Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Diskuze o otevřené diskuzi s představiteli ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Tady bych měl ale lepší výběr a doporučuji i s pohledem z map Googlu Wink
(27.01.2014 23:53)Hyju napsal(a): [ -> ]Jiří já nevím co je na tom nepochopitelné? ...
Tím že se budeme snažit napravit nedostatky svoje či sdružení ,ač to vypadá staromódně a násilně pro tebe, může to prospět věci

To je v pořádku, ale víš co je pro mne nepochopitelné, že když někdo říká co se mu zdá ze by se mělo napravit a poukazuje na chyby, které se staly a mysli to v dobrém pro nápravu věcí, tak je hned osočován nebo místo zamyšlení se nad nápadem nebo otázkou, tak se to hned snaží nějak zesměšnit nebo jinak shodit.
To je v Čechách přece obvyklé, že ano. Tongue
No ono je rozdǐl zajít osobně na obec nebo v anonymitě domova sjíždět PC.
Vraťme se ale k názvu tématu, jinak nás adminové spráskají Smile
(28.01.2014 0:12)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]No ono je rozdǐl zajít osobně na obec nebo v anonymitě domova sjíždět PC.

Nevěř tomu že se za PC schováš říká ti něco IP možná by tě dnes našli dřív něž kdyby jsi ukázal občanku na obecním úřadě



(28.01.2014 0:09)JKL napsal(a): [ -> ]
(27.01.2014 23:53)Hyju napsal(a): [ -> ]Jiří já nevím co je na tom nepochopitelné? ...
Tím že se budeme snažit napravit nedostatky svoje či sdružení ,ač to vypadá staromódně a násilně pro tebe, může to prospět věci

To je v pořádku, ale víš co je pro mne nepochopitelné, že když někdo říká co se mu zdá ze by se mělo napravit a poukazuje na chyby, které se staly a mysli to v dobrém pro nápravu věcí, tak je hned osočován nebo místo zamyšlení se nad nápadem nebo otázkou, tak se to hned snaží nějak zesměšnit nebo jinak shodit.

Jenom bych byl rád kdyby jsi mi řekl nebo ukázal že jsem někoho urazil nebo shodil ?
Ale další věc je ta pokud se to podle tebe děje nedělají to obě strany tábora?
No jo,no,doba pokročila,už to není co bejvalo,proto radši nekradu.Smile
A neb, jak pravily děti jednoho souseda :"my už nekrademe ..."
Mirek Vondryska napsal(a):SVAZ VYCHOVÁVÁ NESAMOSTATNÉ VČELAŘE!

Samostatné nebo nesamostatné včelaře vychovávají základní organizace, nikoliv svaz jako takový. Záleží na tom, jestli ZO pouze vytvoří podmínky pro plnění povinností a pro přístup k moderním metodám včelaření, nebo ty pasivní nechá dál včelařit v budečácích a povinnosti udělá za ně.
Ano, bývaly doby, kdy svaz doporučoval, aby léčení včelstev prováděli včelařům důvěrníci, aby jim chodili odebírat měl atd. Doufejme, že ty časy jsou už definitivně pryč.
K pasivitě vedla i MOV veterinální správy. Ta totiž každému včelaři přesně určovala kdy a čím musí léčit a kdy a jaká vyšetření musí nechat udělat. Když se situace změnila, mají teď někteří včelaři problém, jak udržet přijatelný zdravotní stav svých včelstev.
(28.01.2014 0:01)Hyju napsal(a): [ -> ]Jiří ono by to možná nebo spíš určitě šlo ale kdo by to zaplatil? a kdo by těm starším včelařům kopil ty pc a vůbec kdo ty naše starší včelaře zaučoval na pc ?
Na jednu stranu nadávate na dotace že to jsou tunely a na druhou stranu chcete vytvořit mega tunel?

Klasický případ napadání bez předchozího použití hlavy.
Já jsem nepsal, že by si to museli kontrolovat, ale MOHLI. Tu možnost by měli i ti důvěrníci co vybírají žádosti případně i lektoři na dotace za školení anebo prodejci dotovaných matek - pro kontrolu, ze jim někdo nehlásí neexistujícího včelaře. A ti co s PC nevládnou těm může buď někdo z rodiny nebo přítel ze svazu pomoci.

To JŠ: to umístění by se samozřejmě nemohlo uvést, však jsem navrhoval jen jaké chovance a kolik na stanovišti jen bez katastrálních nebo GPS údajů.
(27.01.2014 23:56)JKL napsal(a): [ -> ]S tim registrem chovatelů mě napadla jedna kacířská myšlenka. Nemohl by někdo zařídit aby bylo možno nahlížet do registru podobně jako je možno nahlížet do katastru nemovitostí, kdy lze zadat číslo listu vlastnictví a pak opsat text z obrázku a objeví se seznam adresa majitele. Tady by se v našem případě zadalo registrační číslo, opsal by text z obrázku a vyjel by majitel a jaká a kolik zvířátek má zaregistrováno plus datum poslední obnovy registrace.
Toto by jednak mohlo sloužit ke kontrole pro dotace a jednak by si chovatel mohl sám ověřit stav jeho registrace a aktuálnost údajů. A psal jsem to zobecněně aby to nebylo jen pro včelaře.

Nevím jak je to u včel. Tam je to vcelku zbytečné. Systém funguje perfektně, co tam včelař nahlásí, to tam je. Pokud se u někoho vyskytla chyba, tak se přihlaste.
U skotu je to tak, že chovatel se může dívat na svá zvířata. Na vše se můžou dívat kontrolní orgány a veterina.
(28.01.2014 0:26)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Ano, bývaly doby, kdy svaz doporučoval, aby léčení včelstev prováděli včelařům důvěrníci, aby jim chodili odebírat měl atd. ...
K pasivitě vedla i MOV veterinální správy. Ta totiž každému včelaři přesně určovala kdy a čím musí léčit a kdy a jaká vyšetření musí nechat udělat. Když se situace změnila, mají teď někteří včelaři problém, jak udržet přijatelný zdravotní stav svých včelstev.

To komisionální léčení a odběr měli byl snad nařízen v MVO o což se postaral svaz - to nebylo jen doporučování.
Ty MVO ale ještě někde platí doposud. Ty zmiňované problémy udržet přijatelný zdravotní stav teprve přijdou. Nicméně již v té větě je již jeden pozitivní náznak - a to že pokud již někdo avizuje problémy, tak se vlastně aktivně zajímá o věc, neboť tuší či se obává, že by to s jeho včelami mohlo bez kontrol a nějakého léčení dopadnout zle. Ta pasivita je tedy pomalu měněna na aktivitu - a to je to podstatné.
(27.01.2014 23:27)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Pro Jirku Matla: Jirko píšeš,že svaz udržuje členy v pasivitě a poslušnosti a kdo se vymyká je označen za pučistu. Pokud by to tak bylo,pak je to samozřejmě špatně a je potřeba se proti tomu postavit. Ale moje osobní sedmiletá zkušenost s členstvím v ČSV taková není. Možná mám štěstí na osvícenou ZO,ale o svých včelách si rozhoduji sám. Tři roky zpátky přišlo nařízení,že vzhledem k výsledkům rozboru zimní měly mám natírat plod,což jsem jednoznačně odmítl a nikdo mě nenutil. Přeléčil jsem KM a v pohodě. Do dnes jsem od té doby neměl jediný úhyn(doufám,že jsem to nezakřikl). Vše je o lidech. Tvoje pojetí spolkové činnosti mi je fakt sympatické nicméně nějaká zastřešující organizace je pro jednání se státní správou když ne nutná,pak jistě výhodná.

Víťo, nerozumíme si. Není to o spolku, ale o systému. Spolky si žijí takovým životem, jak si je členové v daném rámci možností udělají.
Ale samotný systém byl nastaven tak, aby podporoval nesamostatnost, blokoval pluralitu názorů, preferoval direktivní nařizování, nemožnost ovlivňovat Svaz zdola (třeba efektivní volbou členů). A já jsem dokonce přesvědčen, že to tak bylo nastaveno záměrně ...
Někomu to třeba nevadí. Mně ano ... Proto jsem odešel.
Ve spolku je to samozřejmě o něčem jiném, o tom to není.
Uznávám, že zastřešující subjekt pro jednání za obor a se státem je důležitý, ale nemusí to nezbytně být ČSV. Tedy neměl by, abych byl přesný. Tam by mělo jít o nalézání konsensu, nikoli o hegemonii a boj. Ale to už tu bylo, omlouvám se, že se opakuji.
Jiří
(27.01.2014 22:30)Ing. Jiří Šturma napsal(a): [ -> ]Chlapi napište do svých příspěvků, kdo ve Svazu ještě je a kdo není, ať víme kdo ho ze které strany kritizuje Wink, zda zevnitř nebo zda zvenčí Tongue

Možná by to mohl být námět pro správce fóra aby do profilu přidal kolonku "členství ve včelařských organizacích" kde by se to dalo vyplnit.
Drobné detaily se zde vyřešili poměrně podrobně.

Ale nejenom ČSV by potřebovalo nějakou vizi. Problémů je dost a určitě bude dobré pokud si spolky vyřeší své vnitřní problémy a budou mít dost akceschopnosti i řešit věci okolo a společné.

Když vynchám trochu extrémní stav posledního roku, tak i ta starší minulost nebyla příliš růžová taky - ti kostlivci se zavírali do skříní za předchůdců současného "viníka". A nebyl tam zřejmě jen on a zatím byl "vyměněn" jen on.
To je důvodem mé skepse, že i nadále se bude uvažovat v kategorii - moc, vliv, prospěch,.. Protože snad nevládne jen předseda?

Problém je, že se to pak přenáší do uvažování ve vnějších vztazích. Takže je to to co jsme viděli - boj. I když to nebyla otevřená válka všem, bylo jasné, že jakýkoli spolek mimo, jakékoli jednání kohokoli jiného se státní správou i samosprávou, nebo i jiná činnost vyvolával pocit ohrožení a ten překryl všechno ostatní.

Asi bude muset přijí úplně jiná generace funkcionářů nezatížená osobními animozitami a pak dojde třeba ke spolupráci že si sedne nad problémem ČSV, APF, PSNV, MSVVV, .... a zjistí co pro jeho řešení může kdo udělat.

Nechci to sem tahat, ale musím. Toto byl jeden z důvodů mého úkroku stranou ale i jiných v Radě. (a je vidět že se nic tragického nestane, naopak, když odejdou "zkušení a nenahraditelní" - protě přijdou jiní a nahraddí jeSmile ).PNSV má vedení odhaduji že víc jak z 50% vyměněné a jsou tam včelaři nezatížení nějakými starými křivdami. A taky si může pozorovatel všimnout, že si někde kutí na svém a docela jim to jde. Takže pokud by dostali "rovnoprávný přístup" k možnostem navrhovat a řešení a řešit, prospělo by to spíš celku ALe ke včelaření a spolkování nakonec nepotřebuji povolení od jiného spolku.

Vždycky když začne nějaká "perestrojka" tak se na věc dívám prizmatem jednoho výroku datovaného až do 1968 - Soudruzi jsou ochotní vladnout i demokraticky. Za předpopkladu že budou vládnout oni.

Je to jednoduché - mění se lidi, mění se pravidla fungování? A jaká ta pravidla mají být. Obecně se má za to, že mají zajitit vertikální mobilitu. Tedy pohyb zezdola nahoru, ale i naopakm aby se nahoru dostávali lidi co si ještě pamatují jaké je to dole.
Tak jsem to odvážně vše přelouskal a žasnu kolik schopných lidí a asi žádný z nich v RV. To by tam pak šlapalo.
Ještě stran evidence: Vždyť je to tak snadné. Stačilo by, aby se vydal pracovník svazu s noutasem do Hradištka, domluvil se a osobně zjistil a opravil rozdíly mezi databázemi. Myslím, že by mu to trvalo max. tři pracovní dny. Pomohlo by to oběma organizacím.

Mimochodem čtyři roky jsem pracoval ve fumigační komisi a další dva roky seděl za včelaře v MNV. Když jsem začal podnikat a doba se změnila, neměl jsem na podobné legrácky čas. Od té doby fumigace sice provádím, ale natírat plod Marvikem či jiným svinstvemsi včely nenechám. O dirigismu svazu také něco vím. Zvláště poté, když jsem pustil článek od Mladé Boleslavi a léčení kys. mravenčí. To byl tehdy krom ponížení prémíí mazec...

Drobná připomínka na závěr: Normální člověk hledá cestu, jak se s tím druhým domluvit. V drtivé většině ji najde. Každý bafuňář dříve nebo později začne intrikovat a bojovat. Ale to je myslím dáno geneticky.
Přiznám se, že již od neděle si říkám, zda předešlé příspěvky patří vůbec do tohoto tématu, který má název Diskuze o otevřené diskuzi s představiteli ČSV .
Marně přemýšlím, kam to přesunout. Nejspíš do tématu Samostatný včelař
(28.01.2014 0:01)Hyju napsal(a): [ -> ]Jiří ono by to možná nebo spíš určitě šlo ale kdo by to zaplatil? a kdo by těm starším včelařům kopil ty pc a vůbec kdo ty naše starší včelaře zaučoval na pc ?
Na jednu stranu nadávate na dotace že to jsou tunely a na druhou stranu chcete vytvořit mega tunel?

Je smutné, že v tomto státě když se řekne výpočetní technika, tak si hned každý vzpomene na projekty InDoŠ, OpenCarty, Drábkovy IT zakázky, slavný upgrade registru vozidel "novou" firmou, sice 5x dráž než nabízela ta stará, zato však o to "kvalitněji" či zmanipulovanou koupi notebooků a tabletů bafuňáři ČSV.
Ale ono nejde o nic jiného než jen o trochu dobré vůle, aby se i starším včelařům řeklo, že je nutné udělat pořádek a myslím že vše by šlo, kdyby byla vůle od zhora. Těch včelařů co vůbec nemají počítač či připojení je nepatrný zlomek, Internet je dnes opravdu všude (ADSL, místní wifinář, či k tarifu v mobilu) např. mě se ve sklepě válí dva počítače, které je mi líto vyhodit ale na to aby se zpustil web a zkontrolovalo, že žadatel D1 dotace je v Hradišťské databázi by stačily, popř. dnes tablet se dá koupit za tisícovku (7 kilo medu) a pokud ČSV ročně vyplácí 16 milionů dotací neoprávněně za to by bylo tabletů a notebooků... A jen slyšíme jak to nejde a jak by to byl ještě větší tunel, než výše uvedené zakázky. Holt když by se toho chopili tuneláři tak určitě. Např. nedávno jsem se nabízel že naší ZO udělám www stránky bylo mi řečeno, že to prý není k ničemu. Takže nesouhlasím že nejsou prostředky, není jen vůle, nic víc nic míň. A třeba ten chaos někomu i vyhovuje, těžko říci zdali těch 15 tisích včelařů, kteří v databázi Hradišťka chybí (nebo v databázi ČSV přebývají) jsou pouze jen lajdáci, neplnící si svoje povinnosti (jak se nás snaží přesvědčit nové vedení), nebo i nějaké černé dušičky...
(27.01.2014 22:17)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Zdeňku jsou i tací co by chtěli,ale prostě to nezvládnou. Tak co s nimi? Spálíš jim včely?

Proč pálit včelky. Nechám, je ať to zvládají sami. Buď to zvládnou, nebo včely mít nebudou. Nám mladým se to kecá, ale doufám, že až na to jednou mít nebudu, nikoho s tím nebudu muset otravovat. Pokud někdo nezvládá vyplnit formulář, rád mu pomůžu, ale pokud není schopen se o včelstva postarat, to nejlepší co můžu udělat, je ukázat mu, jak by to mohlo jít a to nejhorší, že to raději budu dělat za něho.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's