Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Otevřená diskuse s představiteli ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
K soutěži „Český med“

Český svaz včelařů je spolu s Výzkumným ústavem včelařským vyhlašovatelem soutěže „Český med“. Několikrát jsem se soutěže zúčastnil, stejně tak i v loňském roce 2013. Dle protokolů jsem získával stříbrné i zlaté medaile. Vloni však „jen“ dvě stříbrné. Trochu mne to překvapilo a také mrzelo, protože náš med je vždy prvotřídní kvality – i dle protokolů VÚVč.

Jsem „malý malovčelař“ – se čtyřmi včelstvy. Med je jen pro naši rodinu a známé – zásadně neprodávám. K medu každý ode mne dostane kopii protokolu, diplomu i další informace o medu – např. od ČSV i VÚVč. V loňském roce byly „přitvrzeny“ požadavky na „grafické ztvárnění etikety a celkový estetický dojem balení“ – viz Protokol. Dle protokolů mých medů byly všechny parametry v normě, případně hluboko pod normou pro Český med“. Zbývá tedy etiketa a estetika, která hodnocení zhoršily. K tomu chci uvést:

• Jednoduché etikety jsem si sám vymyslel a také doma tisknu. Nemám peníze nechávat si navrhovat a tisknout v tiskárně – jak jsem několik tiskáren kontaktoval.
• Na naší etiketě jsou uvedeny předepsané údaje dle vzoru VÚVč.: MED, jeho druh, včelař, bydliště, množství, min. trvanlivost a navíc datum vytáčení.
• Kromě toho jsou na etiketě moje verše (- lokální patriotismus) a moje logo – všichni to obdivují a chválí, získává to i další zájemce o náš med.
• Etikety jsou naprosto čitelné – zkoušeli to číst i prvňáci ze základní školy.
• Sklenice i víčka zásadně kupuji nové.
• Při tom v protokolech (č. 1061 a 1756) není jakákoliv závada uvedena. Pouze: Obal a označení – VYHOVUJÍCÍ.

Hodnocení nedostatků v roce 2013 – uveřejněno na www. VÚVč:
Nedostatky na etiketách Protokol č./2013
Estetika etiket, chybějící či těžko údaje o včelaři a původu medu 1061
Estetika etiket, chybějící či těžko údaje o včelaři a původu medu 1756

Domnívám se, že moje vybavení sklenic s medem je naprosto postačující a odpovídající. Uvažuji, zda se příště soutěže „Český med“ ještě zúčastním. A je to i názor řady dalších včelařů. Možná, že kdybych se nyní „vrhl“ na nedávno inzerované etikety z VÚVč, bylo by balení mého medu přímo exkluzivní… Mám však pro ČSV návrh pro další ročníky soutěže – vyhlásit dvě kategorie:
• „Krásný – pěkný český med“ - dle stávajících pravidel
• „Český med“ – z hlediska kvality medu – podobně jako u jiných českých výrobků….

Ptám se – jaké bude stanovisko Českého svazu včelařů ?

Děkuji – lumat
„Včely – to je radost, med – to je zdraví“

Naše etikety - zde jen text:
Vyzvání zvon víc a více,
zdraví, síla, jasné líce –
to vše v medu
ZVONOVICE !

Květový
MED

Matyášovi, Zvonovice 63
Hmotnost: cca 950 g
Vytáčen dne: 8.8. 2013
Min. trvanlivost: XII/2014

Včely – to je radost,
med – to je zdraví!
(28.01.2014 14:49)Karel Brückler napsal(a): [ -> ]
(27.01.2014 11:49)Mlha napsal(a): [ -> ]Nebylo by možné vytvořit na stránkách ČSV i prostor pro jednotlivé ZO?

Ano, je to možné, ale začneme tím, že na webu svazu budou základní údaje o OO a ZO...

Inspiraci lze najít na stránkách ČMMJ, kde se v pohodě lze prokliknout na nižší řídící uroveň kde jsou kontakty a pokud je i OMS aktivní, spravuje si web dle svých představ



(28.01.2014 14:52)Karel Brückler napsal(a): [ -> ]
(26.01.2014 20:53)kamproch napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
chtěl bych se prosím zeptat, zda budete - jako nové předsednictvo ČSV dodržovat dohody, které uzavřel předchozí předseda.., chystáte nějaké revize smluv, popř. nějakých dohod ?
dále se chci prosím zeptat na vztah "malovčelař" a "včelař podnikatel", plánujete v tomto směru nějaké návrhy a úpravy podmínek do budoucna ?
a ještě jeden dotaz, jsou v současné době nějaká omezení pro postřiky ? je možné nějak "prosadit" nebo vyjednat na ministerstvu zemědělství omezení postřiků v okolí včelínů ? ....třeba jen i nutnost o postřiku informovat s předstihem, ale tak, ať je tam v případě nedodržení nějaká sankce. V současné době zemědělci preferují jen pro ně výnosné plodiny

Zdravím,
  1. smlouvy a dohody se mají plnit, pokud o nich samozřejmě vůbec budeme vědět, pokud ne, můžeme mít na věc jiný názor
  2. nerozumím otázce, neřešíme vztah malovčelař x podnikatel
  3. není možné omezovat zemědělské subjekty, kde budou či nebudou postřikovat


C) myslím, že to upravuje nějaká vyhláška MŽP, problém asi ibude trochu s uplatňováním, někde jsem to četl v souvislosti s úletem postřiků když mi postříkali stromy, ale to jsem ještě včely neřešil, takže budu hledat znova.
(25.01.2014 13:16)Karel Brückler napsal(a): [ -> ]
(23.01.2014 0:08)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]měl bych prosím jednu otázku, bude možné si někdy objednat předplatné Včelařství a OVP?

Časopis Včelařství není prodejný, protože je dílem financován z dotačních prostředků. V minulosti se zkoušel volný prodej na stáncích PNS, ale bylo to ekonomicky velmi prodělečné pro svaz. Mohu vám doporučit stát se členem svazu, pak časopis obdržíte zdarma /podotýkám, že členský příspěvek člena je ročně 200 Kč + 14 Kč á včelstvo/, nebo si jej můžete půjčit od člena svazu či v knihovnách nebo v knihovně svazu/ popř. je zdarma přístupný v podobě pdf.

Dobrý den.
Uvažujete o zveřejnění starších čísel na webu? Pokud tomu neodporuje nějaká vyhláška nebo předpis, bylo by škoda to nezveřejnit. Mohlo by to být velice zajímavé. Noví včelaři těžko seženou starší čísla a ti déle včelařící by si určitě rádi početli jak se to dělalo tenkrát.
K objednávce za 250.000,- jednotlivcem.
Zjištění, že jednotlivec může objednat zakázku takového rozsahu je skandální. Jednotlivec by měl mít právo pro zadání plateb řádově tisíců. Pro hladký chod každé instituce je nutná určitá volnost rozhodování. Jsou ale třeba nastavit mantinely a brzdy. Objednávky desítek, v tomto případě stovek tisíc nemůže dělat jednotlivec. Pro to musí být pravidla. Že je ČSV nemá, je hrubou chybou. Je tím dána možnost špatného hospodaření. Skoro se mi chce napsat tunelování. K zabránění špatného hospodaření je nezbytně nutné stanovit nástroje.

Proto navrhuji:
Stanovení maximálních částek, které kdo může schválit a utratit.
Zavedení průhledných účtů. Jak ČSV tak organizací vlastněných ČSV.

Dotaz:
Jsou nastaveny nějaké limity u subjektů, které ČSV vlastní, nebo má podíl? Mám na mysli subjekty jako Včelpo, spol. s r.o., Výzkumný ústav včelařský, s.r.o. a SOUV-VVC, o.p.s.

Pokud současný stav necháme bez vyvození důsledků, tak nám není pomoci. Nepoučili jsme se ze ztráty Předboje. Máme ale mimo jiné ještě Včelpo a nemovitosti v Křemencově ulici. Je nutné je ochránit.
(30.01.2014 17:48)Ondřej Váňa napsal(a): [ -> ]dodrý den loni jsem začal včelařit a v prosinci jsem žádal o dotaci pro začínající včelaře jihočeského kraje neví někdo kdy se z hruba dozvím jestli mi to krajský úřad schválil abych věděl jak na tom sem jestli dávaj vědět když to neschválej dík

Zvedl's mi náladu, ne ze židle. Napiš to sem ještě jednou, ještě stokrát, a hlavně do tohoto vlákna.



Vážení představitelé.
Neuvažujete tedy v souvislosti s tím, když pouze jen Vaši nejčerstvější členové čerpají dotace na vybavení včelnice, že byste v těch případech, kdy ho to přestane bavit, takovému krachujícímu členovi takto snadno nabytý majetek zkonfiskovali ve prospěch jiného, stejně začínajícího, neboť nesplnil podmínku dotace? Dokonce si takový krachující přijde na slušný peníz, když to nepotřebné, z dotačních peněz koupené, prodá. Myslíte si opravdu, že toto je podpora včelařství? Podpora dobrých vztahů ve včelařství? Jak chcete selektovat podvůdky se "začínajícími" rodinnými příslušníky, začínajícím celým příbuzenstvem zasloužilých členů?
Jaký máte například názor na to, kdyby místo takto vyhlašovaných dotačních akcí byly podpořeny dlouhodobé vzdělávací včelařské kurzy, školy, dětské kroužky, kde by ze stejných peněz žák dostal jeden úl se včelami, rozpěrák a mundůr a až po úspěšném absolvování by mu vznikl nárok?
(28.01.2014 14:49)Karel Brückler napsal(a): [ -> ]Ano, je to možné, ale začneme tím, že na webu svazu budou základní údaje o OO a ZO...

Děkuji za odpověď, bohužel v tomto máte velký dluh vůči včelařům, protože znám plno včelařů, kteří se dlouho pídili po kontaktech na ZO o čemž se můžete přesvědčit i zde na fóru.
Nerad bych aby zapadla první část mé otázky, proto se zeptám znovu, kdy budou dodělány stránky ČSV? Byl bych rád aby sekce "PRO ČLENY" začala nějak fungovat a aby bylo možné dostávat informace po vzoru vzoru informačního e-věstníku. Dále bych se přimlouval aby jste se inspirovali u MV a časopis včelařství byl podobně přístupný, vzhledem k tomu že je hrazen z dotací a nikoliv z předplatného nebude nutné některé články schovávat. A moje poslední otázka je jak to bude s identifikací člena? Před dvěma lety byl zrušen systém legitimací a členských známek a od té doby nikdo neví jak bude nahrazen. Bude nějaká provázanost se stránkami ČSV?
(30.01.2014 1:25)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Pokud současný stav necháme bez vyvození důsledků, tak nám není pomoci. Nepoučili jsme se ze ztráty Předboje. Máme ale mimo jiné ještě Včelpo a nemovitosti v Křemencově ulici. Je nutné je ochránit.

Dobrý den. Ano, abychom uchránili majetek před rádoby hospodáři, tak jsme v RV odvolali bývalé PRV a byli zvoleni do vedení lidé, kteří jsou pro nastavení transparentního hospodaření a vyvozování osobní odpovědnosti za překročení kompetencí. Věřím, že časem včelařská veřejnost sama ocení kroky které jsme učinili.
Chraňme majetek včelařů a důsledně vyžadujme dodržování právních norem.
(01.02.2014 17:23)Mlha napsal(a): [ -> ]
(28.01.2014 14:49)Karel Brückler napsal(a): [ -> ]Ano, je to možné, ale začneme tím, že na webu svazu budou základní údaje o OO a ZO...

Děkuji za odpověď, bohužel v tomto máte velký dluh vůči včelařům, protože znám plno včelařů, kteří se dlouho pídili po kontaktech na ZO o čemž se můžete přesvědčit i zde na fóru.
Nerad bych aby zapadla první část mé otázky, proto se zeptám znovu, kdy budou dodělány stránky ČSV? Byl bych rád aby sekce "PRO ČLENY" začala nějak fungovat a aby bylo možné dostávat informace po vzoru vzoru informačního e-věstníku. Dále bych se přimlouval aby jste se inspirovali u MV a časopis včelařství byl podobně přístupný, vzhledem k tomu že je hrazen z dotací a nikoliv z předplatného nebude nutné některé články schovávat. A moje poslední otázka je jak to bude s identifikací člena? Před dvěma lety byl zrušen systém legitimací a členských známek a od té doby nikdo neví jak bude nahrazen. Bude nějaká provázanost se stránkami ČSV?

Dobrý den, ono těch problémů řešíme povícero, ale věřím, že časem zvládneme vše, tak aby web.ČSV byl tím základním informátorem pro naše členy, ale nejen pro ně. Dnes intenzivně pracujeme na systému CIS, který bude nosnou linii pro evidenci a komunikaci od ZO po Sekretariát. Prosím pojďme postupnými kroky.
Otázku členských legitimací rozhodl RV už před léty a noví členové dostávají průkazky od svých ZO. Vzor ke stažení je na webu ČSV.
(30.01.2014 18:51)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]
(30.01.2014 17:48)Ondřej Váňa napsal(a): [ -> ]dodrý den loni jsem začal včelařit a v prosinci jsem žádal o dotaci pro začínající včelaře jihočeského kraje neví někdo kdy se z hruba dozvím jestli mi to krajský úřad schválil abych věděl jak na tom sem jestli dávaj vědět když to neschválej dík

Zvedl's mi náladu, ne ze židle. Napiš to sem ještě jednou, ještě stokrát, a hlavně do tohoto vlákna.



Vážení představitelé.
Neuvažujete tedy v souvislosti s tím, když pouze jen Vaši nejčerstvější členové čerpají dotace na vybavení včelnice, že byste v těch případech, kdy ho to přestane bavit, takovému krachujícímu členovi takto snadno nabytý majetek zkonfiskovali ve prospěch jiného, stejně začínajícího, neboť nesplnil podmínku dotace? Dokonce si takový krachující přijde na slušný peníz, když to nepotřebné, z dotačních peněz koupené, prodá. Myslíte si opravdu, že toto je podpora včelařství? Podpora dobrých vztahů ve včelařství? Jak chcete selektovat podvůdky se "začínajícími" rodinnými příslušníky, začínajícím celým příbuzenstvem zasloužilých členů?
Jaký máte například názor na to, kdyby místo takto vyhlašovaných dotačních akcí byly podpořeny dlouhodobé vzdělávací včelařské kurzy, školy, dětské kroužky, kde by ze stejných peněz žák dostal jeden úl se včelami, rozpěrák a mundůr a až po úspěšném absolvování by mu vznikl nárok?

Dobrý den. Přátelé dotace vypisuje ten kdo chce obor podpořit.
Evropské dotace vyhlašuje MZe a prostřednictvím SZIF hodnotí plnění pravidel. Pokud jde o dotace Krajských úřadů, tak ty jsou výlučně v jejich gesci.
Jsem rád, že včelaření je podporováno a státní správa i samospráva konzultuje otázku dotací s ČSV a našimi spolky. Tady je určitá garance, že dotace jdou tam, kde je jich nejvíce třeba a věřím, že jsou všude využívány ke zvýšení úrovně včelařských provozů.
Určitě v budoucím období (2015 - 2018) budeme chtít otázku Evropské dotace vtáhnout do celosvazové diskuze a věřím, že nám poskytnete spoustu dobrých nápadů.
Naše včelky pod vedením svých včelařů vytváří mimořádné hodnoty pro naši společnost a dotace vnímám jako úhrada společnosti za tuto zakázku.
(29.01.2014 13:45)Zdenek303 napsal(a): [ -> ]
(25.01.2014 13:16)Karel Brückler napsal(a): [ -> ]
(23.01.2014 0:08)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]měl bych prosím jednu otázku, bude možné si někdy objednat předplatné Včelařství a OVP?

Časopis Včelařství není prodejný, protože je dílem financován z dotačních prostředků. V minulosti se zkoušel volný prodej na stáncích PNS, ale bylo to ekonomicky velmi prodělečné pro svaz. Mohu vám doporučit stát se členem svazu, pak časopis obdržíte zdarma /podotýkám, že členský příspěvek člena je ročně 200 Kč + 14 Kč á včelstvo/, nebo si jej můžete půjčit od člena svazu či v knihovnách nebo v knihovně svazu/ popř. je zdarma přístupný v podobě pdf.

Dobrý den.
Uvažujete o zveřejnění starších čísel na webu? Pokud tomu neodporuje nějaká vyhláška nebo předpis, bylo by škoda to nezveřejnit. Mohlo by to být velice zajímavé. Noví včelaři těžko seženou starší čísla a ti déle včelařící by si určitě rádi početli jak se to dělalo tenkrát.

Dobrý den, vím, že tuto otázku jsme už řešili několik let zpátky a Redakční rada nás ujišťovala, že starší čísla Včelařství budou na webu ČSV. Připomenu jim toExclamation
(26.01.2014 13:20)KaJi napsal(a): [ -> ]Já mám navazující dotaz - protože jsem byl občas na schůzích ČSV, mluvím s "běžnými" členy a občas je i video z nějaké schůze na webu.

Budou členové dostávat objektivní informace (například ve Včelařství), že existuje i něco jiného mimo ČSV? Pokud to nebude zrovna negativní zpráva jak nám to chtějí (CECH, PSNV,...) rozvrátit, rozprodat? Seznam tendenčních výroků až křivých obvinění které pronášejí delegáti "ze shora" na takových setkáních je téměř neuvěřitelný.

Běžný včelař je poněkud udiven, když se dozví, že kromě ČSV existují další spolky - ŠPV, MSVV, DadantKlub, PSNV, ..(a hlavně neví o jejich aktivitáach a akcích) a i když o nich někdy ví, tak se často diví, že nejsou "pod ČSV".
Řekl bych, že to ukazuje na určité informační embargo.

Bude pokračovat?



K dotazu položeném za mnou rovnou dovysvětlím o co mi jde, Nejde mi o propagování členství PSNV ,a dalších - podle mého názoru má PSNV víc členů než je pro ni nyní dobré a co zvládne - ale bylo by to dobré pro rozhled a vzdělání včelařů.
Příklad - zájemci o studiu včelařství by se mohli dozvědět že mají možnost třeba i v Jižních Čechách nebo na Moravě. Dost lidí vzdá vzdělávání pro velkou dojezdovou vzdálenosti do NASA.
To samé platí i o dalších vzdělávacích akcích.

Dobrý den, zakopejme válečné sekery a tak jak jsme kritizovali vedení ČSV za jejich kroky a konání, tak jsme i prohlásili, že chceme začít komunikaci se všemi, kteří hájí zájmy včely medonosné. Samozřejmě, že je naši povinností chránit značku ČSV. Dopřejte nám trochu času a obroda bude patrná.
(26.01.2014 14:34)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny diskutující,
dovolím si také položit dotaz. Bude nyní, pod novým vedením, ČSV dělat propagaci jiným včelařským spolkům a suplovat tak náplň jejich práce a poslání? Který z jiných včelařských spolků aktivně oslovil ČSV ke společnému jednání s např. SVS?

Dobrý den, propagaci jiným bych si nedovolil, ono bych se třeba netrefil do jejich marketingových představ a možná bychom i naboural jejich média plán.
Určitě budeme komunikovat s významnými hráči otázku jak našim včelám pomoci a prakticky první moje cesta do těchto vod byla na jednání přípravného výboru CPV.
Ano, bylo konstatováno z obou stran, že spolupráci ano jako partneři a určitě se budeme radit před významnými jednáními.
(26.01.2014 16:18)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Ptám se tedy zde zúčastněných členů vedení ČSV, zda tento princip neustáleho boje a konkurování budou v budoucnosti podporovat?
Zda konečně opustí v minulém příspěvku naznačený modus soupeření, kdy jen zmínění o někom, kdo má jiný názor, je vlastně nepřípustná propagace konkurence ... etc. etc.?
Nezkusí nové vedení ČSV opustit toto nesmyslné schéma? Začne hrát na bázi odborné debaty a relevantních faktů a výsledků výzkumu, i když je uvádí třeba někdo jiný než ten dosud jediný nejmoudřejší ...?
Jak se díváte na názor konečně směrovat debatu ku prospěchu oboru, nikoli na hru mezi jednotlivými subjekty?
Protože toto PSNV a MSVV a jistě i ŠPV a APV nabízejí již několik let. Na určitý typ jednání má má dokonce stát povinnost přizvat i další sdružení. Myslíte si, že je to tak dobře?
Děkuji za odpovědi.
Jiří

Dobrý den, ano, je to tak dobře, ale prosím postupně, né lavinouSmile
(26.01.2014 17:06)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Dobrý den

K dotaci 1.D.
- Při výplatě dotace 1.D. se strhává 5%. Tato částka výrazně převyšuje náklady spojené s administrací. Přebytky zůstávají ČSV. Jako členovi ČVS by mi to mohlo být jedno. Není to ale nespravedlivé k nečlenům ČSV? Uvažuje se se zavedením poplatku v reálné ceně?
- Pokud jsou včelstva umístěna v jiné organizaci, než u které žádám o dotaci, musím zajistit potvrzení, že u této organizace jsem o dotaci nežádal. Aby se tento požadavek splnil, musí se nejprve nějakým způsobem kontaktovat funkcionáře ČSV. Žádná databáze s adresami příslušných kontaktů pro vydání potvrzení není. Je proto komplikované to zjistit. Poté je třeba se s funkcionářem spojit. Včelstva u jiných organizací mají většinou chovatelé na chalupách, kam jezdí o sobotách a nedělích. To je také s ohledem na navázání kontaktu komplikace. Navíc je požadavek potvrzení nesmyslný, protože každá žádost je unikátní tím, že obsahuje rodné a registrační číslo chovatele, a registrační čísla stanovišť. Není možné, aby na jedno číslo stanoviště přišli dvě žádosti. Na to by se přeci přišlo při soupisu žádostí. V neposlední řadě se každý žadatel v žádosti čestným prohlášením zavazuje, že …“všechny informace uvedené v žádosti jsou úplné a pravdivé“… Dojde v příštích zásadách ke zrušení tohoto nesmyslného požadavku?

Děkuji za odpověď

Dobrý den, vše asi okamžitě nezměníme, ale postupně se to v čase určitě projeví i v této oblasti. Nejdříve vybudujme základní systém CIS a postupně ho rozvíjejme. Je to opravdu běh na delší trať. K zajištění pokroku potřebujeme kvalifikované lidi, nevíte o někom kdo by posílil naše Odborné oddělení?
(02.02.2014 19:27)Václav Sciskala napsal(a): [ -> ]Dobrý den. Přátelé dotace vypisuje ten kdo chce obor podpořit.
Evropské dotace vyhlašuje MZe a prostřednictvím SZIF hodnotí plnění pravidel. Pokud jde o dotace Krajských úřadů, tak ty jsou výlučně v jejich gesci.
Jsem rád, že včelaření je podporováno a státní správa i samospráva konzultuje otázku dotací s ČSV a našimi spolky. Tady je určitá garance, že dotace jdou tam, kde je jich nejvíce třeba a věřím, že jsou všude využívány ke zvýšení úrovně včelařských provozů.
Určitě v budoucím období (2015 - 2018) budeme chtít otázku Evropské dotace vtáhnout do celosvazové diskuze a věřím, že nám poskytnete spoustu dobrých nápadů.
Naše včelky pod vedením svých včelařů vytváří mimořádné hodnoty pro naši společnost a dotace vnímám jako úhrada společnosti za tuto zakázku.

Pane Sciskalo, díky za opdpověď! Oceňuji ji i Vaši snahu věci vysvětlovat. Dovolte ještě pár upřesňujících dotazů.
Pokud jde o evropské dotace, tak snad jen: jedná se, pokud si to dobře vybavuji, o období 2014 - 2016.
Pokud jde o t. zv. krajské dotace: dobrá: přijmeme-li, že je zde jistý záměr podpořit z jistých důvodů nové včelaře, pak je tento modus založen na určitém relevantním základě.
Chápu, že jste co jeden z představitelů Svazu rád, že to samospráva konsultuje s ČSV.
Jaký máte názor na to, že to samospráva nekonsultuje o ostatními sdruženími, ačkoli ví, že také v oboru pracují?
Nepřipadá Vám to poněkud "zvláštní" (omlouvám se za návodnou otázku, ale mně ano ...).
Víte opravdu (nejde jen o víru?), že jen ČSV je tou jedinou a spolehlivou garancí, že dotace, jak uvádídíte, "jdou tam, kde je jich nejvíce třeba a věřím, že jsou všude využívány ke zvýšení úrovně včelařských provozů". Je to nějak ověřeno či kontrolováno? Mě znejistilo sousloví "určitá garance" a sloveso "věřím" ...
Uvádíte, že t. zv. krajské dotace jsou v gesci jednotlivých krajů. Není Vám divné, že v drtivé většině krajů jsou vypisovány v naprosto shodném modelu, jenž podmiňuje de facto úspěch v žádosti vstupem do jednoho o. s., tedy do ČSV?
Pokud je to v gesci jednoho každého kraje, jak uvádíte, jak to, že to vlastně mají všechny (snad až na Moravskoslezský kraj a zřejmě i Středočeský kraj) stejně?
Opravdu tvrdíte, že tu není nějaká vyšší dohoda?
Jak se stavíte k faktu, že např. pravidla pro dotace ve Zlínském kraji přímo hovoří o této dotaci z veřejných peněz jako o prostředku, který má pomoci navýšit členskou základnu právě a jen tohoto jednoho občanského sdružení (ČSV)?
S díky za přímou odpověď
Jiří Matl
(03.02.2014 11:29)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(02.02.2014 19:27)Václav Sciskala napsal(a): [ -> ]Dobrý den. Přátelé dotace vypisuje ten kdo chce obor podpořit.
Evropské dotace vyhlašuje MZe a prostřednictvím SZIF hodnotí plnění pravidel. Pokud jde o dotace Krajských úřadů, tak ty jsou výlučně v jejich gesci.
Jsem rád, že včelaření je podporováno a státní správa i samospráva konzultuje otázku dotací s ČSV a našimi spolky. Tady je určitá garance, že dotace jdou tam, kde je jich nejvíce třeba a věřím, že jsou všude využívány ke zvýšení úrovně včelařských provozů.
Určitě v budoucím období (2015 - 2018) budeme chtít otázku Evropské dotace vtáhnout do celosvazové diskuze a věřím, že nám poskytnete spoustu dobrých nápadů.
Naše včelky pod vedením svých včelařů vytváří mimořádné hodnoty pro naši společnost a dotace vnímám jako úhrada společnosti za tuto zakázku.

Pane Sciskalo, díky za opdpověď! Oceňuji ji i Vaši snahu věci vysvětlovat. Dovolte ještě pár upřesňujících dotazů.
Pokud jde o evropské dotace, tak snad jen: jedná se, pokud si to dobře vybavuji, o období 2014 - 2016.
Pokud jde o t. zv. krajské dotace: dobrá: přijmeme-li, že je zde jistý záměr podpořit z jistých důvodů nové včelaře, pak je tento modus založen na určitém relevantním základě.
Chápu, že jste co jeden z představitelů Svazu rád, že to samospráva konsultuje s ČSV.
Jaký máte názor na to, že to samospráva nekonsultuje o ostatními sdruženími, ačkoli ví, že také v oboru pracují?
Nepřipadá Vám to poněkud "zvláštní" (omlouvám se za návodnou otázku, ale mně ano ...).
Víte opravdu (nejde jen o víru?), že jen ČSV je tou jedinou a spolehlivou garancí, že dotace, jak uvádídíte, "jdou tam, kde je jich nejvíce třeba a věřím, že jsou všude využívány ke zvýšení úrovně včelařských provozů". Je to nějak ověřeno či kontrolováno? Mě znejistilo sousloví "určitá garance" a sloveso "věřím" ...
Uvádíte, že t. zv. krajské dotace jsou v gesci jednotlivých krajů. Není Vám divné, že v drtivé většině krajů jsou vypisovány v naprosto shodném modelu, jenž podmiňuje de facto úspěch v žádosti vstupem do jednoho o. s., tedy do ČSV?
Pokud je to v gesci jednoho každého kraje, jak uvádíte, jak to, že to vlastně mají všechny (snad až na Moravskoslezský kraj a zřejmě i Středočeský kraj) stejně?
Opravdu tvrdíte, že tu není nějaká vyšší dohoda?
Jak se stavíte k faktu, že např. pravidla pro dotace ve Zlínském kraji přímo hovoří o této dotaci z veřejných peněz jako o prostředku, který má pomoci navýšit členskou základnu právě a jen tohoto jednoho občanského sdružení (ČSV)?
S díky za přímou odpověď
Jiří Matl

Dobrý den, evropské dotace jsou 2013 - 2015 a ty už neovlivníme, ty jsou nastavené, ale evropské dotace 2015 - 2018 budeme mít možnost ovlivnit, tak jak ty co běží mělo možnost ovlivnit minulé vedení, žel ovlivnilo ve prospěch někoho, ale né ve prospěch včelařů.
Žádná vyšší dohoda neplatí, pracovníci KÚ si spolupracovníky vybírají sami. Jsou svéprávní.
Pokud vím, tak kontroly ze strany poskytovatelů dotací probíhají a jsem rád, že ti co dotace čerpají, tak je používají k účelu určenému.
Já psal o tomto: http://www.vcelarstvi.cz/clanky-eu-schva...-2016.html
Předpokládám, že u těch jednání, která probíhala na jaře loňského roku, jste buď osobně byl, nebo jste o nich informován.
V praxi to tuším začíná od. 1. 9. 2013 a končí 31. 8. 2016.
Také daufám, že v příštím cyklu to bude jiné a jinak ...
Jiří
(02.02.2014 20:05)Václav Sciskala napsal(a): [ -> ]Dobrý den, vše asi okamžitě nezměníme, ale postupně se to v čase určitě projeví i v této oblasti. Nejdříve vybudujme základní systém CIS a postupně ho rozvíjejme. Je to opravdu běh na delší trať. K zajištění pokroku potřebujeme kvalifikované lidi, nevíte o někom kdo by posílil naše Odborné oddělení?

Pokud najdeme kvalifikované lidi, je otázka, budou-li se chtít nějak vázat na ČSV. Hodně z nich má z minulosti nějaké zkušenosti. Na základě nich v současné době situaci jen sleduje a vyčkává. Změna těchto postojů je také běh na delší trať. Ale čas běží. Myslím, že nejschůdnější cesta je otevřená diskuze. Odborník, neodborník. Jakýsi brainstorming. Mnohokrát se v minulosti stalo, že někdy naprostý laik našel brilantní řešení problému. Odborníci přitom dopředu věděli, že to tak nejde. Proto bych spíš hledal přístup k řešení než odborníka, který to řešení najde.
Pokud budeme chtít odborníky stojící stranou vtáhnout do dění, bude vhodné uspořádat diskuzi na neutrální půdě. Toto fórum by mohlo vyhovovat.
(25.01.2014 19:31)Václav Sciskala napsal(a): [ -> ]
(22.01.2014 22:25)Kohout napsal(a): [ -> ]Mě by zajímalo k čemu je taková věc jako ČSV pro včelaře užitečná.

... S kým by státní instituce jednaly, koho by k jednání přizývali? ...

Se zvolenými zástupci včelařů hájících jejich zájmy?
Citace:Pokud jde o dotace Krajských úřadů, tak ty jsou výlučně v jejich gesci.

Nepřipadá vám právě AKTIVNÍ přístup k jednání s kraji O DOTACÍCH jako ta pravá činnost, kterou by měl vrcholný orgán ČSV (mimo jiné) provádět? Tedy navrhovat podpůrný program, předkládat ho úředníkům krajů k přijetí? Na odkazu web ČSV je krajských dotačních programů 5, v ostatních krajích ani zmínka?
Jak hodnotíte úroveň těchto krajských přínosů pro včelaře?
Uznáte, že by se vrchní zástupci ČSV měli k tomu vyjádřit (dávat zpětnou vazbu krajům a řadovým včelařům) ?
Děkuji
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's