Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Loupeže
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Jarnú lúpež som ešte nezaznamenal (netvrdím že neexistuje), ale jesennú riešim jednoducho, na úľ pripnem za všetky rohy večšie noviny. Lupička priletí začíta sa a zabudne načo prišla Smile Zboku zabezpečím prechod na letáč, alebo skôr na očko. Domáce nájdu cestu dnu. Noviny nechám niekoľko dní. Samozrejme zúžim letáč.
Mě se povedlo asi loupež odvrátit podle knihy illustrované včelařství sem zavřel očka na větrání a česno sem zůžil na jednu včelu (v knize teda píšou zadělat trávou) a úl sem zadýmil včely odletěli jak se royplynul dým začaly se vracet tak sem je zadýmil znova až na úle zůstalo jen kolem 15 včel ale ty už vypadali jako původní které se nažily dostat do úlu očky které byli předtím otevřené a těd narazily na zavené. Včelky nosej pil takže budou asi ok. Ale pořád kolem úlu lítá pár lupiček který se snažeji dostat dovnitř ale už jich neni tolik. Otázka je jestli můžu provést kontrolu když tam pořád lítaj ty lupičky vůbec netušim kolik maji zásob a rád bych jim je kdyžtak doplnil.

pozn.: jako výborná náplň do dýmáku se mi osvědčilo suchý dubový listí. Při dýmení mi docházel troud tak sem na zbytek žhavíků na pěchoval dubový listí asi jako když se cpe tabák do fajfky. To byl dým kam se hrabou chorože....
Jedna inspirace čelní síťové zábrany proti loupeži : http://philcrafthivecraft.com/?p=1158
Takže, jak dopadla má loupež, kterou jsem rozebíral zde (a dostal tam i dobré rady)?
V prvé řadě děkuji za rychlé a správné rady. Vše jsem dělal dle rozkazu do puntíku a nesnažil jsem se do toho vnášet nováčkovské novátorství. Přikládám pár fotek, jak to začalo a jak to skončilo, ať mají poučení a mustr i ostatní nováčci.
V prvé řadě jsem si myslel, že je včelstvo pro nedostatek snůšky hladové. No, první chyba! Včelstvo čekalo, až bude pár dní po loupeži - proč nosit, když mě to stejně vezmou. První pravidlo - včela není blbá (na rozdíl ode mě) . Takže jsem chybně začal krmit, sundal jeden nástavek a nechal otevřené česno a očko!! Vše začalo nanovo. Z úlu, který se sám regeneroval jsem udělal obohacený terč.
Takhle to vypadá, když loupící včely najdou krmítko. 11 litrů roztoku od rána do podvečera. To jsem si myslel, jaký jsem to pašák, že jsem odhalil hladovějící včely Confused

[Obrázky: IMG_20120728_093801.jpg]

Takže na rady pana Peška podávám tekuté krmení (11 litrů 3:2) a zavírám vše. Podotýkám, že jsem zavřel i ta druhá kmenová včelstva. Obrázek vše vysvětlí.

[Obrázky: IMG_20120728_163355.jpg]

Čtvrtý den večer (20:45) rychlá kontrola - vše pěkně těžkne a objevuje se plod (ještě úl včely oblézají), doplnění roztoku (bylo vše odebráno do posledního mililitru) a čekání až se proletí a vykálí. O hodinu později zase vše zavírám. Dostal jsem dvě žihadla do oka, protože jsem si nedovřel kuklu (za blbost se platí. Normálně neotékám, ale oko je oko. Druhý den vypadám jak Doly Buster. Jen to mám na oku)
Situace o 200% lepší.

[Obrázky: IMG_20120801_123549.jpg] [Obrázky: IMG_20120801_123606.jpg]

Za další tři dny doplňuji (tentokrát zbylo ve vaničkách asi 2cm cukru, takže byla asi potřeba spíše voda. To jsem nefotil, protože sem měl fofr rozvázala se mě halena a dostal jsem 11 žihadel přímo pod pupík. Všechny na jedno místo.
Včely nechávám otevřené a několikrát denně je někdo z příbuzných nebo kamarádů kontroluje, a podává raport. Stav - jsou nasr**é, ale nikdo je neloupí.
Dnes jsem dával další várku do vaniček. V každé zbylo tak 2cm cukru -zase úplně suchého. Doplnil jsem zase roztok a v sobotu se už do nich podívám pořádně. Snad budou klidnější. A hlavně budu kontrolovat zásoby.
Takže, snad jsem udělal vše, jak bylo řečeno. Mám ale ještě nepořádek, co se týče krmení. Dal jsem jim teď hrozně moc cukru i s dneškem cca 28kg. Ale místa mají ještě relativně dost. Poraďte mi tedy prosím, v těchto bodech. Snažil jsem se to dohledat zde na fóru, ale jsem z toho jelen.
  • jak mám postupovat dál s krmením ( s ohledem na zakrmení na zimu). Mám doplňovat, dokud si berou, či mám udělat v krmení mezeru? Zavíčkované je minimum, ještě je tam i nějaké to místo. Ne ale moc
  • když jsem sundal nástavek z toho vyloupeného včelstva, nebyla to chyba? Mám to napravovat, nebo nechat na třech nástavcích?
  • česna zavřená a jedno očko (a za ním tři rámky s plodem minimálně) otevřené na jednu včelu. To předpokládám nechat.
Dnešní situace:klid a ticho. Už jsou i klidné a v úlu to neřve jak na pile.

[Obrázky: IMG_20120801_123549.jpg] [Obrázky: IMG_20120808_180056.jpg]

Ještě jednou děkuji za velmi rychlé a dobré rady. To je hlavně poděkování Vám pane Pešku. Chybovat ještě asi budu - přeci jen včelařím od dubna. Ale, snažím se to eliminovat.
Takže díky!
Mezera v krmení se dělá v malých úlech, kde není dostatek místa pro zásoby, plod a pyl najednou.
To není tvůj (náš) případ.
Ono to, kolik cukru zakrmíš, a to kolik mají skutečně zásob na zimu, se může dost výrazně lišit. Proto nezbyde, než provést rychlou kontrolu množství zimních zásob. Horní nástavek má být zcela zaplněn. Nástavek pod ním plný min. z poloviny. (Věnce zásob při horní loučce) Je výhodné použít na zpracování zásob "letní" včely, tedy neotálet a zakrmit nyní.
Co se týče prostoru, včely se nesmí cítit stísněné. Musíš zhodnotit jak obsedají zbylé 3 NN. Pokud jsou plné včel, dal bych tam ten 4. dospod. A česno nech uzavřené, očko (ovládané včelami) úplně stačí.
V so/ne se na ně chystám. Chci konečně pořádně překontrolovat tu matku. Dával jsem jim i rámky s plodem, takže uvidím. Všechno zvážím a překontroluji. Ještě, že už jsou mírnější. Byl to opravdu velký hukot. Dostával jsem žihadla i přes blůzu Rolleyes
Jinak česno jen tak neuvidí, pěkně jen očkoBig Grin
A dokoupil jsem další cukr Angel. Jsem si myslel, že mě těch 100Kg vydrží více a ne jen měsíc Shy. Na to, že mám dvě kmenová včelstva a čtyři oddělky (dva na 2N a dvě na 3N) mě to stojí cca 22kg každý třetí den. Už aby skončilo krmení velkých a já si zase cpal jen těch 7-8kg za tři dny do oddělků. No, ono neustále přidávat rámky a kupovat mezistěny také není žádný rokec. Už, abych měl svůj vosk (za tři roky?? až bude můj starýBig Grin )
Ne, dělám si legraci. Mám je rád. A manželka mě prokoukla. Říká: ty je nemáš na med viď? Ty bys jim to cpal už jen pro to koukání na ně u kafíčka. Má pravdu ta holka mojeSmile je to neuvěřitelné a fascinující stvoření.
jen mě udivylo, když jsem se podíval do bloku a koukám na tu cifru, co to už stáloDodgy. No, doma to zatajíme Angel
No, abych neodbočoval. Děkuji za podporu a po neděli dám raport, jak to vypadá.
P.S
když už jsem u toho bodání a oblečení, v Lidlu jsem dneska pořídil bílé laclové montérky za necelých 300,-Kč. Jsou hodně epesníWink
Všechno překontrolováno. S velkou omluvou jsem to holkám přehrabal. Musím je pochválit a zaťukat to na dřevo. Už se spravují. Mají oproti ostatním skok o ten nástavek. V 1N prázdných 7 souší, jeden rámek s plodem před vyběhnutím (necelý) a dva tak napůl něco zásob, napůl plod. 2N 6 rámků ze 2/3 plod a z 1/3 zásoby - něco už i zavíčkované. 3N 7 nafuněných rámků - zásoby a tak ze 40% zavíčkováno. 3 rámky zásoby - tak poskrovnu zaneseno. Ale snaží se. Takže, laicky odhaduji, že místo mají na vše a při chuti jsou. Tak jsem podal další várku (vaničku 11litrů roztoku 3:2).
Pokusil jsem se to nějak i odvážit, tak to nechám čtyři dny a pokusím se to znovu odvážit, jak přibývají. Jinak jsou úplně v pohodě, už dávno nejsou nervózní a nosí dost pylu. Ty druhé to stejné, jen o jeden nástavek větší.
Takže chápu dobře, když si myslím, že krmit, ale nenechat si narvat zásoby do 1 nástavku. Ten bude pro plodování na zimní včely?
A prosím, on už to tu někdo říkal, 1 nástavek (langa 3/4) je cca 10kg zásob?
1 dm2 oboustranně zavíčkovaných zásob (medu) je cca 250 gr. Takže si to přepočítej a uvidíš kolik to dá .
Dekuji moc. Prepocitam.
Počítej 1,5kg na dobře zavíčkovaný rámek. Protože nikdy není plně zanesený nástavek(krajní rámky) počítám 12kg.na nástavek. Za dva roky si s tím nebudeš lámat hlavu, bude ti stačit pohled.
Teď už jdu sice asi z křížkem po funuse, ale snad na příští sezónu dávám v plénum moje způsoby ochrany jako inspiraci :
drátěné tubusy (na večer místní obyvatelky vpustím pokud si cestu nenajdou)

[attachment=1322] [attachment=1327]

odstřižky strůpkové folie
[attachment=1323] [attachment=1324] [attachment=1325]

zubatý odstřižek folie v česně
[attachment=1326]

Česnová vložka proti loupeži
[attachment=1328] [attachment=1329]
mám problém s loupežemi opačného rázu. Od včera se včely z úlu je n valí jako pri hromadném proletu, ale odlétají pryč a následně se vracejí, Včera jsem to přičítal teplému počasí, dnes už mi to bylo divné. Včely u domu a ve včelíně v pohodě, žadné známky vylupování. Kvečeru ale přišel soused, jestli mi lítají včely a jestli jsem je nakrmil. řekl jsem po pravdě, že jsem jim nechal mednou komoru a ještě pro jistotu malinko dokrmil a on, že mu včera vyloupily pravděpodobně moje včely jedno včelstvo a dneska to vypadá na druhé.

Nevíte jak se zachovat ?Huh
Proč jeho včely, nevylupují tvoje?
Doporučit mu, že kdo je připraven, není ohrožen.Big GrinBig Grin
(01.10.2012 20:17)Podolíčko napsal(a): [ -> ]..... Kvečeru ale přišel soused, jestli mi lítají včely a jestli jsem je nakrmil. řekl jsem po pravdě, že jsem jim nechal mednou komoru a ještě pro jistotu malinko dokrmil a on, že mu včera vyloupily pravděpodobně moje včely jedno včelstvo a dneska to vypadá na druhé.
Nevíte jak se zachovat ?

Já osobně bych zatloukl svoje úly prknama a šel se zastřelit....... Ale teď vážně.
Tenhle problém má totiž dvě roviny.
S tím, že Tvoje včely vylupují ty sousedovy Ty nic nenaděláš - jak píše Zdeněk - proč to není naopak? Problém musí každopádně řešit soused. V prvé řadě úplně uzavřít česna a okamžitě zjistit, proč se tak děje. Pravděpodobně stejně "melou z posledního", když se tuto dobu!!!! nechají celkem beztrestně vyloupit.
Šlo by to ještě napravit - okamžitě na ně postavit cukr. Do konce týdne bude ještě hezky, nějakých 12 kg dokáží zpracovat jako víno. Ovšem záleží, v jakém jsou stavu. To Ty bohužel nezjistíš, to je problém souseda. Pokud s tím nic neudělá, alespoň nebudeš mít na jaře konkurenci....
Druhá rovina je, že ta sousedova včelstva zjevně nejsou v nejlepší kondici - nejhorší je, že nevíš, kolik si odtud donesou brouků, nedej bože něco horšího.
TUHLE SITUACI NEPODCENIT A OKAMŽITĚ PREVENTIVNĚ ŘEŠIT!!!!!!!
Nejlépe u všech Tvých včelstev. Pokud s tím nic neuděláš, "BYLA" Tvoje včelstva zdravá...... Nyní tomu ale bude úplně jinak.....
A neprodleně řešit se sousedem!!!!! Konat musíte ihned oba, jinak on přijde o včely vyloupením (prakticky obratem v horizontu několika málo dnů) a Ty díky varroáze nejpozději do příštího podletí.
iRP
ta druhá rovina je asi ta ze které mám větší obavu. všechna včelstva s výjimkou 2 jsou na konci léčení Km 65% v Nassenheideru, ty dvě jsou po ukončení, protože v nich padalo víc roztočů. Včera jsem kontroloval podložky, ale žádný problém tam nebyl. Dneska jsem to nestihl, ale zítra to zase zkontroluji.
(01.10.2012 20:17)Podolíčko napsal(a): [ -> ]Nevíte jak se zachovat ?Huh

Nasadit dlouhodobý odpařovač KM kvůli potenciálně přinášeným kleštíkům.
ja som mal podobny pripad, pekne pocasie, vcely mam uz pripravene na zimu, a na jednom stanovisti dvoje pokoj, klidek, jedny len strazili (najhorsia poloha, uz od obeda maju tien stale Sad ) druhe nosili pelu dost ale ziadne extra lietanie, no a tie tretie jak keby bola repka niekde, kedze sa to nestalo prvykrat (prvykrat som myslel ze oni su vykradane) uz som vedel ze zase nieco nasli, lebo vnutri maju pohodu klidek, zasob vela, ziadne mrtvoly nic, strazia si letac tiez normalne, takze asi proste nieco - niekoho - nasli a tak beru kym davaju
este ma napadlo, kedze mi v lete uletel jeden hlavny roj, ci ten nenasli niekde v lese pripadne nejaky iny, lebo ziadny vcelar z okolia sa nic nepytal
SOS

Prosím o radu. Mám čerstvé oddělky a vystrašila mě hustota před česnem, jestli nejde o loupež. včely se cpaly do zúženého očka. situace se změnila během půl hodiny z jednotlivých včel na stovky.
zavřel jsem očka a zabalil čelní stěnu mokrým hadrem, ale teď mi vrtá v hlavě, jestli nehysterčím. Nejsem zatím schopný posoudit normálnost letovýho provozu.

[Obrázky: 09072013017.jpg] [Obrázky: 09072013018.jpg] [Obrázky: 09072013016.jpg]

Večer je chci zkusit otevřít. Prosím o názory a radu. Díky.
Koukal jsi na dno a pred cesno zda jsou tam mrtvolky? Vcel, ne trubcu...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Referenční URL's