Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Loupeže
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Asi mas pravdu a je to zbytecna panika z me strany. Pred chvili jsem "odspuntoval" cesna a to byla panecku podivana. Takovy prolet se jen tak nevidi. Nastavil jsem nizke cesno, ocka nechal zavrena a uz tomu necham volny prubeh...

Zajimave je, ze kmenove vcelstva nereagovaly pri otevirani cesna nikterak utocne, ale 1 letosni usazeny roj, ktery mam stranou asi 100m dal v sadu, byl mimoradne agresivni a nemit na sobe plnou vystroj, dostal bych asi par set zihadel. Oblak vcel me pronasledoval az domu.
Dneska po obědě jsem se díval na česna a je vidět, že se do úlů snaží dostat vosy. Zpravidla včely na česně vosu napadnou a zlikvidují. Tak je před česny docela slušná řádka mrtvých vos ( u každého včelstva odhadem desítky kusů). Když se přeci jen nějaká vosa dostane do úlu, tak je zpravidla "vynesena v zubech". Někdy je to docela slušný chumel včel, co se do vosy pustí a nechají ji být, až když dodělává v trávě.
Toho "bláznění" včel při podávání krmného roztoku (skončil jsem minulou sobotu) jsem si také všiml. Před úly byl docela slušný šrumec, pak se to usadilo. Bavil jsem se o tom s kamarádem který včelaří (má přes 30 včelstev už snad 20 let - bohužel se odstěhoval, tak se vidíme jen málo). Říkal mi, že loupež se dá od "bláznění při krmení" poznat také tím, že včely cíleně létají mezi dvěma úly. Normální provoz je: úl1 - okolí (např. strom) - úl 1. Kdežto při loupeži to je např.: úl1 - úl5 - úl1. Jako by ty včely měly mezi úly nataženou leteckou linku s hustým provozem. Tohoto stavu jsem si před časem všiml u oddělku, který byl udělaný okolo matky na výměnu. Včely létaly z úlu ze kterého byl oddělek vytvořen do tohoto oddělku a zase zpět.
V sobotu jsem chtěl dělat přípravu provizorního oddělku na spojení se včelstvem ve kterém byly nouzové matečníky (přendáním plástů se zavíčkovaným plodem na vyrovnání síly - dle rady z tohoto fóra). Včely si to "vyřídily" za mne, neboť v oddělku byla jen hrstička včel, dočista vymetené plásty a mrtvá M na podlaze úlu. Jinak pusto - temno - prázdno. Tak jsem to zrušil a pokračování příští rok. S pozdravem Martin P.
Dobrý den, dnes jsem pozorovala před česnem zajímavou věc. Když přiletěla včela s pylem jiná na ni už před česnem čekala a začala jí to jazýčkem vylizovat. Jedná se o loupež nebo je to normální? Díky
Je to normální komunikace mezi včelami, předávání feromonu. Takto si ověřují příslušnost k "vlastní partě". Ale i tak cizí včelu, která nese náklad do úlu pustí, pokud nenese nic, vykáže ji.
Dobře, díky, ale mě se to přece jenom nezdá, před česnem se na ni vrhnou třeba dvě včely a minutu na ni doráží a vylizují jí bud pyl nebo se snaží dostat na nektar. Včelu to většinou uplne paralyzuji, že zustane lezet, nebo se pred nimi snaží uteci.
naprosto běžná věc Smile
Je dobře, Kamilo, že se takto díváte na česna. Pokračujte dál, uvidíte ještě spoustu moc zajímavých věcí. Bude to skvělá škola ...
Jiří
Takže panika byla naprosto zbytečná Smile Díky, jsem začínající včelařka a tak zkušenosti žádné Smile
Tak to pozor, to zas ne. Panika dovede člověka vyhecovat k věcem jako třeba osmělit se k tomu se tu přihlásit a zeptat seWink
Rádi poradíme - převážně nevážněBig Grin
Zdravím Vás,
pročetl jsem celé fórum a prohlídnul foto. Přesto Vás zkušenější poprosím o radu. Včelky vyléhávají na česně v chomáčcích jako by něco obalovaly. Jsou klidné (žádné boje) a na loupež to nevypadá. Větrání to není Smile. Je to loupež nebo nějaký jiný problém (hlad, málo místa) nebo normální? U druhého úlu je takto obaleno celé česno. Předem všem děkuji za Váš čas a názor.

[Obrázky: IMG_20140713_200412.jpg]
Podle úlu na obrázku- v literatuře to nazývají " vylehávají" - máš tam bez práce asi moc včel.Je to u těchto
úlů dost často vidět. F.V.
p.sPo druhé dej fotku celého úlu.
Já to mám u jednoho včelstva z osmi zrovna tak,je to v pohodě,prostě jich je víc než práce.
(13.07.2014 21:12)Jakub Dobšík napsal(a): [ -> ]Včelky vyléhávají na česně v chomáčcích jako by něco obalovaly. Jsou klidné (žádné boje) a na loupež to nevypadá.

Je to normálne najmä v úľoch ktoré majú nízky podmet a silné (početne) včeličky. Viď foto úľu "Tatran" z nízkym podmetom.
Děkuji za Vaše zkušenosti Smile. A je nějaká možnost jim tu práci přidat (přikrmit, či tak nějak ?). Pokud píšu do špatného fóra tak se moc administrátorům omlouvám. Zvláštní je, že to nejspíš nebude až tak moc počtem, protože na zadním rámku je jen pár včeliček.
Ale je to počtem!! V úle by jen metabolicky "topily" = vyráběly teplo a spotřebovávaly -měnily kyslík na CO2 a jiné včely by to musely odvětrávat. Taky existuje teorie, že je vylehlým včelám (= vylehávání se to jmenuje) venku nějak líp díky chladu = že chlad brzdí činnost hltanových žláz.
Byl sem překvapenej jak dokážou lupičky bejt agresivní a co udělaj z plástem :

[Obrázky: Sn_mek_085.jpg]
seberou i to co nechtěj Smile
Ahoj, prosím můžete mi poradit? Mám problém a jmenuje se vosy. Mám dvě MK, a obě napadají vosy, které se již "normálně" pohybují po úlu. Zúžil jsem česna na jednu včelu, ale přesto se do úlu (podle mne bez vetších problémů) dostávají. Umístil jsem i lahve s úzkými hrdly, ale výsledek je spíše 0.
Neznáte nějaké řešení, jak se vos zbavit? Jak je možné, že včelky se pokud je vosa v úlu nijak ji neatakují. Při prohlídce mnoho hlaviček na sýtě a vos jsem v úle napočítal min. 15.

Díky za Vaše rady. Jirka
Poradit neumím. Viděl jsem to u pana Jindry když jsem tam byl pro odd. Myslím, že přešlechtěná Kraňka na mírnost je mírná i k vosám a jako se nebrání člověku, když s ní pracuje (a vykrádá jí med), stejně se nebrání když jí vykrádají vosy.

Vosy včelstvo nezdecimují, jen jsou protivné.
Díky za zkušenost Tome. Asi to bude o té mírnosti..Prostě počkám. Jen mne taky docela udivilo, že při pozorování letáku a česna vosy nenosí kousky včel, jako by neměli nic. Takže asi nosí medík, jenže proč? Vždyť vosy jsou dravé a krmí těly včel a nebo plodem. Aspon to sem si myslel....
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Referenční URL's