Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Značení matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
(03.06.2014 21:44)David Šípek napsal(a): [ -> ]U příspěvku 140 mě přišlo že jsou čísla magnetickéHuh Přišlo mě to a nebo se pletu?Ty se dají u nás taky pořídit a případně kde?

http://www.apinaut.de
(07.06.2014 21:50)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]No u té co jsem označil v ruce to bylo ok a u té co jsme pokazil jsme to dělal přes síťku a tak se mi zavrtěla , jelikož jsem ji nechtěl moc zmačknout.

toto sa stalo aj mne.tiež som ju upatlal.ledva vliezla medzi rámky.vedel som že som spravil zle,ale už sa to nedalo napraviť.
čakal som 4 dni a potom som to išiel skontrolovať.matku som našiel a k mojej radosti kladie ako divá.ale už nikdy nevyletí z úľa.
Pokud ji včely nevymění, je to ok. Riziko při zapatlání barvou je zalití stigmat na hrudi (vstupní dýchací otvory). Tohle riziko je hlavně při použití řídké barvy, která steče.
Dneska se mi stala taková zvláštní příhoda, značil jsem matky a jak ji naberete do výchytky i se včelami, ty dám pryč, tak nějaká včelka létala kolem, když byla matka pod sítkem a já jsem si připravoval číslo. Pak si sedla docela v klidu zhora na sítku přímo na matku a najednou koukám, ohnula zadeček a snad se snažila ji dát žihadlo....tak jsem ji odehnal, matka byla chviku taková podivná, ale pak to nějak rozchodila a po označení, jsem ji dával živou do úlu.....ale stejně mám blbý pocit Sad

[Obrázky: Sn_mek_481.jpg]
Možná mám jen na tabletu špatně nakalibrované barvy, ale zdá se mi, že značíš žlutou opalitkou...
ved nikde neni napisane ze musi byt zelena pokial to chce pre seba a bude to mat zapisane...
žlutá, bílá, nic jiného není třeba ...
jirku a cim si to lepi?
ona je taková svítivě žlutozelená,,,na Herkules
(16.07.2014 19:30)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Dneska se mi stala taková zvláštní příhoda, značil jsem matky a jak ji naberete do výchytky i se včelami, ty dám pryč, tak nějaká včelka létala kolem, když byla matka pod sítkem a já jsem si připravoval číslo. Pak si sedla docela v klidu zhora na sítku přímo na matku a najednou koukám, ohnula zadeček a snad se snažila ji dát žihadlo....tak jsem ji odehnal, matka byla chviku taková podivná, ale pak to nějak rozchodila a po označení, jsem ji dával živou do úlu.....ale stejně mám blbý pocit Sad

[Obrázky: Sn_mek_481.jpg]


Takže hlásím výsledek...matka klade a žijeWink
tak to je skvele že to dobre dopadlo...Smile
Je to sice tročku mimo téma ... Minulý týden jsem osazoval oplodňáčky a několik hodin po rozmíštění jsem cca 2 metry před nimi našel v trávě matku. Měla poškozené nohy a v hrudi žihadlo. Je pravděpodobné, že ji v průběhu proletů napadly volně poletující včely, nebo si spletla oplodňáček. Zamáčkl jsem ji, nemělo cenu ji zachraňovat.

včera jsem značil pár matiček Smile
vyzerá to jednoducho...Tongue cez víkend to čaká hádam aj mňa...ja dám asi len značku farbou keďže čísla nemám...
Jirko, krásný Shy
Škoda, že tam není kousek ukázky jak tu matičku, která běhá pod síťkou aby se někde schvala, pěkně jemně přimáčkneš do správného čtverečku síťky.
Ty moje běhaly, křidýlka si cuchaly, tak jsem (po zhlédnutí jak to dělá přítel včelař ochotný pomoci) zakoupila skleněnou výchytku s pístem. Má tam méně prostoru a líp se mi značí. Holky si ji také z pístu sami vyvedou rovnou mezi rámky.
Ta síťka to je pěkná pomůcka.Bohužel pro mě jsem všechny už označil bez ní.Furt jsem nemohl přijít na to jak ji mám podržet na místě a vyvarovat se jejího poranění.Nakonec jsem pod ně dal hadru a na tu je s citem přimáčkl.Při návratu zpět si je vždycky očuchávali,měl jsem strach že jim vadí ta barva.Při kontrole ale je vše ok.
Na značenie matiek som používal všelijaké zlepšováky,rôzne valce či mriežky,čo vždy vyžadovalo určitú trpezlivosť a hlavne pri viacerých matkách to bralo čas.
Teraz matku len vychytím štipcom z plástu,ruky automaticky smerujú pod závoj ktorý má klobuk,kde si matku zo štipca prudším pobybom prehodím do dlane.V dlani si ju jedným prstom prichytím a druhou rukou ju bezpečne zoberem medzi dva prsty a označím.Pod závojom to robím z dôvodu,že ak by som bol nešikovný,tak mi matka neuletí a zostane v klobúku..Označenú matku dám znova do štipca a položím ju na vrchné latky plodiska kým farba zachne.
Potom ju bezpečne vypustím do uličky a ide sa ďalej.
(24.07.2014 7:03)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Je to sice tročku mimo téma ... Minulý týden jsem osazoval oplodňáčky a několik hodin po rozmíštění jsem cca 2 metry před nimi našel v trávě matku. Měla poškozené nohy a v hrudi žihadlo. Je pravděpodobné, že ji v průběhu proletů napadly volně poletující včely, nebo si spletla oplodňáček. Zamáčkl jsem ji, nemělo cenu ji zachraňovat.

Myslím, že B je správně.

A taky mám názor ten, že nemá smysl takovou matku, navíc poraněnou, nějak zachraňovat.

Víte, doplním a vysvětlím tento názor šířeji. Já například odsuzuju i zachraňování (dělají to silně dotovaní a protěžovaní ochránci přírody) třeba poraněného jestřába, který narazil do drátů. No, pak asi blbě vidí a to je prostě příroda, přírodní selekce a ten tvor je vadný přirozeně a jako takový by se neměl rozmnožit a přenášet gen "slepoty" (nedostatečného vidění) na další generaci. A ochránecká rétorika, že člověk dává do přírody nepřirozené dráty, je mimo, pták by přece naboural i do vodorovné tenké větve. Prostě je vadný a měl by být Přírodou odstraněn.

A tak i matka, která se neumí správně vrátit ze snubního (či orientačního) letu je nejspíš vadná a není jí, z důvodů uvedených v příkladu s jestřábem, žádná škoda. Ba naopak!
Potom aj živočíchy čo prehltnú plastové fľaše treba nechať uhynúť, lebo nepoznajú čo je potrava ...? Aj kurčata v zajatí sa nažerú podstieľkových pilín a uhynú. Ešte som nepočul že by niekto šľachtil pilinožravé kurčatá... Teda to rozšírenie príspevku nebolo podľa mňa na mieste. Ľudská činnosť ohrozuje veľa druhov...
Samozrejme že ak už včely matku poškodili, tak by som ju nezachraňoval, ale že netrafila do svojho oplodniačika je podľa mňa normálne, inak by sa nám nešírili choroby zalietávaním.
(26.07.2014 23:16)tom.50 napsal(a): [ -> ]A tak i matka, která se neumí správně vrátit ze snubního (či orientačního) letu je nejspíš vadná a není jí, z důvodů uvedených v příkladu s jestřábem, žádná škoda. Ba naopak!

..maringotky,úle v jednom rade,príp.veľa oplodniačikov na pár m2,do toho povedzme vietor,to je dosť rozdiel oproti prírode,keď sú jednotlivé včelstvá v dutinách od seba vzdialené častokrát aj kilometre..považovať matku za chybnú,keď sa jej nepodarí pristávací manéver na svoj letáč sa mi zdá trochu pritiahnuté za vlasy..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's