Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Otevřená diskuse s představiteli ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
A co těm mladým brání aby to změnili? Lenost? Klávesnice? Zbabělost?...
JK
Milan Šimonovský napsal(a):Většina členů RV řídí ČSV už 10 let a výsledky znáš

Po listopadu 1989 seděly "staré struktury" v parlamentu až do voleb v červnu 1990. A to bylo po změně, které se říkalo revoluce.
Volba nového RV bude na sjezdu letos v prosinci.
A jak napsal př. Křapka v minulém příspěvku: Co brání těm mladým, aby to změnili?
Nucení k poslušnosti těm nahoře? Arogance těch současných? Pocit, ze maji právo jen dělat a nemaji šanci něco změnit v obdobi mezi sjezdy, kdy vládne pevná ruka co se dole neptá a mezičlánek se neobtěžuje ani navštěvovat členské schůze, kde to i přislíbil.
Že vy mě chcete vyprovokovat k sestřihu dalšího zvednutí zadku - opět varuji - ono by se to někomu nemuselo líbit. Taková konfrontace s realitou může někomu přihodit újmu na zdraví.
Krásné motto Josefa Křapky

Ten kdo chce, hledá způsob. Ten kdo nechce, hledá důvod.
Jen ten zadek zvedni. Neboj se a neber ohledy. My staré struktury tu bouři přežijeme ve zdraví úměrném našemu věku a chorobám Tongue.
Pepa
Copak asi těm mladým můžře bránit, aby to změnily? Všichni kdo se zůčastnily nějakých těch voleb v rámci ČSV ví jak taková volba funguje. Pokud není zájem ze strany členů se o záležitosti kolem spolku zajímat a nemají odvahu projevit vlastní názor samostatně v době voleb, tak se žádný mladý k funkci nedostane. Takže mladým brání k tomu aby něco mohly změnit nezájem a zbabělost samotných členů. Nevím o jediném případu, kdy se dostal mladý k funkci, protože členové řekli, mi tam toho chceme toho mladého a nechceme tam starého. Takže pokud dobrovolně starý funkcionář funkci neopustí a umí držet hubu a krok, tak má funkci na doživotí, protože členové volí ze setrvačnosti nebo připo....osti.
Republikový výbor, to je další zajímavá kapitola toho jak svaz funguje. Nechápu lidi co do toho jdou. Tady je do očí byjící, že to jsou jen figurky ne které, pokud se něco nepovede, se všechno svede, protože RV je přece nejvyšší svazový orgán i když realita je taková, že rozhoduje jen několik málo lidí v Praze a to svévolně. Proto i takovým odkazům jako na to se ptejte svého zástupce nebo pověřte svého zástupce RV se jde jen pousmát.
Bingo.
Kdysi jsem patřil k těm co se za sociku snažili o změnu. Takže jsem leckde na schůzi byl a lecos zažil.

Ale takové množství připosránků v nižších vrstvách (tazvaní blbečkové, co těm nahoře dělají voly, leckdy i dobrovolně a skoro zadarmo) a takové lpění na funkcích dokud dotyčný udrží moč po celou dobu schůze a lidí s hroší kůží, kteří se nechají volit na vrchol a tam překáží desítky let (Milanova tabulka se mi nezdá - před pár měsíci jsme si chtěl ověřit kdo je vlastně předseda na webu a viděl fotky UV dnes RV - ty lidi znám dávno, mnozí tam jsou víc jak od 2005 co píše Milan) a kolem nich klan partajních šíbrů a věrchušky, tak to jsem zažil a stále vidím v takové koncentraci jen v ČSV.

Normálně bych se sem už nevnucoval, ale to co napsal Pepa Křapka Vl.ŠUmera je chucpe nejvyššího řádu.

Můžete doložit kde měl někdo mladý možnost kandidovat do RV?

Za 25 let v ČSV a dalších deset let pozorování zvnějšku jsem nezažil, že by někdo někdy řekl (od OV výš) - měli by jsme skončit a pustit tam mladý, tu funkci neudržíme věčně a měl by to řídit/dělat někdo neopotřebovaný. (jo, mladej, potřebujeme důvěrníka a léčitele ke kompresoru, takových volných funkcí je. Smile )
Ani v KSČ, snad jen v Kremlu se funkce držely do smrti jako v ČSV. A když o ní někdo v partajním boji o koryta přišel, nevzdává to a bojuje o ni znovu.

Dokud přes ČSV potečou ty stovky Mega je to váš hrob, to je vábnička jak lejno pro mouchy. Slétávají se na to podobné skupiny a nikdo neuvolní místo dobrovolně.

Něbo jsem přehlédl nějaké nové tváře před Sjezdem?.
Kaji, Gulivere -definujte co máte na mysli pod pojmem mladý?? Je věk mezi 40-50 kdy mohu říci, že jsem mladý a nebo jsem již také stará struktura??

Ono je to totiž vše o práci. Aby si ti mladí získali důvěru tak musí prvně dokázat, že neumějí jen křičet, kritizovat a nadávat, ale dokáží i pracovat ve prospěch spolku a včelařů a musí prvně těm "starým strukturám" ukázat, že to jde jinak. Potom si mezi včelaři získají respekt a ti starší, kteří již nemají ten elán jim i rádi ty místa ve vedení přenechají.
Ovšem mnohde bývá právě problém ten, že se nikdo nehrne v ZO a potažmo OO pracovat a tak tam zůstávají stále ti samí, mnohdy již opravdu velmi zasloužilí včelaři - funkcionáři, kteří by si spíše měli užívat zasloužilého odpočinku a vážnosti.
dovolím si také jeden názor, z pohledu začátečníka:
jsem pár let po čtyřicítce,tedy snad ještě "mladý" kterého včelařina chytla... jelikož ale mám poměrně mladou rodinu, mám tedy už i na tu včelařinu málo času... také pracuji, což zabere také hafo času... žádnou funkci nechci, ne proto, že bych nechtěl ovlivnit některé věci ve spolku, ale proto, že na ni prostě nemám čas a nemohl bych ji dělat pořádně... nejnáročnější je totiž práce s lidmi... a velmi si vážím těch "starých", kteří do toho dokáží především ten svůj čas dát... možná až se mi za 10-15 let uvolní ruce (děti odrostou, poplatím hypo a získám nějaké zkušenosti ve včelařině), tak se také zapojím... vždy řikám, do funkcí to chce "mladé důchodce" ...
a starší přátele si vždy rád vyslechnu, i v jejich zkušenostech najdu vždy něco pro sebe...
(31.10.2015 12:30)MartinP napsal(a): [ -> ]Kaji, Gulivere -definujte co máte na mysli pod pojmem mladý?? Je věk mezi 40-50 kdy mohu říci, že jsem mladý a nebo jsem již také stará struktura??


Ovšem mnohde bývá právě problém ten, že se nikdo nehrne v ZO a potažmo OO pracovat a tak tam zůstávají stále ti samí, mnohdy již opravdu velmi zasloužilí včelaři - funkcionáři, kteří by si spíše měli užívat zasloužilého odpočinku a vážnosti.


V kontextu mého textu kdokoli, kdo nestrávil v té funkci tolik let jako ten, kdo by si měl říci, zda to nemá vzít místo něho-starého mazáka mladý. Ty jsi nebyl na vojně, že to slovo neznáš. Smile Tedy kdokoli kdo je mladší a ve funkci neopotřebovaný než ten co je tam >xlet.

A že se nikdo nehrne? Tím spíš by všichni co to dovedli do tohoto stavu by měli jít od válu. Je to neschopnost si vychovat následovníky - největší manažerské selhání. Pokud to není záměr, a to se obávám, že je mnoho důvodů pro tuto hypotézu.

Není to blbě zorganizované? Nevyházeli jste a nezostudili za posledních 15 let (co to pozorněji sleduji, možná i déle) všechny, co měli nějaké podněty ke změně.(nedávno jsem slyšel stížnost od jednoho "idealisty zdola", jak jej na Krajské konferecni zostudil jeho zaměstnanec = tajemník, když vystoupil v diskusi.)


Nějaký Procházka před víc jak padesáti lety napsal - soudruzi jsou ochotni vládnout i demokraticky, ovšem za předpokladu, že budou vládnout dál oni. Vždykcky když čtu o nějaké "společenské změně", tak si na tuto moudrost vzpomenu.
Z pohledu člověk který to vidí z venku mi jen není jasné, čemu se divíte, že už nikdo nechce makat na tyy nahoře co je jen úkolují. Těch pitomečků ochotných dělat těm nahoře voly prostě v populaci ubývá. Je to dané tím, že přicházejí jiné generace, nevycepované ze schůzí ROH atd.

A zareagoval jsem jen na to demagogické -" tak to změňte". (když jsme to tak pěkně zabetonovali). Smile Nedělejte z pár posledních lidí (co ještě mají chuťněco zlepšit) takovým způsobem pitomce.

Mějte se. Smile

P.S. Uveďte jeden jediný okres kde by se v předstihu a včas veřejně vybíral nový kandidát, tak aby se mohli včelaři vyjádřit a nominovat.
Zajímalo by mě, jak se nabízelo u těch co to vidí tak snadno místo do RV. Smile Že to nikdo nechětl vzít a chudák starý člen co pamatuje ještě jak byl v UV to zase musel vzít a obětoval se zase. Po třetí, po čtvrté, . .
To MartinP: pokud jde o můj příspěvek tak místo názvu "mladý" si dosaď "druhý" nebo "jiný" jak chceš, ale to jaká je praxe změn při volbách nic nemění, protože tady nejde o věk. S tvým názorem o tom jak napřed musí někdo něco dokázat a potom ať se uchází o funkci se zcela neslučuji. Je to stejné jako když máš požadavek na zaměstnance, aby měl vzdělání a praxi. A přitom máš k dispozici jen absolventy, protože ti s praxí už pracují někde jinde. Takže, aby jsi se netočil v kruhu, umožníš praxi absolventovi a získáš člověka s praxí.
A pro spolkovou činnost to platí stejně, protože na volený úvazek stačí tři lidé, předseda, jednatel a pokladník. Všechny ostatní funkce jde vykonávat jako nádeník, s konkrétnmím úkolem požádáš konkrétního člověka, pokud nemá čas zkusíš to u jiného a takhle dokážeš zapojit do činnosti v průběhu klidně celou ZO. Takže nerozumím nářkům funkcionářů, že nejsou lidi na funkce, spíš v tom vidím nadbytek závazných funkcí na které nemá každý čas po celý rok a neschopnost současných funkcionářů jednat operativně. Ale to vše zase souvisí s tím jak funguje celý svaz, tj. neefektivně ve prospěch oboru. Bez inovace není modernizace a obor zaostává.
(31.10.2015 14:49)Guliver napsal(a): [ -> ]...na volený úvazek stačí tři lidé, předseda, jednatel a pokladník. Všechny ostatní funkce jde vykonávat jako nádeník, s konkrétnmím úkolem požádáš konkrétního člověka, pokud nemá čas zkusíš to u jiného a takhle dokážeš zapojit do činnosti v průběhu klidně celou ZO. Takže nerozumím nářkům funkcionářů, že nejsou lidi na funkce...

Dělám tři roky nákazového referenta a troufám si tvrdit že si to představuješ jako Hurvínek válku.

(31.10.2015 14:49)Guliver napsal(a): [ -> ]Ale to vše zase souvisí s tím jak funguje celý svaz, tj. neefektivně ve prospěch oboru. Bez inovace není modernizace a obor zaostává.

Ale s tímto plně souhlasím.
Dělal jsem ho léta, pomáhám s tím dále (nejsem členem) a mohu jen říct, že to je válka Hurvínků.
Spolková činnost by měla spočívat v převaze ve společenském životě komunity se společnými zájmy. To se dávno vytratilo a nyní je to jen o byrokracii a starostech o věci zbytné. Včelař, má-li se tak nazývat, by měl být jednotkou samostatnou, nezávislou a znalou. To nevylučuje společné postupy a činnosti, ale jen na dobrovolné bázi, aby to těšilo a né otravovalo.
Já když to tady čtu, tak se divím, že jsem v tom ČSV vydržel tak dlouho.Tongue
A to počítám s tím, že pravda je jen půlka z toho, co je tu napsané, či spíše pravda je někde uprostřed.
Nefunkční či tak děsivě fungující spolek pro mě nemá význam, mám dost jiných starostí. Mám teorii, která se sice některým třeba v PSNV Wink nelíbí, ale "pouhým" členstvím vyjadřuji podporu těm nahoře a těm pracujícím pro spolek.
Myslím že pokud lidi budou členy jen ze setrvačnosti či z jiných podobných důvodů, nic se nezmění. Pokud alespoň 5 tis. členů ČSV neubude, a to jsem možná optimista.
Nedovolil bych si úplně všechny házet do jednoho pytle.Je mnoho členů i předsedů a jednatelů,kteří by změnu rádi prosadili.Nikdy jich však nebude dost .Každý brzy pochopí,že boj s větrnými mlýny nelze vyhrát.
Některé stavby u kterých se zjistí ,že nestojí na pevných základech se musí zbořit a začít stavět znovu.
Vůle stavět a možnost postavit znovu něco tak nabubřelého jako je ČSV nebude a to všichni vědí.Rekonstrukce i díky tomu neprobíhá jinak než občasným přemalováním vývěsního štítu.
Osobně jsem patřil k těm,kteří naivně věnovali čas a energii možné změně.
Poučení pro mne je jednoznačné :žij tak ,aby jsi se za své činy nemusel stydět a neplýtvej drahoceným časem pro ty ,kteří si to nezaslouží.Rodina a děti a pro nás včelaře i včely jsou důležitější než organizace sloužící k uspokojení potřeb jednotlivců pod zástěrkou líbivých proklamací směrem k slepému a hluchému stádu.
(31.10.2015 12:30)MartinP napsal(a): [ -> ]Ono je to totiž vše o práci. Aby si ti mladí získali důvěru tak musí prvně dokázat, že neumějí jen křičet, kritizovat a nadávat, ale dokáží i pracovat ve prospěch spolku a včelařů...

Proč křičí, kritizují a nadávají? Něco je ve polku špatně?
A ta práce ve prospěch včelařů je co? Na schůzích předseda naříká jak přibývá čím dál víc byrokracie, papírování, evidování, vyplňování, hlášení a ták. Nebo se pro včelaře dělá ještě něco jiného?
Ano je pravda, že té byrokracie,papírování atd je hodně. Ale třeba by ti mladí vedle těchto byrokratických povinností mohli ukázat, že jde pozdvihnout i tu spolkovou činnost aby to nebylo jen o té byrokracii, když na to už těm starším nezbývají síly. O tom jsem totiž mluvil, aby ukázali vlastními činy, že jsou schopni zorganizovat přednášky, setkávání, exkurze, zájezdy atd,atd.
Pokud ukáží že toho jsou schopni věřte, že si získají mezi členy velkou podporu a že i ty "staré struktury" poté uznají, že již na toto nemají a rádi tyto mladší a aktivnější pustí k veslům.
Tady se hodně kritizuje a vystupuje. Kritika je správná a dokonce nutná, protože nás může posunout vpřed. Ovšem pokud budou ti co kritizují jen kritizovat a raději vystoupí než by svou kritiku přetavily v činy a snažili se tak věci ovlivnit a změnit k lepšímu, tak nejsou o nic lepší než ti, které kritizují.
A že existuje jakési jádro včelařů, kteří jsou ve svých názorech zastaralí tak to je pravda, ale právě proto je třeba, aby ti moderněji smýšlející převzali iniciativu a ty zatvrzelé nahradily a ne s "bojovým" pokřikem vyklidili pole.
Tož hodně úspěchů a pevné nervy, a to je od srdce, Martine.
(31.10.2015 20:03)MartinP napsal(a): [ -> ]... pustí k veslům...

Aha.
Big Grin sem si vzpomněl na Chárona Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's