Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Nenavratne pohrbeny .Kdo dnes nehrabe prachy a dotace,jako by nebyl.
Ja čo robím oiddelky na 5 rámikoch B čo sú z toho 4 rámiky plodu je to strata na včelstve 10 kg. Takíto oddelok donesie normálne 10 kg agátového medu. Prečo by som mal dávať oddelok dakomu za 50 eur Keď to je strata? Kto chce oddelok tak nech adekvátne aj zaplatí. Májový a júnový oddelok donesie 17 až 25 kg medu zo slnečnice čo je reálna vec. Preto robím také oddelky aby mi doniesli med.
Akou mierou dávate takou vam nadelia
každý rok daruji 5,6 rojů nebo oddělků známým a říkám jim, já ti je nedávám, já ti je půjčuju až sám budu potřebovat. Tak snad nikdy nezjistím jak by to dopadlo ...
Taky jsem letos daroval celé jedno včelstvo se třemi nástavky začínajícímu včelařovi.
S oddělky je to u nas podobné jako s medem. I když vše okolo zdržuje, každý rok jsou levnější.

Jinak v Rakousku teď prodávají 5r oddělek velké míry za 4000,-. Výkup rakouského medu je též na dvojnásobné výšce toho co u nás vykupují výkupci. Český nechtějí.
(28.06.2019 22:36)František Němec napsal(a): [ -> ]Kde je ten čas, kdy jsem dostal brzy na jaře v roce 1968 od včelaře dva úly Budečáky i se včelami zdarma?

Viete, to je tazke... ja, ked som zacinal, tak som dostal 2 roje zadarmo.
Potom som to chcel aj ja 'splatit', a daroval som niekolkokrat 2 znamym (opakovane). Nuz, a... kazdy rok to bolo to iste - 'neprezimovali, asi som nieco spravil zle, bla bla bla'. Bohuzial funguje to dnes castokrat tak, ze ked si za to ten clovek nezaplati, tak si mysli, ze vlastne tie vcely a vsetko okolo toho len tak poletuje zadarmo vo vzduchu a vcelar dojde, podlozi pohare a odnesie med.
Je tazko posudit, komu ten darovany odlozenec/roj bude na uzitok, ale verim tomu (ako tu uz niekto pisal), ze vcelarenie sa v poslednej dobe stava najma modnou vlnou, nez skutocnym konickom/zaujmom.
Tak.. taki nech si platia, a predavajuci nech vypyta, kolko je druha strana ochotna zaplatit.
Velmi dobře napsané, díky. Trefil jste to dokonale. Platí to obecně a ne jen ve včelařině. Co mají lidi zadarmo, toho si neváží.

A to vaše, že obdarovaný pak ještě pomlouvá (přece byste mu býval nedal ZADARMO pořádnou věc), přece nepřizná, že on je lempl, ale dárce mu jistě dal šmejd.
Bohužel je to tak. Také jsem rozdával roje s tím, že třeba někdy budu potřebovat já. Letos jsem potřeboval a z těch co dostali se nikdo ani nezeptal. Pomohli mi ti co nic nechtěli.
No jak kdo je vděčný.
Já jsem za ten dar vděčný dodnes. Já totiž neměl v úmyslu včelařit, ale ten včelař, jako soused, mně ty úly na chatu skoro vnutil. Já měl jiné zájmy a včely v těch darovaných úlech jsem viděl poprvé. A že mně to včelaření ,oproti těm jiným zájmům, bude vyplňovat smysl života i v 81 letech, tak to mně ani ve snu tehdy nenapadlo.
No a že dnes je skoro vše "hore nohama," je pravda. Ale nezoufejme, on ten selský rozum, po vyhoštění, se zase navrátí.
Ceny oddělků a včelích matek prosinec 2020:

Kolomý 2.400,- 400,-
VÚV Dol 2.400,- 400-600,-
Sedláček 2.400,- neprodává
Cena oddělku ?
To je trochu problém. Ovšem pokud se na to podívám z pohledu nákladů a výnosů, tak současné ceny neodpovídají vůbec skutečným nákladům, ztrátám a práci, která s tím souvisí a to nemluvím ani o včelařském umění, které se nezíská za týdenExclamation
Celkem chápu, že je to dost nereálné, jen když o tom skutečně přemýšlím, tak z podnikatelského hlediska by rozbor nákladů mohl vypadat asi následovně.....
Celkem dobré pravidlo například na cenu 1 kg medu je, že by měl stát zhruba jako 1 kg másla. No a po přepočtu ceny oddělku to tak nějak vychází zhruba na cenu produkce medu 35 Kg za rok po 180,- Kč. Což činí 6300,- Kč. A navíc je tam přidaná hodnota, že příští rok si z něj můžete další oddělek udělat. Smile
no, s temi propocty, by se dalo souhlasit....jenze problem je podle me v tom, ze ceny oddelku, stejne jako ceny jineho zbozi nebo sluzby, jsou urcovany dominantnimi hraci na trhu. viz ten seznam od Freye a dalsi prodavajici.

a druha cast toho problemu spociva v tom, ze tito dominantni hraci se nezivi jen a pouze prodejem oddelku, ale je to jen doplnkovy produkt, ktery jim dorovnava chybejici prijmy z prodeje medu.

takze ceny oddelku stanovuji tak, aby jich prodali hodne a inkasovali v dane sezone penize, ktere jim neprinese prodej medu a dosahli tak potrebneho zisku kdyz vsechno sectou a podtrhnou na konci roku.

pokud by vypadky trzeb z prodeje medu chteli resit prodejem oddelku za naklady (jak si je rozepsal) plus primereny zisk, tak by jich prodali sakra malo, a ty diry v lodi by nezalepili.

a posledni zduvodneni akutalnich cen, jde o to, ze tu cenu musi stanovit tak, aby si i ten vcelar, ktery prisel o vcely a potrebuje doplnit stav vcelstev, rekl, ze kdyz si oddelek koupi, tak ho to vyjde levneji a rychleji, nez kdyby si ho vytvoril a vychoval sam - za naklady jak si je spocital.

tahle spoctena cena by mozna zafungovala u nekoho, kdo zadne vcely nema a oddelek si tedy nemuze vytvorit, ani z roje a ani proto, ze nema tu zkusenost. Ale takovy clovek zas na tu cenu nepujde, protoze nepochopi co a proc je na tom tak drahe, kdyz nevi, co vcareni a tvorba oddelku obnasi


tak podle mne proto jsou ty ceny takove jake jsou.
Podle mne je smutne,kdyz se mezi oddelek a zbozi dava rovnitko.Pokud by ten zajmovy vcelarsky sektor za neco stal,tak si svede zazalohovat vcelstva pro pripad zimni ztraty sam a nebude spolehat na to,ze je koupi jako zbozi,podobne jako kus masa u reznika.Tisice lidi s tituly za a pred a neumi si zazimovat rezervy.....Smutne kam az ceske vcelarstvi dospelo,vcely jako zbozi na prodej.
Osobne bych cenu oddelku nasrouboval alespon na 5000,aby se kazdy naucil delat si je sam.
Já jsem nikdy nikomu oddělek neprodal. Nebudu prodávat své děťátka neschopným blbům, kteří neumí matky a to ostatní. To je jako kdybych prodával štěňata někomu o kom vím, že tam budou trpět. Když přijde začínající, nejdřív se ho zeptám jak teoreticky je vzdělán. Doporučím mu Včelařství díl 1 a že si ho příště vyzkouším. Nevrátil se nikdo. A tak mám klid na důležitější věci než se rozdávat a věnovat podivným individuím. Samozřejmě kamarádi a dobří známí to je jiná, ale tam je to zadarmo nebo platí výměnný obchod. Kdo chce skutečně včelařit cestu si bezpečně najde. Zdraví R. S.
no jo, jenze jak vysvetlite treba tento pripad...kolega vcelar z nasi ZO, dloooouholety vclelar, ktery mne spojil s dalsim vcelarem z nasi ZO, kdyz jsem na zacatku vcelareni dva roky zpatky potreboval oddelky, tak prisel o 3 vcelstva ze 7 co zazimoval loni/letos...a kdyz mi to rikal par tydnu zpatky a ja se ho ptal jestli si udela oddelky nebo si je koupi od toho sameho kolegy za kterym mne tehdy poslal, tak mi rek ze uz ma objednane oddelky (myslim dva rikal) odnekud odjinud...ani nevim jestli rikal cenu....a navrch ze ma jedno male vcelstvo nove (asi oddelek, ktery si udelal sam), takze bude zase zpatky na sedmi vcelstvech. asi by z tech 4 vcelstev co mu zbyly po zime 3 oddelky neudelal, nebo udelal, ale asi by ty vcelstva oslabil a bal se, ze by letos nemel vubec med...nevim, to uz sem se neptal.

a s tema matkama, to me taky prekvapilo, ze treba v te nasi ZO si pry vcelari casto chodi pro matky nebo matecniky k jednomu kolegovi co je chova. a to i kolegove vcelari co maji radove stovky vcelstev. proc to tak je nevim, ale napada me delba prace. i kdyz loni jsem se toho kolegy chovatele matek ptal, jestli by nemel 2-3 protoze jsem byl v situaci, kdy jsem nevedel, jestli mam matky vporadku, a on rek, ze uz ma vyprodano...tak asi spolehat se na to neda. a pro to a nejen pro to si letos snazim chovat a naucit se chovat matky sam.

ale prekvapilo mne, ze z tech vcelaru co v nasi ZO jsou, tak se tem matkam asi nijak moc nevenujou co jsem se tak ptal. jestli si delaji oddelky, to nevim, krome touo jednoho, co prisel o vcely. a vlastne ti velkovcelari kolegove tak ti si oddelky urcite delaji, a i ten matkar.

A sroubovani na 5000, s tim by museli zacit panove Sedlacek, Kolomy a dalsi, a zacit tak s kultivaci prostredi. Nemyslim tim prodejni ceny, ale kultivaci znalosti lidi vydavajiicch se na drahu vcelareni, aby do toho sli vazni zajemci co si jiz o tom neco nastudovali a vedi co to obnasi a vedi, jakou to ma cenu jedno vcelstvo a co za tim je.

Zajimave je, ze velkoveari, ktere dominantne zivi, aspon predpokladam, prodej medu, jednou vetou lomi rukama nad prevcelenosti krajiny, coz je jeden z duvodu jejich nizkeho vynosu jejich vcelstev, ale druhou vetou a jednim dechem prodavaji oddelky za dumpingove (ve srovnani s tou vyse uvedenou kalkulaci) ceny a jsou tak zarukou, ze kdyz vcelarum budou chybet vcely, tak jim je pro to za-/prevcelni krajiny dodaji.

cimz se uzavira kruh, co jim nedonesou vcely v hodnote prodejni ceny medu, to jim donese kupec oddelku....a tech 2400 je indikatorem jejich hodnoty kilogramu medu pri nejakem jejich standardnim vynosu medu na vcelstvo.
jeste k tem cenam oddelku a pristupu tech velkych prodejcu. V patecni prednasce organizovane SOU Nasavrky p. Sedlacek v souvislosti s tim, jak jsou vcelari v CR technicky vybaveni/nevybaveni ve srovnani s vcelari v zapadni evrope, kam p. Sedlacek jezdi na pracovní cesty, zminil, ze cesti vcelari podhodnocuji cenu medu, ze on sam stnaovil nove ceny na 200 za kilo, s tim ze medovicovy a snad akatovy prodava za 250. Zrejme tim chtel rici, ze kdyby vcelari prodavali med za vyssi ceny, tak by meli vice penez na technicke vybaveni, ktere by si mohli koupit treba i u p. Sedlacka, coz je v pohode, kazdy se nejak zivi.

Ale pak by tedy tuto strategii odpovidajicich cen mel drzet i u prodavanych oddelku.

Pokud ovsem prodej oddelku neslouzi i k tzv. vrazeni nohy mezi dvere, tj. navazani osobniho kontaktu se zakaznikem a moznost navazujiciho prodeje dalsiho zbozi, kde se ten zisk dozene z te ztraty na prodanem oddelku. Taky jeden duvod, proc cena oddelku je takova jaka je a proc ji nevysroubuji na vyssi cenu odpovidajici nakladum. Protoze prodany oddelek je soucast marketingu, ac se to na prvni pohled nezda. A to tim spis, pokud ten oddelek je prodany v hardwaru (dna, nastavky, vika atd.) ktere se pak musi koupit tam, kde se koupil oddelek.

je to podobne jako kdyz v dnesni dobe prodavaji nova auta a predhaneji se ve slevach a to co neziskaji ted, to nahoni pozdeji servisem a daslimi navazujicimi produkty. Jde o to ziskat predevsim zakaznika, a pak se s nim pracuje.
Cesky vcelar ze by Tomasi pouzil vic penez za med na technicke vybaveni? Az se v tom nasem vcelarskem prostredi poradne zorientujes,zjistis,ze u naproste vetsiny penize utrzene za med konci v rodinem rozpoctu a jen u vyjimek v novem technickem vybaveni vcelnic.Proto to taky vypada,tak jak to vypada.Prachy do suflatka a horekovat,jak malo je vcelarstvi dotovano,jak je vsechno drahe a zadat o vsemozne dotace,stat,kraj,obec........Kdyby prachy ze vcel sly zpatky do vcel,mame vcelnice vsichni pozlacene a ne ten skanzen,co je mnohde k videni.
Oddelku a matek jsem rozdal celou radu,kamaradum,lidem,kteri bohuzel o vcelstva prisli,ale jenom takovym,o kterych vim,ze je vcelarina nesmirne bavi a nejsou to medokopove,zacinajicim vcelarum nasi ZO,o kterych jsem byl presvedcen,ze nam budou k uzitku a o vcelach maji nastudovane zaklady.Asi bych oddelek ani neprodal,to si ho radsi necham.
Můžeme i nesouhlasit a nebo je to daný?
Klidne.Ja to beru z pohledu cloveka,kteremu neni zatezko pouzit vsechno zpet.Proto taky nepotrebuju dotace...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's