Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Loupeže
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Jednou jsem zakrmil pozdeji a moje vcely vyrabovali durch sousedovo stanoviste. Dalsi rok jsem prisel o 20oddelku pri premnozeni vos. Oddelek zejmena pozdni je bez masy letavek snadna korist pro nezakrmena kmenova vcelstva kde letavky nemaji snusku z prirody a jak se ti rozjede rabovka, prenese se to postupne i na cesna kmenovych vcelstev.

Udelej hodne pasti na vosy a srsne z uriznutych petek a piva. Oddelky odvez nekam 2km daleko, kde je budes krmit na zimu. Pred cesna rabovanych poves nejaky predmet. Posyp lupicky moukou a zjisti opravdu odkud to jde, pak jednej tam...
Byl jsem týden na plumlově, a včely neskutečně slidily i kolem košů natož nechat položené sladké pití, docela mě to znervoznovalo protoze když jsem odjizdel tak u nás ani znamka nějaké ryvality.. a dnes sem dojel, k nám na drahanskou vrchovinu do svých 700m.n.m a snuzka asi jede jako jiné roky.. vcelstva klidná jen si to hučí. Zajímalo by mě co JosPr, ten je někde mezi mnou a plum..
Snuska porad jede,dokveta buren na holinach po kurovci,v plnem kvetu sadec konopac.Uz krmim,po slideni zadna stopa.
vytočené rámky dáváme do skříně ve včelíně. tentokrát tam tatík dal i nevytočené s melacitozou. Nevšimli jsme si že se odchlípla zadní stěna skříně a děly se neuvěřitelný věci. ve včelnici uplné černo včel. ty potvory to z toho absolutně všechno vytahaly a nanosily si to zpět do úlu. dole ve skříni je vrstva 10 cm rozšrotovaného vosku. letos je to z extrému do extrému
JJ to je hned, vloni mi mama otevřela ventilačku v místnosti, kde jsem mel čerstvě vytočené rámky, to byl neuvěřitelný hukot. Musel jsem otevřít okno dokořán a nechat je to celé odnosit Smile souše byly řádně rozkousané. Naštěstí to bylo zcela mimo včelnici.
tak jsem měl / mám dnes čas pozorovat prolety (Písecko) a všiml jsem si, že u jednoho včelstva, u kterého v podletí byly rvačky na česně s lupičkami, ty rvačky jsou po zimě zase...

včelstvo (na 1 nástavku) přezimovalo v pohodě, tzn. ty podletní nájezdy zvládlo a ubránilo se, podotýkám, že ten úl nidky nebyl obalen lupičkami, vždy to bylo jen o tom, že domácí se na česně sesypaly na 1-2-3 lupičky a tahaly je ven z úlu a od česna.

Co mě ale překvapilo, že hned při prvních proletech si to ty lupičky/loupící včelstvo zkusilo znovu....takže si tu informaci to loupící včestvo muselo ve svém úle nějak předat či uchovat jiným způsobem a jak to po zimě šlo, tak se vydalo na návštěvy znovu.

u ostatních včelstev na stanovišti žádné rvačky nepozoruju, jen u tohoto, u kterého to probíhalo před zimou/na konci léta.

jaké s tímto jevem máte zkušenosti? Je to normální?

Zajímavé je, že by to potvrzovalo či mohlo potvrzovat, že si včelstvo pamatuje zdroje z jednoho roku na druhý....aspoň tak to na mne působí. Tj, že pátračky mohou sice pátrat, ale asi nelétají nazdařbůh, ale možná nejdřív tam, odkud nosily v minulém roce.
podľa môjho názoru ten dôvod, že v ""podletí boli lúpeže práve u tohto včelstva sa cez zimu nestratil... venuj mu pozornosť...

ináč v tom lúpiacom /lúpícim včelstve žijú ešte stále včely z toho podletí...

btw.
ale ked sa ale v zahradkovej osade plnej stromov roj usadí práve na tom strome kde sedel iný roj pred troma rokmi a o dva roky si to zopakuje ďalší...Blush
jo, to mas pravdu, ze si tu informaci predaji prostrednictvim tech dlouhovekych včel, ktere preziji do jara.
spis je tedy zajimave, ze si to ty dlohoveke vcely tak dlouho pamatuji (v tomto pripade myslim ze od rijna do unora, coz je dejme tomu 5 mesicu, ale podle pocasi to muze byt i dele) prestoze tak dlouho na to misto neletaji.

a jeatli toto je nejake obecne pravidlo nebo spise vlastnost, tak mozna existuji i tak dlouhoveke vcely, ktere ziji 12 mesicu teoreticky, aby mohly predat indormaci o zdroji potravy, ktery mize byt vydatny a protim kvest treba jen tyden v roce....chci rict, ze cim hodnotnejsi zdroj potravy a cim kratsi dobu kvete, tim delsi pamet je potreba pro vcely pro navrat na dane misto a tim dele musi zit "pametove medium"...ta dlouhoveka vcela...ze mozna ty dlouhoveke vcely se zak nerodi jen na zimu, ale v prubehu celeho roku, aby slouzili jako to pametove medium.
Já to vidím spíš tak, že ty loupene včely mají nějaký problém a už tam byl minulý rok. Kdyby byly ok, tak do nich nepůjdou.
no to jsem si myslel taky, ale vzhledem k tomu ze v podleti se vyloupit nenechaly, nikdy to nebyly najezdy v desítkách vcel naraz, vzdycky se tam cpaly jedna dve cizi vcely, zimu preckaly tak, ze ted sou v tom jednom nastavku v 8 ulickach a branej se, tak me nenapada c9 by mohlo byt na jejich strane za problem...i kdyz vidi, ze u ostatnich vcelstev v rade na stanovisti nic takoveho neprobiha...

takze me pak napada, jestli ta ostatni vcelstva nejsou tise loupena a nebranej se a vypadaj, jakoze ony jsou vporadku a tyhle jedny jsou nenormalni...ale mozna ze ty jedny jsou normalni a ty ostatni neSmile
Prostě je někde problém a jen ty na to musíš přijít, já je nevidímDodgy
Dříve jsem si myslel, že včely můžou vyloupit, třeba oddelek, ale teď jsem toho názoru, že si ho vůbec nevšimnou pokud je v něm všechno ok.
Zdravím, 22.2. som našiel myš (skôr piskor podľa fotiek tu na fóru) https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Pece-...#pid250379
Dnes (16°C slnečno) som zaznamenal hukot včiel a všimol som si, že na letáči sa riadne bojovalo.Oddielok je po piskorovom nájazde dosť zdevastovaný, žiadny plod no zásob ma dostatok. Je možné nejako zabrániť rabovačke? Uvažoval som ešte kúpiť rodinu a na ňu položiť cez sieťku oddielok (teplo) Alebo nevŕtať a čas ukáže?
Zruš ho ! Isto iste mu odišla matka ,o tomto čase už aj oddielok musí mať nejaký plod . Súhlasím so Slavikom včely vedia rozpoznať ,že včelstvo /oddielok / má problém, a nemusí sa jednať len o stratu matky...
(24.02.2021 18:40)janR napsal(a): [ -> ]Zruš ho ! Isto iste mu odišla matka ,o tomto čase už aj oddielok musí mať nejaký plod . Súhlasím so Slavikom včely vedia rozpoznať ,že včelstvo /oddielok / má problém, a nemusí sa jednať len o stratu matky...
Matku má. Videl som ju. Ten piskor tam bol od decembra, keď som letáč poistil skrutkami, lebo som ho našiel úplne otvorený a to "štelovacie drievko" bolo vypadnuté. Problém je, že to je moje jediné včelstvo, lebo začal som 6/2020. Do týždňa budem mať 1ks rodinu.
No neviem- v tvojej nad.výške už musí mať aj oddielok plod. tak im letáč zúž na 1-2 cm , no neviem či to pomôže. ak ozaj majú matku čo sa mi nezdá tak ich zúž trebárz polystyrenom na taký počet ramkov,čo obsadzujú + ten letáč a uvidíš čo sa stane. Veľa šancí mu nedávam , no uvidíš.
Riosa neviem kolko mas vcelstiev no ja by som spravil nasledovne:
- Dal by som vcelam do ulov krmenie.... zamestnat ich proste, alebo druhu variantu asi zlozitejsiu no ucinnejsiu... prevez ten oddelok inde... teraz si myslim ze staci aj 2-3km.

Minule leto som riesil podobnu vec.... jeden odlozenec vedla cca 20. vcelstvach ktore nemali znasku... odlozencu som dal krmenie.... a vyrabovali ho v podstate ihned.... cez letac siroky 3cm vysoky 7-8mm. Odlozenec bol na tusim na 4-5 ramikoch - ziadny chcipak.
JanR - letáč v dobe rabovky som našťastie mal už zúžený, inak by bol vyplienený úplne. Matku majú, lebo som ju videl. Opalitovú značku asi neprelepili Smile Asi hodinu som pozoroval letáč, kde vchod bránili 2 včielky s peľom na nožičkách. Keď sa zotmelo, tak som zavrel letáč a dnes podvečer som ho na chvíľu otvoril. Vyleteli 4 čierne včely, ktoré boli na letáči. Tie domáce sú šedasté a boli usadené na 3 rámikoch tak na 1/3 šírky. Včera boli rozprášené po celom úli. Ten piskor ich prebral riadne a ešte do toho rabovačka. Do zimy išli na 5 rámikoch.
Keďže zásob majú dosť (aj peľ aj med) tak ich nechám zavreté do nedele. Mám zasieťované dno. Predpokladám (ma byť teplo), že potom už bude vonku oveľa viac zaujímavejšej znášky ako rabovačka a v úli sa trošku skonsolidujú.
spd-mám 1ks úľ - tento zmetenec zo 6/2020. No na inom stanovišti mám ešte jednu rodinu v dobrom stave podľa letáča. Nevŕtam do nich. Uvažoval som aj o možnosti dať zmetenec na poschodie nad rodinu cez sieťku, pre ohrievanie. No mám obavu, že by ich vylúpili. Musia vydržať kým, budem môcť z rodiny zobrať plod a posilniť ich.
Snažil jsem se před současným oteplením přemístit některá záložní včelstva na finální místa, kde došlo na podzim k úhynu a vyloupení úlu.
Chyba, další cenná zkušenost! Lupičky si asi opravdu pamatují "místo nákupů" hodně dlouho.
Taky mám jedno, přesně tak jak popisujete. Včely neustále hlídají česno, zatímco okolní létají bez problémů. Kdo ví, třeba to je dobrá vlastnost. Dříve jsem to nepozoroval, uvidíme během sezóny.
U jiných kde jsem roškrábal zásoby a dal je za přepážku, bylo evidentně loupení i z okolních včelstev (např. létaly dírou po suku), takže teď loupeže určitě probíhají, víc než je na první pohled patrné.
(03.03.2021 17:03)Jiří Šilhán napsal(a): [ -> ]Taky mám jedno, přesně tak jak popisujete. Včely neustále hlídají česno, zatímco okolní létají bez problémů. Kdo ví, třeba to je dobrá vlastnost. Dříve jsem to nepozoroval, uvidíme během sezóny.
U jiných kde jsem roškrábal zásoby a dal je za přepážku, bylo evidentně loupení i z okolních včelstev (např. létaly dírou po suku), takže teď loupeže určitě probíhají, víc než je na první pohled patrné.

Dnes se na sluníčko trošku oteplilo, tak jsem tam nahlédl a dole v podmetu byla mrtvá matka. Asi jsem ji při podhazování nástavků nějak poškodil, nebo usmrtil. To je asi důvod toho podrážděného chování.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Referenční URL's