Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Desinfekce úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Ja ešte po vypratí rámikov dám rámiky do nádstavkov a vytvorím komín zo 4 vysokých nádstavkov. Zapálim horák podložím pod vyvýšený prázdny nádstavok a nechám teplotu vystúpiť asi 250 stupňov (kontrola teplomerom), tak to nechám asi 20 min.
Ale uvažujem už budúcom roku že prejdem na totálnu výmenu rámikov za nové teda žiadna dezinfekcia rámikov.
Nejlepší desinfekce je SAVO a SAZE (v komíně).
Ja som práve kvôli chémii z kryštalickej sódy ktorá sa v pije do rámikov v horúcom kúpeli, aj keď ich oplachujem pod tlakom wapkou zvolil úplnú výmenu rámikov. Rozhodne je to istejšie ako šíriť teoretický spóry MVP na ostatné rámiky.
V konečnom dôsledku istota že som spravil maximum ako predísť šíreniu možných chorôb je dôležitejšae ako ušetrené nejaké peniaze.
To ale nebude řešit tu samotnou desinfekci úlů. A taky by tento postup znamenal likvidovat na podzim veškeré souše, protože v těch bude asi mnohonásobně větší riziko. Mě by v souvislosti s tématem zajímalo, jestli by některé úlové současti (třeba kovové mřížky apod.) bylo možno dezinfikovat v horkovzdušné troubě. A používá ji někdo třeba též na sklenice (po krmení, vracené zákazníky od cizího medu a tak podobně)? Jaká by musela být teplota a doba působení? Někde jsem v minulosti viděl graf, ale už nevím kde. Myslím, že takových 200°C na půl hodiny nebo hodinu by spora nemohla přežít... Přežila by to ale sklenice?
Rozhodne súhlasím. Ale je to krok v pred a hlavne sa zbavím ďalšej chémie.
Vyvařoval jsem o víkendu rámky v 5% NaOH někde pod bodem varu. Krásně z nich všechno slezlo včetně nějakých černých míst po plísni.
Ale na povrchu se dělala pěna, která částečně při vytahování rámků zůstala i na nich. Co to je za materiál? Určitě něco s voskem, ale jako klasický vosk to nevypadá ani po zchladnutí.
Jedná se o mýdlo - produkt reakce louhu s tukem. Oplachuji to proudem vody.
Honza
Oplachuji to proudem vody - chyba, sbírat a prodat jako ekomýdlo. Big GrinBig Grin
Pánové, mám dotaz k desinfekci pomoci louhu a sava. Nezůstavají po těchto látkách rovněž nějaká škodlivá rezidua, nebo se obě sloučeniny zcela rozloží na neškodné látky?
Účinná látka sava je chlornan sodný (vyrábí se z hydroxidu sodného) který se mimo jiné používá na desinfekci pitné vody. Pokud použiješ Savo Original - bez svěží vůně oceánu či lesa Big Grin , pak bych neměl strach.
Nějaký zbytek hydroxidu tam jistě zůstane, ale na to stačí oplach čistou vodou. Navíc tuto kombinaci doporučuje VÚV.
Tak VúV doporučuje pro léčení mj. Amitraz, který má do neškodného přípravku daleko (viz. jiné vlákna). Proto se ptám, když na jednu stranu nechci mít ve včelách rezidua léčebné chemie, tak abych si úly z opačné strany nezasvinil jinými hnusotami. A raději se jednou zeptat, než následně dvakrát mlátit hlavou o zeď Wink
Petře, vezmeme-li v úvahu, že v zemědělství a zahrádkaření se užívá těch pesticidů daleko více a v množství ???, které včely potom "musí" chtě nechtě donést do úlů, tak ve srovnání s tím, je použití pesticidů obsažených ve VLP a též i ostatní ve včelařství užívaná chemie, na úrovni pšouku ve stromovce. Nechceš-li včelstva zasvinit hnusotami, musel bys je odstěhovat na Mars?
JK
Jenže tam je Pepo prdlajs jaká snůška. A pro vodu by to taky měly daleko Big Grin
Pepo, o tom žádná. Ale právě proto chci včelky jakéhokoliv dalšího zatížení chemii, kterému je možno se vyhnout, ušetřit.
Na úle a rámiky som odjakživa používal iba horák. Aj keby tam žiadne látky zo sava alebo čo ja viem čoho nezostali (čo asi nie je pravda, drevo je nasiakavé), načo to tam dávať? Rámiky vydržia tri - štyri opálenia, to je +- 10 rokov a úle? Tie vydržia ďaleko viac.
5% roztok chlornanu a louhu sodného funguje velmi dobře, za tepla je účinnost vyšší. Rozpouští také propolis a za tepla i vosk. Pokud se opláchne vodou - zbarvuje se propolisem do hněda a pění (louh zmýdelňuje) je zbytková koncentrace velmi nízká. Chlornan se redukuje až na chlorid sodný a zbytkový louh reaguje se vzdušným oxidem uhličitým na sodu. Obě chemikálie běžně konzumujeme (v malých koncentracích) - sůl je běžná a soda je konečným produktem kypřících prášků do pečiva - takže také běžně. Nevidím to jako chemický tlak na včely tedy pokud dezinfikuji na podzim a na jaře používám. Když se podíváme na chování včel, raději létají pro vodu do chemicky ošetřených bazénů (zpravidla chlornanem s louhem) než pro čistou vodu - potřebují také minerály. Nedezinfikované úly a recyklované rámky představují daleko horší prostředí než ta trocha zbytkové chemie.
V posledním vydání Odborných včelařských překladů je kdystalická soda (uhličitan sodný dekahydrát) líčena jako univerzální disinfekce. Doporučují roztok 500g sody na 5 litrů vody. Vznikne prý antibakteriální roztok pH 13. Tento roztok se prý hodí i na umývání nářadí od vosku i propolysu, na desinfekci rámků, úlů atd. Pokud se po uschnutí rámků objevi na povrchu bílý poprašek doporučují použít lázeň ze zředěného vinného octa pro neutralizaci. Také doporučují při praní včelařských věcí použít hrst sody a polovinu obvyklé dávky pracího prášku.
Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
..vie niekto ako dlho je účinný 10% roztok sava? keď ho zarobím napr do 100l suda a namáčam do neho plastové krmítka a podobné včelárske drobnosti a chcem pokračovať na druhý deň..treba zarobiť nový roztok,alebo účinkuje aj po 24 hod ?
Gusto,zožeň si Batur,ten je účinnejší...účinok toho,čo píšeš,klesá po určitom čase- chlór vyprchá.Ešte rýchlejšie vyprchá,keď by si to zarobil horúce.
Nevím (neměřil jsem). Ale na základě informací v návodu (http://savo.eu/cs/produkty/savo-original/) počítám s tím, že desinfekční účinek roztoku sava odeznívá už po třiceti minutách. Jestli je to tak krátká doba i u koncetrace 10 % netuším, ale do druhého dne bych s tím na 100 % počítal.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's