Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Smysluplnost současné metodiky ošetřování včelstev proti roztoči
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Já jsem si letos tu Tonovu metodu odzkoušel a srovnanám jí s metodou SVS. A něco na tom je. Kompletní testy budou do 14dní.
(06.12.2011 0:09)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]Velice bych Vám přál, aby Vám tato víra vydržela i v příštích sezonách. Jinak na to pohlížejí ti, kteří měli 0 nebo max. 2 roztoče v měli, v létě se jim včely málem nevešly do úlů a oni teď pláčí nad prázdnými úly.

Vladimíre, u mne to není ani tak víra, jako spíš zkušenost. S metodikou prakticky včelařím od r. 2000. Nikdy jsem neměl s roztočem vážný problém, protože jsem ho od začátku bral jako součást včelaření, a od toho jsem měl i požadavky na funkčnost dna, abych kdykoliv si mohl zkontrolovat spad, nebo jej uzavřít, když jsem potřeboval ošetřovat.
To, že někdo má 0 ve vzorku nic neznamená. Také mívám 0 a pořád roztoči jsou a vždy je riziko loupeže s přínosem roztočů.
On nikdo z tvůrců metodiky nemůže za to, že naprostá většina včelařů si z metodiky vytáhla pouze dvě věci, které používá a to Gabon a Varidol, jako by ta první část metodiky ani neexistovala a tu druhou si upravují ve stylu tak to dělám já. A naprostá většina včelařů si také myslí, že bez práce budou sklízet med, roztoč tu je a je to bohužel práce navíc, samo se ještě nikdy nic nedostavilo.
Když jsem četl v tématu VT včely nářky některých nad metodikou a jiní se dokonce nazývají nějak ve stylu pokrokově smýšlejicích, tak jsem otevřel tohle téma s přímou otázkou co změnit. Za dva dny jsem se nedozvěděl nic konkrétního, co by už nenapsal někdo z Dolu, takže žádné pokrokové myšlenky. PetrM dokonce založil nové téma s označením Důležité, kromě něj nikdo ani řádku, ale v jiných tématech neustále něco o poplivaných a pořád od stejných lidí a když se můžou konkrétně vyslovit, tak mlčí. Jde Vám pánové spíš o provokaci než o skutečnou a podloženou debatu. Jiný dojem z toho nemám.
(06.12.2011 21:16)Guliver napsal(a): [ -> ]Když jsem četl v tématu VT včely nářky některých nad metodikou a jiní se dokonce nazývají nějak ve stylu pokrokově smýšlejicích, tak jsem otevřel tohle téma s přímou otázkou co změnit. Za dva dny jsem se nedozvěděl nic konkrétního, co by už nenapsal někdo z Dolu, takže žádné pokrokové myšlenky. PetrM dokonce založil nové téma s označením Důležité, kromě něj nikdo ani řádku, ale v jiných tématech neustále něco o poplivaných a pořád od stejných lidí a když se můžou konkrétně vyslovit, tak mlčí. Jde Vám pánové spíš o provokaci než o skutečnou a podloženou debatu. Jiný dojem z toho nemám.

Když s tebou diskutovat je poměrně těžký. Ty jsi přesvědčen o správnosti metodiky a nechceš ani pořádně číst a přemyšlet co ti jiní myslí.
Já taky nemám problém s Vd. jdu po něm od 15 5. do konce února, každý rok. S Vd jsem neměl dosud, žádný problém, který bych nezvládl. Určitě nemáš takový přehled o Vd ve svých včelstvech, co já.
Přesto se mi stávající metodika také nelíbí. A ve svém věku nejsem tak naivní, že bych věřil tomu, že vše změní jeden telefonát na patřičná místa.
K věci.
  1. proč bych musel fumigovat třikrát, když po druhé, už nepadají Vd.
  2. proč metodika, neumožní jiné aplikace, mimo doporučovaných.
  3. jak můžeme být přesvědčeni o správnosti metody, kterou někdo vymyslel před 20 roky a víc se nezkoumá její vhodnost.
  4. proč by za léčení svých včelstev neměl být odpovědný včelař, proč musíme stále čekat, až někdo z výšin za nás rozhodne.
  5. proč musíme dělat více méně přiblblá opatření, o kterých se ví, že nemají moc smyslu.
  6. a teď si nastiň situaci, až skončí dotace na léčiva.
A můžeme diskutovat.Angel
Se mnou diskutovat jde, protože Já nikomu nebudu rozmlouvat jeho praktické poznatky, které má podložené aspoň vlastní praxí. Jestliže L.Dvorský má postup kde ošetřuje pouze KM v sezóně, tak proč tuhle jeho metodu nedostat do ofic. metodiky postupu v ošetření proti VD, ale ne jako jedinou možnou cestu, ale jako jednu z možných. Ikdyž ono něco podobného je pro biochov. Co mě nezajímá jsou nepodložené dohady, které se tu často vedou.
  1. Fumigovat třikrát by se nemuselo, za předpokladu, že by se posunul datum od kdy je možné fumigovat. Na období bez plodu.
  2. Jiné aplikace to jde přesně o jaké. Metodika by je umožnit mohla, když je jejich autorové nechají schválit. V tomhle směru nevím, že by někdo někomu bránil.
  3. Vhodnost, účinost metodiky se ověřuje, stačí se informovat.
  4. Za mě nikdo ze shora nerozhoduje, Já si počet ošetření a čím ošetřuji určuji sám. Jediné povinné je Varidol. Kdybych to uznal jako pro mě nedostatečné, budu žádat o změnu na jiný režim ošetření.
  5. Která opatření to jsou?
  6. Dotace na léčiva skončí, to mě příliš nezajímá, léčiva zas tak drahá nejsou.
Tak teď opravdu nevím o co ti jde. Na jedné straně ti vyhovuje a na druhé ty sám ji porušuješ a neřídíš se jí.
Na metodě L Dvorského určitě je víc pozitiv než na oficiální. Tak proč to není tak jednoduché prosadit?
  1. A proč vůbec fumigovat, když se dokážu zbavit Vd i s plodem, nebo abych s Vd mohl bez problému žít?
  2. A kdo myslíš, že bude rozhodovat o jiných alternativách?
  3. Tak takové informace mi chybí, a jinak,vycházím ze svých zkušeností o vhodné léčbě.
  4. Tady je tvá metodika, a především Varidol, který preferuješ.
  5. Odběr měli k testům na Vd, které navíc nejsou bezchybně provedené, ale jsou směrodatné.
    Nátěr plodu v nejlepším období roku. Tady je L. Dvorský bezkonkurenční.
  6. To tě právě bude zajímat, až si včelaři budou léčiva platit ze svého. Nejsou sice drahé, ale léčit se bude i namáčením v kopřivovém roztoku, aby se ušetřilo.Big Grin A tím skončí i metodika, a nastanou problémy i pořádným včelařům a i tobě.
Huh Vážení pánové G a Z.B., je jasné, že oba jste přesvědčeni o své pravdě a argumenty toho druhého s vámi nepohnou.
Navrhuji přesunout vaše zkušenosti a názory do tématu:
Návrh nové Metodiky ošetřování včelstev proti roztoči
Tam se můžeme vyjádřit k tomu, co bychom v současné metodice nechali a co bychom změnili - a hlavně jak.
(06.12.2011 22:48)Guliver napsal(a): [ -> ]
  1. Fumigovat třikrát by se nemuselo, za předpokladu, že by se posunul datum od kdy je možné fumigovat. Na období bez plodu.
  2. Jiné aplikace to jde přesně o jaké. Metodika by je umožnit mohla, když je jejich autorové nechají schválit. V tomhle směru nevím, že by někdo někomu bránil.
  3. Vhodnost, účinost metodiky se ověřuje, stačí se informovat.
  4. Za mě nikdo ze shora nerozhoduje, Já si počet ošetření a čím ošetřuji určuji sám. Jediné povinné je Varidol. Kdybych to uznal jako pro mě nedostatečné, budu žádat o změnu na jiný režim ošetření.
  5. Která opatření to jsou?
  6. Dotace na léčiva skončí, to mě příliš nezajímá, léčiva zas tak drahá nejsou.

Gulivere, to je fakt těžké. Řada argumentů už tu i jinde zazněla, je to pořád dokola. To není o přesvědčení či o víře, ale hlavně o tom, že jsou určitá fakta, určité snahy, o nichž se i tu píše, ale stále čtu otázky, jako by to bylo naprosté novum a jako by nic uvedeno a napsáno nebylo. Nerozumím tomu. Kolikrát i zde i jinde už bylo např. napsáno, že VÚVč, s.r.o je jednak monopolním distributorem "léčiv", jednak referenční laboratoří pro posuzování léčiv a metodiky, což je střet zájmů, který by asi byl těžko jinde možný (a to nemluvím o vlastnickém podílu svazu v této instituci ...). A od této instituce očekáváte, že Vám schválí návrh nové metodiky, když její ředitel nešetří při přednáškách výrazy typu "nepovolené způsoby ošetřování"? Ačkoli tyto způsoby jsou běžné v okolních zemích a fungují při nejmenším solidně ...? Fakt tomu věříte? Fakt si myslíte, že například Mitegone zde není oficiálně na trhu jen proto, že o jeho registraci oficiálně nikdo nepožádal? (O tom, že jsou publikovány výsledky srovnávacích studií s jinými "léčivy", jistě víte.) O výsledcích pokusů vyjednat šanci pro alternativní metody ošetřování by tu museli víc napsat ti, kteří se jich zúčastnili. Píšete, že vhodnost metodiky se ověřuje. Můžete, prosím, dát nějaký odkaz na publikované výsledky? Možná neumím hledat, ale já nic nenašel. Znám ovšem ty materiály, o nichž jsem se zmínil výše a které konstatují stejnou, ne-li lepší účinnost jedné z alternativ (míním např. zmíněný Mitegone). Nejde o to, aby alternativa nahradila stávající metodiku. Jde o otevření diskursu, a rovnou šanci pro ni, za přesně definovaných a všeobecně přijatelných podmínek. On to čas jednou vyřeší sám, ale proč to nechávat jen neúprosnému času a zákonům přírody, když by šlo řídit se zdravým rozumem?
Jiří
Celá věc kolem kritiky současné metodiky spočívá na kritice od těch co metodiku neznají, ale myslí si že ano. Je úplně jedno, kdo bude posuzovat nové metody, aplikace nebo přípravky. Vždy je stanoven postup, kterým se musí projít a na konci je vyhodnocení, písemné. A na takové vyhodnocení, pokud není pozitivní, je možnost se odvolat, pokud si zadavatel myslí, že zamítnutí není oprávněné a doložit vlastní údaje.Předpokládám, že když si někdo žádá o registraci čehokoliv má svůj produkt testovaný ve vlastním provozu.
Ale určitě to není o tom " dejte mi pět šest schopných lidí, a já Vám ukážu co ve mě je" a na tomhle skončil MG. O registraci MG nebylo v ČR nikdy ofic. požádáno 100%. A Jiří odkaz na to jak a kde se ověřuje současná metodika Vám nedám. Nikde na internetu to není, to je záležitost Dolu za jejich peníze a nezveřejňují výsledky. To musíte mít známé, aby jste se k tomu dostal a to není nic těžké, protože to není nic tajného. Tady se žádné spiknutí neplánuje.
Gulivere, to je fakt debata v kruhu. Takže výsledky testování nejsou veřejně dostupné, ale když máte známé, tak se k nim dostanete, protože to není nic tajného? Tomu jaksi, abych pravdu řekl, moc nerozumím ... Za jejich peníze: dobrá, nejde ale jaksi o veřejný zájem? O obor, o zdraví včel a věci s tím souvisící v této dosti složité době? O věci, které fakt včelaře zajímají? Takže by měly být publikovány? A navíc: nejde náhodou v určitých případech o veřejné peníze z různých grantů? Už jejich seznam (těch přidělených) by samozřejmě na stránkách instituce měl viset. O výsledcích pak nemluvě ... Slovo spiknutí jsem já nepoužil. To bych si opravdu, ale opravdu nedovolil ... Big Grin No nic, pohledám v sítích, abych nevařil z vody ...Wink
Jiří
Máš pravdu jako vždy!!! Fandíš metodice, kterou nedodržuješ. Fandíš Dolu, který využívá svého monopolního postavení. Nejsi jejich tajný agent.Big Grin Končím s diskuzí, která nemá smysl.
Zdeňku, je mi jasné jak jste přišel na to, že nedodržuji metodiku. Já Vám to poopravím.....léčím si čím chci a kolikrát chci, co je registrované a určené pro danou dobu a použití............a agent Dolu nejsem, jsem klasický včelař, jen když mám příležitost, nemám línou hubu se zeptat.
To že nejsou výsledky testování dostupné, je na rozhodnutí Dolu, protože jim ty výsledky patří. Navrhnou metodiku a až SVS ji schvaluje. To že mají monopolní postavení na trhu s léčivy su můžete vyříkat také s PSNV, kteří měly možnost, nebo kdokoliv z nich to mohl vzít na sebe, zažádat o registraci MG. Tu příležitost měly a mohly se stát druhým dodavatelem léčiv v ČR a s poradnou jak požádat na SVS o vyjímku, aby nemusel včelař se držet stávající metodiky, mohly mít malý podnikatelský plán. Prodávají MV nečlenům a to je také příjem.
(06.12.2011 21:16)Guliver napsal(a): [ -> ]Vladimíre, u mne to není ani tak víra, jako spíš zkušenost. S metodikou prakticky včelařím od r. 2000. Nikdy jsem neměl s roztočem vážný problém, protože jsem ho od začátku bral jako součást včelaření, a od toho jsem měl i požadavky na funkčnost dna, abych kdykoliv si mohl zkontrolovat spad, nebo jej uzavřít, když jsem potřeboval ošetřovat.
To, že někdo má 0 ve vzorku nic neznamená. Také mívám 0 a pořád roztoči jsou a vždy je riziko loupeže s přínosem roztočů.
On nikdo z tvůrců metodiky nemůže za to, že naprostá většina včelařů si z metodiky vytáhla pouze dvě věci, které používá a to Gabon a Varidol, jako by ta první část metodiky ani neexistovala a tu druhou si upravují ve stylu tak to dělám já.
....
Zdeňku, je mi jasné jak jste přišel na to, že nedodržuji metodiku. Já Vám to poopravím.....léčím si čím chci a kolikrát chci, co je registrované a určené pro danou dobu a použití............a agent Dolu nejsem, jsem klasický včelař, jen když mám příležitost, nemám línou hubu se zeptat.

Nevím co je to vlastně ta metodika o které se zde bavíme, ale pokud myslíš to co je napsáno ve vyhlášce, tak u nás by jsi právě svojí samostatností a uvažováním metodiku - vyhlášku nejmíň tři roky porušoval. SOustavně.

Tady u nás vyhláška - oficiální - SVS zakazuje včelaři dávat do úlu "léčivo" s vyjímkou Formidolu jinak než komisionálně.
Běžný chudák včelař má smůlu, pokud tuto metodiku dodržuje, přijde spolehlivě včely.

ALe abych řekl pravdu, začínám být s metodikou spokojen.
Tomu se v byznysu říká velká klika, když zmizí třetina konkurence. Takže se od jara přidávám k těm, co jsou s metodikou spokojeni. (Většinou jsou sní spokojeni větší včelaři.) Ti tu metodika právě nedodržují a jsou spokojeni. Smile

Asi začnu prosazovat, aby komise chodila vícečlená a dělal i zápis. Jinak běda, jak bude dávat někdo nějaké léčivo do úlu nepovoleným způsobem. Prostě bude ukázněně koukat jak mu hynou včely a žádnou partyzánštinu, cochcárnu a pokusničení tady trpět nebudeme. !!!!


Máš kliku, že nevčelaříš v okolí, už bych to tvoje prohlášení tady vytiskl a utíkal s ním na veterinu. Rozvracet si to tu nenecháme.
Komise? Také máme v metodice komisionálně a já jsem ten kdo má na to komisionální ošetřování "lejstro", ale nevím o žádném sestavování komisí. Za 200kč a jedno sobotní dopoledne může být každý komisionální ošetřovatel. S tou komisí, to jsou pozůstatky myšlení z dob socialismu, kdy se sestavovaly komise i na to, jestli je možné hlásit východní větry. Takže tisknout můžete co chcete a běžet kam chcete. Jen prokážete vlastní neznalost.
Jo, tak to aby jsi to pochopil i když si to nepřiznáš. Jseš nepřítel současné metodiky ošetřování včelstev. Je ze socialismu. I s těmi komisemi.
A ty si stejně jako ostatní vybíráš jen těch pár věcí které se ti hodí do krámu.

A když se objeví lidi, co si myslí, že by se to mohlo překopat, protože tam jsou relikty ze sociku, tak jseš proti a říkáš že je to celé skvělé.

Ty komise mě ale vadí celkem málo, protože si s tou vyhláškou většina včelařů i funkcionářů vytírá ... a berou si stejně jako ty jen to co se jim hodí.

Mě vadí ten relikt sociku, že právo na informace je taky papír na ...... v případě včelaření.

Pokud někdo nařídí očkovat třeba psy , tak představa, že by o očkovací látce řekl že o jejím testování a zkoušení nic nemusí uvádět, je trošku mimo realitu. Asi by jel velmi rychle ....

A to je ten další relikt - pokud někdo nařizuje použití nějakého léku, měl by zveřejnit vše, zvláště když na takové výzkumy uvolňuje z našich daní granty a dotace. A zajistit nezávislé ověření účinků. Včetně vedlejších a to i na lidské zdraví.

Ne že budeš mít někde známé a ty tě to řeknou. A jiným ne. Ani po urgencích.
Známá chtěla napsat článek o tom, jestli má právě aplikace varidolu nějaké vedlejší účinky na lidské zdraví. A to by měl mít výrobce v ČR vydokladované. Nedostala tyto informace. Asi nebyla dost známá. Smile

ALe jinak je ta metodika výborná, hlavně když se nemusí dodržovat. Jak vyplývá z tvých posledních příspěvků.

Nejseš náhodu funkcionář? Jednou mi jeden funkcionář na kritiku na nedostupnost léčiva a nutnost strpět ošetření v nevhodném (předčasném) termínu od důvěrníka odpověděl, proč za ním nepřijdu,. že on má doma léčiva dost, To je taky další relikt, máme tady ty co mají pod pultem a ti co čekají ve frontě.

Ne všude funguje normální systém, že si včelař objedná a ZO mu dodá. To by se pak 20-50Kč za ošetřování na včelstvo blbě zdůvodňovalo. Takže toto mi taky na současné metodice vadí.

Jinak vítej v klubu odpůrců - nebo spíše nedodržovačů . Smile

Je to skvělé a občas ubyde konkurence. A dobře jim tak, nemají být tupé stádo a jen čekat, mají si sami jít něco urvat. Samozřejmě proti předpisu.
Kde konkrétně nedodržuji metodiku, že si z ní vytahuji co se mi hodí?
Karle, nemá to smysl. A navíc, ani nevíme s kým máme tu čest.
No určitě se bude muset něco s tím udělat, jak to vypadá, tak opět začíná nárůst roztočů a jde tedy očekávat, že mnohým budou včelstva padat. Zvlášť, když v současné době se uvádí menší množství roztočů na včelstvo, které už je dovede zlikvidovat, než tomu bylo v minulých letech.

V pondělí se dával podložky a jak je vidět, tak ty mrchy VD tam jsou, (ale mohl to být ještě spad po aplikaci léčiva, protože od posledního léčení jsem podložky nekontroloval). Loni i předloni jsem vyšel při vyšetření měli s čistým štítem, tedy bez jediného roztoče ve vzorku. Obodobně na tom byli i včelaři v mém okolí a teď i je sužuje spad. Navíc máme relativně blízko, téměř za humny mor, což svým způsobem může být způsobeno nárůstem roztočů ve včelstvech a snížením jejich obranyschopnosti.

Osobně bych nejraději s krátkou časovou prodlevou v pozdním létě aplikoval opakovaně 2x za sebou kys. mravenčí (furmidolem) a co se nezlikviduje tím, tak dorazit Varidolem při podzimním léčení.

i když kdo ví, jak to bude - šušká se, že přijde na trh nové léčivo o něco víc zas koncentrovanější a s jiným způsobem aplikace, ale šušká se i, že za něj budeme muset více platit, takže nechám se překvapit, jisté je, že když ne příští rok, tak ten další může být ohledně VD problém

[Obrázky: IMG_9094.jpg] [Obrázky: IMG_9096.jpg]
Huh Pokud něco ve spadu bude, asi bych nečekal až na pozdní léto a vraždil bych už v březnu. Huh
Jo to, ano, jen jsem tim chtel napsat, ze podzimni lemni leceni nebylo asi tak ucinne jak by byt melo a jak by mozna slo zvysit ucinnost podzimniho leceni
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's