Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Značení matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
U Číňana kúp lak na nechty. Malé, praktické balenie, zabudovaná štetka...
Vzhledem k tomu, že se tu stále dokola opakuje to samé, doporučuji před položením otázky pročíst aktuální téma. Třeba by se tím méně zaneřádilo téma o stále se opakující otázky, že Karle. Není to tvůj cíl?
Chápu, že zrovna na Karla tato připomínka přijít musela, ale ať chceme nebo ne, VF je už nepřehledné a kolikrát v něm něco hledat je za trest. A to většinou vím co hledám a kdo ten příspěvek vložil.
Proto osobně už zajímavé rady hned po jejich zveřejnění kopíruji do Excelu, kde si to i různými sešity tématicky rozházím. Ideálně i názvem tématu a číslem příspěvku.
Je pravda, že hledání je často složité, je potřeba správně položit dotaz a jak píšeš, VF známe poměrně detailně a někdy tápeme. Přiznávám, že s Petrem nemáme na VF tolik času co dříve, ale ani sílu. Není to jen o položení otázky a odpovědi, chceme si i trochu pokecat, pochlubit se atd. Ale Karel mi nahrál na smeč, když se zeptal na základní otázku ve správném tématu, stačilo je pročíst pár stránek ...
Je mi jasný že jsi proti mě zaujatý..Smile ale najdi mi prosím v tomto tématu odpověď na moji otázku....urcite sis ji dočetl až dokonce a tak víš že jsem pochopil že šelak je nanic...a proto se ptám na konkrétní barvu...ale ty určitě víš kde ta odpověď je....moc děkuji
Já používám acetonovou barvu z včelařské prodejny.
http://www.ivcelarstvi.cz/Potreby-k-chov...-na-matky/
Karle, nebudu se s tebou přít, to není můj záměr. Ale poradím ti moji zkušenost viz. příspěvek.
Minulý rok som vyskúšal značenie podľa rád p. Turčániho (korekčné bielitko + opalitka príslušnej farby) - funguje, ale značil som aj podľa seba (lepidlo Herkules + tempera príslušnej farby + opalitka príslušnej farby) - funguje tak isto, opalitky neodpadli ani v 1 prípade, matky značenie prežili, aj keď niektoré boli celkom upatlané a aj dnes som sa presvedčil ako veselo kladú. Podstatné je naučiť sa matku nájsť, vychytiť (to ešte stále robím zo strachu vychytávacou klietkou), nechať unaviť, označiť a nechať pre istotu a pre pokoj duše poriadne odvetrať (aj keď spomínané techniky nepatria medzi smradľavé) a až potom pridať ku včelám... Wink
Jedoznačne sú neupotrebiteľné, všetky lepidlá vyrobené na báze acetónu, včely vedia doslova rozčertiť a doplatí vždy matka, včely ju vezmú do klbka a udusia alebo ubodajú, výsledkom je vždy istá smrť mladej matky. Aj niektoré bielitká sú vyrobené na báze, isté je typ AQVA, označená matka sa hneď môže vrátiť do úľa, ak náhodne značíte lepidlom na báze acetónu, musíte matku izolovať v klietke alebo značku pretrieť medom.
Herkules je OK a mám dobrou zkušenost i s barvami, na které odkazuje kerimir (přísp. 206). U těch barev je to o cviku. Barvy se musí nanést pouze takové množství, které vyplní dutinu opalitky. Matku je pak dobré dát "vyčichnout" na několik minut do včelař. klobouku. Před přidáním je nutné včely pokouřit a ještě lépe porosit. Matku je také možné namočit do roztoku vody a medu a nebo přidat přes přidávací klícku.
(24.04.2014 14:14)kerimir napsal(a): [ -> ]Já používám acetonovou barvu z včelařské prodejny.
http://www.ivcelarstvi.cz/Potreby-k-chov...-na-matky/

Perfektni odpoved dekuji, zeptam se jeste ale, jdou s ni lepit opalitove cisla nebo je necislujes a pouze barevne znacis? Dekuji
Já nevim, Karle, občas to vypadá, že si buď děláš srandu, nebo na fórum píše/čteš když máš přihnuto. Odpověď na tvoji otázku najdeš hned v předchozím příspěvku (210) ve třetí a následujících větách!
Ahoj, matky jsem ještě nikdy neznačil, ale letos se to chci naučit - budu se to učit na trubcích Smile. Četl jsem tu, že při použití acetonového lepidla jí můžou včely ublížit. Přemýšlel jsem, že bych značku nalepil vteřinovým lepidlem (takže aceton...), nechal ji v klícce pár minut vysmrádnout, pak namazal medem a pustil mezi včely. Myslíte, že by to tak taky šlo?
Mne značka perfektne drží tekutým bielitkom na opravu textu.Iba raz sa mi stalo,že odpadla,ale biela bodka pod opalitkou zostala.Hneď po označení som matky púšťal na rámik,nikdy sa nestalo,že by ju včely napádali.Skúšal som matku značiť aj tak,že som ju chcel držať v rukách,ale toto sa mi nedarí.Akonáhle ju chcem chytiť,mám v sebe blok a bojím sa,že ju poškodím.Tak to robím tak,že ju vychytím do krabičky od zápaliek,zavriem sa v miestnosti,aby náhodou neuletela,dám ju na prázdny plast z jej včelstva,tam ju opatrne prichytím a značím.
Ja som mal systém značenia matiek prepracovaný dom detailov, robil som to dlho, až prišiel čas lenivosti a matky neznačím, nepotrebujem to a matky som prestal značiť. Matky vo včelstvách nevyhľadávam, ak je zlá, sama sa prezradí a vymením ju.? Ale to neznačí, že označená matka je zlá vec, lenže to si vyžaduje každodennú účasť pri včelách a teraz keď som častejšie u lekárov, proste to nezuvládom
Proste mám na včely čas, preto som aj čas včelstiev zrušil.
(24.04.2014 16:00)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Jedoznačne sú neupotrebiteľné, všetky lepidlá vyrobené na báze acetónu, včely vedia doslova rozčertiť a doplatí vždy matka, včely ju vezmú do klbka a udusia alebo ubodajú, výsledkom je vždy istá smrť mladej matky.

Antone, promiň, ale to snad nelze myslet vážně, to "vždy".
(24.04.2014 16:00)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]včely vedia doslova rozčertiť a doplatí vždy matka.

Antone, kdy už přestaneš psát podobné nesmysly, tohle ti může skousnout pouze někdo, kdo teprve začíná! Acetonovými barvami jsem označil stovky matek a nedělo se vůbec nic! Pak jsem značil opalitem s Herkulem. Teď je neznačím vůbec a také to jde. Prostě mezi prsty označit pofoukat a vložit na rámek. A hlavně nepsat hlouposti! Zdraví R. S.
Boris, Rudo, čo si obaja myslíte, že som si to vycical z prsta? To sú moje dlhoročné skúsenosti (samozrejme aj mne sa podarilo acet. farbou označiť niekoľko matiek), ale prečo riskovať, keď každá vychovaná matka má svoju hodnotu? Nuž rudo Ty si expert na všetko, niektoré tvoje písačky som mohol skritizovať až pod čiernu zem a nikdy som to nespravil. No Boris čo včelári 1-2 roky? je taktiež múdry, potom si na mňa spomeň, keď nájdej pridanú matku na dne úľa.
Antone a Rudo, tohle je zajímavé - dva dlouholetí, zkušení a hodnověrní včelaři mají naprosto opačné výsledky se zdánlivě stejným jednoduchým úkonem. V čem je tedy rozdíl?
  • druh barvy
  • postup značení
  • stanoviště
  • ???
Ivan Černý
(30.04.2014 14:32)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]V čem je tedy rozdíl?

V tom že Anton píše - doplatí vždy matka a někteří čtou - vždy doplatí matka.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's