Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Značení matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Louky i KTM mate pravdu oba. Fix se super, nebo byl. Je tomu několik let zpátky, a opravdu již nove fixy nemají vydrž. a stává se že zmizí za několik měsíců. Staré fixy drží. Možná z důvodu ekologie změna složení.
Tak já loni koupil žlutej a všechny zatim v pohodě držej, na letošek jsem koupil modrej, tak uvidím jestli budu mít stejnou zkušenost jako KTM.
Těma fixama si píšu ročník matky na úl a tam to drží . Značil jsem s tím mnoho set matek a stojí to za prd. Barva se ošoupe a matka není za rok vidět i když na sobě zbytky barvy má.
Včera mé druhé značení u produkčního vč a opět jsem to podělal... šelak, opalitova značka a mezi prsty a opět to má další matka křivě Big Grin na hrudi, ale hodně ke křídlu, ošívala se, včelky to hned chtěly sundat. No uvidíme. Když jsem zkoušel trubce, nestalo se aby se nepovedl, jakmile mám v ruce matku, nervozita zapracuje. Aby toho nebylo málo, několikrát mi spadla asi z 15cm na stůl. Jo včera se dařilo.
Nermuť, včely to často opraví. Vymění značku i s matkou
(18.04.2018 19:17)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Louky i KTM mate pravdu oba. Fix se super, nebo byl. Je tomu několik let zpátky, a opravdu již nove fixy nemají vydrž. a stává se že zmizí za několik měsíců. Staré fixy drží. Možná z důvodu ekologie změna složení.
Zkuste tužku lak na nehty z DMka. Sice teda horší barevný výběř ale drží, rychle schnou a není to vubec špatné. Matku radši nechat trošku déle vydejchnout ale jinak OK.
Laky na nehty a podobné tužky jsem již opustil. Nyní používám na prvotní značení (do rozkladení) značící fix na mastné kovy (zkusím si vzpomenout a napsat jaký), potom přelepím opalitem, lepeno Herkulesem.
+1 po rozkladení opalit s Herkulesem
Herkules je lepší jak šelak? Jak dlouho schne?
Namočím špejli buď do víčka nebo na nějaký okraj, kde je to trochu oschnuté. Netřeba nijak čekat na zaschnutí lepení.
Mám v tužce zapíchnutý špendlík s větší hlavičkou, tím nabírám Herkules. Nanesu na matku, lepnu opalit, dám pod poklopku, za 2-3 minuty vracím do včel. Drží to a hlavně není cítit.
Dokud jsem značil opality, tak jsem v v tužce měl zapíchnuté špendlíky dva - na jednom konci na lepidlo či barvu, kterou jsem místo něj používal a na druhém "olizovací", který mi sloužil k přenosu značky z krabičky na matku. Fotky a postup jsou zde: http://vcelky.cz/znaceni-matek.htm
Značku nanáším olíznutou sirkou. Jednu hranu mám začerněnou fixou a když nabírám značku, tak na hrana určuje spodní stranu čísla, takže olíznu, natočím sirku správným směrem, naberu značku a vím, jak ji mám orientovat vůči matce. Takže když se dívám od zadečku, čtu číslo ve správné poloze. Je to detail, ale mě vyhovuje. V NASA nás p. Lojda "pohlavkoval" za křivě nalepenou značku.
Tak to dopadlo dobře, holky ji značku sundaly a matka klade v pohodě... Big Grin
U prvního značení jiné taktéž v ruce matka několik dní potom kladla více vajíček vzpřímeně do jedné buňky. Může to udělat stres? Nijak jsem ji nezmáčkl, ale pravda je, že mi několikrát spadla z pár cm na stůl. No mé první značení u velkých vč žádná sláva Big Grin
(21.06.2018 13:43)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Laky na nehty a podobné tužky jsem již opustil. Nyní používám na prvotní značení (do rozkladení) značící fix na mastné kovy (zkusím si vzpomenout a napsat jaký), potom přelepím opalitem, lepeno Herkulesem.

Spomenul si si na značku tej fixky? Akú má životnosť takéto značenie?
(25.06.2018 8:31)Krolth napsal(a): [ -> ]... U prvního značení jiné taktéž v ruce matka několik dní potom kladla více vajíček vzpřímeně do jedné buňky. Může to udělat stres? ...
Ne, to je normalni. Mlade matky to delavaji bezne.

(25.06.2018 9:50)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]Spomenul si si na značku tej fixky? Akú má životnosť takéto značenie?
Kratkou. Je to fajn na docasne oznaceni matky (panusky, nebo inseminovane) v oplodnacku. Pred expedici se pak preznaci poradne.
Nevzpomněl jsem si, dám si upomínku ...
Ta fixa, na mastné kovy, vypadá, že vydrží dost dlouho. Dříve byla značka skoro pryč, než jsem nalepil opalit, teď drží jako nová. Ale rok s tím testovat nebudu, přelepím opalitem. V každém případě je to ta nejlepší, co jsem kdy měl.
Opalit sa dá "vlepiť" aj do korektoru?
Ano. Jen je lepsi mit korektor hustsi. Ale on snadno vysycha sam od sebe, to neni problem.
(25.06.2018 9:50)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]
(21.06.2018 13:43)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Laky na nehty a podobné tužky jsem již opustil. Nyní používám na prvotní značení (do rozkladení) značící fix na mastné kovy (zkusím si vzpomenout a napsat jaký), potom přelepím opalitem, lepeno Herkulesem.

Spomenul si si na značku tej fixky? Akú má životnosť takéto značenie?

Tak tady je ta fixa. Koupil jsem ve firmě "přes železo", měla by to být fixa na značení mastných kovů. Na matce drží skvěle.

[attachment=5197] [attachment=5198]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's