Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ztekucení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Zkrystalizovaný med v sudu a jak ho dostat ven. Mít super box nebo koupit nerez rýč a nebo…
Nouze naučila Dalibora housti a tak došlo na následující řešení. Jak jsem uvedl, dostat ho ven do menších nádob, aby s ním byla lehčí manipulace. Jako zdroj tepla jsem použil infra lampu (IL) užívanou v chovatelství – 230 V / 250 W.
Sud se položí na bok dobře tepelně odizoluje a nasadí upravené víko.
Konstrukční provedení vidíte na přiložených fotkách. Rozumná účinnost je při vzdálenost 30 cm IL od medu, a proto s IL je možno pohybovat uvnitř sudu za ubývajícím medem. Med vytéká pouze zakalený a při testu měl teplotu 30-55°C. Rozehřálo se 35 kg medu za 5 hodin. Dalších 35 kg medu jen za 4,5 hodiny – to už se sud celkově prohříval.
Není to řešení pro velká množství, ale ten, kdo už „dloubal“, si to třeba udělá. Je nutné IL odstínit od případného kapání medu z horní části sudu. Vhodná je vodě vzdorná (červený venkovní povlak).
Cena do 500 Kč plus práce.

[Obrázky: bJpRr.jpg] [Obrázky: xrWkA.jpg] [Obrázky: 1VysSi.jpg]
Viděl jsem prodávat takovou topnou spirálu specialně na zahřátí - zkapalnění medu. Takový ohromný ponorný vařič. Postaví se na zkrystalizovaný med v konvi a zapne do elektriky. postupně se propadá a zkapalní to až ke dnu - údajně správnou teplotou - tedy do 40 stupňů.
Sám jsem experimentoval se zařízením na roztavení čokolády (skáču do jiných měřítek - od sudu ke sklenici) - pasuje do něj sklenice - proto jsem ten nesmysl koupil. Ale ustálená teplota byla vyšší - tuším cca 60 stupňů. Sad Možná to pokusím zkombinovat se starým teplotním čidlem a spínačem z akvária. Ale asi to nestojí za to.
Doporučuji tu spirálu, cena dobrá a funguje perfektně! - Zabalit nádobu s medem do deky, zapnout,spirálu do zásuvky a za 24h i dřív je hotovo, jen stočit.
Reaguji na názor Petra Kováře

Už kdysi jsem si udělal "energeticku rozvahu" k elektrickému ztekucení zkrystalizovaného medu.Nebudu popisovat jak a s kým,ale došli jsme k teoretickému výsledku cca 50Wh/kg/ o 30°C. V praxi rozehřívám med ve vodní lázni a při testu touto hodnotou se rozehřál med do matna a s krystalky.Do jasna to vychází na 75Wh/kg/
Rozehřívám též v nouzi ve fritovacím hrnci, ve sklenicích a pastovaný. Tam cca 50Wh/kg/ a je jasný.Pastovaný med se podstatně snáz ztekutí.
Při toulání na webu narazil jsem na ztekucení v termoboxu/vzduchem/,přepočítal jsem uvedené hodnoty a vyšly na
125Wh/kg.
V kovovém sudu jež používají výkupny je 280kg medu,jen při teoretické potřebě to obnáší 14kWh.Nejsilnější spirála
má příkon 400W a stojí 8500Kč. Infra lampa 250W asi 260Kč.
K ztekucení a odtečení ze sudu nám vyšlo 40Wh/kg tj. na sud cca 11KWh .Pokud použiji praktickou hodnotu potřeby
energie 75Wh/kg sud spolyká 21kWh.Nevím,nevím jak by se ta spirála na to dívala a po dobu 52h.
IL rozehřívá povrchovou vrstvu medu nikoli celý obsah a proto stačí tak malý příkon.
Zkuste to a múžeme opět podiskutovat .
Korous
Je nutné při rozehřívání, třeba i ze sklenic, mít otevřené víko?
(25.02.2010 10:52)Vlk napsal(a): [ -> ]Je nutné při rozehřívání, třeba i ze sklenic, mít otevřené víko?
Ne, není. Ale sklenice nesmí být naplněné až po okraj - jinak med během rozehřívání vyteče. Protlačí se i pod víčkem.

Jinak odkaz na jednoduchý, funkční a ověřený termobox na rozehřívání medu:
http://www.vcelky.cz/termobox.htm
(25.02.2010 1:22)Korous napsal(a): [ -> ]Reaguji na názor Petra Kováře

Už kdysi jsem si udělal "energeticku rozvahu" k elektrickému ztekucení zkrystalizovaného medu.Nebudu popisovat jak a s kým,ale došli jsme k teoretickému výsledku cca 50Wh/kg/ o 30°C. V praxi rozehřívám med ve vodní lázni a při testu touto hodnotou se rozehřál med do matna a s krystalky.Do jasna to vychází na 75Wh/kg/
Rozehřívám též v nouzi ve fritovacím hrnci, ve sklenicích a pastovaný. Tam cca 50Wh/kg/ a je jasný.Pastovaný med se podstatně snáz ztekutí.
Při toulání na webu narazil jsem na ztekucení v termoboxu/vzduchem/,přepočítal jsem uvedené hodnoty a vyšly na
125Wh/kg.
V kovovém sudu jež používají výkupny je 280kg medu,jen při teoretické potřebě to obnáší 14kWh.Nejsilnější spirála
má příkon 400W a stojí 8500Kč. Infra lampa 250W asi 260Kč.
K ztekucení a odtečení ze sudu nám vyšlo 40Wh/kg tj. na sud cca 11KWh .Pokud použiji praktickou hodnotu potřeby
energie 75Wh/kg sud spolyká 21kWh.Nevím,nevím jak by se ta spirála na to dívala a po dobu 52h.
IL rozehřívá povrchovou vrstvu medu nikoli celý obsah a proto stačí tak malý příkon.
Zkuste to a múžeme opět podiskutovat .
Korous

No já to nikdy nepočítal a asi ani nebudu... Stojí to kolem 850ti kč Wink, udržuje to stále teplotu do 50°C, takže když nádobu dobře zaizoluji třeba dekou, tak jsou úniky zanedbatelné a nemám obavy z přehřátí, nemusím nic vyrábět a med je dokonale rozpuštěn. Nejlepší je ale stejně med napastovat a zákazníky na něj naučit, nebo jim ho prodat ještě čerstvý, nezkrystalizovaný.
(26.01.2010 0:54)Korous napsal(a): [ -> ]Zkrystalizovaný med v sudu a jak ho dostat ven. Mít super box nebo koupit nerez rýč a nebo…
Nouze naučila Dalibora housti a tak došlo na následující řešení. Jak jsem uvedl, dostat ho ven do menších nádob, aby s ním byla lehčí manipulace. Jako zdroj tepla jsem použil infra lampu (IL) užívanou v chovatelství – 230 V / 250 W.
Sud se položí na bok dobře tepelně odizoluje a nasadí upravené víko.
Konstrukční provedení vidíte na přiložených fotkách. Rozumná účinnost je při vzdálenost 30 cm IL od medu, a proto s IL je možno pohybovat uvnitř sudu za ubývajícím medem. Med vytéká pouze zakalený a při testu měl teplotu 30-55°C. Rozehřálo se 35 kg medu za 5 hodin. Dalších 35 kg medu jen za 4,5 hodiny – to už se sud celkově prohříval.
Není to řešení pro velká množství, ale ten, kdo už „dloubal“, si to třeba udělá. Je nutné IL odstínit od případného kapání medu z horní části sudu. Vhodná je vodě vzdorná (červený venkovní povlak).
Cena do 500 Kč plus práce.

[Obrázky: bJpRr.jpg] [Obrázky: xrWkA.jpg] [Obrázky: 1VysSi.jpg]

Nechci ti příteli hanit Know Haw, ale přijde mě to jako hodně pracný systém (zbytečná práce navíc) pro včelaře s 20 včelstvy,předělávání medu z 290 kg sudu do menších nádob-nezlob se. Nebylo by snadnější dávat med rovnou do plastových 40. Jde přece o to, si práci rozumě ulehčit, než si jí přidělávat.
Do počtu 90 včelstev jsem používal na med plastové 40 a malý termobox právě na ně, bohatě to stačilo právě kvuli manipulaci a obslužnosti jedné osoby.
Později jsem přešel na 290 kg sudy,knim termobox a čerpadlo.
Ruku na srdce, bez těchto komponentů pracovat s 290 kg sudy to prostě rozumě nejde.
(26.01.2010 0:54)Korous napsal(a): [ -> ]Zkrystalizovaný med v sudu a jak ho dostat ven. Mít super box nebo koupit nerez rýč a nebo…

Není to řešení pro velká množství, ale ten, kdo už „dloubal“, si to třeba udělá.

zdravím Vás příteli Poláchu
kdyby jste pečlivěji četl můj příspěvek, dozvěděl by jste se výše uvedené informace a nebylo by o čem diskutovat.
Toto víko bylo zhotoveno pro známého jenž v malém vykupuje med,přepravní vozík na sudy má,ale termobox ne.Na slití několika poloprázdných sudů po sezoně ho kupovat nechce.Dám Vám i jeho tel. číslo a zeptejte se jak je spokojen.

Já osobně med od svých dvaceti včelstev ukládám do 25kg plechovek,pokud nějaký zbyde.
Příteli, chtěl jsem k tomu vyjádřit osobní zkušenost-názor ,že pokud ta technika (čerpadlo a term.) na vydělávání medu jakymkoliv
způsobem ze sudu není,tak je to práce, kterou si neznalí nedovedou ani představit, mluvím z vlastní skušenosti, taky jsem tím prošel.
Proto bych jim raději doporučil používání plast.40.
Není to však mířeno proti tvé osobě,nechci tě tímto nikterak urazit.
Ten kdo se chce posunout ve svém provozu o krok dál, přemýšlí o rok ,dva dopředu,popř. si udělá jasný obraz o tom, jak by měla "farma" v konečné fázy vypadat. Přemyšlí taky hlavně o tom, jak si práci z efektivnit, např. Zdenkův Grifin H,vyfukovač ap.,to jsou právě ty průkopnické potřeby,které ulehčí a zrychlí práci u včel,jestli mě rozumíš.
Dobry den.Chtel bych se zeptat, jestli nemate nekdo zkusenosti se ztekucováním medu primo v 0,7l sklecnicich.Napadlo me, ze bych je ztekucoval v kuchynske troube, pri teplote do 50 stupnu, veslo by se mi jich tam hodne.Nechci si porizovat zadne zarizeni, nebo alespon zatim ne.Mam spiralu do sudu, ale prislo me, ze dost hreje.Med bych po vytoceni nechal vycerit, naplni do sklenic a podle potreby ztekucoval.Co si o tom myslite?Mohlo by to byt i relativne rychle, vzhledem k malemu objemu sklenic.
Dekuji!
Používám na ztekucování medu přímo ve sklenicích líheň. Vejde se jich tam min 6 kusů.
Honza
Používám el. radiátor, drátěnný košík a deku. Radiátor má regulaci a nemusí se nic vymýšlet. Mohu rozpouštět najednou i dvacet sklenic, nebo dvě konve medu.
Ten nápad s líhní se mi zamlouvá.Kdys,jako chovatele drubeže mě lákala líheň.Origoš na 30 slepičích vajec stála 3 tisíce.což mi přišlo drahé.Stačila stará lednice,větrák,halogen,termostat a teploměr(cca 1000kč) a narval jsem tam i 60 husích.Vzpomínám,že se držela teplota na 38 stupních,což by mohlo vyhovovat.V téhle líhni jsem schopen ztekutit i větší množství lahví medu.Dík za inspiraci a ať nám to bzučí....
(23.01.2012 21:54)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]4. Testem právě prochází termokomora na rozpouštění sudů. Ta je vytvořena celkem z 5 - ti panelů. Každý panel má dřevěný rám průřezu cca 5 x 4 cm, uvnitř 5 cm polystyren a odrazová Al fólie. Krytí panelů je zhotoveno z dřevotřískové desky tl. 6 mm. Těsnění rámů mezi sebou je z 1 cm silného molitanu. Stažení rámů je zatím provizorní kurtami, do velmi brzkého budoucna se změní na podstatně operativnější stažení pomocí závitových tyčí.

Slíbil jsem zprávu o poloprovozním testu termoboxu - tady je.
Celý termobox je původně konstruován tak, aby sud umístěný na vozíku mohl po odejmutí předního panelu z boxu vyjet a další zase zajet. Vozík na ojku používají truhláři např. http://www.capek-drevokovo.cz/Default.as...4&BID=1508
Pod něj jsem instaloval 2 topná tělesa z vyřazeného sporáku cca 2 x 800 W zapojené do série kvůli snížení povrchové teploty, samozřejmě ovládaná termostatem. Celou dobu ohřevu byla měřena teplota 2 – mi teploměry. Po zapnutí se dlouho nědělo prakticky nic, pak začala teplota zvolna stoupat. Nárůst byl každou hodinu o cca 1,5 st. C, samozřejmě se tento nárůst se vzrůstající teplotou díky tepelným ztrátám termoboxu snižoval. Po dosažení nastavených 53 st. C začal konečně vypínat. V této teplotě zůstal sud cca 18 hodin. Pak jsme komoru otevřeli a pokusili jsme se med nějak ze sudu dostat ven. Po vyzkoušení všeho možného (hadice různých průměru a délek) jsme změřili teplotu medu – cca 35 st. C. Bylo jasné, že takovýto med nepoteče. Sud jsme vrátili zpět a znovu zapnuli ohřev. Po dalších 24 hodinách sice teplota medu stoupla na nějakých 45 st. C ale med hadicemi opět samospádem netekl (resp. velmi pomalu). Nakonec jsem med „přebagroval“ plastovou 2 l nálevkou do konví, které se budou rozpouštět standardním způsobem.
Závěr – metoda je to dobrá, jen potřebuje technicky dotvořit např. instalací čerpadla na med, nebo zvýšením průměru hadic a zamezení jejich lámání přes hranu sudu. V úvahu připadá i zvýšení počtu topných těles, aby rozpouštění, resp. nahřívací fáze netrvala tak dlouho. Zároveň bude asi velmi dobré umístit čidlo jednoho z teploměrů přímo do medu, aby byla přesná kontrola teploty rozpuštěného medu.
iRP
Nějak jsem přehlédl výchozí teplotu medu. Pokud byla okolo 20 st, dá se počítat s dosažení teploty cca 50 st v termoboxu asi za 24 hod. Aby se med ztekutil tak, aby odtékal hadicemi, předpokládejte další 4 dny.
Med je mizerný vodič, ale je tixotropni a při promíchávání již při nevelkém ohřátí pastuje a prohřívání a ztekucování proběhne daleko rychleji.
Zkusil bych použít dlouhé míchadlo barev na silné pomalé vrtačce. Možná by to šlo od krajů promíchávat.
Pokud se s tím podaří pohnout, mohlo by to do druhého dne zřidnout natolik, aby se med dal "přebagrovat" tou nálevkou do konví.
Jinak: do sudu bych med dával pouze v případě, že mám zajištěného odběratele, který si sud odveze i s tuhým medem.
Výchozí teplotu nevím, ale předpokládám ji někde kolem nuly. Nemám nijak temperovaný sklad, zatím je med pouze "pod střechou".
Do čeho všeho dát med přijdete časem, až budete mít více včelstev. My jich máme zatím cca 200, letos asi ještě navýšíme. Pokud byste věděl např. 100 ks Al konvích, dejte vědět. Nezkoušel jsem ale zatím plastová 40 kg vědra. Zajímala by mne zkušenost, jak s nimi manipulujete při rozpouštění a pak následné maniplace při plnění medu do sklenic. Doufám, že ne naběračkou.....Ale z tohohle obalu do něčeho přelévat, to musí být docela zábava.
iRP
No nazdar! Tak to Vám nezávidím. Zdá se, že budete muset dokončit vývoj toho termoboxu.Možná, že by stálo za to uvažovat ještě o nějakém zdroji tepla "zapíchnutém" doprostřed sudu.
Pak jde ještě o to, kolik sudů takhle musíte v zimě (a po zimě) rozehřát. A také v jaké frekvenci. Kdybyste vystačil s těmi cca 270 Kg na týden, tak by se dalo pracovat i s 5 - 6 dny rozehřívání.
Pro R. Peška:
Profi řešení na sudy má Kolomý. Něco je také na Dole, alespoň myslím. Více než uspokojivé řešení (resp. využitelné prvky) vymyšlené chytrou hlavou a udělané šikovnýma rukama pak Jindra a Sláma. A jistě budou i jiní. Sudy jdou koulet, ne úplně snadnou, ale jdou. Pak nemusí být vozík. A termobox může být nasouvací shora. Zjednoduší to konstrukci a sníží úniky tepla. Máte tam větrák? Pokud ne, zkuste dát jedno čidlo teploměru přímo pod sud nad topné tyče... Taky stojí za to projít si katalogy prodejců manipulační skladové techniky - jeden se až podiví, co za hejblátka se běžně prodává a leckdy ne úplně draho. A jak by usnadnily dřinu...

Osobně si ale myslím, že celý systém má smysl jen ve chvíli, kdy se z něj vyřadí ty konve a med půjde pro pročištění rovnou do spotřebitelských obalů. Když jde ze sudu do konví a pak se znovu nahřívá, má o jedno rozehřívání zbytečně víc a včelaři přibude spousta práce. To by pak asi bylo opravdu lepší poshánět konve...
V NASA jsem viděl ztekucovací spirálu, ale do sudu, na 380V. Byl to docela macek, ale pro "sudaře" to může být dobrý pomocník.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's