Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diskuze o otevřené diskuzi s představiteli ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
(27.01.2014 13:28)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Tak, hrome, udělej něco pro to, aby z toho ta frustrace tak nečouhala ...
Jiří

Jirko Matle, takhle věcná debata nevypadá. Zamysli se prosím nad tím, nemáš-li přeci jen nějaké argumenty. V opačném případě ztrácíme čas.

Jirko Klimoši, tahle debata souvisí s příspěvkem Jirky Matla v Otevřené diskusi. Adminové si s tím jistě nějak poradí, budou-li potřebovat. Beztak si myslím, že už jsme skončili.
J. Vondrák:
http://vaclav-svamberk.webnode.cz/news/qui-bono napsal(a):Předložený návrh nebyl s ČSV ve stádiu tvorby vůbec projednáván, přestože se tato informace objevila v důvodové zprávě. Při prvním seznámení s již paragrafovým zněním novely byl mnou okamžitě odmítnut, stejně tak následně komisí odborníků ČSV.

No, to jsi si tedy vybral "zdroj". Myslím, že jako novinář by jsi měl zafungovat trochu lépe a profesionálněji. Tohle nebylo ani na úroveň Blesku. Jinak si myslím (i při vědomí toho, že o zákulisí různých jednání a nebo samotné činnosti PSNV toho víš hodně), že jsi se v této debatě nechal poněkud unést.


MUDr. Šumera:
(27.01.2014 11:51)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Ano, myslím, že je to naprosto přesný návod, jak obnovit registraci v Hradištku.
Bohužel je nutno se na to podívat se strany staršího včelaře, pro kterého jsou rady jako... stáhnout formulář s http://.., oskenovat, poslat mailem a pod- naprosto nepochopitelné a neproveditelné.

A neměl by právě od toho být ČSV? Samozřejmě prostřednictvím ZO, která by částečně takový servis svému staršímu členu mohla poskytnout? Navíc se domnívám, že z Vaší strany jde jen o prostý alibismus, protože komunikace s Hradišťskem je poměrně bezproblémová a z jejich strany vždy vstřícná, čímž chci říci, že lze použít obyčejnou korespondenci nebo tam prostě jen zavolat a na dalším se domluvit.

Citace:A co se týče upozornění ve Včelařství, obávám se, že mnozí včelaři ho buď nečtou vůbec nebo jen pár článků, které je zajímají. Že by někdo četl povídání o registraci v Hradištku, pochybuji.

Zde se nejspíše shodneme, protože Vaši obavu sdílím, nicméně stejně tak lze argumentovat, že číst x znát zákony je zbytečné, protože nikoho nezajímají.

Citace:Pokud to má být uvedeno do souladu, bude se v tom muset ČSV ve spolupráci s Hradištkem angažovat. Třeba tak, že po srovnání obou seznamů zašle ČSV nebo ČMSCH těm, kteří to nemají v pořádku, dopis s příslušným tiskopisem a důrazným upozorněním, že pokud to nepošlou zpět, nedostanou dotace.

To všechno budeme řešit přes dotace? Motivovat dotacemi, vydírat dotacemi... Ten výraz už začíná být jako zaklínadlo!

Citace:Je možno říct, že každý musí sám plnit své povinnosti. Pokud jste ve styku s řadovými včelaři, ne s těmi aktivními, kteří jezdí na srazy, přednášky a píší do VF,
nýbrž s těmi, kteří se na zahrádce došourají ke svým včelkám, zjistíte, že pro řadu z nich je splnění všech administrativních povinností nad jejich síly a že nutno jim pomoct.

Tedy kruhem se vracím k ZO a jisté pomoci směrem k těmto včelařům. Jinak totiž nechápu, co jiného vlastně zdůvodňuje existenci těchto organizací?!
(27.01.2014 12:10)KaJi napsal(a): [ -> ]Nějak se mi nezdá složité, když vyberu 2 tiskopisy (žádost+ statistika) vybrat od členů i třetí a poslat ještě jednu obálku do Hradištka za celou ZO.

Karle na jednu stranu se Vás snažím pochopit proč stále někdo chce aby se CSV rozpustila a založila znovu nebo tak zvaně restartovala...(nová registrace členské základny) ale to by mělo si myslím platit pro všechny včelařské organizace i když můj názor na to je že je to pěkná kravina...
Tak že mi s toho vyplívá že někdo nechce tady žádnou organizaci s 97% zastoupením ale že chce rozmělnit moc do různých spolků a nastavit takový zmatek ale názor na tohle že stejnak takových 90% se stejnak vrátí do CSV
A na druhou stranu napíšeš takovou větu vis výše.... a tvoje myšlenka samostatného včelaře pozbývá úplně významu a co by asi dělal ten spolek pro včelaře jaký by měl význam kdyby chtěl mít samostatné včelaře který si udělá všechno sám ?A co by s toho měl ten včelař s takového spolku .Jenom by platil za včelstva a nic by s toho neměl ? Jak to dopadlo v MB a okolí? Nepřípomíná ti to tak trochu CSv?
Ad Hyju.
No já jenom nechápu proč tak jednoduchou věc děláte tak složitě.

V Hradištku jsou podle všeho velice pružní, protože když se MZe při jednáních o změně vyhlášky o moru (info z videa PSNV.cz - můžeš si poslechnout, když se to v tomto vlákně line jak červená niť) dozvěděl kompetentní státní úředník, že stát neví kde jsou stanoviště včel (a řeší to jak píše MartinP tím že mu včelaři procházejí a dohledávají stanoviště když jim dá SVS do mapy zakresléné kolečko) tak se otřásl a podivil a do pár týdnů byla v UE zavedena parcela stanoviště.
Takže změna aby tam přibyly i dvě další kolonky - počet včelstev na dotaci a číslo účtu žadatele by jistě zvládli a tím pádem by byla evidence ve vynikajícím stavu. A ČSV bez rukou na dotacích.

Ale vzhledem k tomu, že ČSV je jediná organizace která může distribuovat dotace (výrok představitelů ČSV na nějakém jednání) tak je tato nejjednodušší cesta zavřena a zbývá druhá jednoduchá.

Když se v únoru 2013 dozvím že mám průser - tedy vyplácím dotaci i včelařům kteří nesplňují podmínku - tedy nejsou v evidenci - tak prostě vydám pokyn že při žádosti o dotaci v září 2013 doloží včelař dokladem že má tu evidenci v pořádku. Tedy vyberu ty tři papíry a vzhledem k termínům je pošlu do Hradištka.

Tak se neurážej že vám radím, vidím že i jednoduché duševní pochody jsou pro někoho obtížné, tak se tady opakujeme a máme trpělicvost. Smile

A pánové, všimněte si, že jakmile dojde na konstruktivní podněty, tak reagujete poněkud neuroticky.
Věřte tomu, že nikdo není nenahraditelný. Takže pokud by ČSV prostě řeklo že je to práce která je obtěžuje a nebude, určitě by se včelaři nějak zorganizovali a potřebné věci by si prostě zařídili. Tedy ti co stojí o to se organizovat. A ostatní by se prostě individuálně dál starali tak jak se dneska třeba starají o psa, slepice a králíky.
Kdysi nám tady taky nějací vaši straničtí kolegové vykládali že bez jejich vedoucí úlohy ve společnosti to nepůjde a jak tak koukám, stále jde. Smile Nevidím v tomo rozdíl, kromě 25 let.


Ještě mě dodatečně došlo, že jsem nevysvětlil co nám mimo je jasné, že to ani nepíšeme. Ta evidence se týká nás všech - tedy jestli je v ní pořádek a nebo není. Protože pak když není přehled o stanovištích, tak to se dotýká i nečlenů. Martin a další dohledávají státu stanoviště ve své členské evidenci při asi moru. Ale o nečlenech nemusí vůbec vědět.
A SVS by snad měla mít k dispozici správná data. A čím víc evidencí, formulářů a papírů - tím větší chaos. Takže jen jeden papír jednou ročně pro všechno, to by snad nebylo od věci. Smile
A Karle to já zase chápu. Prezentovat vše složitě a stavět se do role nepostradatelného je umění politika a subjektu bažícího po velkém vlivu.
(27.01.2014 13:53)Hyju napsal(a): [ -> ]
(27.01.2014 12:10)KaJi napsal(a): [ -> ]Nějak se mi nezdá složité, když vyberu 2 tiskopisy (žádost+ statistika) vybrat od členů i třetí a poslat ještě jednu obálku do Hradištka za celou ZO.

Karle na jednu stranu se Vás snažím pochopit ........ a tvoje myšlenka samostatného včelaře pozbývá úplně významu a co by asi dělal ten spolek pro včelaře jaký by měl význam kdyby chtěl mít samostatné včelaře který si udělá všechno sám ?A co by s toho měl ten včelař s takového spolku .Jenom by platil za včelstva a nic by s toho neměl ? Jak to dopadlo v MB a okolí? Nepřípomíná ti to tak trochu CSv?

Tak zase trocha odpočinku a relaxu mezipřáteli včelaři. Smile

Co by dělali? V prvé řadě chodili do hospody dělat brajšturmink Smile a řešili nejlepší úl, rojení a dotace. Smile
Já význam spolku vidím v tom, že je to docela dobrá kolektivní sebeobrana když je průser - třeba se objeví mor atd.
Doufám že takový případ ale nebude příliš častý, takže ty častější:
  • společná výměna zkušeností
  • společné vzdělávání - pořádání přednášek, nebo naopak společné výjezdy
  • zajišťování ekonomicky čio organizačně výhodných záležitostí
    • objednání sklenic, krmiva, léčiva a kyselin, úlů, rámků, ...
    • kooperace při využívání investičně náročnějších věcí. Proč si kupovat !voskové hospodářství" využité 5 dní v rocekdyž za ty prachy mi to bude někdo klidně desel let dělat.
    • společné využívání zbraní hromadného ničení na roztoče, mikroskopu
    • společné odesílání formulářů - vždyť za ušetřené "doporučeně" je dneska skoro víc jak jedno pivo.
    • participaci na inseminovaných a jiných chovných matkách
    • přelarvovací dny
    • dotočné
    • medovinobraní
a určitě se pár dalších možností podle zájmu a schopnosti najít čas najde.

A platili? Proč, takový spolek je schopen generovat i zisk, nebo být alespoň na nule.

Docela zajímavý program ne? Myslím, že by spousta členů různých Zo ráda přišla.
Nemohou, právě sbírají kelímky s močí, pak budou chodit natírat, stěží stihnou včely, pak budou shánět dotace a běhat s aerosolem a pak budou mít včel a lejster plné zuby. A dobře jim tak. Dělají to pro dobrou věc.
(27.01.2014 11:51)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Ano, myslím, že je to naprosto přesný návod, jak obnovit registraci v Hradištku.
Bohužel je nutno se na to podívat se strany staršího včelaře, pro kterého jsou rady jako... stáhnout formulář s http://.., oskenovat, poslat mailem a pod- naprosto nepochopitelné a neproveditelné.
A co se týče upozornění ve Včelařství, obávám se, že mnozí včelaři ho buď nečtou vůbec nebo jen pár článků, které je zajímají. Že by někdo četl povídání o registraci v Hradištku, pochybuji.
Pokud to má být uvedeno do souladu, bude se v tom muset ČSV ve spolupráci s Hradištkem angažovat. Třeba tak, že po srovnání obou seznamů zašle ČSV nebo ČMSCH těm, kteří to nemají v pořádku, dopis s příslušným tiskopisem a důrazným upozorněním, že pokud to nepošlou zpět, nedostanou dotace.
¨Je možno říct, že každý musí sám plnit své povinnosti. Pokud jste ve styku s řadovými včelaři, ne s těmi aktivními, kteří jezdí na srazy, přednášky a píší do VF,
nýbrž s těmi, kteří se na zahrádce došourají ke svým včelkám, zjistíte, že pro řadu z nich je splnění všech administrativních povinností nad jejich síly a že nutno jim pomoct.

Je zajímavé to, že o dotaci dobře ví a formulář D1 vyplní ale registraci včelstev už schopen vyplnit není.
Pokud to takto stojí, tak opravdu nemá nárok.
(27.01.2014 13:53)Hyju napsal(a): [ -> ]
(27.01.2014 12:10)KaJi napsal(a): [ -> ]Nějak se mi nezdá složité, když vyberu 2 tiskopisy (žádost+ statistika) vybrat od členů i třetí a poslat ještě jednu obálku do Hradištka za celou ZO.

Karle na jednu stranu se Vás snažím pochopit ...... tvoje myšlenka samostatného včelaře pozbývá úplně významu a co by asi dělal ten spolek pro včelaře jaký by měl význam kdyby chtěl mít samostatné včelaře který si udělá všechno sám ?A co by s toho měl ten včelař s takového spolku .Jenom by platil za včelstva a nic by s toho neměl ? Jak to dopadlo v MB a okolí? Nepřípomíná ti to tak trochu CSv?

Jak to podle Hyju dopadlo v MB a okolí??
(27.01.2014 13:53)Hyju napsal(a): [ -> ]Karle na jednu stranu se Vás snažím pochopit proč stále někdo chce aby se CSV rozpustila a založila znovu nebo tak zvaně restartovala...(nová registrace členské základny) ale to by mělo si myslím platit pro všechny včelařské organizace i když můj názor na to je že je to pěkná kravina...
Tak že mi s toho vyplívá že někdo nechce tady žádnou organizaci s 97% zastoupením ale že chce rozmělnit moc do různých spolků a nastavit takový zmatek ale názor na tohle že stejnak takových 90% se stejnak vrátí do CSV
A na druhou stranu napíšeš takovou větu vis výše.... a tvoje myšlenka samostatného včelaře pozbývá úplně významu a co by asi dělal ten spolek pro včelaře jaký by měl význam kdyby chtěl mít samostatné včelaře který si udělá všechno sám ?A co by s toho měl ten včelař s takového spolku .Jenom by platil za včelstva a nic by s toho neměl ? Jak to dopadlo v MB a okolí? Nepřípomíná ti to tak trochu CSv?

Hyju z Vašeho vidění spolku mi jde docela dost mráz po zádech ???
Myslím,že Kaji Vám už víc "polopatičtěji" nemohl vysvětlit fungování spolku.
....... a za sebe v jím vykresleném spolku bych byl hrozně rád! Smile
Míra
Míro ono ty některé (nemyslím všechny)spolky-ZO nefungují jak mají již pár let a věř mi že vím o čem mluvím.....
Tak jak napsal KAJI tu svoji myšlenku je to krásná věc taky bych si to tak přál kdyby to tak bylo ale když někdo nechce tak s ním nehneš!
Karle mě jen tak lehce nenaštveš.....Big Grin
Pavel Holub napsal(a):Je zajímavé to, že o dotaci dobře ví a formulář D1 vyplní ale registraci včelstev už schopen vyplnit není.

Bohužel ani tu žádost o dotaci mnozí nejsou schopni podat. Jenom v naší ZO jsme museli osobně navštívit 9 včelařů, kteří na podání žádosti zapomněli a zejména všem bylo nutno při vyplňování pomoct. Sice tvrdili, že hlášení do Hradištka vrátili, ale....
A tak je to bohužel pořád dokola i s ošetřováním včelstev. Jaký to má smysl, to je výhoda jednotné organizovanosti, že za ty co nechtějí dělají věci jiní?
(27.01.2014 20:36)Hyju napsal(a): [ -> ]Míro ono ty některé (nemyslím všechny)spolky-ZO nefungují jak mají již pár let a věř mi že vím o čem mluvím.....
Tak jak napsal KAJI tu svoji myšlenku je to krásná věc taky bych si to tak přál kdyby to tak bylo ale když někdo nechce tak s ním nehneš!
Karle mě jen tak lehce nenaštveš.....Big Grin

Hyju, my to tu máme, jaký si to uděláme.

Pokladníka nám dělá sklenice od medu, sice ne všechno co jsem psal že je možné se nám povedlo. Je to hlavně problém času. Třeba ten vosk mě mrzí a přidělává práci - tedy vyvařovna. Ale už to každý nějak pytlíkuje, v menším jiný soused vyvaří i udělá MS.
My se párkrát sejdeme, pár přednášek uspořádáme, párkrát jssme se sešli i v kempu na víkend, kdo mohl přijel jen na večer, jediné co nám chybí je IČO.

A nejenom my. My jsme taková lokální sešlost. Strávil jsme pěkný víkend na setkání Dadant klubu. Mimochodem, tam taky nevybírají ze včelstva. A co akcí mi uteklo, ale včely rodina a ještě ke všemu práce.
A je mnoho dalších "part" o kterých ani nikdo neví, protože to ke štěstí nepotřebují aby se o nich vědělo.
Prostě to je o tom mém "překrouceném" dotazu zda se člen dozví že i za ohradou je tráva zelená. Je to v jeho zájmu.

To je o odvaze udělat pověstný Cimermanův úkrok stranou. Věštšinou se svět nezastaví a už vůbec nezboří.
Jak jsem si tady u nás dělal jednou ze "stařešinů" srandu - až to po vás nikdo chtít dělat nebude, tak co? Přestanou včely létat a včelaři chodit do hospody?
(27.01.2014 11:51)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Pokud to má být uvedeno do souladu, bude se v tom muset ČSV ve spolupráci s Hradištkem angažovat. Třeba tak, že po srovnání obou seznamů zašle ČSV nebo ČMSCH těm, kteří to nemají v pořádku, dopis s příslušným tiskopisem a důrazným upozorněním, že pokud to nepošlou zpět, nedostanou dotace.
¨Je možno říct, že každý musí sám plnit své povinnosti. Pokud jste ve styku s řadovými včelaři, ne s těmi aktivními, kteří jezdí na srazy, přednášky a píší do VF,
nýbrž s těmi, kteří se na zahrádce došourají ke svým včelkám, zjistíte, že pro řadu z nich je splnění všech administrativních povinností nad jejich síly a že nutno jim pomoct.

V návrhu řešení trochu postrádám větší angažovanost těch, kteří problém způsobili. Srovnání databáze za použití dotačních soupisek není možné. Nejsou a ani nemohou být v souladu. Snad jen co se týká chovatelů. Ale určitě ne počtu včelstev. Stav včelstev, na jaké se žádají dotace, bude vždy nižší než ten v UE. Nyní je to naopak. V dotacích jsou ta včelstva, která obsedají ekvivalent sedni rámků 39x24 a více. Slabší včelstva než 7 rámků dotační kriteria nesplňují. V UE se ale evidují. Proto, pokud by chtěl ČSV pomoct s aktualizací, tak by od včelaře potřeboval plnou moc pro vykonání opravy se soupisem stanovišť a počtem včelstev. Pak by bylo potřebné údaje přepsat a odeslat do UE. S tímto postupem nemohu souhlasit. Bylo by to pracně a nákladné. A na úhradě práce navíc v ČSV by se podíleli i včelaři, kteří mají vše v pořádku. Situace, kdy někdo třikrát nereaguje na výzvu a pak za něj problém řeší a financuje někdo jiný, není dobrý příklad. Dokážu si představit pomoc v podobě připraveného formuláře s návodem na vyplnění, který bude rozeslán v následujícím čísle Včelařství. Pro ty, co nemají jinou možnost. Asi by bylo vhodné za svaz domluvit s UE nějaké označení, že se jedná o obnovu propadlé registrace pro zachování původního číslování (to je uvedeno v žádosti o dotace). Ale pak už musí každý sám. Žádost o dotaci nastudovat a vyplnit bylo naprosto stejné.
(27.01.2014 13:53)Hyju napsal(a): [ -> ]Jak to dopadlo v MB a okolí? Nepřípomíná ti to tak trochu CSv?

Jak to dopadlo v MB a okolí? Takto:
http://dvorsky.leos.sweb.cz/AKTUALITY/Us...1.2014.pdf

a pokračujeme dále.Wink
(26.01.2014 23:31)MartinP napsal(a): [ -> ]Pavle o to právě jde. Žadatel uvedl číslo chovatele, stanoviště atd. Pokud ale, po 3 roky nezaslal hlášenku do Hradištka tak ho z tama vyškrtli, jenže on o tom nemá ani potuchy, jelikož Hradištko o tom chovatele neinformuje.Což je bohužel podle mne bordel Hradištka. No a díky těm žádostem o dotace se toto napravuje, protože ten chovatel evidentně dále hospodaří a včely chová.
Už je to jasné??

Co se týká upozornění, že něco zaniklo? Bylo by to sice hezké, ale to se přeci nedělá.
Také nedostáváme upozornění, že nám propadá technická, řidičák, občanka, pas… Zkuste policajtovi na silnici, který Vás chytí s propadlým techničákem, občankou a řidičákem oponovat, že jste nedostal upozornění, že všechny doklady propadly.
A že v tom mají bordel.
A že jste to zjistil jen díky tomu, že Vás chytli.
A že je to vlastně v pořádku, protože Vaše způsobilost řídi se nezměnila a auto je v cajku a Vy jezdíte dál.
To je asi blbost, co?
(27.01.2014 21:08)Zdeněk Klíma napsal(a): [ -> ]A tak je to bohužel pořád dokola i s ošetřováním včelstev. Jaký to má smysl, to je výhoda jednotné organizovanosti, že za ty co nechtějí dělají věci jiní?

Zdeňku jsou i tací co by chtěli,ale prostě to nezvládnou. Tak co s nimi? Spálíš jim včely?
Víťo, tohle je moc složitá otázka....a já bych ji ani radši nepokládal....natož na ni odpovídat.....Dodgy
Víťo, přece to není o tom, zda pomoci těm, kteří to momentálně z nějakého důvodu nezvládají. To je samozřejmost a o tom spolkový život je. Problém je jinde: v dlouhodobé strategii Svazu udržovat včelaře v pasivitě. A v poslušnosti. Což, žel, jaksi souvisí a dosvědčila to letitá praxe i ten křik, když to chce někdo vidět, neřku-li dělat (ó hrůza!) jinak. Už je hned pučistou, rozvracečem a pod. ... Big Grin
Výsledky jsou nyní zjevné a nikdo nějak neví, jak z toho ven. Možná to někomu nebude znít příjemně, ale je to tak, nebo, abych byl přesný a mluvil jen za sebe, já to tak vidím. Po zdejších zkušenostech si netroufám hodnotit, je-li to dobře, či špatně, to si musí členové vyřešit sami, jaké to chtějí mít.
Jiří
(27.01.2014 22:15)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Co se týká upozornění, že něco zaniklo? Bylo by to sice hezké, ale to se přeci nedělá.
Také nedostáváme upozornění, že nám propadá technická, řidičák, občanka, pas… Zkuste policajtovi na silnici, který Vás chytí s propadlým techničákem, občankou a řidičákem oponovat, že jste nedostal upozornění, že všechny doklady propadly.
A že v tom mají bordel.
A že jste to zjistil jen díky tomu, že Vás chytli.
A že je to vlastně v pořádku, protože Vaše způsobilost řídi se nezměnila a auto je v cajku a Vy jezdíte dál.
To je asi blbost, co?

Toto trochu kulhá. V techničáku,řidičáku a občance je napsáno kdy končí platnost. Bohužel jsem nikde nečetl ani v hlášení pro Hradištko, že pokud to 3x nepošlu tak mi zruší registraci.Toto se objevilo až na podzim 2012 ve včelařství a v oběžníku.Naše členy jsme jako ZO na to upozorňovali,s chci věřit, že to mají všichni v pořádku. Ovšem pokud se srovnají ty databáze ČSV a Hradištka a tam vyvstane tak velký rozdíl tak asi v rámci republiky to prostě uplně v pořádku není.
Možná by se vše rychle vyřešilo kdyby najednou začaly chodit včelařům kteří tu registraci měli zrušenou výzvy k tomu, ať vrátí dotaci 1.D. protože nesplňují jednu z podmínek. Raději, ale nepředjímám co by se sneslo za reakce ....
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's