Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelí pastva a pesticidy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
(17.02.2020 13:18)JosPr napsal(a): [ -> ]Vcerai tvrdil zemedelec po nejake jejich nalejvarne,ze zvazuji pro ochranu hmyzu pridani silneho repelentu do postriku,aby tam opylovac nejmin tri tydny nevletel.Pokud je to pravda,bude to zajimave tam,kde je hlavni snuskou repka.

https://www.cazv.cz/wp-content/uploads/2..._REPCE.pdf
Ať se daří Zdeněk
Asi je to marný, minulý čtvrtek u obce Bolehošť (RK) ve 14 hod. v porostu plně rozkvetlé řepky traktor s postřikovačem. Jasno, horko, ideální čas. Určitě nezaléval, aby byla vláha pro nektar. B.
Kamarádka rostlinolékařka mi říkala, že touto dobou to může být i zcela neškodné hnojení na list. Může ale nemusí...
Myslíš, že se se ty tisíce včel zmáčené neškodným postřikem dokážou vrátit do úlu, nebo umřou na poli? A i kdyby se vrátily, pustí je strážkyně takhle "navoněné" dovnitř?
Inu rostlinolékaři to holt vidí jinak než vcelaři.
tak u nas sa to začalo nastupom novej vlady otacat lepsim smerom... polnohospodari to dostali čierne na bielom

https://www.uksup.sk/sk/aktualita/185/up...2qNFGt_zyE
Jistě velký pokrok ÚKSÚPu, po našem ÚKZÚZu, že to alespoň někam napsali. Naši krtci spokojeně spí.
Těšme se na to, že možná někdy v budoucnu budou provádět kontroly v terénu.
Zatím jsou to spokojení paraziti na státním rozpočtu.
Gusto tak tohle vám zcela Upřímně ZÁVIDÍM....
Bonacek: kde neni zalobce, neni ani soudce... Ted se hnojivo rozhodne nestrika, spis neonikotinoid.
Stalo se to na co jsem v minulosti upozorňoval, když včelaři jásali nad zákázem přípravků s neonikotinoidy aplikovanými do kvetoucí řepky. Otravná látka Calypso obsahující neonikotinoid thiacloprid, látka toxická pro lidi a spodní vody, byla zakázana. Moje doměnky ohledně agrolobby se potvrdily, když byl přípravek Calypso nahrazen otravnou látkou s jiným obchodním názvem Proteus 110, která obsahuje mimo jiné opět i neonikotinoid thiacloprid. Ačkoliv se jedná o insekticid s na hmyz nervově působícím thiaclopridem se kterým má řada včelařů hořké zkušenosti, výrobce nedeklaruje látku jako nebezepčenou pro včely.

Ačkoliv se tedy název změnil, neonikotinoid zůstal stejný. Uběhne řada let, než se opět nahromadí, podobně jako u otravné látky Calypso, nové negativní zkušenosti s přejmenovaným postřikem a bude opětovně vyvinut tlak na jeho zákaz. Není totiž nic jednoduššího než věc se kterou máme negativní zkušenost, přejmenovat novým jménem. A tak může dál docházet ke kšeftům s hybridními (vyžadujícími více chemie) osivy řepky a samozřejmě s postřiky licenčně vyráběnými či dováženými z Německa od Bayeru. Pak se jen lze smát účelově fabulovaným polopravdám ministra zemědělství Tomana (ANO) pokaždé když rozkvete moře žluté řepky. A také nečinnosti některých zainteresovaných vrcholových funkcionářů ČSV na poli výzkumu či větší ochrany včelstev před postřiky (úhyny).
A co tak zaslat dotaz na proteus 110 sodruhum na svaz,uz pry se vraceji z ukrytu do svych kancelari...At maji nejakou cinnost....
Tady má smysl pouze dobře zdokumentovaný a dobře zmedializovaný úhyn, popř. testy pylu a medu po odpozorovaném postřiku v zahraniční laboratoři. Jak se v minulosti prokázalo, kšefty se zaangažovaným vedením Svazu, Babišovým Úkzúz nebo zpohodlnělou českou veterinou jsou slepou uličkou. Na Slovensku se změnily politické poměry a najednou je ochrana včel jednou z priorit zemědělství a je dokonce součástí programového prohlášení vlády. Ryba smrdí od hlavy a o peníze jde až na prvním místě. Zajímalo by mě, proč má Slovensko tak slabou agrolobby... To by se u nás nebo v Německu nikdy nemohlo stát.
Stačí jen málo, zvolit si nové nezávislé vedení ČSV.
(10.05.2020 13:27)Frey napsal(a): [ -> ]Stalo se to na co jsem v minulosti upozorňoval..... Otravná látka Calypso obsahující neonikotinoid thiacloprid, látka toxická pro lidi a spodní vody, byla zakázana. Moje doměnky ohledně agrolobby se potvrdily, když byl přípravek Calypso nahrazen otravnou látkou s jiným obchodním názvem..., která obsahuje mimo jiné opět i neonikotinoid thiacloprid. Ačkoliv se jedná o insekticid s na hmyz nervově působícím thiaclopridem se kterým má řada včelařů hořké zkušenosti, výrobce nedeklaruje látku jako nebezepčenou pro včely.

Ačkoliv se tedy název změnil, neonikotinoid zůstal stejný.


myslím, že tam ide o toto: "Látka (thiakloprid) přijde o povolení do 3. srpna 2020 a používat se bude moci maximálně do 3. února 2021."https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/za...nomika_fih

Takže ešte si chvíľu počkáme...
Včely se motaly a padaly. Za úhyn může postřik řepky, míní včelař
Zdroj: https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpra...zpravy_tuu
Hned v sousedství jeho včelnice je rozkvetlé pole řepky, kde zrovna zemědělci stříkali dvěma různými postřiky od německého výrobce. Samy o sobě by včelám neměly ublížit..
Jsou to přípravky včelám neškodné, nemusí se tedy včelařům předem hlásit,“ říká zemědělec z Červené Hory.


Přesně o tomhle tu píšu poslední rok. Klasifikace nebezpečnosti pro včely mizící za tichého mlčení ÚKZÚZ z příbalových letáků pro zemědělce. Přejmenování zakázaných přípravků s neonikotinoidy a diky nečinnosti Svazu i díra v zákoně umožňující benevolentní hlášení o postřicích, tedy anarchii na polích. Pak má zemědělec z Červené Hory vlastně pravdu i když otrávil neonikotinoidem včely.
A od čeho tedy máme Svaz včelařů ? Když už VUVč v Dole žije z distribuce léčiv, je otázka, zda má zájem vyléčit, vypadá to, že Svaz taky nemá zájem "kopat" za včelaře. Hlavně, že mají z čeho žít.. Na Slovensku jsou ne o krok, ale o několik kroků dál, tam Svaz funguje.
Ti kopou desetileti sami za sebe a svuj vlastni "pratelsky"svet.Uz mockrat prokazali,ze prvni je dotacni lobing a to,v jakem svetle je vidi pani politici.Nejaka vcela? Nepodstatna.Dotace,dotace,dotace....Misto mozku,z dotaci kostku....
Přišla mně příručka jak jednoduše poslat včelařům hlášení o aplikaci pesticidů na pole. Už je mi je jasné, proč zemědělci nic neposílaj.

http://eagri.cz/public/web/file/650973/U...200424.pdf

Když stát něco vytvoří, je to vždy báječně jednoduché. M.M.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's