Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak usadit roj
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Ještě doplním fotky, jak obsedají ten horní Optimal nástavek.
[attachment=4094] [attachment=4095]
Jestli si můžeš nechat ty rámky z Optimalu, nebo je vrátit až třeba za rok, tak bych je přidělal na horní loučky z Langa a dal je do spodního nástavku aby čouhali do dna a klidně je tam nechal do příštího roku.
A nad nimi rozšiřoval už správnými rámky.
Jestli je chceš vrátit hned, tak to nařež, nandej do tvých rámků, zafixuj gumičkama a o víc se starat nemusíš, až si to včely přitmelí, tak gumičky najdeš ve dně, nebo před úly a máš hotovo.
Dělal jsem oboje a závěr je ten, že zvládnout se to dá v pohodě.
Dělal jsem i to že do nástavku 2/3 Langa jsem na jednu stranu našrouboval nahoru 3 cm lištu, tím jsem zmenšil vnitřní rozměr na rozměr Optimalu a rámky z Optimalu tam rovnou nandal. Vydrželi mi na spodku dva roky, první rok byly celé používané a druhý je měli včely jako spodní polštář a nárazníkové pásmo. Po zimě jsem vyndal celý nástavek a vytavil.
Pokud je nechceš nechat na těch Optimalových rámcích, tak bych to rozhodně udělal co nejdřív.
Cestou do prace vidim hasice u jednoho domu a ejhle vidim roj jak si sedá do komína 0):
Já bych je taky přemetl a krmil když je kam vrátit rámky, ale už jsem starý cynik.
Kdyby to byly moje první včely, nevím. Smile
Bubo, jak píše Zdenka, také bych to přemetl a vyřezal bych, co je vystaveno a dal do L2/3 rámků. Ušetříte si víc než moc starostí. Smile
- Vyříznout správnou výšku plástu z Optimal rámku (dole zbude jen tenký proužek) a provázkem/gumičkou fixovat v Lang. rámku. Asi nejnáročnější, ale bylo by to hotové "z jedné vody na čisto".
[/quote]
Pokud už tam má zakladeno, použila bych tohle. Tak strašná práce to není Wink

Dolů vyvěšené do podmetu, to jde taky, ale z mé zkušenosti je lepší to na zimování vyndat. Tak, ale přijdeš o pylové zásoby, pokud nepoužiješ mřížku, i o plod. Já to tam nechala a ten zaplněný podmet nedělal dobrotu.
Poprosil bych vás o radu ....

Odchytil jsem si svůj roj (cca před týdnem) a dal druhý den do úlu.
Po cca 5 dnech jsem ho zkontroloval a včel je tak polovina. Přijde mi že se přemístili do vedlejšího úlu ( taky letošni roj (cca starší tak o týden)).

To že je v úle méně včel ještě není tak tragické, je jich tam ještě dost, ale řekl bych že nemají matku.
Pozoruji je 3 den a nikde není zakladeno, což není neobvyklé, z důvodu, že se mohlo jednat o novou matku.
Zajímavé ovšem je to, že na jednom plástu bylo naraženo cca 6 matečníků, v kterých BYLO vajíčko ??? to mi je divné???

Říkám si, zda ty vajíčka nenakladla nějaká včela ?? když jsou bez matky.
Matečníky jsem zničil a vložil rámeček z jiného včelstva kde bylo nakladeno, aby si mohli vychovat novou matku z matkou nakladených vajíček.

Otázky:
1) je normální aby byly naraženy matečníky a v nich vajíčko, když nemají matku (nikde jinde vajíčka nejsou)
2) Je možné že se včely přestěhovaly do vedlejšího úlu?
3) co byste mi doporučili z tímto včelstvem?

za rady mockrát děkuji

Milan
1) normální stav, když roj přijde o matku,třeba při snubním letu, rychle se vyvinou anatomické trubčice. Buňky nejsou vystavěny na obvyklou výšku....spíš pouze povytaženy na 3-4mm...misky v ploše a zakladené na dně....po týdnu je v miskách třeba i 20 vajíček.
2) málokdy se stane, že včely z roje vetřou vedle....spíš se mohlo stát, že v roji byly dvě mladé matky. Někdy se roj rozpůlí...někdy zmizne celej. I při standardním usazování roje se stane, že část včel opustí nový úl....ale vrací se do původního včelstva. Většinou, pokud se usadí čistě na celé mezistěny....Lepší je dát vedle sebe několik rámků pouze s proužkem mezistěny....kór, pokud se roj nenechává ve tmě a chladu 3dny.
3)pokud máš ,nejlíp rojový matečník, můžeš ho zkusit do roje přidat. Rozhodně nespojovat s jiným včelstvem....bacha na trubčice. Tohle je tu už mnohokrát popsáno. Já bych to s klidem utratil.
Pokud by nezůstala v roji matka ani včely by nezůstali, když je roj složen z více rojů proto se dává na tři dny do chladna k scelení v menším prostoru kde si včely ponechají pouze jednu pak se nestane že část včel odletí. Pokud matka zakladla pár vajíček zbytek včel, které ještě neovládá založí matečníky, po jejich odstranění bez vkládání otevřeného plodu se matka rozklade. Pokud by matka nebyla přítomna včelstvo bez otevřeného plodu začne hučet což se nechá snadno poznat. Při zakladení trubčicemi je většinou zakladen rámek celý několik vajíček v jedné buňce.
Jojo, přesně to teď mám, více vajíček v jedné buňce.

1) Lze ještě toto včelstvo nějak zachránit, když nemám matku?
2) Lze ještě zachránit když bych měl zavíčkovanej matečník (asi bych ho našel v jiném úlu)

za rady mockrát děkuji
Milan
Lze ale je to loterie. Já bych věnoval čas lepším způsobům zábavy. Matka, než se vylíhne a oplodní bude to trvat...a včelky zestárnou....a než se začnou líhnout nové včelky zbude ti z roje hrstka včel. A stále není jistota, že to přes trubčice "projde" Sad Jestli jsi uplný začátečník, a nemáš co jiného dělat - zkus to. Na tomhle se nedá, v podstatě, nic zkazit. Vlastní zkušenost je k nezaplacení, a pokud už tu zkušenost budeš mít, příště se budeš rozhodovat snadněji.Wink - tak do toho. Držím palec.
Zkusím tam tedy dát zavíčkovaný matečník ...

Jsem začátečník,,, zničit včelstvo můžu kdykoliv ,, za zkoušku to stojí jim dát šanci.
Je mi jich líto.
(04.06.2016 0:13)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Lze ale je to loterie. Já bych věnoval čas lepším způsobům zábavy. Matka, než se vylíhne a oplodní bude to trvat...a včelky zestárnou....a než se začnou líhnout nové včelky zbude ti z roje hrstka včel. A stále není jistota, že to přes trubčice "projde" Sad Jestli jsi uplný začátečník, a nemáš co jiného dělat - zkus to. Na tomhle se nedá, v podstatě, nic zkazit. Vlastní zkušenost je k nezaplacení, a pokud už tu zkušenost budeš mít, příště se budeš rozhodovat snadněji.Wink - tak do toho. Držím palec.

Milane, a radit mu vymetení včelstva do kopřiv aspoň 10-15 metrů od úlu s tím, že pěšky se trubčice nebudou umět vrátit, je technika archaická a tedy překonaná či nesmyslná? Já to několikrát udělal a dobrý, naposledy u tety, myslím v r 1985-86.
Od té doby si nepamatuju, že bych to viděl, myslím několik vajíček v buňce, nalepených po stěnách buněk.
Tak se mi povedlo sehnat matku,, právě se prokousávala z matečníku z jiného úlu.
Dal jsem jí do klícky a dal ke včelstvu kde mám trubčice.

Myslíte, že když jí tam nechám třeba 5 dní a pak bych jí pustil, že by to mohlo být OK ?

Nebo co radí tom.50 ?

Vymést všechny včely před úl a že by se vrátili jen létavky a po několika dnech bych osvobodil z klícky matku?

díky za rady
Mal si to tam pridať celé,rámik s plodom včelami aj tým liahnúcim sa matečníkom.Bol by si posilnil,ale hlavne omladil toto spoločenstvo,kde sú už prestarlé včely a kladú trúdice...
Veľkú šancu pre tú matku po päťdňovom väznení nevidím.
A k čomu je to dobré vymetať? Jedine pre blbečka čo to napísal do knihy aby bola kniha dosť tučná, pre honorár za knihu, pre autorské právo!

Vo včelstvu trubčice://
Do včelstva vložiť zavretý plod 2 rámiky, do stredu vložiť plmý rámik larvami a vajíčkami. Zo včelstva vybrať všetky plásty aby nemali kde trubčice klásť. Vyplniť medzistienkamy, nie postavenýma. Krmiť včelstvo sirupom aby vyplnily pázdne bunky v troch pridaných plástoch. To je podstatné aby včelynestavali medzistienky. Na 7 deň zrušiť všetky matečníka a vložiť matku v expedičnéj klietke, tam otvoriť napoli klietku kde je cesto aby ju odtial uvolnily. Klietku vložit do plástu kde postavili matečníky, to jest medzi dva plodové rámiky. Včelstvo podkrmovať sirupom. O 10 dní prezrieť, nikdy nie prv lebo ju zoberú do klbka a máš po výsledku. Cool
Není čas a ani to snad nemá význam - u roje s trubčicema - dělat "úpravy" o kterých píšeš. Ale rozhodně to, co si napsal bude fungovat. Pokud bych ale tohle měl dělat, udělám rovnou oddělek.
Byla šance na rojový matečník - to se mi jeví jako nejjednodušší řešení, protože protože včely se chovají k přirozeným matečníkům a matkám jinak než ke komerčním - přelarvovaným. Když se mi stane, že ve včelstvu měním matku matečníkem nebo při tiché výměně a nedopatřením se nevrátí ze snubního letu, a po třech týdnech při kontrole zjistím, že matka není a jsou tam trubčice, ani je neřeším a přidám rovnou oplozenou, přirozenou (nebo chcete-li - rojovou)matku. Ještě se mi nestalo, že by ji zabily. Jó....přidávat matku z přelarvování bez úprav...to mnohdy končí po třetí neúspěšném pokusu Big Grin o přidání matky likvidací zbytku včel. Naposled vloni jsem takhle přidával do včelstva matku (modrá 22)....MuDr. Šumera je mi svědkem....a ta matka 2. den běhala po včelstvu - vedle trubčic - bez jakýchkoliv úprav nebo vysypávaní včel a kladla. Smile Tohle se ale nedá udělat s těma přelarvenejma.....mám to odzkoušený snad 20 let.
(04.06.2016 20:54)AlienStar napsal(a): [ -> ]Tak se mi povedlo sehnat matku,, právě se prokousávala z matečníku z jiného úlu.
Dal jsem jí do klícky a dal ke včelstvu kde mám trubčice.

Myslíte, že když jí tam nechám třeba 5 dní a pak bych jí pustil, že by to mohlo být OK ?

Nebo co radí tom.50 ?

Vymést všechny včely před úl a že by se vrátili jen létavky a po několika dnech bych osvobodil z klícky matku?

díky za rady

Tak Merkuriho neberu vážně, jak říká Milan jde to jak radí, ale je to pracné a na čas náročné, tak náročné, že blbost.

Milan říká co nejde a jak to jde "bezbolestně". Dobrá rada, ale co když nemám matku z "přirozeného chovu" ale jen tu z umělého?
Popravdě co říká Milan nevím, nezkoušel jsem to a ani jsem to neslyšel a opakuju, drtivá většina bude mít matku "umělou". Pak jí trubčice zabijou a nebo prostě včelstvo které "myslí" že matku má, patrně trubčice produkují stejný feromon jako matka a proto likviduje přidávanou matku.

Vč se i s úlem odnese někam daleko, 15-20 metrů, za plot, do starého úvozu, někam do kopřiv. Ne na beton, kde nejsou překážky a dobře se včelám chodí. Všechny včely se ometou do trávy či kopřiv, do křoví a tak. Ihned při odstraňování úlu s trubčicemi se dá na to místo nový úl s rámkem plodu + soušemi, matkou atd. Včely "zdravé" se vrátí a matce neublíží, trubčice pěšky nedojdou. Nejrychlejší a nejjistější pro jakoukoli matku, ať rojovou či "umělou".
Jak se to přesně dělá se musí najít v nějaké staré knize, za víc než 30 let si to už nepamatuju možná úplně dobře a na nějaký důležitý detail jsem třeba zapomněl.

A k pětidennímu věznění právě vylíhlé matky. Je to asi tři roky se mi to stalo, že jsem musel někam odjet a tak nezbylo, než dát matečníky z chovu do školkovacích klícek. Nějak se mi to protáhlo a věznil jsem je právě těch 5 a možná víc dní a byl jsem skálopevně přesvědčený, že je po nich, že prošvihly říji atd. Snad jen ze setrvačnosti a abych vyhověl manželce jsem je zužitkoval do oddělků.
Oplodnily se všechny OK a byly z nich dobré matky a tak ani v tomto nemá pisatel přede mnou pravdu. Možná to není pravidlo a je třeba se tomu vyhnout, ale pětidenní věznění neznamená ve 100% případů zničení matky.
Přesně tento postup s vysypáním včel cca 10m od úlu mi radil včelmistr v Nasavrkách, před vložením matečníku do včelstva s trubčicí. Bohužel to budu muset tento týden vyzkoušet, na vloženém rámku s plodem matečník sami nenarazily Sad
Milan,s Tvojim príspevkom súhlasím,ale len čiastočne...
Aj s tým,čo predtým napísal Merkuri,tiež len čiastočne,to už rovono urobiť odloženec,ale to je tiež len 50% úspechu,lebo matka sa nemusí po spárení vratiť...
Neviem,čo máš za "fajnové" včely";-),že Ti neprijali "komerčnú" matku.Mne prijali zakaždým za tých "pár" rôčkov,ale všetko to je o čase,kedy sa tá matka po osadení roja a zistení bezmatkovosti pridá.Preto tvrdednie,že tá matka je "komerčná",preto ju neprijali,je podľa mňa odvážne.
Lenže tu sa robí chyba pri zistení,že matka v roji nie je.Ak pridávam "hotovú" M do roja,primetiem tam aj mladušky z druhého včelstva.Tie sa ujmú matky s väčším záujmom,ako včely z roja...
Ak matka v osadenom roji na druhý,alebo tretí deň nekladie,včelstvo je osirelé,alebo je v ňom nespárená M.Preto treba dať roju aj nejaké plásty- na uloženie so sebou donesených zásob a aby mala M kde klásť,pokým roj vystavá ostatné MS.V prvoroji je spravidla vždy stará matka...Neprítomnosť M vidieť aj na správaní sa včiel,už som to tu niekde písal,napíšem to znova preto a hlavne pre nováčikov,aby si osvojili napr. "čítanie z letáča",ktoré nemusí byť vždy smerodajné,ale niečo naznačuje,napr.včely pred rojením nepracujú,"vylihujú" na letáči,"čítanie"po otvorení včelstva,"čítanie" z rámika...Neprítomnosť M sa prejavuje tzv.hučaním- silno vetrajú,alebo pobehovaním po pláste,ako bez cieľa atď...
Vrátim sa k veci,ak nezaregistrujem kladenie M do troch dní,urobím si test s otvoreným plodom.Ak nepostavia matečníky,je tam M,ale ešte nekladie.Počkám ešte 10-najviac však 14 dní,ak nezačala klásť,nerobím žiadne experimenty znova s otvoreným plodom,matečníkmi a pod.,ale pridám rovno 4-5-6 rámikový odloženec s kladúcou M a je po probléme.
Tu sa ale robí chyba s tým "ťahaním času",včely starnú,situácia vo včelstve sa mení z hodiny na hodinu,nie to ešte dni alebo tri týžddne !!! bez M...a ak sa aj nejaká "uchytí",trocha zakladie a zabijú ju...aj to sa stáva,ale je to tým časom...
Ja stále tvrdím a budem tvrdiť,že treba robiť oddelky,z každej rodiny nie jeden,ale dva,nemusím sa "štverať" po stromoch,vylamovať matečníky a iné somariny,ktoré ma len oberajú o čas a sú neefektívne a ten oddelok viem vždy a v každom čase zhodnotiť...

(05.06.2016 10:36)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(04.06.2016 20:54)AlienStar napsal(a): [ -> ]Tak se mi povedlo sehnat matku,, právě se prokousávala z matečníku z jiného úlu.
Dal jsem jí do klícky a dal ke včelstvu kde mám trubčice.

Myslíte, že když jí tam nechám třeba 5 dní a pak bych jí pustil, že by to mohlo být OK ?

Nebo co radí tom.50 ?

Vymést všechny včely před úl a že by se vrátili jen létavky a po několika dnech bych osvobodil z klícky matku?

díky za rady

Tak Merkuriho neberu vážně, jak říká Milan jde to jak radí, ale je to pracné a na čas náročné, tak náročné, že blbost.

Milan říká co nejde a jak to jde "bezbolestně". Dobrá rada, ale co když nemám matku z "přirozeného chovu" ale jen tu z umělého?
Popravdě co říká Milan nevím, nezkoušel jsem to a ani jsem to neslyšel a opakuju, drtivá většina bude mít matku "umělou". Pak jí trubčice zabijou a nebo prostě včelstvo které "myslí" že matku má, patrně trubčice produkují stejný feromon jako matka a proto likviduje přidávanou matku.

Vč se i s úlem odnese někam daleko, 15-20 metrů, za plot, do starého úvozu, někam do kopřiv. Ne na beton, kde nejsou překážky a dobře se včelám chodí. Všechny včely se ometou do trávy či kopřiv, do křoví a tak. Ihned při odstraňování úlu s trubčicemi se dá na to místo nový úl s rámkem plodu + soušemi, matkou atd. Včely "zdravé" se vrátí a matce neublíží, trubčice pěšky nedojdou. Nejrychlejší a nejjistější pro jakoukoli matku, ať rojovou či "umělou".
Jak se to přesně dělá se musí najít v nějaké staré knize, za víc než 30 let si to už nepamatuju možná úplně dobře a na nějaký důležitý detail jsem třeba zapomněl.

A k pětidennímu věznění právě vylíhlé matky. Je to asi tři roky se mi to stalo, že jsem musel někam odjet a tak nezbylo, než dát matečníky z chovu do školkovacích klícek. Nějak se mi to protáhlo a věznil jsem je právě těch 5 a možná víc dní a byl jsem skálopevně přesvědčený, že je po nich, že prošvihly říji atd. Snad jen ze setrvačnosti a abych vyhověl manželce jsem je zužitkoval do oddělků.
Oplodnily se všechny OK a byly z nich dobré matky a tak ani v tomto nemá pisatel přede mnou pravdu. Možná to není pravidlo a je třeba se tomu vyhnout, ale pětidenní věznění neznamená ve 100% případů zničení matky.

Tome,ktorého písateľa pred Vami myslíte?
Zhodnotiť vyliahnutú nespárenú M v oddelku a vo včelstve so starými k...ami je veľkýýýý rozdiel,viď.prísp.vyššie...

(05.06.2016 10:52)Anna napsal(a): [ -> ]Přesně tento postup s vysypáním včel cca 10m od úlu mi radil včelmistr v Nasavrkách, před vložením matečníku do včelstva s trubčicí. Bohužel to budu muset tento týden vyzkoušet, na vloženém rámku s plodem matečník sami nenarazily Sad

Ďalšia chyba,ak trubčice nevedia lietať a nevrátia sa po vysypaní včelstva- čomu ja neverím,tak sa medzitým z druhých včiel stávajú ďalšie trubčice,nieIdea? Veď pud sebazáchovy pokračjuje,až kým včelstvo nepadne za obeť vyrabovaním,alebo padnutím poslednej včielky... " Včelmajster" mal poradiť omladenie osadenstva,alebo urobiť nový oddelokWinkčo by v druhom prípade bolo efektívnejšie...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's