Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
(20.08.2015 22:37)MiroLunak napsal(a): [ -> ].... pokiaľ je cena nového rámčeka 15,- Kč (6 kusov je teda za 90,- Kč) a 6 kusov medzistienok je nakúpených za 125,- Kč tak materiál je za 215,- Kč (kalkulácia že rámčeky nebudem vracať). A včielky k tomu a sme maximálne na 500,- Kč

Jenže to není oddělek. To jsou včely na pěti rámečkách.
Můj pohled na cenu oddělku je jednak ekonomický a druhak výchovný. To co jako včelař (drobný farmář ) dělám pro mě musí být zajímavé. Zají má mě, zda tím vytvořím zisk pro další rozvoj, nebo je v tom něco potěšujícího nebo snad objevného. Specielně prodeje oddělků se týká niterný pocit, že rozdávám (byť za peníze) to nejlepší, co na včelnici mám. Mladá včelstvíčka s mladými matkami, která jsou tažnými koňmi příštího roku. Žádné peníze mi nemohou tento pocit vynahradit. Tak proč je nedávat téměř zadarmo? Už proto, že tzv. mladí včelaři jsou masívní dotační politikou naučeni, že vše je snad zadarmo. Je mi až hloupě, když si stěžují jak je vše drahé a zda na to lze získat dotaci. Jsem už vážně alergický na dotazy začínajících včelařů na elementární problematiku chovu. Už i informace považují za to, co by měli dostávat zdarma, bez toho, že by pohli zadkem a něco si o tom sami přečetli. Bez dotazu na dostatečné samovzdělání včelaře začátečníka žádné rady telefonistům nedávám! A s oddělky je to stejné!
Honza
Jak by jste ohodnotili cenu oddělku, aktuálně včelstva, které bylo v sezóně na 2 bednách RM 37x30, kdy kupec si měl tato včelstva odebrat již nejpozději koncem července za 2.000,- Kč. Nyní jsou zakrmené a probíhá léčení Thymovarem. Já osobně bych to viděl nejméně na 2.500,- Kč, ev. na jaře min. za 3.000,- Kč. Z mého pohledu je to i tak zadarmo, protože tyto včelstva jsou opravdu výborné, s letošními matkami a skvělým medným výnosem, takže tuto částku by mi příští rok jistě přinesly v medu a to nepočítám, že z nich v průběhu příští sezóny půjdou udělat další dva oddělky. Další věcí je to, že jsem tyto včely původně prodávat vůbec nechtěl, ale jedná se o začínajícího včelaře, tak jsem mu to slíbil, ale to jsem netušil, že se setkám s tak liknavým přístupem, který však není zcela zaviněný dotyčným, ale dalšími okolnostmi, které však nehodlám rozebírat.

Takže jaká částka za tato včelstva v uvedeném stavu je podle Vás férová. Nehodlám na tom zbohatnout, ale taky nechci být za blbce a ještě být označen za zloděje. Děkuji za náměty.

P.S.: Případné náhradní zájemce o jejich koupi předem odmítám. Smile
Nechat do jara a prodat jako včelstvo které dá oproti oddělku užitek. Loukymu 10 000 - 12 000, někomu jen 5000 a nebo i míň.

Jednou jsem dal včely, obdarovaný je za měsíc vytočil a měl víc medu jak já.

Prodal bych jej až na jaře, cena oddělku na netu toho jara plus průměrný roční výnos v ceně medu toho jara.
Honzo, mluvíš mě úplně z duše! Oddělky zásadně nikomu neprodávám, protože ten, kdo je neumí udělat je neschopný lempl. Vyjímku jak jinak tvoří nejlepší kamarádi. U začínajících mám podobný názor. Hned jak začnou s prosbami odkážu je na koupi knihy Včelařství a že mohou přijít, až je vyzkouším a ujistím se o tom, že znají alespoň základy. Až na jednoho se nevrátil nikdo! Když se zajistí jinými způsoby nerojivost, je tvorba oddělku ve snůšce finanční ztráta. I těch 1 500 Kč pak není žádný velký vývar, má li oddělek nějak vypadat. Zdraví R. S.
Díky. Taky to tak vidím. Kamarád prodal oddělky jednomu taky včelařovi na pěti rámcích a dotyčný se pak vztekal, že mu uhynuly hlady, protože mu tak nějak nedošlo, že v bezsnůšce by je měl přikrmovat, když nemají žádné zásoby a ani si co přinést. To, že uhynuly hlady vyplynulo z jejich diskuze, kdy dotyčný si nebyl schopen přiznat vlastní pochybení a žádal náhradu. Byl poslán tam, co slunce nesvítí a příště si včely může shánět někde jinde.
Co je zdarma, to většinou svádí k tomu, aby se o to člověk nestaral. Protože ho to nic nestálo.
A pak to tak také dopadá...
Kaji díky že sis na mě vzpomněl Big Grin a ano letos do mého průměru 98kg spadaly i 3 lonské oddělky udělané z NOUZOVÝCH MATEČNÍKŮ Smile
Ano přátelé máte pravdu, lidi jsou lemplové, ale naštéstí ne všichni Smile No a máte pravdu i v tom, že plno těch co chtějí začínat neví do čeho jdou. Neví a nechápou, nechtějí studovat a nechtějí se před vlastním obstaráním včelstva chodit k včelaři, kde se přiučí. Zapomenou na důležité "drobnosti" jako je voda pro včely a nebo na to krmení a také jak si budou muset svůj osobní čas překopat podle včel a ne podle hudebních festivalů. Ano je to s náma začátečníkama téžké, ale mám i protiargumentaci k Vám přátelé.

Argumentace, že si začátečník neumí udělat odloženec ... no neumí, neboť pokud nemá včelky není z čeho. A nebo argument, že neví co kdy, že nemá odsledováno a odpozorováno ... ano, ale v telce není speciální kanál s nepřetržitým sledováním některého včelstva. Argument, že bude mít začátečník víc medu .... no možno ano a možno ne (znáte to přeci na vlastních .... ked včelky jsou, kde mu co kvete, kde má vodu, kolik jim dá sluníčka kolik větru ... ) a tak kde máme jako začátečníci začínat a s čím? Argumentace, že se neučí ... a kde??? Vite kolik je vlastně včelařských organizací, která "učí"? Které vychovávajá následovníky "řemesla"? A nebo není zarážející, jak dneska roste průměrný věk včelařů? Koli těch VELKÝCH včelařů učí začátečníky a nebo snad rychlokurz pro omezený počet účastníků je dostačující? Popřípadě sned víte VELCÍ včelaři, jak zaočkovat začínajícího aby byl hned odborník? A nebo se VELKÝ včelař neobává, že právě nepřipravený začátečník, který si včelstvo "sežene" od někoho pod rukou a v tichosti, že toto včelstvo nezapříčiní právě rozvoj nemocí a škůdců? Dneska po obědě mi jeden "divný včelař" nabídnul, že kolik chci úlů s včelama a kolik dám, že ví kde jsou Smile Smile ... nebojte, zakázku jsem nezadal.

Jsem přesvědčen o tom, že když začínající za "přiměřenou cenu" koupí včelstva a ví do čeho jde, je to dobrá investice do včelaření. Ale také je investicí do včelaření "učit" mladé včelaře. Ne každý je odborník ze školy a ne každý u včel vyrůstal po boku otce a nebo děda. V knihách je občas napsaných tolik blbostí (hlavně v těch úžasných překladech, kde překladatel neví o čem ta kniha je) a nebo i včelaři na výstavě. I tam mě jeden velkovčelař tloukl do hlavy, že jedině LG je to pravé ořechové a jedině on má ty zaručeně pravé úlky a že ta jeho chemie je ta nejlepší a jeho dýmák (jen tak mimochodem pozink za 1200,- Kč) je ten nejlepší a nejdýmovatější. Mldí věkem se někdy nechtějí učit a starší věkem zase občas tvrdí, že se učit nepotřebují. Obojí je blbost, to je jasné. Ale když se už dohadujeme o ceně oddělku ... jaká je cena začínajícího a možná teda perspektivního včelaře, který nám může také i pomáhat? A nebo občas dřina nestojí za podporu a skleničku medu? Mnohkrát jsem si tu pŕečetl, že ... dotace a dotace ... abych pravdu ťuknul do kláves na druhé straně zase čtu, že ty nějaké dotace sebere nějaká ZO a výbor. A dotace pro začínající? Jako podpora? Tak se koukněte za jakých podmínek .... to je pro budoucí profesionální včelaře a farmáře a podobné. Ne pro začínající drobnovčelaře, který chce svoje dva úly a zahrává si s možností včelaření bez mezistěn a bez medometu. Na tyhle jsem taky už slyšel názor, že jsou to blázni, že se tak včelařit nedá Smile Smile Zajímavé, viděl jsem že se dá Smile Smile

Nebudu už Vás přátelé (mám teda tu drzost Vás takto oslovovat, i když mě kolikrát na klávesnici vyleze "nepřátelé začínajících) unavovat kolik za kolik a jak to nacenit. Já si snad ty svoje dvě včelíčka na jaře koupím a usadím do mnou vyrobených úlů a jednou Vám snad budu moci napsat i jak jsem dopadl, jak se mi daří a nebo taky nedaří. Jak mě bzučí v korunách stromů a že po okolních mezích nebudu sázet vrbinu pro srandu králíkům. Je toho plno co se ještě musím naučit a hodně připravit, aby jim bylo dobře. A tak Vám přeji hodně úspěchů a potěšení, přát Vám hodně práce to nebudu .... to máte se včeličkama všichni Smile
Dal bych i palec nahoru, ale když píšeš o jiných včelařích, kteří narozdíl od tebe mají praxi a tak si mohou narozdíl od tebe dovolit říkat co je v knihách blbost a třeba i ze své praxe říkat nahlas jaký úl preferují. Tohle bych si, ale já v tvém případě včelařského embria ze slušnosti nedovolil myslet, natož veřejně někde psát. Sad
Musíš psát, jen co se bude líbit.Big Grin
(21.08.2015 18:22)Louky napsal(a): [ -> ]Kaji díky že sis na mě vzpomněl Big Grin a ano letos do mého průměru 98kg spadaly i 3 lonské oddělky udělané z NOUZOVÝCH MATEČNÍKŮ Smile


To nepiš, spousta lidí ti vysvětlí, že to jsou nekvalitní matky.
Přitom je to nejjednodušší tvorba oddělku. Smile

A teď si vem, jaký by jsi průměr, kdyby jsi měl matky značkové. Smile
S cenou odloženca je to ako s cenou medu. Každý máme iné dôvody pre tvorbu ceny, za ktorú med predávame a to isté pri odloženci. Každého vedú iné pohnútky. Adekvátna cena je tá, ktorú som ochotný prijať a za akú je kupujúci ochotný kúpiť. Ja som mal šťastie. Včely som v začiatkoch mal zadarmo. Miestni včelári nechceli nič. Boli radi, že niekto niečo chce od nich.
Ono by bolo fajn podla mna kebyze sa to do urcitej miery dotuje. Pri predaji matiek dostane chovatel cast penazi ako dotaciu a cast od kupujuceho (dufam ze to tak je, vravel mi to znamy vcelar jeden, tak hadam si zo mna nerobil dobry den Big Grin ). Takto by bola viac docenena praca vcelara a kupujuci by platil menej. Obe strany spokojne. Ak tie matky dotovane nie su pre chovatela tak sa ospravedlnujem ze som napisal sprostost, nemam to overene, matky nechovam a takto sa to ku mne dostalo.

M.
Jsou dvě možnosti.
Buď nejsi líný a vše si vyrobíš a pak ti na ten první oddělek zůstane dost peněz, nebo si vše nakoupíš a ten oddělek dělá jen malý zlomek počáteční investice a nepomůže ti ani kdyby byl zadarmo.
Ja som mal tiež šťastie, že som dostal na začiatku 2 oddelky zadarmo, a tiež je pravda, že som ich takmer vyhladoval Smile, Nie že bych nevedel , že im treba čosi dať, keď je už mesiac škaredé počasie, ale proste nevedel som ako, ale nakoniec to dobre dopadlo.
Čo sa týka knižiek, tiež som ich čítal, a dovolím si tvrdiť, že pokiaľ si to človek nevyskúša naostro na včelách, tak môže čítať do aleluja aj tak to nepochopí a nezapamätá si to.
A pokiaľ ide o tie školenia, ta ja napr. na jedno chodím už rok chodí nás tam celá parti a poctivo si za to platíme - To je ďalší náklad na tvorbu odloženca, čo tu nikto nespomenul Big Grin
A pokiaľ ide o to , že priemerný vek včelárov rastie, tak je to asi tým, že sa ľudia dlhšie dožívajú a kto začne včeláriť, včelári až do smrti Smile (niekedy žiaľ na svojich úľoch z mladosti a potom je z toho morAngry)
Na včelárenie totižto treba treba byť trvale usadlý. A dnešní mladí často nevedia, kde budú na budúci rok bývať, či nájdu robotu v Prahe, Trenčíne , Bratislave a budú sa tam musieť sťahovať a celkovo sú rozlietaný. Kto má viac času na včelárenie ako dôchodca? Poznám veľa ľudí, čo idú na dôchodok a uvažujú , že by včelárili.
Podľa štatistík na Slovenku počet včelstiev neklesá, skôr trochu stúpa.
(21.08.2015 19:56)KaJi napsal(a): [ -> ]
(21.08.2015 18:22)Louky napsal(a): [ -> ]Kaji díky že sis na mě vzpomněl Big Grin a ano letos do mého průměru 98kg spadaly i 3 lonské oddělky udělané z NOUZOVÝCH MATEČNÍKŮ Smile


To nepiš, spousta lidí ti vysvětlí, že to jsou nekvalitní matky.
Přitom je to nejjednodušší tvorba oddělku. Smile

A teď si vem, jaký by jsi průměr, kdyby jsi měl matky značkové. Smile

to je pravda Sad určitě bych se dostal nad 100kg a to už bych se možná dostal i do televize Smile
A kdyby jsi měl řádně izolované úly, tak i do Včelařství. Smile
Krasne nedelni odpoledne preji,

dlouho jsem si myslel, ze odolam a neprispeju, ale nakonec mi to nedalo.
Kdyz si tak ctu, co vsechno tady nekteri dokazi napsat, nevim, zda je to k smichu, reps. kdyby to nebylo k smichu, bylo by to k placi.

Vzdyt prece nikdo nikoho nenuti s pistoli u hlavy, aby si u kohokoliv kupoval oddelek za cenu, ktera se mu nelibi nebo se mu zda vysoka!

Velmi zajimava jsou porovnani s kaktusy a kraliky a chovem psu, ale zkuste si treba u chovatele vybrat stene s prukazem puvodu a rici mu, jak to ze za ne chce patnact tisic, kdyz se o ne stara pouze dva mesice, nez jsou k odberu. Vcely jsou take casto s "prukazem puvodu".

Takze vcelar by mel dat zajemci oddelek za cenu ramku, mezisteny, popripade plemenace, pokud uz si nikdo ani nedoveze svuj vlastni? To by potom stene melo byt za cenu obojku, misky na zradlo a pokud si nekdo nepriveze boudu, tak i za cenu boudy? Zda se vam to postavene na hlavu? Mne ne.
Vzdyt prece nikde neni napsano, ze az se nauci vcelarit, bude oddelky sekat za ceny, ze kterych bude prechazet zrak, nebo tim, ze oddelek dostane, bude v tomhle trendu pokracovat? A az uchovni darovane stene, bude stenata take jen davat dal??

Letos jsem si byl pro oddelky u Milana Havelky. Mam to k nemu z domova cca 250 kilometru. Uly jsem si privezl vlastni, prijel jsem driv a tak jsme si prosli cely jeho vcelarsky provoz. Uz pri uzasne exkurzi jsem vnimal, s jakou laskou vcely chova a jak je dokaze vnimat. (nase telefony o vcelach trvaji casto i hodiny) Myslim si, ze jsem teprve u nej pochopil, co znamena mit vice vcelstev nez pet a kolik to da neskutecne prace, aby to vypadalo tak, jak to vypadat skutecne ma. Na cene jsme byli domluveni dlouho dopredu, ani by mne nenapadlo smlouvat a nebo snad uvazovat o tom, ze kdyz ma pres tricet vcelstev, nema s tim prece temer zadne naklady udelat oddelek, tak za co chce vlastne penize?

Ze vy vsichni, kdoz tady placete, kolik ze si nekdo dovoli chtit za oddelek, v kramu s rohlikama taky nadavate, za kolik ze je dneska rohlik a co ze je na nem draheho?? Ale tu neskutecnou spoustu prace, ktera je za rohlikem, aby vypadal jako rohlik, stene jako stene a oddelek aby vypadal skutecne jako oddelek, tu videt nedokazete vidte? Nebo vy snad svoji praci delate v zamestnani zadarmo? Ne, vidte, tak proc to chcte pro Buh po jinych??

Jeste bych mel skrovny navrh pro vcelare, kteri prodavaji sve oddelky. Nechte si je od zajemce na vasem vcelarskem provozu odpracovat praci u vcel, Treba sbijenim ramku, zatavovanim mezisten, natiranim nastavku, pomoci pri vytaceni nebo krmeni vcelstev, uvidite, kolik se prihlasi opravdovych zajemcu Wink

Mejte se krasne, at uz davate oddelky zdarma, prodavate je v rozmezi, od 1-5.000,-Kc i ti, kteri touzite po svych vlastnich vcelickach.
Honza

(10.08.2015 20:16)milan.hula napsal(a): [ -> ]Tak jsem se díval na ceny oddělků na netu...ceny se taky pěkně hnuly nahoru....5 rámek cca 1500 Kčbez DPH, takže už i přes 1700 Kč za oddělek Tongue
Co na tom oddělku může být tak drahé? Big Grin
Chov včelstev je asi koníček k nezaplacení Cool

Pane Hula, nezklamal jste mne Big Grin, z toho mam obrovskou radost, z toho, co jste napsal, zadnou...
(23.08.2015 16:36)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Nechte si je od zajemce na vasem vcelarskem provozu odpracovat praci u vcel, Treba sbijenim ramku, zatavovanim mezisten, natiranim nastavku, pomoci pri vytaceni nebo krmeni vcelstev, uvidite, kolik se prihlasi opravdovych zajemcu Wink

Super nápad, dosud mne to nenapadlo... některé rutinní činnosti nejsou přece jen tak zábavné, stloukání stovek rámků nebo úlů z palet zabere čas... oni pak zájemci vidí jen to hezké "chození do včeliček" , ale to ostatní přece také patří ke včelaření...
Ideální by bylo, kdyby začátečník strávil se mnou celý rok na včelnici, chceš oddělek zdarma, není problém - ale začnem v podletí taháním cukru z marketů, krmením, pak léčení, přes zimu tlučení rámků, úlů, na jaře natíráním, zatavováním atd. atd. - a v létě si odvezeš jeden dva tři oddělky zdarma v Tebou vyrobených úlech - bonus bude, že se o ně budeš umět trošku starat a osaháš si provoz na včelnici...

Zvažme přátelé nové téma : Oddělek zdarma s výukou včelaření pro nováčky Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's