Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Loupeže
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Priateľu, ani Ty si neupresnil, ktorí že sú to tí včelári klamári, či z podhorských oblastí alebo z dolín, ktorí v živote nezužovali letáč na jednu včelu, takže za tou mínuskou si stojím. Ja som z dolínBig Grin a posledné oddielky robím koncom júna, začiatkom júla ( výnimočne). Týmto už pridávam oplodnenú a rozkladenú mladú matku (májovým pridávam zrelú materskú bunku) . A ver mi, v tomto období tu už dokáže byť pekná sliedivosť medzi včelami. Držím sa však zásady, že oddielok začnem kŕmiť až keď matka ploduje. Dovtedy mu stačia zaviečkované krycie medové plásty. A čuduj sa svete, letáč nikdy zužovať nemusím a lúpež oddielku som v živote nezažil. Zažil som jedine tichú lúpež vo včelstve, kde vypadla matka a včely si neodchovali novú. Trubčice síce kládli, lenže včelstvo bez matky nie je životaschopný organizmus a ani sa nebráni ( i toto včelstvo som zachránil). Ja však včelárim iba krátko, nejakých 12 rokov, takže možno sa dožijem aj lúpeže oddielku s kladúcou matkou. To však potom bude len moja vina, nie vina oddielku s nezúženým letáčom.
Nemám to ze sebe, nýbrž od zkušenějších kolegů a ze staré literatury, ale včelstvo (oddělek) dokonale drží pohromadě až tehdy, když má nová matka kolem sebe svoje vylíhlé včely. Což věru nějakou dobu trvá. Do té doby je vše v oddělku tak trochu ruská ruleta - podle momentální situace. Ale teprve pak se včelstvo dokáže účinně bránit, prostě funguje jako celek se všemi vnitřními vazbami.
Jiří
(23.08.2013 21:00)patko79 napsal(a): [ -> ]takže za tou mínuskou si stojím. Ja som z dolínBig Grin a posledné oddielky robím koncom júna, začiatkom júla ( výnimočne). Týmto už pridávam oplodnenú a rozkladenú mladú matku (májovým pridávam zrelú materskú bunku) .

Vážený příteli, znovu a znovu - tam je prostě ten rozdíl.
Poslední oddělky tvoříš Ty koncem júna, tedy června, vyjímečně počátkem července. Ty dostanou oplozenou a kladoucí matku.... Kdy že tedy byla ta matka přelarvována?
Pak mi tedy poraď, jak to mám (a nejen já) udělat, když poslední série jsou startovány kolem počátku ČERVENCE!!!!! Pokud budeš dělat těch oddělků 10 - 15, tak to lehko v červnu zvládneš. My jich děláme několikanásobně více. A to nestihneš, ani kdyby ses rozkrájel. Do toho všeho naskakuje medobraní, zdaleka ne od několika málo včelstev. Tedy i docela nejen pracovně, ale i časově náročné. Prostě si uvědom ROZDÍL NADMOŘSKÝCH VÝŠEK.

A mimo jiné i proto dostává spousta včelařů oddělky na přelomu června / července. A to nejen od nás. Obrovská spousta producentů nemůže (nebo nechce) tyto oddělky dělat do doby, dokud nevytočí květový med. Tedy na přelomu května / června. A právě proto jsou ty oddělky tak ohroženy. Prostě pokud budeš dělat oddělky u nás koncem května, zapomeň na květový med. Nebo obráceně - ryba nebo rak. Pokud přesto chceš oddělky tvořit, musíš později. A tím tedy odběratelé (nejen naši) MUSÍ dostat oddělky v pozdnějších termínech.
Bohužel nevčelaříme všichni v dolinách.

Ty mínusky dej klidně 2, už jsem jich dostal od jednoho i 19 v rozpětí pouhých 26 minut viz http://www.vcelarskeforum.cz/tema-ing-Ro...9#pid33329 takže jsem zvyklej.

K postřehu Jirky Mátla. Letos se mi prvně u 3 oddělků stalo, dokonce u 2 opakovaně, že při kontrole sevřely včely matku do klubka. Takovým způsobem, že to jedna z nich během jediné minuty nerozdýchala. Zíral jsem na to jako tydýt. Bleskově jsem kontrolu ukončil a napjatě čekal, co bude dál. Přežila, nebo ne? Po 5 - ti dnech jsem to risknul otevřít znovu. Byla tam, ale znovu klubko.
Takže Jiří, na tom Tvém výroku je (bohužel) hodně docela surové pravdy. To ohrožení je nejen zvenku, ale i doma. Prostě hlídat a hlídat.
iRP
Jasně Rosťo, ve spoustě věcí máš pravdu. Já ani nevím, jak bych v Tvé nadmořské výšce včelařil....Dodgy Nevím sice v jaké výšce je Patko, ale já bych oddělku nenechal tak velké česno, jako on, ani náhodou.....ale s vyloupeným oddělkem jsem se ještě nesetkal. A tady bych se ohradil....nelžu.Big Grin Pokud neudělán oddělky do 20.6. ...tak už je nedělám. Je zbytečný si přidělávat starosti jen myšlenkama na loupež.....Je pravdou, že tady vytáčíme ještě před koncem května....a pokud uděláme po vytočení oddělek se starou matkou a ve včelstvu necháme zralý matečník ve spodním nástavku odděleném mřížkou, tak se medný výnos z akátu zvedne asi o 30%. A oddělek se starou(dvouletou) matkou vytvořený okolo 27.5. na pěti plástech, doroste s minimálním krmením(4-5kg cukru) na 2Vn +1Nn, se stavbou na mezistěnách, vcelku hravě. Ale to asi v 520m n.m. nemůžeš udělat.Dodgy
To s tím klubkem jsem už parkrát viděl.....Nevím, proč se to tak děje, ale klubko se vytvořilo až po chvíli na odloženém plástu....Já pokaždé matku vychytnu do výchytky...a tím,..... si myslím, že tohle chování včel eliminuju. Každopádně, pokud je matka po dobu práce ve včelstvu bokem, tak se tyhle věci nedějí.

....Ale myslet znamená prd vědět.....Big Grin
Ešte raz a pomaly,

mínusku som dal za konkrétnu vec, ktorá jednoducho nie je pravda. S niektorými vecami s Tebou dokonca súhlasím. Niečo by som robil inak, ale to je to krásne na včelárení, že to ide rôznymi spôsobmi.Tongue A nikde netvrdím, že by môj spôsob fungoval aj vo vyšších nadmorských výškach. Len ma trocha prekvapuje, keď si niekto dovezie oddielky domov (v nich sú už matky predsa rozplodované) a tam mu začne rabovka. To buď nie je niečo v poriadku s oddielkami, alebo včelár robí niečo veľmi zle.

Pre Milana

Letáč nezužujem, pretože to u mňa jednoducho netreba. Dokonca oddielky dávam do klasických úľov, hoci len na 5 až 6 rámikov (tri plodové dva krycie jedna medzistienka). Dopĺňam ich postupne medzistienkami na celý priestor nadstavku. Tento rok som nejak nestíhal, tak som dal 7 oddielkov dokonca na kočovné zasieťované dná a oni sa aj tak rozrástli v pohode a bez lúpeží ( hoci tu som už mal trochu bobkyBig Grin ) Netvrdím, že tento spôsob je správny, mne to takto vyhovuje, oddielok už nemusím nikam prekladať, len ho ťahám postupne do sily. Možno by som ho v menšom priestore do sily dostal rýchlejšie. Nepotrebujem to však, do zimy je na 3NN a to mi stačí. Pretože rozširujem priemerne o 20 rodín ročne, nestíham aj tak vyrábať nadstavkySad Oddielky dokonca kladiem medzi rodiny na trvalom stanovišti tam, kde je miesto po včelstvách, ktoré sú na kočovke. Takže ich ani nemám vedľa seba.
Dělám oddělky uplně stejně jako ty....na vysoká dna, nechávám taky mezi ostatními včelstvy. Ale ze začátku mají česno ve dně tak 100x6mm, potom 300x10mm. Ale abych jim vyndal vložku a nechal 400x30mm....to bych si nedovolil. Touhle dobou už vůbec ne....je tady vos jak .....máku.Dodgy
Pánové, přátelé, jako začínající jsem vděčná za každou radu, protože si uvědomuji, že je podávána ochotně, dobrovolně s touhou pomoci konkrétním případům. Z fora čerpám a porovnávám, vyhodnocuji to nejlepší co by mohlo fungovat v mých podmínkách. Vždyť snad mezi prvními věcmi co jsem se postupně dozvídala, bylo, že to co funguje třeba jen sousedovi za plotem, mi fungovat nemusí. Včelařství mě chytlo i proto, že to není rutina, která funguje stále stejným opakováním. Na člověka čeká spousta překvapení a výzev, které chce zvládnout a těšit se chvilkami v přírodě pozorováním věcí, které jsou pro jiné pouhým chaosem. WinkA tak se vracím ke svým loupežím. Dnes si myslím, že jste měli pravdu, že to loupeže nebyly. Nevím proč, možná už je těch včel více a tak je to více vidět, že se perou. Nevím proč zkouší vmanévrovat do jiného úlu, ale výsledek je, že se ani jedno včelstvo nedá. Bylo by opravdu divné, že mi loupí ve všech 5 včelstvech. Nechala jsem jim přivřena česna, ale nevím jestli to je dobře, protože v hodinách nejvyšší aktivity je tam chumel, sráží se jak se chtějí dostat dovnitř obtěžkány pylem. Tak jen piště dál zkušení rádci a nehádejte se o každé slovíčko, protože já si vás všech vážím (určitě nejsem sama ) a moc děkuji.Shy
(24.08.2013 10:38)Maky II napsal(a): [ -> ]...Bylo by opravdu divné, že mi loupí ve všech 5 včelstvech...

Zrejme je to pokus o lúpež od niektorého suseda a preto sú napadané všetky (pohromade stojáce) úle. Nie vzájomne medzi sebou.
Zúženie letáča ničomu neuškodí, iba či včelár má na to prispôsobené nejaké vložky.
Problém tu je iba jeden. Niektorým diskutérom sa tu nesmie dať palec dolu. To je ako porušenie kódexu.
Osobně palce dolů také nedávám. Palec nahoru považuji za bezvýhradný souhlas a je zbytečné zaplevelovat diskusi sděleními typu "máš pravdu","souhlasím"a pod. Naproti tomu nesouhlas je dobré zdůvodnit a potom je palec dolů zbytečný.
Nechcem spamovať, ale prečo palec dole berú niektorí akoby to bol koniec sveta? Je to jednoducho len vyjadrenie ostrého nesúhlasu s konkrétnou vecou. Prečo by som sa mal urážať, ak som napísal hlúposť a ostatní ma na ňu upozornili???? Načo tam tie palce potom sú????
(24.08.2013 10:38)Maky II napsal(a): [ -> ]Nechala jsem jim přivřena česna, ale nevím jestli to je dobře, protože v hodinách nejvyšší aktivity je tam chumel, sráží se jak se chtějí dostat dovnitř obtěžkány pylem.

Jak jsem koukal na ty pěkné fotky z podmetu tak to opravdu není loupež jen takové intenzivnější oťukávání. Při loupež by na dně byla vrstva mrtvolek. Navíc vzhledem k evidentní síle toho včelstva je to spíš sebevražda nyní již přebytečných starších létavek.
Jelikož je dne hezky tak holky využívají hezkého dne ke sběru pylu ta proto je provoz na česně dost silný. Neboj se je víc otevřít ať nemají úzké hrdlo v pylové snůšce na česně.
Maky,
normálna upracovaná včela vyletí a zomrie mimo úľa
normálne včelstvo (chorú) uhynutú včelu okamžite vynesie
u normálneho zdravého včelstva počas sezóny nenájdeš v podmete mŕtvolku
(to len tak na okraj tej fotografie podmetu)
Chci vás poprosit o radu, dneska odpoledne, u jednoho ulu takováhle aktivita, sice se přímo neperou, ale příjde mi že je to prostě hodně, video sice nic moc, ale třeba vaše zkušený oči uvidí.
Děkuju za rady Wink
Zdeněk.

http://mikro-rc.rajce.idnes.cz/Loupez_2#MOV04336.jpg
Hodina lietania.
V rozprávke o včielke Máji to Mája vysvetľuje Vilkovi že sa učia lietať...
Keď včielka vypochoduje, otočí sa hlavou k otvoru z ktorého vyšla a vzlietne a opisuje čoraz väčšie kruhy otočená k úľu, tak to sa mladá včielka učí lietať a zapamätať si práve svoj letáč. Je to otázka života a smrti. Letáče máš 15 cm od seba a v cudzom by ju zabili.
Opakuje sa to vždy popoludní a intenzita je vyššia keď sa viacej mladušiek učí lietať, keď ich viac pribudlo alebo niektoré majú zmeškané učenie pre počasie. To je najkrajší pohľad na úle.
Zdar Zděndo. Tos měl dneska vidět u mě. Lítalo mi to 3x tolik a skoro všechna včelstva.Není proč se plašit, v tomhle má asi misan pravdu.Smile
Ty mrtvolky v podmetu jsem fotila hned jak jsem přivřela česna po těch šarvátkách na česně a přední straně úlu. V noci jsem je pak úplně zavřela, abych se ráno mohla podívat, jestli k úlům budou nějaké nálety. Nebyly, bylo vidět jen včely které zůstaly na noc venku, jak s pylem hledají kudy dovnitř. Tak jsem je otevřela na zúžení a hned bylo vidět, jak mrtvolky vyhazují ven. Dnes jsem se dívala, že se tam zase občas nějaké perou. Zítra se přijde podívat včelař, tak už mám v hlavě spoustu dotazů.
(24.08.2013 12:28)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Osobně palce dolů také nedávám. Palec nahoru považuji za bezvýhradný souhlas a je zbytečné zaplevelovat diskusi sděleními typu "máš pravdu","souhlasím"a pod. Naproti tomu nesouhlas je dobré zdůvodnit a potom je palec dolů zbytečný.

Pokud nesouhlasím taky nedávám většinou palec dolů, ale oponuji.(To už by musela být řvoucí blbost abych to tam střelil.) Palec dolů dávám tehdy, pokud někdo má nevhodné nebo jizlivé narážky, nesmyslně se hádá, uráží apod. - to zdejší slušně vedené debaty znehodnocuje o odvádí od témat. Prostě je to spíš takový umravňovací palec.
Kluci dík moc, já sem plašan a bojímse, aby to nedopadlo blbě. Prostě sem byl na vážkách, když silné včelstvo by bylo najednou loupeno. a na ostatních česnech klid.
Tak děkuju za uklidnění Wink
Taky sem byl při každém proletu mladušek dohůkaný, pak sem se ale na tady dočetl, že při loupeži dochází k masivní devastaci díla a tak se vždy podívám na podložku. Vosk tam není, tak si říkám, že to není loupěž Smile
Pokud bude docházet k masivní devastaci díla, ale i malé (odvíčkování zásob lupičkami) , nemáš již co řešit, budeš řešit již jen dobu PO TÉ. Až zažiješ, pochopíš.
LD
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Referenční URL's