Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelí pastva a pesticidy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
(17.05.2019 19:16)Frey napsal(a): [ -> ]Čeští zemědělci používají statisíce litrů Roundupu, hlavně na obilí a řepku. Soudy v USA přitom potvrdily karcinogenní účinky

Myslel jsem si, že karcinogení účinky má potvrdit Světová zdravotnická organizace (WHO), nebo alespoň Státní zdravotní ústav (SZÚ) vždy na základě publikovaných a potvrzených studií, ale vidím že tyto organizace můžeme s klidem zrušit, protože ti právníci umí opravdu všechno.
(22.05.2019 17:03)tom.50 napsal(a): [ -> ]... jestli ta jedna řepková rostlina zajímá včely. Nezajímá vůbec a přitom z pole se stříkanou řepkou nosej jak vo život!

A v tu hcvíli mi to došlo. Nikdo to nestříkal a stěží je to nějaká prastará odolná odrůda z dob našich dědů a přesto bez miligramu chemie odkvetla. Počkám, zda dozraje semeno bez plísní a nějakých požerků ještě kvetoucích kvítků a dám sem vědět. Kdo si tipne výsledek?

Spíš bych hádal, že to že ta jedna řepková rostlina nezajíma včely kvuli tomu, že je právě jedna...tedy včely to valej tam, kde se mezi nima prokecalo že je snůška.

A tip na výsledek - sklidíte semena....ale ani z toho bych si netroufnul dělat nějaké závěry, že bez chemie je stejný výsledek... jedna vlaštovka jaro nedělá...
U nás je toto bežné,ked sa v jednom roku zvážajú vymĺatené urody repky,tak sa vzdy nejake semena cestou postrácajú,potom jednotlive rastliny kvitnú pri ceste a pekne dozrejú...lebo huba im nehrozí ked niesú natlačené jedna na druhej,a hlavne niesu zasiate 6 x zandesat rokov na tom istom mieste..a ako včely tak ani škodcovia si ich nevšímajú,nakolko majú plné polia tejto plodiny..aj ked,včelu som na takejto osamelej repke par krat videl..
když si vzpomenu na moje louky zlikvidovaný od prasat,tak myslivcům žádnou petici NEPODEPÍŠU !
kde asi ti motýly budou žít,když místo louky je drnoviště....
(22.05.2019 17:03)tom.50 napsal(a): [ -> ]A v tu hcvíli mi to došlo. Nikdo to nestříkal a stěží je to nějaká prastará odolná odrůda z dob našich dědů a přesto bez miligramu chemie odkvetla. Počkám, zda dozraje semeno bez plísní a nějakých požerků ještě kvetoucích kvítků a dám sem vědět. Kdo si tipne výsledek?

Spíš bych to tipoval na to, že ušla pěstování ve formě obří monokultury. V každém velkém chovu nebo pěstované monokultuře se mnohem snáz šíří patogeny a škůdci, a proto se to musí stříkat. Tak jak tak lépe by bylo pěstovat něco normálního a užitečnějšího, třeba brambory.
Už jsem to pochopil. Děkuju.

A nepěstuju to, prostě to ušlo sekačce tím, že je ta rostlina těsně u stěny.
Zajímavá souvislost použití glyfosátu na pšenici a růst alergie na lepek:

[Obrázky: psenica-obr2-CZ.jpg]

Desikuje se i ječmen (pivo) hrách, svazenka a čočka..
Az bude nekdo opet pouzivat argument, ze driv se davalo v zemedelstvi vic chemie nebo ze je moc draha.

Narust je zrejmy.
Zajimavy nemecky vyzkum zjistil, ze neonikotinoid v postriku na repku Calypso thiacloprid, zpusobuje zavazne poruchy v pameti a uceni, coz muze byt duvodem pro pozdejsu nizsi snusky napr. Nenalezeni medovice...

V navodu k pouziti stoji, podobne jako u Mospilanu - Pripravek nevyzaduje klasifikaci z hlediska ochrany vcel.
Bayer drzitel licence pripravku Roundap na bazi glyfosatu, vyplaci v USA odskodneni za vyvolani rakoviny ve vysi 440tis dolaru, tj. 10 mil korun na jedince.
(03.08.2019 17:04)Frey napsal(a): [ -> ]Zajimavy nemecky vyzkum zjistil, ze neonikotinoid v postriku na repku Calypso thiacloprid, zpusobuje zavazne poruchy v pameti a uceni, coz muze byt duvodem pro pozdejsu nizsi snusky napr. Nenalezeni medovice...

V navodu k pouziti stoji, podobne jako u Mospilanu - Pripravek nevyzaduje klasifikaci z hlediska ochrany vcel.

Toto presne súhlasí s tým,s čím sme sa začali mordovat ked nastupili neonikotinoidy plošne do praxe..dovtedy včely nosili jak jeden,všetky medniky aj plodiska zanesene prakticky rovnako...a zrazu drb..najviac to bolo poznat v lete na slnecnici..ale aj skor na podnecovacich znaskach..
Letavky z repky se snusky ze slunecnice nedozijou, ne? Spis je to jen 1 stripek do mozaiky...
Ale zato pylem s neonikotinoidy nakrmi nekolik generaci.. Stejne tak cloveka. Byt ta studie hovorila o hmyzu, verim ze ucinky neonikotinoidu na cloveka budou podobne. Tj. debilizace, neplodnost
Mně se furt pasou na pelyňku.

[Obrázky: IMG-1078.jpg]

[Obrázky: IMG-1090.jpg]

[Obrázky: IMG-1097.jpg]
Odkaz na clanek se zakazem neonikotinoidu Calypso:
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/vcely-...222102_cen

Kdy zakazete na repku strikat Pictor nebo Mospilan s obdobnymi neonikotinoidy? Pripadne mi, ze behem toho co jeden zakazuji, dva obdobne zavadeji. Stale dokola..
Studie z Centra spolku pro zemědělský výzkum v Bernu z roku 2015 (publikováno ve Včelařských rozhledech 1/2017, str. 79) zjistila že neonikotinoidy zásadně snižují výkonnost matek. 5 týdnů byly dvě kontrolní skupiny včelstev krmeny pylem s neonikotinoidy odpovídající polním podmínkám a pylem bez této kontminace. Matky první skupiny byly zasaženy již ve fázi larvy kojičkami. Pitvy po oplodnění prokázaly zásadní vliv insekticidů na matku resp. včelstvo.
[Obrázky: skenovani0001.md.jpg]
Výsledky rozboru plástečkového pylu 2017.
Rezidua pesticidů:
Spiroxamin, Acetamiprid, Cyproconazole, Quizalofop, Fluopyram, Pendimethalin, Pro-desthio, Chlorpyrifos, Dimoxystrobin, Tau-fluvalinate, Haloxyfop, Boscalid, Tebuconazole, Azoxystrobin, Thiacloprid.

Rozbor medu 2017.
Acetamiprid, Dimoxystrobin, Boscalid, Azoxystrobin, Thiacloprid.

A o překročení koncentrací nemá cenu ani mluvit.
Již mám hlášen nyní na podzim 5 postřik!
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's