Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Loupeže
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Ak budú nasaté sladiny, tak áno. Spojte ich cez noviny.
Díky Jardo za typ. Četl jsem o tom, jenže to je jednoduchá varianta pro nástavky. Mám mednou krávu (ležan), takže bych musel udělat nějaké "udělátko"... Takže vidím to vysypání jako nejednoduší, jen bych nerad, aby i ta "zachráněná" hrstka včel pošla..
Takže pořádně zadýmit ano?
Když to nemůžeš dat pres noviny, tak je vysyp 5 metru před úly a jejich úl odstran. Pořádné zakouření se dělá i pro to, aby si včelka nabrala do sosacku a mela pak úplatek při vžebrání. Ale tyhle jsou asi bez zásob..
Tak či tak, už něco z toho udělej.
Díky Pavle.
Jeden z oddělků přišel o část zásob. V pátek jsem chtěl udělat krátkou kontrolu a zjistil, že tak polovina zásob je pryč. Ze dvou nástavků jsem musel udělat jeden. Rychle jsem poskládal jeden nástavek 2/3 a zavřel. Namíchal jsem sirup na doplnění zásob. Druhý den jsem čekal do tmy a dal včelám
včelám. Zdálo se být vše dobré. Snad to zvládnem. Odebrané vykradené plásty jsem dal pod stodolu do prázdného úlu. Zavřeného. Vždy když jdu kolem úlů, tak pozoruju život u oček. Včely krásně nosí pyl. Ale jednou za čas přijdu k boji. Pátrám kde jsem mohl udělat chybu. Nejsem si ničeho vědom. Mám raději zkusit doplnit zásoby těstem, abych tolik neprovokoval?
Píšeš, že "pozoruješ život u oček". Znamená to, že máš u oddělků otevřená očka i česno? Pokud ano, tak už tu chybu máš asi nalezenou... Pokud ne, tak pátrej dál - obecně je to o poměru síly včelstva a děr v úlu. Z popisu lze jen odhadovat...
Zásoby bych oddělku doplnil roztokem v rámkovém krmítku - ale na jiném stanovišti, úl na zemi, tráva moc neposekaná. Nástavek ze stodoly bych jim vrátil - na dvou se jim bude zimovat o poznání lépe a ať mají to krmení kam dávat.
Česno mám zavřené úplně. Nechávám včelám jen očko. Poskládaný jeden nástavek bylo rychlé řešení, abych je neměl dlouho otevřené.Dal jsem sirup 3:2. Nosí pyl. Chtěl bych to příští týden zkusit rozdělit do dvou nástavků. Např. 6+6 a zúžit prostor. V případě, že vše půjde, tak přidat. Možnost jiného stanoviště zatím nemám. Proto jsem chtěl použít těsto. Ještě mě napadá zkusit hotový kupovaný sirup?
Teď se Vám to bude zdát jako volovina,ale přítel to tak dělá.
Není to likvidace roztočů/i když něco jich padne/,ale u oddělků kde chce krmit a je předpoklad loupeže
tak nasadí Kys.mravenčí.Krárkodobě.Tvrdí ,že to odpuzuje včely, když jdou loupit.
Dávám to k posouzení.Já to ,ale zatím nevyzkoušel.F.V.
začarovaného kruhu, napádanie svojich včelstiev cudzími včelami ktoré sa snažia získať potravu v domácich včelstvách. Samozrejme, že ma to irituje, lebo čas je krátky do zimy a doplnenie chýbajúcich zásob by sme nemuseli stihnúť.
Preto sa snažím odhaliť prečo u vás dochádza k častým lúpežiam včelstiev, rabovka je na včelnici nepríjemná, jednak porídeme o energiu pre včely a navyše lúpež može včelstvo ako celok poškodiť, npr. včelstvo príde o matku.
Dávam si otázku, čo robíte včelár zle, keď vám včelstvá rabujú a napádajú včelstvá, prečo? Už roky kŕmim včelstvá pomocou povalových alebo vonkajších kŕmidiel, ktoré sú umietsnené z vonkajšej strany úľovgej zostavy a druhé sú povalové, obidva typy mojich kŕmidiel sú na 5 litrov cukrového roztoku.

Prvá etapu kŕmenia som začal 4.8 a druhú 2.9 (doplnenie zásob do uvolnených plástov od plodu), teplý roztok v pomere 1:1, čas podania v priebehu dňa, podľa toho ako si pripravým cukr.roztok. Odoberajúce včely vždy prudko vyletujú a vracajú nazad do úľov, ale i tohoto roku som nezaznamenal sliedenie včiel.
Na letáčoch sa včely striedajú, ale ich chovanie je v norme, ani náznak po rabovke. Očká nemám (zrušil som ich), ale mám otvorený hlavný letáč 380x20 mm (po celú sezónu) a jeden sekundárny letáč 100x12 mm, ktorý včely používajú pri odbere peľu. Tento veľký letáč je primerane obsadený úľovými včelami a samozrejme včely zahusťujú roztok silným vetraním, nič im neprekáža, vždy sa čudujem ako môžu vaše včely vetrať cez jedno očko a ešte aj to priškrtené.

Ja si myslím, že ak je vo včelstve matka, ktorá kladie vajíčka, včely ošetrujú plod, nedokážu cudzie včely prekonať bariéru strážiacih včiel, ak sa náhodnem a k letáču priblížia rýchlo spoznajú, že v mojich úľoch nemajú na rabovku šancu.
Myslím,že přílišnou žvanivostí k problému jste zapomněli na skutečnost, že jestliže vosy a včely loupí touto dobou v podstatě to znamená konec včelstva a příčinou je rozjetý roztoč a virózy. Náprava je v podstatě nemožná, zbývá jen benzin a nový silný oddělek, který "jede". A to do jiného pečlivě vydezinfikovaného úlu. A radil bych to i v případě jiného důvodu loupení. Ale o čem by se pak žvanilo - že? Zdraví R. S.
Roztoč a virózy může být jednou z příčin. Mnohdy je to sám včelař - rozlití krmení, poškození matky při přerovnávání na zimu nebo už při posledním točení.
V každém případě, jak jsem si letos u jednoho včelstva ověřil, nemá moc smysl zachraňovat. Ono to někdy vypadá i jen jako rozrušení při krmení a celkem nevinně. Teprve pak se začne zdát divné, že nějak víc lítají i pozdě večer a brzo ráno. Jak se, ale na to naučí tak nepřestanou do úplného vysušení. Ani přítomná KM je neodradí - jen zvolní průběh loupeže.
Efektivnější je přijmout fakt, že to loupené včelstvo skončilo a mít v záloze nějaký ten oddělek.
Já mám záloh jako produkčních. Loni bez ztráty kytičky letos jedno vyloupeno. Problém je pak spíš s narůstáním počtu včelstev. Prostě musím spojovat jak se dá a to jak podzim tak jaroWink jinak se z toho člověk zblázní - teda né, že bych u nebyl - do včel.
(09.09.2014 11:34)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Myslím,že přílišnou žvanivostí k problému jste zapomněli na skutečnost, že jestliže vosy a včely loupí touto dobou v podstatě to znamená konec včelstva a příčinou je rozjetý roztoč a virózy. Náprava je v podstatě nemožná, zbývá jen benzin a nový silný oddělek, který "jede". A to do jiného pečlivě vydezinfikovaného úlu. A radil bych to i v případě jiného důvodu loupení. Ale o čem by se pak žvanilo - že? Zdraví R. S.
Dosť neobjektítvna reakcia na včelára ktorý má začiatok včelárenia OOOO,takže žiadne skúsenosti,na včelára ktorý zrejme nevie posúdiť zo správania včiel na letáči,či v úli,či vlastne problém je tak vážny,aby reakcia bola takto jednoznačná,o čom vôbec nie som presvedčený.Osobne by som dával otázky,aby som bol v obraze,zrušiť včelstvo vie každý amatér,čím sa nechcem nijako dotknúť,no takáto reakcia,je podľa mňa prijateľná len pre včelára, ktorý má 100-200 včelstiev a nejaké malé problémy rieši radšej likvidáciou,ako by sa tým mal zaoberať,poprípade radšej zistiť ako to vo včelstve je a pomôcť.Škoda reči aj mojej reakcie.
(09.09.2014 11:34)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Myslím,že přílišnou žvanivostí k problému jste zapomněli na skutečnost, že jestliže vosy a včely loupí touto dobou v podstatě to znamená konec včelstva a příčinou je rozjetý roztoč a virózy. Náprava je v podstatě nemožná, zbývá jen benzin a nový silný oddělek, který "jede". A to do jiného pečlivě vydezinfikovaného úlu. A radil bych to i v případě jiného důvodu loupení. Ale o čem by se pak žvanilo - že? Zdraví R. S.

Až do tohoto vašeho příspěvku jsem si vás velmi vážil a celkem žasnu, asi jste měl blbý den a nebo jste špatně ráno vstal...

Nemáte pravdu. O panu Jindrovi asi nedokážete říct, že by to byl špatný či nezkušený včelař. Zažil jsem u něj takové vykrádání včelstev vosami, co jsme nikdy v životě ani já ani přátelé, kteří tam tenkrát se mnou byli, neviděli. Jeho včely jsou hodné a jsou holt hodné i k vosám, nebrání se jim. Vosy vcházely a vyletovaly se stejnou frekvencí jako včely a těm to viditelně nijak nevadilo.
Jednalo se o silné oddělky na 9 rámků míry 39x28 a byl konec srpna. Jeden z těch oddělků se žlutou matkou ještě mám, (ještě jí nevyměnily). Podle vás měly být ty Jindrovy odd likvidovány...

Loupeže jsou dva druhy.

Tichá loupež je to, co popisuju s vosami u pana Jindry, často se to stává se včelami. Toho si dokáže nevšimnout i zkušený včelař. Někdy se to zjistí až při kontrole před zimou, že včelstvo, ač krmené stejně jako ostatní, má málo zásob a nebo nemá žádné. Pak nezbývá než ho spojit s jiným včelstvem, tedy pokud jsou včely viditelně zdravé = nemají zparchantělá křídla, nevozí na "hřbetech" brouky atd. Jestli je vykradené vč zubožené, pak teprve ho zlikvidovat.

Normální loupež většinou nejde přehlédnout a končí likvidací napadeného vč. Agresorky napadnou včelstvo a kromě rabování se snaží napadenému vč zabít matku. Když se to podaří, včely napadeného včelstva ihned ukončí boj a přidají se k lupičkám a pomohou jim odnosit "lup" do včelstva agresorek. Mimochodem tím si vysvětluju co se tu často popisuje, že několikanásobně přeléčené včelstvo, kterému už nic nepadalo, má najednou zase až stovky roztočů ve spadu.

Doufám, že cenzoři přežijou moje vysvětlení souvislosti s varroázou a nebudou považovat jako porušení pravidel, že toto není téma varroa destructor!

Domnívám se totiž, že nebýt loupeží, myslím, že hlavně těch tichých, tak by šíření roztočů mohlo probíhat jen prostřednictvím trubců, kteří létají na velké vzdálenosti a jako hotel používají jakékoli cizí včelstvo, které, dokud je trubec "použitelný", ho přijme a poskytne mu "servis".
Celá argumentace je založena na předpokladu že O panu Jindrovi asi nedokážete říct, že by to byl špatný či nezkušený včelař..

Co má slušnost a zkušenost společného s tím že mají včely virozu atd.?
To je stejné jako tvrdit že slušný rodič nemá nemocné děti. Notabene nemocí kterou obtížně včas rozeznáte. V případě včel to určitě nepoznáte dřív jak vosy že je se včelstvem něco v nepořádku a včelstvo nemá vůli se bránit. A pokud máte včely šlechtěné na mírnost - což se v ČR prý musí, když chcete dotaci na matky, tak pak je na průser zaděláno.

Nenpsal jste který rok jste to viděl. 2011, 2013?
Dál nepokračuji, bylo by to mimo témaSmile)

Jen ještě poznámka k jiným - pořád se tdady zaklínáme selekcí, tak pokud neuděláte chybu a je loupež, je to selekce. Silní selektují slabé.
Ako začiatočník sa bojím napísať, že kŕmim hocikedy cez deň, kedy mám čas. Včely rabujú krmivo z netesných presakovacích víčiek vo včelíne a na letáčoch sú sporadicky nejaké šarvátky. Výhodou je asi to, že manipulujem len so suchým cukrom a nie so sirupom. Zatial som nemal vyrabované ani jedno kompletné včelstvo tj. rabovka bola úspešná len vo včelstve bez matky, alebo v nesprávne umiestnenom odloženci. Naposledy mi prepukla rabovka vo včelstve s trúdicami. Včelstvo som vymietol a na jeho miesto som vložil rozbehnutý odloženec na jednom NN so zúženým letáčom. Na druhý deň bolo všetko OK. Stále som sa obával rabovky podľa klasických autorov teda z úľa do úľa a tisíce mrtvych včiel. Je to vôbec reálne, alebo je to len dalšia včelia bájkaSad.
Tak neviem - iný kraj iný mrav, alebo moje včely majú menej zbojníckych génov.
Je to vec názoru, ale ja by som suchým, či navlhčeným cukrom včely nekŕmil z jednoduchého dôvodu, včely viac vyniesli do prírody, ako do plástov. Ja som suchý cukor v kŕmidlách vlhčil vodou, ale akonáhle včely vodu odsali, suchý cukor včely začali húfne vynášať. Doplnil som im vodu vynášanie prestalo a takto sme prekárali, nakoniec som prehral ja, lebo vždy som na včelnici nebol a nakoniec ak som na ňu prišiel, bolo treba aj robiť a preto som kŕmiť suchým cukrom načisto ped rokmi prestal.
Včely ako také (i keď je cukor sladký), suchý cukor včely vnímajú ako by to pre ne boli smeti, no a tak smeti z úľa vynesú.
A to já krmím suchým cukrem - vlastně navlhlým, ale ne v úle. Ty pytlíky od cukru, co je maličko navlhlý a krystalky se přilepí na sáčky, tak dám večer do krabice ven cca 20m od úlů. Rosa je hezky promočí a ty krystalky navlhnou. Včelky to pak dokonale vyluxují - a loupež v úlech to nevyvolá - těch 10-20m stačí.
Ja zas (čo je proti včelárskemu bontónu) smelo vyložím na včelnicu plást zo zvyškami medu a nikdy to nevyvolá rabovku. Dôležité je, aby sme plást neodobrali včelám skôr ako zásoby odnesú včely, lebo práve vtedy hrozí rabovka, ak nespanikárime a vydržíme kým nálet na plást prirodzene neskončí, potom nálet včiel ustane. Každý máme nejaké skúsenosti.
Pán Turčáni, je to nedorozumenie. Ja zalievam cukor vodou 3:4 v stropnom krmidle /70 ks/ a vo včelíne používam asi 25 presakovacích víčiek. Takže včely nedráždi vôňa sirupu a rozlievam len vodu a cukor.
No ono je to o osobní statečnosti nazývat věci pravým jménem. Jestli je v pořádku, že někomu houfně vosy kradou protože známým jménům kradou také, tak jsem ten poslední kdo by to tomuto expertovi rozmlouval. Protože mám ale zkušenost z bond Testy tak mám dnes téměř jistotu, že to tak skutečně je! Věř, že o jménech to není. Také díky BT a výsledkům pevně věřím, že budoucnost našeho včelaření je úplně jinde a to co se dnes hlavně řeší je tak trochu zcestné. Nejdřív musí být u včel zvýšená odolnost a pak hodně ubraná chemie jen taková pomocná berlička. Jinak já už jsem utratil 2 odělky v kterých byly darované 2 matky. Protože to byly dcery od Singrů tak jsem je vzal, proč ne. Vosy kradly, tak dostaly benzin. Kupodivu okolo 30 nových matek mnou vyselektovaných ani jedna vosa. Ani to nezkouší a o mírnosti to není! Pokud vím Honza přešel na Vigorky. Když jsem prováděl BT měl jsem IM Vigor a od ní asi 10 dcer. Odešly jako první. Moje tenkrát měly 70% ztráty a IM jednoho známého chovatele a také nějaké dcery beze ztrát!!! To všechno za srovnatelných podmínek! Takže než se začneš do někoho navážet, protáhni to nejdříve šedou kůrou mozkovou a zkus to příště lepší!!! Zdraví R. S.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Referenční URL's