Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Značení matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Ještě poznámka k vytékání barvy z "fixu". podle mých zkušeností je to způsobeno ponecháním fixu na slunci, nebo někde, kde se zahřeje nádobka s barvou. Vzniklý přetlak potom způsobí natlačení barvy na hrot, která odtamtud snadno přeteče nebo odkápne. Dokud je "fix" v kapse nebo jinde ve stínu, je vše v pořádku. Ponechaný na slunci dělá neplechu.
Zdravím,
minulý týden jsem značkoval(šelak + opalitky) dobře kladoucí matky v 15-ti silných oddělcích.Ve třech případech se mi stalo,že hned při vracení(vychytávací klíckou) označené matky do oddělku se včely okamžitě kolem matky shlukly,udělali chumáč a během mžiku zatáhli matku do uličky mezi rámky.Druhý den jsem našel označené matky ležet zabity na sítech den.Včera jsem dělal kontrolu kladení označených matek v oddělcích,které jsem značkoval minulý týden.Ve čtyřech odďělcích nebylo nakladeno(bez vajíček,jen zavíčkovaný plod)a označené matky jsem nenašel(byli fuč).Opravdu mě to velmi zamrzelo,že jsem přišel po značkování o tolik(7z15-ti) perfektně kladoucích matek(před značením zakladeny celé rámky od loučky k loučce).Máte stejné zkušenosti při vracení označených matek do oddělku a jejich následném nepřijetí a velkými ztrátami?Dá se tomu nějak zabránit,aby nedocházelo k takovým ztrátám,kvalitně kladoucích matek,při vracení do oddělku po označení?Poraďte?Všechny rady,dlouholeté zkušenosti i vychytávky vřele přivítám,aby jsem nepřicházel o tolik kladoucích matek.Díky všem.
Odebíral jsem matku označenou před několika dny.Lepil jsem opalitky lepidlem a drží.Udělal jsem obrázek mé oblíbené přidávací klícky kterou už mám opravdu hodně dlouho.

[Obrázky: v_ela_foto_131.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_129.jpg]
Dotaz ohledně značení matek:
Značím kapkou laku na nechty a přilepením značky. Matku necham asi 2-3 minuty v klícce a přidávám ji zpátky.
Je lepší nechat matku v klícce delší dobu, nebo vůně feromonu přebije vůni laku a včelstvo matce nic neudělá. Dělá to někdo podobně? Díky
Osobne, byť na Tvojom mieste, by som teraz od značenia matky upustil. Ak by si na tom trval, použil by som lepidlo Herkules alebo obdobné, prípadne ako odporúča Anton, biely korektor textov (farbu) vodou riediteľbý, tónovaný na požadovaný odtieň, ale tým pádom nebudeš mať číselnú evidenciu. Je to všetko bez zápachu. Myslím, že tie 3 minúty by mali stačiť.

Ako to tu už niektorí písali, netreba v tomto čase zbytočne experimentovať. Treba použiť overené postupy. Narobíš viac škody ako úžitku. Včelstvu je jedno, či je matka označkovaná, alebo nie. Wink
Značené matky chci mít, od toho neustopim Wink ...jde o to, že podobným způsobem to značí soused včelař již několik let a asi s tím nemá problemy. Ale je možné, že jsem při značení matku nějak poškodil a včelstvu se přestala líbit. Značení lakem je jinak poměrně dobré, stačí opravdu malá kapička a značka ihned drží...ale ten pach je opravdu silný.
Veď práve o to ide, Jirko. Veľmi ľahko sa môže stať, že matku poškodíš. Nechal by som to na jar budúcej sezóny. Včelstvo s neoznačenou matkou prežije rovnako, ako aj s označenou.

Jedna vec je, keď to zvládaš rutinne, iná vec, keď máš obavy. V tom prípade Ti odporúčam to lepidlo Herkules alebo šelak. Tie sú takmer bez zápachu. Ale zo všetkého asi Antonov recept. A na jar nalepíš čisielko. Čo Ty na to.
Ja nechávam matku v klietke na rámikoch tak do minúty, potom klietku vezmem do ruky a medzi rámiky riadne zadymým asi 10 x a hneď vypúšťam matku medzi krajné rámiky, kde je málo včiel a ešte za ňou pošlem 1-2 dymy. Po tejto procedúre som problémy nezaznamenal a značím každoročne všetky nové matky.
(26.07.2011 10:35)Jiří Šilhán napsal(a): [ -> ]Značené matky chci mít, od toho neustopim Wink

Jirko, je to správny postoj správneho chlapa, matky majú byť značené!
Ja som značil matky pomocou bieleho korektora a naň som položil poľskú značku príslušného čísla, na korektore drží dobre. Ak by sa náhodou matke odtrhla, zostane značená bielou farbou. Pri tomto spôsobe korektor plus značka s číslom, som matku pustil po krátkom čase na plást, na ten istý, ktorý som s matkou vyložil na stojan stoja, matku môžem vrátiť aj na tento plást a plást vrátiť do včelstva. Potom i značenie v tomto čase je bezpečné, včely si matku ani nevšimnú, tá naopak chce si značku nohami odstrániť, ale zabudne, že ju tam vôbec má. Anton
Pro ten smrad z laku na nehty, jsem letos vyzkoušel kancelářské lepidlo Gama-fix. Značky zatím drží jako by byly přilepené Tongue. Uvidíme z jara. To lepidlo je podobné jako Herkules, jen to smrdí o trochu méně. Korekční lak již dlouho nepoužívám. Tuhle jsem koukl na psací stroj, ale opět jsem jej zavřel. Počítač je peci jen pohodlnější. Zde korekční lak nepotřebuji Shy.
JK
V tuto dobu se musi značit obezřetně. Lak na nehty nevadí. Po označení dávám matku do včelařského klobouku vyčichnout(utáhnu šňůrky a pověsím někam na větvičku.... jak se v něm snaží létat, rychleji vyčichne. Je dobre matku vrátit v jednoduché klícce s trochou těsta-to je na jistotu. Další varianta je (ikdyž si myslím, že jen pro subjektivní pocit bezpečí pro matku) vykoupat ji v roztoku medu a vhodit do uličky mezi včelky.
Mám takovej dotaz. V pátek jsme měli výroční schůzy. A tam říkali že začnou klást důraz na chov včelstev se značenou matkou. Jakej to má význam krom toho že podle barvy vim jak je matka stará a že s barevnou tečkou je matka líp vidět??
Částečně sis odpověděl sám. Značená matka je lépe vidět, znáš její stáří. Rozlišujme ještě značení barvou a lepení značky s číslem. Když si koupíš inseminovanou matku a sám si rozchováváš F1, při číselném značení a evidenci mám přehled, z jakého zdroje pocházel genetický materiál, s takovým údajem se dá už dělat selekce. Navíc při vyrojení víš přesně, jestli je roj z tvého úlu a z kterého. Našly by se i další výhody.
Asi by to chtělo vědět víc o důvodech, proč zrovna v téhle situaci, kdy jinde docela silně padají včelstva a většina včelařů řeší, jak se z tohoto bludného kruhu periodických úhynů nějak vymanit, je vybrán akcent na značení matek. Byly by, Lukáši, podrobnosti?
Jiří
No problém je to že se mi ještě nikdy nepovedlo matku ani zahlídnout natož vychytit a označit. Sehnale sem si toje které měli matky neznačené. A co když dojde k tiché výměně matky?? Zas tam bude matka neznačená do tý doby než jí vychytim a označim.

To Jiří: Podrobnosti nejsou nebo sem je přeslechl. Vyplinulo to nějak z toho že paní jednatelka ZO byla na aktivu. A pak se právě mluvilo o tom že budou klást důraz na to aby se chovaly včelstva se značenou matkou. A hned potom že v dalšim roce chtěj začít lečit pouze KM.
Pro toho kdo se nepídí po vyšších výnosech a nepotřebuje tak znát stáří a kvalitu matky a nedělá oddělky se starou matkou, to má význam nevelký.
Z tohoto pohledu má apelování na značení význam pro producenty matek - taková malá reklama.
Zastřižení křidélka pro takového víkendového včelaře má pak větší význam - případné roje neuletí.
Na druhou stranu, když už se zastřihuje tak proč zrovna neoznačit.
(23.01.2012 9:51)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]... A pak se právě mluvilo o tom že budou klást důraz na to aby se chovaly včelstva se značenou matkou...

A to chtějí snad nějak komisionelně kontrolovat ???
Klást asi můžou ale prakticky vynutit asi těžko a i kdyby - kdokoliv a kdykoliv může konstatovat, že asi proběhla tichá výměna.

Někdy mám pocit, že to "kladení důrazu" spíš zavání zastrašováním, lobby pro producenty matek. Kdyby raději vysvětlovali ty pozitivní přínosy.
Na "kladení důrazů" jsme přece experty ... Big Grin Jinak já se pomalu kloním k tomu, že vzdám rozlišení věku matek podle barev. Některé barvy fakt dobře v tom chumlu nevidím (modrou, zelenou). Zato bílou, tu vidím rychle, prakticky na první blik. Takže uvažuji jen o bílé s tím, že samozřejmě bude třeba zpřesnit evidenci. Jinak ale značím, protože kdo je má, holky, furt hledat, když je tedy potřeba ... Wink
Jiří
Přesně jak píše Jiří nejraději bych je označoval bílou červenou žlutou.. prostě viditelnou barvou a číslem.... a vedl si evidenci.. pak bych věděl že červená trojka je jednoletá matka z toho a toho chovu atd...

To JKL : to taky nevim jak to chtěj kontrolovat právě proto mi to nešlo do hlavy když by přišli a rozebrali mi včelstvo a tam našli neoznačenou řeknu že je po tichý výměně a e sem ji ještě neznačil... proto sem se ptal jestli to má nějakej vetší význam kterj by mi unikal
Lukáši, co to téma znovu předložit k debatě na další schůzi, ať se ukáže, odkud vítr vane ...? Ale co mě zaujalo, je ta další část záměru, tedy to ošetřování KM. Jaký to byl aktiv, na němž paní jednatelka byla? Jaké se tam doporučovaly metody aplikace KM? Omlouvám se, trochu ta otázka vybočuje z tématu, ale kdyby se to nějak rozvinulo, tak jistě možno přenést do relevantního tématu.
Jiří
Pro viditelnost též hodně záleží na barvě samotného čísla na opalice.Třeba černé číslo na červené opalitce viditelnost zhoršuje zatímce bílé na červené viditelnost zlepšuje.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's