Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Ceny nahoru jít muzou. Podstatné je, kam se posune kupní síla zájemců o vcely. A že už letos to není žádná sláva, stačí se podívat třeba na bazoš kolik je stále nabídek k prodeji a to dlouhodobě se opakujicich. Takže už za letošní ceny bych se já osobně hodně rozmyslel jestli jestli koupím nebo ne. Přišla doba kdy včely přestávají být atraktivnim zbožím po kterém je poptavka.. Trh je nasycen.
Najviac budú včely kupovať na jar, vtedy je najväčšia poptávka pre hromadné úhyny včelstiev.Cool
merkuri ma pravdu, ti co prodavaji oddelky, tak je chteji ppslat dal pred zimou, protoze by jim mphli pres zimu padnout a celozenni prace bude fuc. ti co by koupili oddelek, tak ho zase pred zimou nechteji, prptoze by jim nemusel prezimovat a radeji ci koupi vyzimovany oddelek a maj jistotu, ze zimu prezil.

nebo to vidite jinak? o kolik je cena vyzimovaneho oddelku jina nez oddelku pred zimou?

problem ale muze byt, ze jaro nezacina vsude stejne a proto muze byt problem por kupce sehnat oddelek v case, kdy by kupec zrovna chtel a potreboval, protoze prpdejcem uze mit jeste zimu....tak muze byt lepsi koupit oddelek pred zimou a starat se o nej.
Oddelek/odloženec je mladé včelstvo vytvorené v príslušnom roku a ošetrené (preliečené, zakrmené, prípadne posilnené...) tak, že môže ísť do zimy úspešne prezimovať...
Včelstvá ktoré včelár prezimuje sú podľa mňa prezimované včelstvá a už by som ich "oddelkem" nenazýval...
Takže na jar sa predávajú včelstvá a ich cena je samozrejme vyššia ako cena odloženca/oddelku...
jak vypadá v tuto dobu vyzimované včelstvo? Asi spíš je tím myšleno včelstvo připravené na zimu - nakrmené. Pro lepší srovnání mi tu chybí to zásadní - velikosti - počet obsednutých rámků.
Kranka zimuje usporne. Ja krmim mlady oddelek na 17kg zasob. Zarukou jarniho rozvoje je mlada matka a tak i vcelstvo obsedajici na jare jen k 5 ulickam, dokaze jeste tyz rok pri spravnem vedeni vystavet 2 VN, prinest med a udelat dva oddelky.

Coz se pri cene 5tis vcelari vyplati vic nez za 3 tisice oddelek o pul roku pozdeji.
Paradox je,ze prezimovany oddelek na 6x 39x30 da uplne stejne medu jako zazimovane vcelstvo a je s nim x krat mene prace.
josefe, muzes prosimte upresnit, v jakych ukonech vidis ten rozdil v praci s prezimovanym oddelkem a zazimovanym vcelstvem a od jakeho momentu ten rozdil v pracnosti "pocitas"? neco me napada, ale nevim, jestli to nejsou blbosti (napr. trideni sousi, krmeni ). dik za vysvetleni.
Keď vyzimujem odloženec na 12 rámikoch optimal, tak je síce pravda, že aj med donesie, ale až neskoršie a boh chráň, keby tá neskorá znáška vtedy akurát nebola, pretože isté sú len tie jarné znášky.
U nás vyzimovane včely na 5 rámikoch/ oddělok neskoro tvorení v 7 M / prinesú plné medníky medu ako nič a keď je super znáška z repky tak to sú 2 nástavky B a niečo z plodiska, nemajú takú tendenciu sa vyrojiť. Ale po repke sa robí automaticky z nich dalšie buduce včelstvo na 3 rámikoch plodu.
Cena vyzimovaného oddělku u nás je adekvátnej cene 120 euro čo bola a na budúci rok 2023 bude niečo vyššia. Cool
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's