Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Sponkovačka na rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Dobrý den,
přemýšlím o minimalizaci práce při stloukávání rámků.
Na stránkách http://jjvcela.sweb.cz/ramky.htm je názorně ukázáno spojování louček rámku pomocí sponkovačky Güde a spony o rozměrech 5x25mm. Moc se mi to zalíbilo jen mě zajímá:
  1. jestli máte někdo zkušenosti s tímto způsobem montáže?
  2. jestli to utáhne (vytvoří dostatečný tlak) obyčejný domácí kompresor?
  3. jestli není 25 mm délka spony málo?
Díky Honza
Půjčil jsem si jakousi sponkovačku koupenou v Bauhausu. Jdou do ní sponky 6 mm o max délce 32 mm. Pro montáž rámků jsem použil sponky dlouhé 30 mm a použitá tlak byl 6 bar. Rámky drží mnohem lépe, než když jsem je stloukal hřebíčky.
(25.03.2010 10:52)hanss napsal(a): [ -> ]1) jestli máte někdo zkušenosti s tímto způsobem montáže?
Ano - pneumatickou sponkovačku vřele doporučuji, z úmorné práce dělá víceméně radostnou. Máme Prebenu, plná spokojenost.
Při delší práci to chce chrániče sluchu.

(25.03.2010 10:52)hanss napsal(a): [ -> ]2) jestli to utáhne (vytvoří dostatečný tlak) obyčejný domácí kompresor?
Ano - 1,5 kW se zásobníkem. Chce to promyslet, co se s ním bude dělat jiného kromě sponkování. Sponkovačka je relativně nenáročná na spotřebu vzduchu - ostatní aplikace mohou potřebovat větší výkon.

(25.03.2010 10:52)hanss napsal(a): [ -> ]3) jestli není 25 mm délka spony málo?

Používáme 35 mm, mělo by stačit i 30 mm (při síle horní loučky 10 mm) - prostě tak, aby v připojovaném dílu byla 1/3 sponky a 2/3 v tom druhém.
Máte dobré zkušenosti z elektrickou sponkovačkou? Pokud ano, vyhnul bych se nutnosti kupovat kompresor. Díky za informaci.

Honza
Tak vyřešil jsem svůj problém. Koupil jsem si pneu sponkovačku v Polsku za 98 Zt asi 650 Kč. Také jsem koupil spony délky 28mm. Vyrobil jsem si rám na vložení 7 rámků (do kterého založíte latičky a poté jen cvak cvak...) do deseti minut mám krásně stlučených 21 rámků což bych v ruce nikdy neudělal.

Přemýšlel jsem i o el sponkovačce ale ta asi neutáhne velké sponky. Tuším, že zvládne do 16mm což je málo.
Pneu sponkovacka je jiste dobra vec, ale jaky je k ni kompresor, pripadne, kde je k mani a za kolik.
Diky.
Tlak, který potřebuje sponkovačka na 30 mm spony (6 bar) zvládne i laciný hypermarketový kompresor za max 3000 Kč. Sponkovačka nemá žádný velký odběr a natlakovaná standardní nádrž kompresoru - 24 l stačí na cca 50 spon. Takže záleží jen na tom, zda máte pro kompresor ještě nějaké náročnější využití, resp. zda dáte přednost kvalitnějšímu za třeba dvojnásobnou cenu.
3 tisice jsou velke penize, to radeji budu bouchat kladivkem, jine pouziti pro kompresor zatim nenachazim.
Tady je taky jedna sponkovačka Smile

(07.10.2010 8:00)Roman napsal(a): [ -> ]Tady je taky jedna sponkovačka Smile

Přijde mi, že když má člověk formu na nějakých 10 rámků, tak to bude rychlejší a stačí jedna sponkovačka. Ale toto vypadá pěkně.

Viděl jsem v Lidlu elektrickou sponkovačku asi za 450 Kč. Koukal jsem, jaké sponky to zvládá - jen 25 mm dlouhé. Ale zvládala i 30 mm dlouhé hřebíčky, což by mělo stačit. Jen by se dávaly dva místo jedné sponky.

Kolik dáváte sponek na jeden spoj? Dvě nebo jedna stačí?
(07.10.2010 8:11)PetrM napsal(a): [ -> ]Viděl jsem v Lidlu elektrickou sponkovačku asi za 450 Kč.

Ta by mohla vydržet sesponkovat rámky do 1 - 2 úlů a potom umře. Undecided

Elektrické sponkovačky jsou obecně slabší než pneumatické, k nim ale zase musíš koupit kompresor. Je to o chuti investovat. Já kompresor mám, pneumatickou sponkovačku jsem vyzkoušel, je super, ale pořád se mi nechce dát 3 - 4 T Kč za kvalitní kousek, který mi vydrží.

Na druhou stranu ... 450 není zas tak moc, zkus to, buď na ni hodnej a uvidíš Tongue
(07.10.2010 8:11)PetrM napsal(a): [ -> ]Přijde mi, že když má člověk formu na nějakých 10 rámků, tak to bude rychlejší a stačí jedna sponkovačka. Ale toto vypadá pěkně.

Viděl jsem v Lidlu elektrickou sponkovačku asi za 450 Kč. Koukal jsem, jaké sponky to zvládá - jen 25 mm dlouhé. Ale zvládala i 30 mm dlouhé hřebíčky, což by mělo stačit. Jen by se dávaly dva místo jedné sponky.

Kolik dáváte sponek na jeden spoj? Dvě nebo jedna stačí?

Pokud budeš sponkovat 28mm spony tak stačí jedna na spoj. Bohužel, jak říkal Pavel, elektrická to nezvládne. Když mluvíš o Lidlu tak asi před 14 dny měli pneumatickou za 500Kč.
Nyní si neumím představit kladívko a hřebíčky...
Honza
To už je asi měsíc nebo dva, co to tam měli.
Ale teď mi došlo, že na chalupu povezu jeden nový, ale dlouho nepoužívaný kompresor, ještě zabalený, takže si spíš pořídím pneu sponkovačku.
Roman: Na tohle udělátko jsem taky koukal, moc pěkné. kdo má výrobu, určitě by se vyplatilo. # 9

PetrM : Do elektrické bych asi nešel, raději nějakou hobby pneumatickou + kompresorek.
Nevím, ale sponkovačka z Lidlu opravdu nemá šanci přežít, tím jsem si už prošel. Pokud chcete sponkovacku tak raději investujte do nějaké střední cesty. Já jsem koupil sponkovačku v Baumaxu za cenu 1600 Kč funguje bezvadně. Šířka sponek je 5,7 mm nechají se sehnat všude narozdíl od lídlácké. Úspora času je nesporná, místo mulačení s kladívkem v ruce raději ušetřený čas strávím s rodinou nebo u včelek... Je jasné, že kdo má 5 včelstev se tato investice nerentuje. Toť můj názor Shy
Som iba zacinajuci včelar, pachtim sa po informaciach. Bol som na vystave s drevoobrabacimi strojmi a tam som zistoval, aky stroj by sa mi hodil pre vyrobu ulov. Zaroven som narazil na nazor, ze by sa mi zisla aj sponkovacka, nie iba na ramiky, ale dnes vraj uz aj ule sponkuju, povedal mi to jeden drevoobrabac, u ktoreho si tiez nejaky včelar objednaval sponkovacku aj na sponkovanie ulov.

Pisem to sem iba ako vypocuty nazor, skusenosti zatial nemam, ale celkom ma to potesilo, ze si ludia vedia usetrit pracu a cas.
(07.10.2010 20:32)Petr Ma napsal(a): [ -> ]Nevím, ale sponkovačka z Lidlu opravdu nemá šanci přežít, tím jsem si už prošel.

Proto jsem si ji taky nekoupil. Ale o té pneumatické začínám vážně uvažovat. Pokud si tedy nekoupím už sbité rámky. Wink
(08.10.2010 8:49)11macik napsal(a): [ -> ]Som iba zacinajuci včelar, pachtim sa po informaciach. Bol som na vystave s drevoobrabacimi strojmi a tam som zistoval, aky stroj by sa mi hodil pre vyrobu ulov. Zaroven som narazil na nazor, ze by sa mi zisla aj sponkovacka, nie iba na ramiky, ale dnes vraj uz aj ule sponkuju, povedal mi to jeden drevoobrabac, u ktoreho si tiez nejaky včelar objednaval sponkovacku aj na sponkovanie ulov.

Pisem to sem iba ako vypocuty nazor, skusenosti zatial nemam, ale celkom ma to potesilo, ze si ludia vedia usetrit pracu a cas.

Sponkují se palubkové nástavky. Mám 2 úly vyrobené tímto způsobem a nejsem s nimi spokojen. Při páčení nástavků od sebe se palubky, mezi kterými je zasunut rozpěrák uvolňují a hrozí jejich utržení.
(08.10.2010 9:01)PavelN napsal(a): [ -> ]Sponkují se palubkové nástavky. Mám 2 úly vyrobené tímto způsobem a nejsem s nimi spokojen. Při páčení nástavků od sebe se palubky, mezi kterými je zasunut rozpěrák uvolňují a hrozí jejich utržení.

Tak toho se vždy obávám, když rozebírám dědovy včely. Zatím to drží.

Břinek nabízí výměnu nástavku zdarma. Cituji...

Václav Břinek napsal(a):Pokud by Vám přece jen jedna jediná sponka povolila (což se ještě nestalo), doručíme Vám zdarma nový díl. Ten původní Vám navíc necháme.
http://www.brinek.cz/uly-a-jejich-typy/s...ebiky.html
Koupil jsem si v Lidlu pneumatickou sponkovačku a baterii sponek a hřebíků, pár večerů jsem strávil testováním na rámečkách a palubkách. Mám malý kufříkový kompresor z Baumaxu za necelé 4000 Kč s nádobou do 6 atm (hobby), ale uplně na ni stačí. Myslím si, že když budu klepat kladívkem kolik víkendů a večerů v zimě jenom rámečky na novou sezonu (cca 200 ks), tak se mi ta sponkovačka vrátí jenom v uspoře času za 2 večery práce. Za 12 - 15 min mám hotovo 11 rámečků.
O dalším využití sponkovačky ani nemluvím. Po sezoně je co opravovat a čas je dnes drahý. Myslím si že tato investice se vyplatí.

R.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :