Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Loupeže
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
(25.07.2019 21:17)MarcelaH napsal(a): [ -> ]Jak u mě - loupež to byla/je. Dle všeho se do jednoho toho menšího oddělku dostaly - drť na podložce, nálety jak luftwaffe na Londýn. I když ony to podle mě zkoušejí na všechny, jen tenhle už podlehnul. Ted jsem ho přestěhovala. Bohužel můžu jen tak padesát metrů, ale je mimo jejich leteckou dráhu, ostříkala jsem ho odvarem z hřebíčku, dala trochu těsta a děj se vůle všehomíra.
Ostatní jsem postříkala taky a dnes jsem ještě praktikovala mokré prostěradla. Moc se jim to teda nelíbilo, dobře jim tak potvorám nenasytným.
Ale aspon vím, jak vypadá loupež, když už nic jiného.
Myslela jsem si, že budu mít klid, když tady u nás nikdo včelky nemá. Bud jsou ze sousední vesnice (3 km) nebo sídli někde poblíž divošky.

Ale kdepak! To klidně loupí vaše. Zjistíte to takto. Až vám zase začne invaze, vemte hladkou mouku a včely na česně poházejte tou moukou aby byly bílé, obalené a pak se podívejte kam ty čůzy vletují. Někdy je to vidět, přímý koridor od lupiček k vylupovaným i bez mouky. (ne aby někoho napadlo použít práškový cukr!!!!)
-----------------------------------------------------

No a včera, nebo kdy, jsem se tu holedbal jak loupeže nemám a už došlo i na mě. A taky jsem zjistil co jsem udělal špatně a vypíšu to aby stejnou hovadinu neudělal někdo další.

Slabý odd na rámkách 39x15 jsem předělal na míru 39x24 tak, že jsem zařezal dílo z nízkých rámků do vysokých, omotal bavlnkou, prostě známý postup. Tam je potřeba aby to rychle přistavěly do nových rámků dřív, než přehryzají tu bavlnku. No a staví nejlíp když dostanou krmení. Jenže. Tom neměl nástavek vysoký 24, ale 30. Nevadí přece. Jenže jsem jim dal česnové krmítko a odd je slabší a holt nedošlo asi ke kontaktu včel s krmením a ony to do rána nevzaly. A bylo to!

Jak tu píše Merkuri, matka tam ještě je a tak jsem to uzavřel a navečer jsem to odvezl i s loupežnicema na druhé stan, odkud se mi včely nevrací. Je to přímo 2,8 km, ale včely v kopcovité krajině přímo nelétají, prostě se nevracejí. Tak to aspoň otestuju jak je to s tím vracením na tuhle vzdálenost na konkrétním místě.

Chyba byla v tom, že sbírací plocha krmítka nebyla hned pod rámky, ale ty byly o 6 cm výš a včely to možná nenašly.
Druhá chyba byla, že jsem jim dal krmení moc a i jestli to našly, nestihly to vybrat do rána. Navíc toto krmítko blbě těsní a rosí kolem dokola (po několika použitích se plast nějak vytahá a nejde to do sebe těsně) a tak tu spáru olizují včely z venku a tudíž jak dělané na loupež když to vč neveme za noc všechno.
Třetí chyba - měl jsem použít balonové krmítko, které je na strůpku. Jenže k tomu je nutný prázný nástavek a ty mi furt někdo snad krade nebo co (nestíhám je vyrábět, zvyšuju počet vč).

použité krmítko https://www.vpjested.cz/0401-napajecka-d...gIz1vD_BwE

krmítko jaké jsem použít měl https://www.google.com/search?q=balonov%...e&ie=UTF-8

Jenže s tím balonovým to není zase tak jednoduché. Podšálek musí být v takové krabičce ze dřeva asi 10x10 cm a vysoké cca 4-5 cm a tato se postaví nad díru ve stropní folii. Nevím, zda to popisuju dobře, neumím to nafotit. Je to nejspolehlivější podněcovací krmítko a nic k němu nemůže i kdyby stálo volně na úle (bez prázdného nástavku).
Dnes je balon plastový a tak nerozbitný. Jen ty ceny jsou nehorázné. Za komančů stál podšálek 2,80 Kčs a skleněný balon 2 l stál 6 Kčs. Jenže se to nedalo sehnat...
(25.07.2019 21:29)fofoja napsal(a): [ -> ]
(25.07.2019 7:29)Merkuri napsal(a): [ -> ]Spodné 2 nástávky vyrabované a vo vrchnom ešte mali 4 plásty z medom ktoré si chránily a matka dákym spôsobom sa tam k nim schovala. Zobral som to domov už ako jeden nástavok. Po týždni som to pozrel a sa schopili ako keby nič sa nestalo.
mal si ich na troch nástavkoch, domov si zobral jeden nástavok a po týždni ako by sa nič nestalo HuhSurprisedHuh
Myslel som to tak že sa matka rozplodovala a už začali vlastné lietavky nosiť peľ a poletovali veselo, proste sa naliahly včely. Netvrdil som že boli už schopné + 2 nástavky B.
Byly aj za Rakouska-Uherska loupeže? A kolik stál tenkrát ten podšálek a kolik skleněný balón?
TOme - já si dneska budu vyrábět menší verzi "jakubovského" krmítka. Od sousedky z bufetu jsem si sehnala plastové dozy od salátů, anžto průlez plastová stříkačka a tavná pistole to spojí. Náklady - mininální. Budou mít menší obsah, ale pro ty moje vykrádané mrnousky to bude lepší. Udělám jich víc a plnit je budu mimo - a jen pak vyměním prázdné za plné.
Nápad s výmenami prázdne za plné ruší hlavnú výhodu tohoto typu krmitka, teda že neprichádzaš do styku so včelami.
Kontrolní otázka.
Proč je lepší balonové krmítko než rámkové nebo stropní?
A druhá kontrolní, není blbost přeřezávat dílo z nízkých do vysokého? Není lepší nechat ho vylíhnout a pak vytavit? Když je kladoucí matka a líhnoucí se plod tak to rychlost rozvoje včelstva neovlivní? Nebo jo?
@tom:
Ale kdepak! To klidně loupí vaše. Zjistíte to takto. Až vám zase začne invaze, vemte hladkou mouku a včely na česně poházejte tou moukou aby byly bílé, obalené a pak se podívejte kam ty čůzy vletují. Někdy je to vidět, přímý koridor od lupiček k vylupovaným i bez mouky. (ne aby někoho napadlo použít práškový cukr!!!!)

tome, diky, tohle je prave duvod, kdy se tesim na vase dalsi moudra. Ikdyz me nekdy verbalne vysoulozite Big Grin

Pustily se mi po otevreni cesna do jinyho oddelku a ten sice jen na 1xVN a plnej, pustil k sobe lupicky. To cesno ma tak 1cm na vysku, dylka cca 15-20cm, jinak se dost vyvalovaly na ulu, proto jsem se nad nima slitoval. No nemel jsem to delat. Jindy bych ho asi zrusil/spojil, ale chtel bych zkusit OP (kdyz prezijou). Proto se s nima mazlim.

Chose.
MarcelaH

emer má pravdu. Ten absolutní účinek balonu spočívá právě v tom, že se nepřijde do styku se včelami a tudíž při výměně krmítka nemůžou do i na sekundu otevřeného úlu vletět pátračky od lupiček. Tam totiž nečeká žádný voják. Nevím přesně co je Jakubovské, není to prostě normální ukrajinské krmítko, jen se jmenuje korektně? Ukrajinské krmítko je stejně bezpečné jako balon a je podle mě dokonce lepší. Jen já je nemám a nikdy nepoužíval.

Něčeho si všimněte. Otevřete úl a normální ušlechtilé včely nijak nereagují a když dáte pozor na protivné praskání igelitu, kdo ho používá místo folie a i ta má blbý zvuk při snímání, tak si otevření včely minutu i déle skoro nevšímají. Pak se najednou začnou v uličkách objevovat hlavičky včel, které tam původně nebyly. To jsou vojáci reagující na světlo a jiné proudění vzduchu - mají signál, že asi medvěd vylomil kus stěny či stropu a jdou bránit. A právě tyhle včely startují při nějakém prudším pohybu nad úlem. A teprve tyhle včely by uměly rozpoznat a zlikvidovat vetřelkyni!

Proč to píšu. Ta minuta a i mnohem kratší čas stačí aby nějaká cizí vletěla dovnitř. Nikdo jí nekontroluje - kontrola tam není. Tahle včela dostane pach domácích a ony jí nechají. Ta se nasaje a doma, sice má cizí pach, ale je plná a tudíž jí pustěj. Vy byste taky pustila domů cizího cikána s pytlem pětistovek, dala mu najíst, nechala ho vysprchovat a poslala ho aby s těmi prachy přišel ještě mockrát. Jenže tahle včela ví, kde je zdroj a já se domnívám - nemůžu nijak dokázat - že pak loupežnice umí nějak napodobit kód - feromon vylupovaných. Myslím, že přesně takhle vzniká hlavně tichá lupež, proti které není obrana.

Ve vlákně BF jsem opakovaně obvinil vědce z chabých výsledků bádání za posledních 50 let. Tak třeba tohle je jedna z věcí, které by měli objasnit - působí těžké ztráty. Od dr Peroutky vím, že v Dole dělali pokus. Vyčelnili 60 vč ve stejných úlech v jedné řadě, rozdělili lichá/sudá. Jedněm dali škrobák a druhým cukr ve stejných dávkách ve stejných dnech a nakrmili vč. Po nějaké době (snad měsíc, nepamatuju se už) s hrůzou zjistili, že je škrobový hydrolyzát v úplně všech vč. Z toho vyplývá, že se vč nejen navštěvují, ale že tu funguje nějaký výměnný obchod, o kterém nemají lidi ani tušení!!!!
Je to nejméně 10 let od této informace a dodneška čekám co jako a ono sorry jako, panstvo má k řešení morfometrii Kraněk a vnucování jediné správné včely (hergot, co mi to jen přepomíná?), protože to má potenciál zajištění koryt a prachů, z popsaného by žádné prašule nekoukaly tak na co bádat? Jako pomoct lidem, běžným včelařům? sorry jako...

A info je z veřejné přednášky a ne že by si ze mě soukromně pan doktor vystřelil. Jo a vím taky jistě, že z cca 80 účastníků té přednášky si pokus v Dole pamatuju jen já. Tak to já holt už mám.

Omlouvám se za opět dlouhý příspěvek, kloudná myšlenka se souvislostmi se holovětnými krátkými štěky vyjádřit nedá.

A pro jednoho štěkaře s mdlejším rozumem. Poukaz na ceny za komančů měl smysl v tom, to chytřejším dojde, že zatímco stát uznává znehodnocení Kčs vůči Kč cca 1:10, pak by měl dneska stát podšálek, kdyby nynější skvělá ekonomika fungovala aspoň tak, jako ta posmívaná bolševická, 28 Kč a balon 60 Kč. To bylo jádro sdělení. Navíc se třeba podšálek nijak nezměnil a tudíž je to lisováno pomocí předpotopních "kopyt", která jsou tisíckrát amortizovaná a tudíž se někdo jen kapsuje. Ten někdo, kdo to určitě za hubana koupil v nejspíš malé privatizaci. U plastového balonu jsem připustil, že tam je kopyto nové. Ale paradoxně je balon ve srovnání s podšálkem vlastně levný. To všechno se dalo vyčíst z mého srovnání, tedy kdyby to někdo uměl chápat a neměl v palici jen spoustu nenávistných pilin.
No vidíte, to mi vůbec nedocvaklo. Děkuji za rady a za mě - dlouhé příspěvky mi nevadí, pokud z nich něco získám. Wink
@Tom:
Kdyz jsem si nasel ukrajinsky krmitko a mam jakubovsky, je to podobny. U jakubaku ale neni treba otvirat viko, krmeni se leje trubkou (prumer 30-40mm) dovnitr. Trubka je jinak zacpana napr. korkovou zatkou. Je nutny mit v jakubaku napr. korkovou drt, aby se vcely neutopily. Pokud clovek neni jatro a krmivo nenaleje mimo, holky to nezajima. Jo a jakubak ma vetsi objem, ale myslim, ze je to jen otazka poptavky.

Chose
Pro Marcelu a Josefa: přečtěte si v každém vlákně,které vás zajímá,prvních cca 20 stránek a znáte odpovědi na všechny své dotazy. Bez vaty plné urážek,falešných moralit a jájinkovského čechrání peříček,které jsou litanie od Tomíka plné.
Už vím ten rozdíl. Děkuju. Ukrajina je lepší, lze ho otevřít beze styku se včelami, nemusí v něm být žádný plovák.

Marcelo. Taky si vybavuju tu středovou trubku, po které včely lezou a nějak se mi zachytilo v paměti, že plastová trubka včelám klouže a že vynálezce jakubáku nabízel try trubky s nějakým zdrsněním, vypadalo to jako velmi hustý závit (na fotce, v ruce jsem to krmítko nikdy neměl) a tak pozor abyste nebyla zklamaná a fungovala trubka ze stříkačky.
ZA podstatnou část tiché loupeže si často včelaři mohou sami.Zjistí tichou loupež,všemožně se ji snaží odvrátit,zabránit a nevidí ten hlavní roblém a ten je v matce.Tady pomuže jen výměna matky nebo její zamáčknutí a spojení zbytku včel s jiným.
Mluvím o situaci kde je většina oddělků ve stejné síle a při krmení zjistíte že jeden je uplně na suchu a nechává se vybírat.
Samozřejmně se musí počítat s chybou např.začátečníka ve slabém oddělku,nebo blbé období kdy včely hodně slídí pokud se oddělek brání zachraňovat pokud na to jen kouká okamžitě likvidovat.Příroda vám to ukazuje a včelař to ignoruje.Nemám ani zkušenosti ani vybavení a znalosti a ani chut zkoumat proč tomu tak je ale vím,že tohle nechci.
Obzvlášt pozdní oddělek udělat aspon o rámek silnější než slabší,předevčírem byl u mně včelař(včelaří 4 roky ) a v tuhle dobu uddělal oddělek s 1(jedním!!) plodovým rámkem.Zeptal jsem se ho jestly to myslí vážně a on že prý ano a v čem je problém.Tak asi tak..

Nemohl to číst bylo to do 5 minut pryč.
On tak Richtr je tochu BDU......
KTM - Tento přístup můžu upustit právě až si budu jistá, že vcelky netrpí a neslabnou právě kvůli mně. Za rok..dva..tři Smile. Chce to ty zkušenosti, které ještě nemám.

Tom - takže by mělo stačit uvnitř zdrsnit. Za pokus nic nedám .
Pánové - jak vidím, máte spolu letité spory. Nevidím do nich a nechce se mi nikterak pátrat, kdo komu šlápnul na palec, toho si dost užívám doma. No nic.
A vlákno pročtené mám. Vlastně by se mohlo po těch dvaceti příspěvcích zamknout, vždyt všechno bylo řečeno...ale já nejvíce reaguju na to, co kdo napíše přímo mně. Líp se pak chytnu za čumák a ti, co reagovali na moje otázky a domněnky, mi tak dávají mnohem lepší možnost zjistit, co jsem udělala špatně a co bych špatně ještě udělat mohla.
(26.07.2019 12:41)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Príspevky Rosti Peška si přečtite všecky. Já jich mám nakopírované, poskládané podle témat. To je učebnica včelařství a né román, kdy je sice odstavec v kapitole k nečemu, ale dalších 6 odstavců je k h...u.


Takže děkuji za všechna doporučení, postupně to tady přelouskám všechno, protože to mám v povaze.
Hmm ono vsechno podstatny uz tu davno je takze jako na kazdem jinem foru by stacilo jednou za rok otevrit na dve hodky doplnit a zamknout,jenze tohle je forum snad je dost na pochopeni k cemu je.
A jakej je rozdil mezi tema co se nechaji vynaset do nebe jak jsou dobri a tema co je neustale na to upozornujou a hromadi sem tim kdyz ne vetsi tak stejne hromady balastu??tady aby se jeden v ignorovanych umackal a vrele opravovacum doporucuju pak nebudou mit pocit vnucovani se se svym spravnym protinazorem.
Spinavy prsty maji obe strany...Holt krmeni trollu je dnes klasika..A to nemluvim o Hejtu i kdyz dost pochybuju ze zdejsi hejtři vlastne vedi co to znamena obzvlast kdyz nekteri spoji dohromady zkusenosti a Jajinkovstvi,ona ta hranice je dost tenka ale oni ji videt nedokazou.
Marcelo urcite mas pravdu ale chtel jsem tim rict ze vetsinou(nekdy to prekvapi a vyjde) nema cenu se nad tim spatnym slitovavat a myslet na to co to v budoucnu způsobí.
Príspevky mimo tému boli presunuté..
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Jen-t...#pid221720
Taky vás mám Goro moc rád, hlavně za to, že vždy zachováte kontext a nikdy nikomu nenadržujete. Jen tak dál.

(26.07.2019 12:25)KTM napsal(a): [ -> ]ZA podstatnou část tiché loupeže si často včelaři mohou sami.Zjistí tichou loupež,všemožně se ji snaží odvrátit,zabránit a nevidí ten hlavní roblém a ten je v matce.Tady pomuže jen výměna matky nebo její zamáčknutí a spojení zbytku včel s jiným.
Mluvím o situaci kde je většina oddělků ve stejné síle a při krmení zjistíte že jeden je uplně na suchu a nechává se vybírat.
Samozřejmně se musí počítat s chybou např.začátečníka ve slabém oddělku,nebo blbé období kdy včely hodně slídí pokud se oddělek brání zachraňovat pokud na to jen kouká okamžitě likvidovat.Příroda vám to ukazuje a včelař to ignoruje.Nemám ani zkušenosti ani vybavení a znalosti a ani chut zkoumat proč tomu tak je ale vím,že tohle nechci.
Obzvlášt pozdní oddělek udělat aspon o rámek silnější než slabší,předevčírem byl u mně včelař(včelaří 4 roky ) a v tuhle dobu uddělal oddělek s 1(jedním!!) plodovým rámkem.Zeptal jsem se ho jestly to myslí vážně a on že prý ano a v čem je problém.Tak asi tak..

Nemohl to číst bylo to do 5 minut pryč.
On tak Richtr je tochu BDU......

Bohužel máš asi pravdu ty a ne já, ostatní nevědí, že v tomto zrovna nesouzníme. Ano, já mám sklony udržovat při životě i matky se zjevně blbými vlastnostmi jako je to, že se nechávají vykrást. A kromě teorie jedna praktická poznámka. Naprosto neomylně se taková matka pozná pozdě na podzim, když jsou na podložce vidět křidýlka včel. To dělají vosy a troufnou si jen tam, kde vědí, že jim to projde. Včely si odnášejí celé a křídla by jim vadila jako jakési padáky nebo jak to říct, kladla by při transportu velký odpor vzduchu.

Jo a u toho včelaře s odd na jeden plodový rámek jsi zapomněl napsat, že se jednalo o rámek Lang 159, takže s plochou jen 7,12 dm a Adamec má 9,36 dm a spolu s tebou tvrdím, že ve třetí dekádě července jsou skoro málo i dva rámky 39x30!!!!!!
Tome presne tak ako ma máte rád mam vás rád aj ja...Wink
Ale
kontext sa dá dodržiavať len ak držíte tému a nedáte do diskusie o včelárskom probléme všetky vaše pocity, spomienky a bla, bla...
Pokračovanie v diskusii o vašom "štekaři" som znovu presunul do témy kde prináleží...
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Jen-t...#pid221739
(26.07.2019 11:07)tom.50 napsal(a): [ -> ]by měl dneska stát podšálek, kdyby nynější skvělá ekonomika fungovala aspoň tak, jako ta posmívaná bolševická, 28 Kč a balon 60 Kč. To bylo jádro sdělení.

(25.07.2019 22:21)tom.50 napsal(a): [ -> ]Za komančů stál podšálek 2,80 Kčs a skleněný balon 2 l stál 6 Kčs. Jenže se to nedalo sehnat...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Referenční URL's