Nehledě na to že je tady nemožnost izolace pro daný typ pokusu o léčení MVP. Pěkný den Mikeš.
(09.06.2012 23:15)Miroslav Škvarek napsal(a): [ -> ]..... A co se týče životnosti sporů je to jen citace z odborné literatury a z včelařské odborné školy jak nám to vštěpovali učitelé a z čeho jsme psali písemky......

Ta životnost je zatím dána pouze jediným faktem. Vzorky, které jsou s morem uchovávány, prostě zatím nejsou starší. Kdyby ty vzorky byly kupř. 100 let staré a bakterie se v nich už "neprobudila", šlo by o něčem uvažovat. Zatím se probudila vždy a starší 60 - let nejsou k dispozici..... Za dalších 50 - 60 let uvidíme.
iRP
potřebuji vyčistit dna, ale pod část nástavků mám pouze jedno dno (nepasují na sebe) a tak potřebuji přehodit plásty do jiného nástavku....mohu dnes - teplota 12 st a jasno - je přehodit? To znamená vyndat kus po kuse a ve stejném pořadí je vložit do nového? Je něco, co by včelky nějak omezilo nebo vyrušilo nebo jinak ohrozilo? nechci jim uškodit ale potřebuji vydesinfikovat dna...děkuji
bezproblémov to môžeš urobiťWink
..... dokonce ani nemusíš čekat na teplotu + 10 st. C. Při troše opatrnosti se to dá i kolem nuly, dokonce i za mírného mrazu. Ale pokud vysloveně nechvátáš, je lepší to odložit na příští týden, kdy jsou hlášeny teploty + 15 st.C.
Ono jde víceméně o to, že včely, které jako zvědavé vzlétnou, tak se bezproblémově vrátí a o to jde.
Pokud máš jen jedno dno, nebo Ti to nepasuje to na sebe, zkus to nějak vyřešit jakýmsi mezikusem s pevnou deskou. Při troše přemýšlení je to problém na hodinku příjemně stráveného času.
iRP
Pánové, kolik louhu a sava se dává na 10 litrů vody při česinfekci vroucím roztokem. Nikde se mi to nepodařilo dohledat Sad. O víkendu se chystám očistit a zároveň vydesinfikovat rámky, které prošly tavidlem. Mám nový nerezový kotlík 3x1 (čištění vosku, desinfekce, parafinování), tohle bude jeho premiéra.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's